Postul nu e post destul

Eu, robotul de bucătărie

Radu Pircă
Pentru că azi e zi de sărbătoare şi staţi acasă, am ales pentru această dimineaţă un text dedicat gospodinelor, fiindcă sincer nu puteam scrie despre 1 Decembrie nici adevărul (i-am fi supărat pe regăţeni) nici o minciună frumoasă (ne-ar fi înjurat ardelenii, chiar dacă vreo două-trei zile mai târziu).

Sincer, eu unul când aud denumirea “robot de bucătărie”, îmi imaginez o mașinărie mare de tablă din aia cu șenile în loc de picioare, clești pe post de mâni, lămpi PL-500 care-i ies din piept, care vine să mă întrebe cu o voce metalică: “Stăpâne, ți-ai dori o bere?” “Da, Alfa-5 acum că ai adus asta în discuție, chiar mi-aș dori o bere. Crezi că ai putea să-mi aduci una din frigider? Și ceva de ronțăit, că în 5 minute încep să joace băieții și n-aș vrea să fac și ulcer, pe lângă demență nevrotică.”

În realitate, robotul de bucătărie e un aparat pe care tu trebuie să-l slujești. Robotul are nevoie de ceva mai multă grijă decât un bebeluş nou-născut. Ocupă atât de mult loc în bucătărie încât îi trebuie o mobilă specială, numai a lui, în care să fie ţinut – de fapt, nu înţeleg de ce odată cu robotul nu se vinde şi pătuţul robotului. Această mobilă (de obicei, un dulap în care altminteri aţi putea ţine cam toată vesela din casă) vă va oferi nenumărate satisfacţii. De pildă, când o desfaceţi unul din accesoriile robotului o să vă cadă în cap (dacă e de metal, accesoriile de plastic nu fac niciodată asta, deoarece ştiu nu v-ar durea) sau să vi se înfigă în mână (dacă e unul din uimitor de numeroasele accesorii cu lame tăioase). Oricât aţi încerca să le aşezaţi, diferitele braţe şi boluri ale robotului nu vor sta niciodată altminteri decât într-un echilibru precar, producătorii având mare grijă să nu le facă nicio muchie mai teşită pe care să poată sta, fiindcă n-ar fi corect faţă de medicii de la Urgenţe să-i lase fără nimic de făcut toată ziua.

Dacă reuşiţi să extrageţi robotul de bucătărie din pătuţul lui, va trebui mai întâi (adică după ce vă dezinfectaţi rănile şi vă pansaţi) să-l curăţaţi de praf. Deoarece are extrem de multe piese compuse, la rândul lor, din alte piese mai mici, robotul atrage praful ceva de necrezut, singura parte bună fiind că e cam singurul obiect din casă pentru care soţia/iubita nu vă va face scandal că nu l-aţi şters ca lumea.

Gata? E cât de cât curat? Dacă nu, e OK. Dacă da, înseamnă că aţi reuşit să curăţaţi şi lamele alea şi o să reveniţi cu lectura ceva mai târziu, după ce chirurgii reuşesc să vă prindă la loc măcar câteva dintre degete. Acum puteţi să începeţi să-l asamblaţi pentru scopul dorit (bănuiesc că l-aţi scos din dulap cu un scop, nu din pur masochism). Aici intervine cartea de instrucţiuni, dacă n-aţi aruncat-o din greşeală când aţi desfăcut robotul prima oară, fiindcă o pătaseţi de sânge. Pe de altă parte, chiar dacă aţi păstrat-o veţi fi destul de uimit cât de redusă e utilitatea ei – în parte fiindcă e doar în sârbă, finlandeză, tagalog şi un vechi dialect germanic care mai are vreo trei vorbitori în viaţă, în parte fiindcă piesele robotului nu arată în realitate absolut deloc ca în carte.

Practic, e ca şi cum un ninja s-ar fi mutat în bucătăria voastră

Să presupunem totuşi, prin reducere la absurd, că aţi reuşit să montaţi un accesoriu – bolul de stors citrice sau mixerul, de preferat ceva fără lame, dacă experienţele anterioare v-au învăţat cât de cât ceva. Puteţi de acum să vă trageţi sufletul facând un duş sau contemplând apusul – nici nu v-aţi dat seama cât de repede a trecut timpul, aşa-i?

