Evenimentul zilei de ieri

18 noiembrie 1803: Bătălia de la Vertières

Radu Pircă
Deşi e foarte puţin probabil să fi auzit vreodată de ea, Vertières este una dintre cele mai importante confruntări militare ale epocii lui Napoleon. Spre deosebire de Austerlitz, Iena sau alte bătălii de care ştiu până şi absolvenţii de istorie, Vertières a avut consecinţe care se pot vedea şi azi la ştiri. Cu toate acestea, nu o să găsiţi nimic despre Vertières în niciuna din istoriile vremurilor lui Napoleon, nici măcar în cele 20 de volume ale monumentalei “Istorii a Consulatului şi Imperiului” a lui Thiers.

Înainte de Revoluţie (cea din 1789, vreau să zic) Saint-Domingue era perla coloniilor franceze. Controlând peste 50% din producţia mondială de zahăr şi cafea şi ţinând angajaţi 1 din 25 de francezi, Saint-Domingue juca un rol complet disproporţionat cu dimensiunile sale – abia o treime din insula caraibiană Hispaniola.

În 1790 Revoluţia din Franţa a ajuns şi în Saint-Domingue. Marii proprietari ai plantaţiilor de cafea şi trestie de zahăr şi-au dat jos perucile, şi-au pus repede puloverele şi au organizat un guvern provizoriu. Colonia părea să o ia pe urmele Statelor Unite ale Americii, devenind o prosperă republică care peste veacuri să salveze Franţa de nemţi – cel puţin, asta s-ar fi întâmplat dacă Saint-Domingue n-ar fi avut o gravă problemă rasială. La fel ca în sudul Statelor Unite, şi în Saint-Domingue plantaţiile (foto) erau lucrate de sclavi de culoare, ţinuţi într-o mizerie aproape la fel de cruntă precum corporatiştii de azi, şi care ajunseseră să compună aproape 90% din populaţia coloniei. Restul de 10% erau albi – mari plantatori fabulos de bogaţi şi proaspeţi imigranţi rupţi în fund – dar şi mulatri şi sclavi eliberaţi. Fiecare dintre aceste grupuri le ura pe toate celelalte, dar cu siguranţă cei peste jumătate de milion de sclavi erau cei mai înverşunaţi dintre toţi.

Cu toate frumoasele idealuri ale Revoluţiei Franceze, mulţi dintre cei care o conduceau nu puteau să uite că şi ei deţineau plantaţii în Saint-Domingue şi, deci ar fi sărăcit dacă ar fi proclamat eliberarea sclavilor. Însă, în 1791, sătui să tot aştepte după un decret venit de la Paris, sclavii s-au revoltat şi au măcelărit câteva mii de albi, au incendiat plantaţiile – mă rog, vă puteţi imagina şi voi cum le-au mulţumit foştilor stăpâni pentru deceniile de muncă sub ameninţarea biciului.

Mi-ar trebuie un site mult mai mare ca să pot explica ce s-a întâmplat în următorii ani în Saint-Domingue, controlul coloniei ajungând pe rând la albii revoluţionari, albii regalişti, englezi şi, în cele din urmă, la nimeni. Anarhiei i-a pus capăt în 1800 Toussaint Louverture (foto), conducătorul sclavilor răsculaţi care i-a gonit pe englezi, a învins diversele bande de albi, negri şi mulatri şi a instituit un regim nu foarte diferit de cel al lui Bonaparte. Napoleon nu s-a simţit deloc flatat şi a trimis un corp expediţionar. Toussaint a fost învins şi luat prizonier iar sclavia restabilită – Napoleon avea nevoie disperată de bani şi nu se gândise că ar fi putut mai bine să lanseze industria rap.

În scurt timp, consecinţele restabilirii sclaviei s-au văzut din plin. Negrii s-au revoltat din nou, conduşi de Dessalines (foto), unul din locotenenţii lui Toussaint. Corpul expediţionar le-ar fi făcut probabil faţă cu succes dacă majoritatea soldaţilor n-ar fi fost bolnavi de diverse maladii tropicale – clima din Caraibe era o reală problemă pentru soldaţii europeni, mai ales că Napoleon avusese fericita inspiraţie să trimită câteva mii de voluntari polonezi, promiţându-le că le va elibera patria dacă ei îl ajută să-i oprime pe negri. În plus, comandantul corpului expediţionar, generalul Rochambeau (fiul celui care i-a ajutat pe americani să-şi câştige independenţa) era un militar competent şi un psihopat şi mai competent: îşi îneca prizonierii ca să nu fie nevoit să-i păzească iar pe ofiţerii de culoare îi dădea la câini să-i mănânce, iar dacă era în toane bune, doar îi ardea de vii.

