Postul nu e post destul

Baia şi alţi inamici ai curăţeniei

Julius şi Pircă

Printre marile paradoxuri, există unul pe care de veacuri filosofii şi logicienii îl ignoră cu bună ştiinţă, ca să nu vadă lumea cât sunt de incompetenţi. Haideţi să fim sinceri: orice prost poate rezolva paradoxurile Kleene-Rosser sau Grelling-Nelson (mă rog, după cum se vede din numele lor, de fapt orice doi proşti), dar îi desfid pe toţi marii gânditori, de la Aristotel la Wittgenstein, să-mi explice de ce obiectele din baie se murdăresc, paradoxal, cel mai tare.

Să luăm, pentru început, cada de baie. Este veşnic expusă la acţiunea apei şi săpunului, plus, în cazul în care e folosită şi de o femeie, la săruri de baie, bile parfumate, lumânări plutitoare, etc. Ei, dat fiind că e atât de supusă la lucruri care curăţă şi care miros frumos, cum poate totuşi cada de baie să ajungă în doar câteva zile în halul în care e?

Aţi întrebat cumva, uşor ironici, “dar în ce hal e”? Ok, ridicaţi-vă puţin de la calculator, mergeţi până la baie şi ştergeţi uşor cu degetul interiorul căzii. Acum băgaţi-l în gură, n-ar trebui să fie nici un fel de problemă.
Continuăm textul pentru ceilalţi cititori, care nu pun întrebări stupide.

Cum se pot murdări pereţii ei când zilnic iau contact cu apa şi săpunul? De ce nu se formează mâzga aia pe televizor, de exemplu, unde se presupune că apa nu ajunge niciodată? Cumva ziua, când nu se uită nimeni la el, televizorul se spală, ca să nu se facă de râs seara?

Apoi, prosoapele. Se presupune că foloseşti prosopul ca să te ştergi de apă după ce eşti curat, nu? Atunci de ce după două-trei utilizări prosopul miroase de-ţi mută nasul din loc şi trebuie spălat separat, doar cu alte prosoape, fiindcă ciorapii, de pildă, s-ar putea să facă scandal dacă încercaţi să-i vârâţi la un loc cu împuţiciunile de prosoape?

Săpunul, deşi ar trebui să scape omul de jeg, arată de fapt mult mai murdar decât individul care intenţionează să-l folosească. După primele două-trei utilizări, când, într-adevăr, e mândru şi lucios, săpunul se deformează, se umple de pete şi mizerie şi în general capătă un aer de beţiv janghinos, de-ţi vine să-l trimiţi să se spele.

Periuţa de dinţi. Pe ea n-aş fi bănuit-o până n-am văzut pe Discovery că adăposteşte mai multe bacterii decât veceul. Cum reuşeşte, e peste puterea mea de înţelegere; probabil noaptea, după ce stăpânii lor se culcă, periuţele se bucură: “Gata, s-au culcat proştii”, iar apoi se duc să se bălăcească în voie în closet.

Teoretic, şi oglinda din baie ar trebui să strălucească de curăţenie (mă rog, mai puţin în cazul în care aveţi în familie un adolescent care îşi stoarce coşurile de trei ori pe zi). În realitate, nu e deloc curată, ci plină de tot soiul de dâre albicioase, aşa încât e practic imposibil de ghicit dacă ceea ce vedeţi în oglindă e chipul dumneavoastră sau vreun duh tâmpit care sălăşuieşte în ea.

În fine, campionul incontestabil e preşul din baie. Deşi în mod normal calci pe el când ieşi din cadă, deci teoretic ar trebui să fie curat, covoraşul ăla ajunge în doar o lună să arate atât de îngrozitor, încât n-ar fi de mirare ca până şi preşuleţul de şters picioarele de la intrare să-i zică “Mai spală-te bă, hippiotule, nu vezi cum arăţi?”. De altfel, majoritatea oamenilor care încă mai au aşa ceva în baie se feresc ca de dracu’ să calce pe el.

