Evenimentul zilei de ieri

11 noiembrie 1918: Independenţa Poloniei

Radu Pircă

Polonia e o ţară la doi paşi de noi – între războaie ne-a fost chiar vecină. Când i-a murit preşedintele, aţi plâns de parcă se stinsese cineva cu adevărat important, ca Mădălina Manole. Dacă v-aş întreba însă când sau cum s-a născut ţara asta semi-vecină şi prietenă, fac pariu că aţi dubla traficul pe Wikipedia.

Desigur, acolo unde e acum Polonia a existat şi înainte de 1918 o ţară, cunoscută sub melodiosul nume de Rzeczpospolita Obojga Narodów. Impartirea PolonieiLa sfârşitul secolului al XVIII-lea, ţara, prea slăbită pentru a rezista a fost împărţită între ruşi, austrieci şi germani (vezi harta). Paradoxal, cu această ocazie s-a născut şi Polonia, cel puţin în inimile oamenilor; rămaşi fără patrie, polonezii au devenit cei mai naţionalişti dintre europeni. Adevărul este că e mult mai uşor să fii naţionalist când ţara ta nu există – gândiţi-vă doar cât de mândri aţi fi că sunteţi români dacă n-ar exista România.

În secolul al XIX-lea, polonezii s-au revoltat atât de des împotriva care-i împărţiseră îmcât au devenit revoluţionarii profesionişti ai Europei. De pildă, când liderii revoluţiei maghiare de la 1848 au avut nevoie de un comandant, au importat rapid un polonez, Józef Bem, pe care l-au folosit pentru a-i oprima pe românii din Ardeal, revoltaţi împotriva revoluţiei din Ungaria (ştiu, e complicat, nu degeaba şi-a pierdut Iancu minţile).

PilsudskiAbia Primul Război Mondial a slăbit suficient de tare imperiile pentru ca Polonia să poată să-şi câştige independenţa; şi nici măcar această slăbiciune n-ar fi fost de ajuns dacă polonezii n-ar fi avut un lider incredibil în persoana lui Józef Piłsudski. Dacă vă uitaţi la poza lui (stânga), o să vă daţi da seama că putea ucide un om doar cu mustăţile. Născut în 1867 în partea de Polonie de la ruşi, Piłsudski a devenit curând un revoluţionar înverşunat împotriva regimului ţarist, o atitudine pe atunci la fel de frecventă la tineri cum e azi să fii emo sau hipster, însă mult mai agreabilă – revoluţionarii doar aruncau bombe şi asasinau oameni, dar nu se machiau şi nici nu purtau pălării de femeie sau şaluri. Coleg cu fratele mai mare al lui Lenin într-o organizaţie revoluţionară teroristă, Piłsudski a fost însă expulzat pentru că n-a vrut să fie cool şi să-şi ajute colegii să-l arunce în aer pe ţar; asta nu a împiedicat însă poliţia să-l aresteze şi să-l deporteze în Siberia. Pe drum s-a luat la bătaie cu gardienii, drept pentru care a fost aruncat într-o temniţă unde erau -40 de grade Celsius (vorbesc serios, nu am furat asta din “Batman” ).

Bănuiesc că v-aţi făcut deja o idee cam ce gen de om era Piłsudski, aşa că o să sar peste episoadele în care jefuieşte un tren blindat, formează în secret o întreagă armată înscriind-o la tribunal drept “club de tir”, se bate cu Godzilla sau respinge o invazie extraterestră. În 1914, la izbucnirea Primului Război Mondial, omul nostru a decis să proclame de unul singur independenţa Poloniei. A strâns câteva sute de susţinători; şocant, nu s-au dovedit suficienţi împotriva imperiilor german, rus şi austro-ungar. Nemţii au încercat să-l convingă să colaboreze cu ei împotriva ruşilor, dar Piłsudski a refuzat să fie marioneta lor, preferând să fie întemniţat (e clar că dacă l-ar fi lăsat liber, şi acum Germania era doar un maldăr de ruine).

În toamna lui 1918, însă, era clar că toate cele trei imperii care-şi împărţiseră Polonia erau învinse. Nemţii, care ocupeseră în război şi partea rusească a ţării, căutau o soluţie pentru a-şi putea retrage trupele de acolo, fără a lăsa însă Polonia să cadă în mâinile bolşevicilor sau ale unui regim ostil Germaniei. Au găsit cea mai imbecilă soluţie cu putinţă: într-o dimineaţă, au trimis în celula lui Piłsudski un ofiţer cu un ziar care titra, pe prima pagină: ” Józef Piłsudski, noul Ministru de Război al Poloniei“, după care au lăsat uşa celulei deschisă.