Cu trei sferturi din soldaţi bolnavi, Rochambeau nu avea însă cum să apere cu succes Saint-Domingue. În toamna anului 1803, resturile corpului expediţionar s-au refugiat în fortul Vertières pentru a apăra Le Cap, cel mai important oraş al coloniei.Dessalines era pe urmele lor, aducând, spuneau foştii sclavi, “un ouanga nouveau“, adică o nouă vrăjitorie – mai precis, tunuri şi muschete noi, capturate de la francezi. Pe 18 noiembrie, trupele de culoare au luat cu asalt Vertières (foto jos). Rochambeau s-a apărat eroic şi fortul nu a putut fi cucerit, dar oamenii lui Dessalines au reuşit să ocupe dealurile din jur, de unde puteau bombarda Vertières. În cursul nopţii Rochambeau a evacuat fortul, la adăpostul unei ploi torenţiale care i-a împiedicat pe duşmani să-l urmărească; a doua zi, înconjurat din toate părţile de forţele lui Dessalines, a făcut ce ştiu generalii francezi cel mai bine: a capitulat.

Saint-Domingue era astfel liberă. Pe 1 ianuarie 1804 Dessalines a proclamat Republica Haiti. Restul – îl ştiţi şi voi de la ştiri: dictatură, cutremur devastator, tifos. Şi poate nimic din toate astea nu s-ar fi întâmplat dacă Rochambeau nu era învins la Vertières şi Saint-Domingue ar fi rămas o colonie franceză.

Share:

26 comments

  1. punKreas 18 November, 2010 at 12:49

    Daca ar fi ramas o colonie franceza, sigur ar fi fost cuceriti de niste jamaicani super-armati cu jointuri si rasete :)))

  2. iulian rinder 18 November, 2010 at 13:00

    Domn Pirca, ce sansa au ratat haitieni. Se predau nemtilor in al doilea razboi modial, apoi erau ocupati de rusi si de restul fortelor aliate. Se inventa zidul haitian. Dar, dupa 89, produceau BMW-uri negre, nu de alea albastre, de mi-am luat eu. Tare.

  3. asteris 18 November, 2010 at 13:06

    Ce importante sunt puloverele in Revolutii! Daca politistii aia obraznici care si-au aruncat caschetele isi puneau pulovere, le reusea si lovitura de stat !

  4. Dan1 18 November, 2010 at 13:09

    @iulian rinder
    Nu dom’le, ca negrii astia erau viteji si, daca Haiti ramânea colonie franceza, al doilea razboi mondial ar fi avut o cu totul alta desfasurare: francezii iar fi trimis la razboi pe haitieni, care i-ar fi strivit pe nemti dupa care ar fi tabarât si pe rusi, pe japonezi, apoi pe americani si pe tot ce le mai iesea in cale… Acu’ eram si noi colonie franceza, oui? =))

  5. Green is the new red 18 November, 2010 at 13:10

    proaspat emigranti, nu proaspeti emigranti 😀

  6. Green is the new red 18 November, 2010 at 13:11

    evident, imigrantii pot fi si proaspeti, dar doar daca ajung pe o insula locuita de canibali. atunci e ok :))

  7. iulian rinder 18 November, 2010 at 13:19

    Domnu Dan1,
    Pai acum suntem colonie FMI. Cu negru lu Base pe post de sef. El pare alb, deoarece e galben de frica. Mai bine eram colonie franceza. Cum ar fi fost azi ca Sarkozy sa spuna, in calitate de presedinte haitian, ,Sa trimitem frantuzi in tara lor de origine, Franta”?

  8. Dan1 18 November, 2010 at 13:22

    Uite un like, ca-mi placu (aia cu “pare alb, deoarece e galben” ) =))
    Daca zicea Sarkozy asa, toti am fi fost cu mainile pe sus: Eu, eu!
    Scuze, acu’ vazui: i-ar!

  9. Sare'n Ochi 18 November, 2010 at 13:27

    puteam fi si colonie kgb, cum am si fost pe vremea lui Ceasca si Ion Iliescu. asa am ramas doar colonie Moll si KazMunaiGaz, sa ne-ajunga pina-n fund la Kazahstan.