Veţi constata cu oarecare surprindere că, odată scos din bârlogul lui şi montat, robotul de bucătărie este incredibil de uşor şi rapid de folosit – practic, veţi avea sucul de portocale în pahar cât aţi zice peşte, exact ca în reclame (asta dacă aţi ştiut cum să închideţi bine capacul bolului – dacă nu, veţi avea sucul de portocale pe pereţi şi un ditai scăndălăul că aţi murdărit bucătăria cât aţi zice peşte). Nici maioneza nu va mai fi o problemă, mai ales că jumătate va rămâne pe robot şi o veţi putea linge direct de acolo. Tocatul cărnii? Nimic mai simplu! În plus, veţi avea surpriza plăcută că la sfârşit veţi obţine o cantitate mai mare de carne decât aveaţi iniţial, de vină fiind buclucaşele alea de degeţele (deşi cam e păcat de munca chirurgilor care vi le-au prins la loc acum câteva ore).

Desigur, după ce v-aţi făcut treaba cu robotul de bucătărie, tot ce vă mai rămâne este să îl spălaţi – cu mare grijă, fiindcă dacă rămâne o urmă cât de mică de mâncare pe lame, ruginesc imediat şi nu mai sunt bune de nimic – şi apoi să îl ştergeţi, tot cu grijă, ca să nu rămână nici o picătură de apă (sau sânge, deşi la acest moment nu cred că mai aveţi prea mult în corp) pe părţile metalice. Cum să faceţi asta, dat fiind că de-acum degeţelele sunt demult în compoziţia chiftelelor? Nu sunt sigur, dar am o idee: l-aţi văzut vreodată pe Daniel Day-Lewis în “Piciorul meu stâng”?

Dacă v-a plăcut acest text şi mai aveţi timp de omorât, puteţi să vă delectaţi şi cu:

Share:

21 comments

  1. iulian rinder 1 December, 2010 at 09:50

    Bre domn Pirca, pentru ca ai laudat ata de frumos de ziua nationala Carmaciul, numindu-l elegant robot de bucatarie – mai exact cel ce se invarte dupa vodca in bucatarie aproape mecanic – vorbitor de tagalog, inteles doar de ceilalti doi sprituiti in viata, Boc si Udrea, va zic si eu un la multi ani asa cum mi-o venit la verb:
    Iubesc umbra numelui tau
    pecete peste cornee
    peste sangele meu
    intamplator sau nu
    Ne-am nascut in aceasi zodie
    A Romaniei

  2. Dheus 1 December, 2010 at 10:21

    N-am ce spune de robot, dar ca orice roman, ma auto-ironizez si spun: Bre, ne place Romania pentru ca aici putem omorî porcul, putem taia oaia, si totul sub egida traditiei. A, si de asemenea ne putem imbata copii sub pretextul, “ia ma niste vin sa faci sange”. Las deoparte celebrul la multi ani, spun doar: Sa fim mereu romani. Acum pe unde oi fi pus porcul ala.

  3. nimeni 1 December, 2010 at 10:24

    Io vreau articolul cu 1 decembrie.

  4. Borish 1 December, 2010 at 10:36

    Ai uitat sa mentionezi de cablul USB inclus + cautatul driverilor

  5. Sare'n Ochi 1 December, 2010 at 10:54

    domnu’ Pirca, daca murdaresti bucataria, ca ai lasat capacul de la robot deschis si scapi ne-capsat/ne-capacit dupa ce te scuzi cu urmatoarea fraza magica: “am vrut sa fie ca-n reclama aia cu ploi tropicale cu arome de fructe” (sau cam asa ceva), ai o lada de bere de la mine. posteaza pe blog: fotografie cu peretii bucatariei si mixerul in prim plan, fotografie cu gratiosa consoarta in timp ce-i zici fraza de mai sus, fotografie cu tine imediat dupa si copie scanata dupa certificat medico-legal constatatot din care sa nu rezulte fracturi si vanatai, precum si urme de la canapeaua sau presul pe care ai fost obligat sa dormi. a doua zi ai lada de bere. ti-o aduce robotul meu Alfa 5.

  6. Toto 1 December, 2010 at 11:12

    Nu se organizeaza parada pe DC de 1 DCmbrie?

  7. Tweets that mention Eu, robotul de bucătărie » Daily Cotcodac -- Topsy.com 1 December, 2010 at 12:55

    […] This post was mentioned on Twitter by Ovidiu Eftimie, 362muresan adrian. 362muresan adrian said: Eu, robotul de bucătărie » Daily Cotcodac http://bit.ly/eJDCxL […]

  8. Moise Guran 1 December, 2010 at 12:59

    Pirque, dar pe 2 decembrie poti scrie pliz, adevarul despre 1 decembrie?
    Ca e pacat sa nu scrii.
    Suport orice, numa sa aud si viziunea ta!