Vă imaginaţi că pentru un om ca Piłsudski restul a fost floare la ureche. Pe 10 noiembrie a coborât din tren în gara din Jozef Pilsudski 10.11.1918Varşovia (foto – sunt convins că l-aţi recunoscut, e ăla cu mustăţile cât jumătate de poză) şi, aproape imediat, forţele germane de ocupaţie au lăsat armele. A doua zi a participat la prima şedinţă a guvernului în care fusese numit ministru în puşcărie (ce vă miraţi aşa, măcar Piłsudski fusese deţinut politic, ăştia de la noi sunt de drept comun). “A fost îngrozitor”, i-a spus după aceea nevesti-sii. “Fiecare avea altă părere despre felul cum ar trebui guvernată ţara, părere de care se ţinea cu încăpăţânare”. Ce-a făcut Piłsudski cu aceşti oameni insuportabili, care aveau păreri diferite? Logic, a dizolvat  guvernul – lucru cu atât mai uşor cu cât armata nu asculta decât de el – s-a făcut Comandant Suprem, şi a proclamat oficial (din nou) independenţa Poloniei.

Evident, în următorii ani a devenit un dictator destul de odios, dar asta e o altă poveste…

Dacă vreţi să ştiţi mai mult: viaţa lui Piłsudski, scrisă de nevastă-sa.

Share:

53 comments

  1. Sare'n Ochi 11 November, 2010 at 13:32

    si contesa Walewska ce-a facut pentru tara ei – in afara de ce-a facut cu micutul Napoleon? si pan Wolodiowski? (ca Rumburak si Arabella, cred ca-s cehi).

  2. anndryusha 11 November, 2010 at 13:34

    Godzilla a atacat mai întâi Polonia?… Interesant.

  3. Ady 11 November, 2010 at 13:35

    Ma doare inima cand ma uit pe harta ta si vad ca acolo unde ar trebui sa fie Moldova apare Ottoman. Se invarte nea Fane in mormant…:))

  4. dc 11 November, 2010 at 13:47

    @Pirca: Pai bine, fratele meu, azi e sfarsitul lumii (dupa cum ne-au prezis capete luminate, gen Vanga etc.) si tu ai timp de pierdut cu istori Poloniei din mileniul trecut?!?!?! 😀

  5. Dan1 11 November, 2010 at 13:51

    Pirca, stai bre, nu incepe (contrar obiceiului tau) cu “inainte de 1918”. Incepe macar de la Vladislav Iagello! =))
    Ca sa ne lamurim si noi cum un mare imperiu, cum era Polonia Ţara Leşascǎ a ajuns sa fie impartita intre “ruşi, austrieci şi germani”…

  6. sebra 11 November, 2010 at 13:52

    Când le-a murit preşedintele, nu am plâns de neacazul lor, ci ne-am plâns nenorocul nostru 😀

  7. Dan1 11 November, 2010 at 13:55

    @sebra
    Ai dreptate! Meriti un like!

  8. mifty 11 November, 2010 at 14:12

    @salzen_im_die_auge: cehi, da.
    ca să fii ontopic treb’ea să pomeneşti de “Norii negri” (“czarne chmury”) 😀

  9. Ciprian 11 November, 2010 at 14:17

    @sebra Like!

    Putin si Medvedev stau de vorba:
    – Trebuie sa desfiintam fusurile astea orare, creeaza numai probleme,
    spune Putin.
    – De ce? – intreaba Medvedev
    – Sun la Beijing sa-i felicit de ziua nationala, si-mi spun ca e maine ,
    sun la Varsovia sa exprim condoleante si-mi spun ca avionul inca n-a
    decolat…

  10. iulian rinder 11 November, 2010 at 14:18

    Coane Pirca,
    Pana la povestea de umor SF cu Piłsudski trebie sa spun ca eu cred ca probleme revolutiei de la 48 la noi e simpla. Revoltuinari mei moldoveni au intarziat cu 48 de ore miscarea pentru ca afara ploua. In Ardeal, situatia a fost la fel de simpatica. Revolutionari unguri au decis, ca tot luptau pentru democratie, sa asupreasca niste contraitori din acele vremuri. Precum romani din Ardeal. Care, in mod logic, au facut singura revolutie sprijintita de casele imperiale de la Moscova si Viena. Ce e greu de inteles din asta? Obicei bun, urmat apoi de ai nostri in razboiale balcanice si in primul razboi mondial. Razboi pe care desi l-am cam pierdut, am obtinut o suprafata cu aprox. 60% mai mare decat cea initiala. Daca le dadea Al de Sus – nu ala de la Cotroceni – aceaiasi inspiratie dupa ani treizeci ai secolului trecut politicienilor io cred ca acum aveam judetu Franta cu capitala la Vaslui si integram in spatiu Schengen conlocuitori de la partida Rromilor si aia a Secuilor doar in suburbia Italia. Da asta e.