  10. Tweets that mention 18 noiembrie 1803: Bătălia de la Vertières » Daily Cotcodac -- Topsy.com 18 November, 2010 at 13:29

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Robert Borislavschi. Robert Borislavschi said: RT @JuliusDC: Scurta istorie a republicii Haiti http://bit.ly/aFvB53 […]

  11. sebra 18 November, 2010 at 13:53

    Ia să vedem, sare cineva să-l contrazică aici pe Pircă =))
    “nu o să găsiţi nimic despre Vertières în niciuna din istoriile vremurilor lui Napoleon, nici măcar în cele 20 de volume ale monumentalei “Istorii a Consulatului şi Imperiului” a lui Thiers”

  12. mifty 18 November, 2010 at 13:56

    … io am citit din grabă “bătălia de la Jartieres”…
    chiar, oare cum ar analiza domnul P. un film XXX??? ;))

  13. iulian rinder 18 November, 2010 at 14:27

    Domn mifty,
    Batalia de la jartiere se da in tinerete. Dupa aia pi(r)ca singure.

  14. lucius fascius 18 November, 2010 at 14:49

    Daca devenea colonie franceza azi sigur era plin Parisul de haitieni 😛

  15. punKreas 18 November, 2010 at 14:55

    @luicus fascius: oricum e Parisul plin de haitieni…d-aia cu palarii si cu fuste lungi, inflorate :))

  16. lucius fascius 18 November, 2010 at 15:14

    @punKreas: io credeam ca aia sunt suedezi 😀

  17. pepe 18 November, 2010 at 15:29

    Mai in gluma mai in serios, de ce nu pui tu chestiile astea intr-o carticica ? Ca mie mi se par foarte interesante.

  18. Dinu Patriciu 18 November, 2010 at 18:05

    Pirca eu stiam de aceasta colonie 🙂 si nu asa pa`blat istoric tocire de la sine vine..zambire:)
    Dinastia Sunderland-Beauclair:) este neste carti cum ar fi zis acel maret primar:))
    Si nu e adevarat…nu au fost discrimanari rasiale,doar maceluri,violuri,chestii ce azi le face orice om cu access la internet:) Hai sictir era vb de angajatii Pentagon:)

  19. anndryusha 18 November, 2010 at 19:05

    “Mi-ar trebui un site mult mai mare ca să pot explica ce s-a întâmplat în următorii ani în Saint-Domingue…” Julius, eu zic că e cazul să iei măsuri, apropourile angajaţilor devin din ce în ce mai evidente… =))

  20. infamae 18 November, 2010 at 19:08

    Ati dat vreunul click pe poza lui Toussaint? Va rog observati ce fata i-au tras…

  21. Kilroy 18 November, 2010 at 21:50

    Din ce stiu eu, toate coloniile frantuzesti sunt acum ex-frantuzesti. Deci poate mai bine am fi colonie americana, ca ex-ruseasca am vazut cum e. Asa ca propun sa le declaram razboi americanilor, ei ne cuceresc, numesc un administrator american si astfel scapam de griji. Totul e ca sa fim foarte atenti ca nu cumva sa castigam razboiul cu americanii 😉

  22. Pirca 18 November, 2010 at 22:24

    @Kilroy
    Exista si se cheama DOM-TOM. Ia uite aici:
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Fran%C5%A3a_de_peste_m%C4%83ri

  23. gabriel toma 18 November, 2010 at 22:25

    Pirca,asculta-n-coa’ la mine:vezi ca pe 26 e ziua mea.Sper ca nu da bunul Dumnezeu sa bagi ceva gen”Marea Holera din Rusia”,sau “Asteroidul de Kryptonit loveste din nou!”.Ai putea sa zici ceva despre ultimul zbor Concorde,despre independenta Mongoliei,despre nasterea lui Eugen Ionesco sau a Tinei Turner…ma rog.Iti las imaginatia sa zburde.Asa ca vezi ce faci.Sunt cu toti ochii pe tine.Revin.

  24. Kilroy 18 November, 2010 at 23:28

    @Pirca
    My bad. Totusi, raman la ideea ca e mai bine colonie americana. Sau macar germana. Olandeza?

  25. tetelu 19 November, 2010 at 08:10

    Today’s CyberJoke 3000™

    Why did the French plant trees along the Champs Elysees? Because Germans like to march in the shade!

  26. 3 decembrie 1800: Bătălia de la Hohenlinden » Daily Cotcodac 3 December, 2010 at 15:01

    […] în calitate de consilier militar al unei noi coaliţii anti-franceze. Richepanse a fost trimis în Caraibe să reinstaureze sclavia, s-a îmbolnăvit de friguri şi a murit în 1802. Decaen a primit o […]

Leave a reply