Postul nu e post destul

Un bastion al jegului

Radu Pircă
După cadă, prosoape, periuţa de dinţi şi oglinda din baie am mai descoperit în casă un loc incredibil de murdar, cu toate că e mai tot timpul în contact cu apa şi diverse produse de curăţat. Evident, nu e suportul pentru peria de veceu, care străluceşte de curăţenie şi prospeţime, de-ţi vine să mănânci pe el (exagerez, desigur: mâncarea murdăreşte, n-ai pune-o pe ceva aşa de curat).

Acum câteva zile, cineva din casă s-a gândit să curăţe şi sertăraşul pentru detergent de la maşina de spălat (voi păstra anonimatul persoanei, mai ales că n-aveţi cum să ghiciţi cine dintr-o familie ar putea avea iniţiativa de a curăţa ceva). Cu această ocazie, altcineva a pus întrebări tâmpite, de genul “Din moment ce sertarul ăla are un compartiment pentru pastile anti-calcar, înseamnă că ştiau din start că maşina se poate defecta de la calcar, n-au aflat după aia, deci nu era mai bine s-o facă dintr-un material pe care nu se depune calcarul?” Trecând însă peste aceste întrebări (la fel cum a făcut şi persoana preocupată mai mult de curăţenie decât de mafia anti-calcarului), s-a constatat că sertăraşul ăla împreună cu spaţiul din jurul său constituiau polul jegului în casă. Era atât de murdar, încât la vederea lui produsele de curăţenie se făceau mici şi fugeau să plângă într-un colţ iar laveta cu care urma să fie şters sertarul şi-a luat adio de la familie şi prieteni. Culoarea acelui loc nu putea fi descrisă drept “negru”; era mai degrabă culoarea pe care o imbăracă negrul atunci când se duce la o înmormântare şi nu vrea să pară vesel.

Pentru cititorii care poate n-au înţeles (mai cunoscuţi şi sub denumirea ştiinţifică de “bărbaţi” ), sertarul ăla e mai tot timpul plin cu apă, detergent şi balsam şi, în schimb, nu intră niciodată în contact cu rufele murdare. Chiar numele aparatului din care face parte – “maşină de spălat” – nu sugerează jegul; nu-i ca şi cum ai spune “strung carusel” sau “raboteză”.

Singura concluzie logică pe care am putut să o trag, văzând ceva atât de împuţit într-un dispozitiv dedicat curăţării, a fost aceea că sertăraşul respectiv e un fel de Isus al maşinii de spălat: se murdăreşte ca să ia asupra sa toate păcatele – mă rog, jegul – nostru.

Share:

15 comments

  1. asteris 29 October, 2010 at 08:05

    Ijos – la unele masini.

  2. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Un bastion al jegului -- Topsy.com 29 October, 2010 at 09:09

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra and Ovidiu Eftimie, Gabi. Gabi said: Un bastion al jegului » http://bit.ly/dcJVyz […]

  3. Ozzy 29 October, 2010 at 09:44

    Domnule P, nu vreti sa va angajez la blogul meu? Va platesc la fel ca Domnul C. si va las si independenta totala.

  4. dc 29 October, 2010 at 09:46

    @Pirca: Dumnezeu are metodele lui nepatrunse de a aduce oitele ratacite la turma. Pai cine te-a pus, frate, sa te bagi in treaba femeiasca?!?! Pai nu v-a ajuns socul recent acolo la DC, cand ati descoperit ca si cada poate fi murdara? Nu ti-a ajuns cosmarul asta? Las-o dracului de masina de spalat, du-te si baga niste bere/vin/tuica, sa speli gandurile astea necurate din cap, ca incepe weekendul 😀

  5. Radu 29 October, 2010 at 10:15

    Mda, si celalalt pol al jegului e suportul pentru sapun (cel putin la mine in baie).

  6. iulian rinder 29 October, 2010 at 10:45

    Domnu Pirca, nu stiu de ce, da textu lu matele mi-a adus aminte de o poanta. Ca habar nu ai ce poti gasi daca te pune dracu sa cauti.
    Cica ajunge Neil Alden Armstrong pe luna. Baga chestia cu ,un pas mic pentru X un pas mare pentru bla-bla” si cand colo ce vede? Urme de pasi. Se ia dupa acestea si, dupa o stanca, da de doi ardeleni cu suflet de braneni. Boc si Scripcaru ( primaru Brasovului,n.a.). ,,No ce faci Nil? zic astia. Stupefiat americanu intreaba: ,Mai, da voi cu ce ati ajuns aici?” ,Cum cu ce, cu branza”.
    Pa.

  7. dc 29 October, 2010 at 10:50

    @Radu: O fi sapunul jegos? 😀 >:)

  8. k 29 October, 2010 at 11:30

    daca sertarasul ala te-a impresionat cu jegul lui iti mai dau o idee…tot la masina de spalat: jos in dreapta (sau in stanga dupa caz) ai o rotita, invarati de ea si tragi. o sa iasa si putina apa, dar sa nu te impacientezi …nu o sa fie prea mult; in schimb ochii tai vor vedea ce nu prea au mai vazut …fire de par, poate chiar o moneda, betztisoare de plastic, servetele parfumate care nu se dizolva si multe alte minuni din buzunarele hainelor care nu se descompun sub actiunea apei calde 😀
    cine stie ..cu putin noroc gasesti si un biletzel cu un text misto sa mai postati si voi ceva funny ca numa chestii de 2 lei vad in ultima vreme!!
    lasati masina de spalat sa scrie, ea stie ! 😀

  9. Dan1 29 October, 2010 at 12:58

    @k
    Si pacat ca nu se mai fac masini de scris, ca alea chiar stiau! :))

  10. Roxana 29 October, 2010 at 13:01

    Pentru oamenii care citesc manualele de instructiuni – este recomandat sa scoti acel sertar si sa il cureti din macar 3 in 3 spalari.
    Iar explicatia este una foarte simpla – ia gandeste-te care este circuitul apei pana vine sa ia detergentul si mai tarziu balsamul din sertaras. Does it make sense now?

  11. cosmin 29 October, 2010 at 14:07

    mda. de cate comentarii e nevoie pentru o a explica un “fenomen” casnic? raspuns: de oricate, pana la primul postat de o femeie.

  12. ErRon 29 October, 2010 at 18:18

    @Cosmin
    Misoginule!
    @Roxana
    Mare noroc avem cu ‘mneata!:D

  13. Toto 30 October, 2010 at 14:13

    Butonu asta de like de la comentariu,e ceva genu,imi e lene sa scriu ceva ,dar uite ce bine a zis asta ii dau like.

  14. Ciprian 31 October, 2010 at 00:11

    @Roxana Si sertarasul ala in ce hal se scoate? Am tras de el in toate partile, nici chip sa iasa.

  15. Nero 1 November, 2010 at 12:26

    @Ciprian este child proof. adica se scoate greu de catre adulti. teoretic trebuie sa ridici si sa invarti sau ceva de genul. daca ai copil pune-l pe el sa-l scoata. reuseste din prima. deaia e child proof:)

Leave a reply