  9. V3nt0R 1 December, 2010 at 13:12

    =)))))))) uneori cuvintele sunt de prisos , iar ironiile inutile.

  10. anndryusha 1 December, 2010 at 13:39

    Da’ despre robotul de dus gunoiul nu scrieţi nimic?…

  11. sebra 1 December, 2010 at 17:35

    @Anndryusha,
    Ăla e minor, sau minori…depinde de câţi copii ai =))

  12. anndryusha 1 December, 2010 at 17:39

    @Sebra: Minor, minor, da’ o vorbă, acolo, se putea, nu?… =))

  13. ErRon 1 December, 2010 at 17:54

    Domnu’ Pirca,
    In 2 decembrie esta sarbatorita/aniversata ziua persoanelor cu dizabilitati!
    Daca azi n-ai suflat o vorba despre base si boc, maine n-ai nici o scuza!!!:D

  14. Pirca 1 December, 2010 at 18:04

    @Moise Guran
    Nu stiu de ce crezi ca eu l-as şti. Opinia mea (încerc să fiu cât mai scurt, deşi e clar că nu pot) este că guvernul de la Bucureşti a explotat foarte bine conflictele între diversele facţiuni din Transilvania şi, jucând pe cartea pericolului maghiar, i-a împins pe ardeleni spre Unire – o unire cu care mare parte din clasa politică din Transilvania (Maniu şi Vaida-Voievod sunt cele mai notorii nume) nu era de acord necondiţionat – varianta unei federaţii li se părea mai atractivă unora, ca să dau un exemplu. După aceea politicienii din Regat au profitat de ocupaţia militară a Ardealului şi de lovitura de stat comunistă din Ungaria pentru a pune capăt oricărei negocieri cu politicienii transilvăneni, care, în felul acesta, au fost scoşi din joc vreo 10 ani. Cât despre ce-şi doreau cu adevărat locuitorii Ardealului sau ce-ar fi fost mai bine pentru ei – habar nu am. Multe din problemele României interbelice ar fi fost însă măcar atenuate dacă politicienii de la Bucureşti ar fi negociat cu cei din Transilvania în loc să le impună “Marea Unire” – însă asta ar fi însemnat şi să împartă puterea cu ei…

  15. Dana G 1 December, 2010 at 18:28

    Cate glumite la un loc. I’m delighted!:D

  16. Moise Guran 1 December, 2010 at 21:26

    Ma Pirca! Eu te stiam altfel…
    Sa te prezint si celorlalti
    Pirque, ecrivant. D’istoar comique!
    Ma opresc aici sau faci un material despre 1 decembrie?
    Si, apropo…, sper ca 24 ianuarie sa nu te gaseasca tot nepregatit, da?

  17. HALL 1 December, 2010 at 21:30

    @Moise
    Tu nu ai ceva birouri de împins/aranjat?

  18. dana 2 December, 2010 at 10:10

    @anndryusha :”Da’ despre robotul de dus gunoiul nu scrieţi nimic?…” raspunsul meu : robotul asta se numeste ” sot”.:))

  19. Radu Vasile 2 December, 2010 at 12:03

    @erron, In calitatea mea de persoana cu dizabilitati in functie declar:
    Mesajul dumneavoastra este profund jicnitor si ofensator, aducand un prejudiciu imaginii persoanelor cu dizabilitati.
    Drept pentru care va rog frumos a-mi prezenta la biroul meu scuze scrise in 3 exemplare si sa retractati public ceea ce ati zis.
    Semnat
    IO Radu Vasile

  20. N.A. 2 December, 2010 at 22:21

    Deci de-aia am eu aparate separate pentru fiecare treaba: mixere pentru una, mixere pentru alta, storcator citrice, storcator universal, blendere, masini de tocat verdeata/alune, etc., etc.. Si de-aia nu mai am loc s-arunc un ac prin debara…

  21. Dulce Deea 29 December, 2010 at 15:34

    Probabil că animus al meu e puternic dezvoltat. Am aceeaşi stupoare metafizică în faţa robotului de bucătărie. Şi da, îmi evocă tot o maşinărie ca cea descrisă de tine în primul paragraf, doar că nu bere îi cer eu, ci… eheheeee, eheeeeeeeeeeeeee, hihihihi, hihihihihihiiiiiiiiiii :):)

Leave a reply