  11. iulian rinder 11 November, 2010 at 14:27

    ,problema revolutiei”, scuze

  12. mifty 11 November, 2010 at 14:28

    … domnu’ ringier… ptiu, ringer, vedeţi dublu??? 😀

  13. Ciprian 11 November, 2010 at 14:28

    @IR
    Afara ploua, drumurile erau desfundate si era si prea rece in beci de le-au inghetat mainile pe cep.

  14. mifty 11 November, 2010 at 14:31

    chestia asta mi-a adus aminte de “cronicile” lui Topârceanu!!! ;))
    mersi, monsieur LePirque!!! 😀

  15. iulian rinder 11 November, 2010 at 14:41

    Domnu Ciprian, stimata Sebra,
    1) bre, eu cred ca pana la urma au dat cep-ul peste gat. Da-o incolo de revolutie.
    2) Cel putin superb. O reverenta si mult respect. Sarut mana, doamna.

  16. cato 11 November, 2010 at 14:48

    e plina europa de ratati ca noi si noi habar n’aveam….

  17. asteris 11 November, 2010 at 14:54

    Cred ca am vazut scena cand Piłsudski a strans cativa oameni si a facut declaratia; n-am inteles ce-a spus ca nu cunosc poloneza (limba); dar nu avea o portavoce ?

  18. cato 11 November, 2010 at 15:02

    @dupa cum stii, ca in orice revolutie, nu prea conta ce spune, ci cum o spune. de pilda, putea spune si ca noul presedinte e ion Iliescu-polonezii tot se bucurau…

  19. sebra 11 November, 2010 at 15:41

    Ioiii!!
    Câte like-uri am!! Mulţam frumos 😉

  20. Radu 11 November, 2010 at 15:43

    Io-s in stare sa-mi mai fac vre cinspe conturi numa’ sa-i mai dau “like”-uri lu’ doamna Sebra :D:D:D

  21. Dan1 11 November, 2010 at 15:43

    @sebra
    Pai si comentariul tau e din chiar sufletul poporului acestuia obidit! =))

  22. sebra 11 November, 2010 at 15:55

    @Radu,
    Deci tu eşti baza acolo?? :))

    @Dan1,
    Numa’ eu ştiu cât am suferit atunci gândindu-mă cum au alţii noroc şi noi n’avem!

  23. iulian rinder 11 November, 2010 at 16:07

    Tov mifty. Triplu se pune? Te pup pe basca.

  24. mifty 11 November, 2010 at 17:20

    @Radu: vezi că-i luată!!! 😛 😛 (unu’ pentru tine, unu pentru doamna sebra!!!:D)
    @monsieur julien ringier… grijania mă-sii RINGER am vrut să zic!!!
    nu ştiu care e problema de mă tot bâlbâi…
    deci, da, tov eu este (and i’m pride for that), şi poa’ să fie şi heptuplu.
    sau mai bine sextuplu, că sună mai bine deşi e mai puţin!!! 😀
    şi apropo, port şapcă… albastră, cu aromă de ulei U238 şi cozoroc de lac negru puţin crăpat… 😀

  25. mifty 11 November, 2010 at 17:22

    @m3bis, chestii dubioase pe blog…
    sună cam aşa:

    Warning: unlink(/var/www/web22/web/wp-content/cache/wp-cache-c5692e5006c99bd186f09eb0c647306a.html

    şi încă o grămadă de chestii…

  26. iulian rinder 11 November, 2010 at 17:43

    Domn Mifti
    Stii ce apreciez la matale? Voinicia de a semna sub un pseudonim. Baga ponta aia, pe care o stiu din ani 80, cu Rindea, in loc de Rinder. Pe bune, acu fo treizeci de ani chiar ma ofticam. Hai noroc, daca tot dispretuiesti spritu. Da de ce nu semnezi, onest: Catalin Botezatu? Si voi aveti dreptul la libera exprimare. Pa.

  27. eftimie 11 November, 2010 at 17:45

    @Rinder Bă, înainte să-ţi spun să te comporţi civilizat pe site-ul ăsta permite-mi să :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) pentru ce i-ai făcut lu’ Mifti

  28. ErRon 11 November, 2010 at 17:45

    Sebra,
    Ai reusit intr-o singura fraza, fara paranteze, sa sintetizezi gandurile celor 5 milioane de ciuruiti!
    Daca asa fi Admin, ti-as mai da o imprimanta!:D

  29. iulian rinder 11 November, 2010 at 17:59

    Efule, mersi
    Nu am nimic cu omu. Nici nu il cunosc. I-am citit niste texte suprarealist neintelese. Bravo lui. Si poate nu ii plac opinile mele, greselile mele gramaticale, modul in care scriu, bla- bla. Da, da-o incolo de treba. Eu semnez – si aici, si in ziarele unde scriu, si la parchet, ca am proces cu NVP-ul, cu numele meu. Omu se ascunde dupa un pseudonim. Ba, pune-ti coaie si semneaza dracu. Sau lasa-te de meseria de opinolog.

  30. JULIUS 11 November, 2010 at 18:08

    @mifty, iulian rinder: plm, daca si de la impartirea poloniei va luati, despre ce naiba ar trebui sa scriem sa fie bine?

  31. ContraSENS 11 November, 2010 at 18:12

    La fel de SF pare si ultima parte a vietii acestui personaj (nu-i scriu numele ca-mi scrantesc deshtele), cu “evadarea” din Romania, traversarea Ungariei si intratul in Polonia ocupata de nemti pentru a se alatura Rezistentei, chiar daca Guvernul polonez in exil nu prea-l voia. Dar sa nu anticipam, si sa asteptam si partea a doua…

  32. Pirca 11 November, 2010 at 18:24

    @Contrasens
    Ala e Śmigły-Rydz, Piłsudski n-a mai prins razboiul.

  33. Tweets that mention 11 noiembrie 1918: Independenţa Poloniei » Daily Cotcodac -- Topsy.com 11 November, 2010 at 18:33

    […] This post was mentioned on Twitter by Ovidiu Eftimie, sebra. sebra said: 11 noiembrie 1918: Independenţa Poloniei » Daily Cotcodac http://bit.ly/97Bkmw […]

  34. anndryusha 11 November, 2010 at 18:42

    @Pircă: normal că Piłsudski n-a mai prins războiul. Doar nu erau nebuni nemţii să declare război Poloniei cât era el în viaţă. =))

  35. iulian rinder 11 November, 2010 at 18:46

    Coane Julius
    textul cu impartirea si revenirea Poloniei, care ca pasarea Craiova, renaste din propriile peturi, e super. Imi cer scuze daca am suparat pe cineva. Da daca un domn are placerea sa ma injure – si nu e prima data – sa nu o faca sub pseudonim. Respecte si am incheiat subiectu.
    Da il mai rerog – e porno cuvantul? -pe colegu lu matale, talentatul R.P. sa scrie despre glorioasele fapte de arme si luat la fuga ale armatei italiene.

  36. mifty 11 November, 2010 at 19:25

    domnu ringier… e grav, dau în fandacsie de-acuma… deci, ringer, scuze de neînţelegere!!!

    însă apropierea de nume era MULT prea delicioasă, şi cu riscul să mi-o iau pe cocoaşă, am sacrificat o posibilă prietenie virtuală de dragul unui joc de cuvinte!!! 😀

    ştergem cu buretele şi-o luăm de la început??? 😀
    şi apropo, pe facebook îmi folosesc propriul nume, aşa că dacă şi dumneavoastră vă aflaţi prin zonă… 😀
    ei??? 😀

  37. iulian rinder 11 November, 2010 at 20:05

    Adresa mea de mail este kronpress@yahoo.com iar nr de telefon 0744-112.111. Scuze coane ca m-am inflamat. Si da, stiu, am niste greseli de ortografie. Da la cata bere a halit langa mine tastatura, eu ma mir ca mai e ,in viata”. Scuze. Acolo unde zici matale nu am cont. Dar celelalte date sunt corecte. Cand vii in Brasov dau eu o bere ( asta cu ,o bere” e simbolica. Cine dracu bea doar o bere?)

  38. mifty 11 November, 2010 at 20:06

    aoleu, iar am greşit: e rinder nu ringer…
    brrr… se pare c-am exagerat cu nesul: am nişte ochi mai ceva ca Mort!!!…

    later: added in messenger… 😀

  39. admin 11 November, 2010 at 20:23

    @Iulian Rinder
    iarta-ma ca ti-am sters ultima postare, dar crede-ma, e in binele tau.

  40. iulian rinder 11 November, 2010 at 20:30

    Ptr. admin
    cum spui tu, maestre.

  41. mifty 11 November, 2010 at 20:45

    @iulian rinder: am luat mailul, mulţumesc de curaj… eu unul, nu mi-aş da mailul “serios” direct pe vre-un site…
    apropo, am trimis un mail de probă. 😀

  42. MNX 11 November, 2010 at 21:12

    Si astfel, iata inceputul unei lungi prietenii… Povestita noua peste ani si ani, dupa deconspirare 🙂

  43. Dan1 11 November, 2010 at 21:26

    @Pirca
    Śmigły-Rydz? Daca un asemenea nume nu exista, trebuia neaparat inventat!
    Pare mai grav decat Zbigniew Brzezinski! =))

  44. iulian rinder 11 November, 2010 at 21:33

    Bre, dl. MNX,
    io bag de seama ca matali te uiti doar la niste filme extra-clasice. Da de Razboiul Stelelor nu ai auzit? Iti citez din Vader: ,,Imparatul nu va fi la fel de intelegator ca mine”. Nevasta-mea nu a citit – inca – toate bramburelele mele de azi. Eu, ca eu, da sa vezi dupa ce citeste sotia discutiille ideologice – deontologice de aici. ce efect de scena. Care aveti, colegi de suferinta, un pres, un scaun pe balcon, ceva?

  45. mifty 11 November, 2010 at 22:22

    @iuliand rinder şi MNX: care clasic, nene???
    că pe lângă clasicul cu Bogey, m-a îmbolnăvit şi Kusturica cu fraza asta într-un alt clasic cu nume de concurs de pe DC 😀

  46. anndryusha 11 November, 2010 at 22:51

    Ultima oră: Steaua rulz! 😀

  47. sebra 11 November, 2010 at 23:17

    @Anndryusha,
    Măcar aici abţine-te! Ai uitat că aici e doliu? Se suferă, bre! :))

  48. MNX 11 November, 2010 at 23:33

    @mifty : te lasam sa te chinui 🙂
    @tizul Rinder : am eu un covoras.Si o patura , da’ e-n masina. Si masina e cam departe… de tine. Succes:)

    ( Ieertaaati-l doamna, ca e baiet bun…)

  49. cato 12 November, 2010 at 07:36

    Zic si eu, nu ca ma omor: oare zicala aia, de secole, pt popor cu mintea scurta, mai merge?(schimbarea domnului, bucuria prostului)

  50. 4mall 12 November, 2010 at 09:26

    @mifty: si care e numele tau adevarat? Ca poate ne imprietenim si noi…

  51. Alex 12 November, 2010 at 09:54

    Radule, eu am fost si la mormantul lui, ce zici de asta?
    Oricum, nu stiam atatea cate ai scris tu acolo. Am fost de multe ori in Polonia si am incercat sa prind cat mai multe din tara asta. Multe le-am auzit acolo sau le-am vazut.
    Respectul lor fata de trecut, adevarul prezentat asa cum este, fara balbaieli sau romante (inclusiv acolo unde ii doare si se simt cu musca pe caciula ca au facut prostii) m-au facut sa ii respect si sa ii admir.
    Si btw, felul in care povestesti tu parca aduce istoria mai aproape un pic.. Pai Piłsudski asta, n-a fost om si el?
    Scuze ca n-am fost la fel de glumet ca tine in ce am scris.
    Da’ sa stii ca de cele mai multe ori rad la post-urile tale! Aici doar am zambit…

  52. Pirca 12 November, 2010 at 10:43

    @Alex
    Da, stiu ca n-a fost foarte amuzant, dar nici Piłsudski n-a fost un personaj de care sa poti rade prea tare – eu il gasesc un individ uluitor, cu toate defectele lui, mai asemanator cu eroii din antichitate (Alexandru cel Mare & co) decat cu politicienii din vremea sa.

  53. 15 noiembrie 1916: Moare Sienkiewicz » Daily Cotcodac 15 November, 2010 at 13:01

    […] că nu ştiţi de ce aveau ruşii o parte din Polonia, că doar nu eraţi nebuni să citiţi Evenimentul… de acum vreo patru zile,  în schimb sunt sigur că vă mai amintiţi cum îl cheamă pe pisoiul […]

Leave a reply