Totuşi, există în orice baie şi un obiect care întotdeauna arată impecabil şi lucios, indiferent cât ar fi de folosit. E vorba, desigur, de coşul de aruncat mizerii. Dar, ăsta e deja un alt paradox şi nu vrem să vă antrenăm prea mult astăzi la logică, fiindcă mai încolo avem un text de-al lui Eftimie scris la beţie.

Share:

47 comments

  1. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Baia şi alţi inamici ai curăţeniei 22 July, 2010 at 08:26

    […] la Wittgenstein, să-mi explice de ce obiectele din baie se murdăresc, paradoxal, cel mai tare. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  2. soopermouse 22 July, 2010 at 08:49

    ai uitat de peretii cabinei de dus. Se aduna pe ei o mizerie neagra si csaboasa de-ti vine sa vomiti, si nu stiu de ce. Sunt in contact cu apa si sapunul in fiecare zi, nu?

    Conspiratie imho

  3. Dan 22 July, 2010 at 09:09

    Ei, dar de veceu in sine nu ai zis nimic! Si nici de capac!

  4. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Baia şi alţi inamici ai curăţeniei -- Topsy.com 22 July, 2010 at 09:11

    […] This post was mentioned on Twitter by sebra, Gabi. Gabi said: Mogulii DailyCotcodac şi întrebări existenţiale. Azi, baia şi alţi inamici ai curăţeniei http://bit.ly/9CO8FY […]

  5. anya 22 July, 2010 at 09:19

    Pai sa-ti explic de ce. In casa face curat femeia, si-i zice jumatatii, “fa si tu curat in baie”. Iar barbatii nu se apuca de curatenie in mod preventiv (stergi televizorul la 2-3 zile sa n-apuce sa arate jegos), ci doar atunci cand “arata cada in halul asta”

  6. Carmen 22 July, 2010 at 09:21

    Asta e geniala: “probabil noaptea, după ce stăpânii lor se culcă, periuţele se bucură: “Gata, s-au culcat proştii”, iar apoi se duc să se bălăcească în voie în closet.”
    Julica, or sa ma dea astia afara de la serviciu ca rad ca proasta in timpul programului!

  7. ErRon 22 July, 2010 at 09:23

    Sapuniera, mereu naclaita de sapun, desi are gauri/fante prin care ar trebui sa se scurga apa, care oricum se scurge o parte din ea,pe marginile chiuvetei sau pe perete.
    Si, intr-adevar, veceul!!x_x

  8. sebra 22 July, 2010 at 09:37

    =)) curat,murdar!
    p.s. da’ ce perfidă-i periuţa de dinţi!!

  9. Mirela 22 July, 2010 at 09:41

    O prezentare succinta si exhaustiva totodata.Prin urmare:”Ce-ai cu noi, mă ?
    Pentru ce să dăm cu var ?…”

  10. punKreas 22 July, 2010 at 10:39

    Si culmea, cele mai multe bacterii cica le gasesti in bucatarie. Asta da paradox 😀

  11. Ciprian 22 July, 2010 at 11:26

    @Mirela
    Din cate am auzit varul este si dezinfectant. 😛

  12. lulu 22 July, 2010 at 11:32

    As da-o oricand la schimb pe zana maseluta pentru Zana Cazilor Curate. Se mai baga cineva? Facem o petitie?

  13. Adi 22 July, 2010 at 12:39

    Cica daca fluieri intr-un mod anume vine un duh al curateteniei , Mr.Domestos , sau cam asa ceva si-ti face curat cat ai zice “peste” . Ma rog , cat ai citi revista “Pescuit sportiv” . Oricum , repede … Am vazut eu la TV . Nu trebuie sa-mi multumiti , ma bucur ca v-am fost de ajutor . Da’ sa ramana intre noi . :-$

  14. kyrre 22 July, 2010 at 12:49

    Deci asa e la tine in baie. Multam fain pentru ca ne-ai luminat.

  15. tahemet.blogspot.com 22 July, 2010 at 13:06

    Logica e simplă şi imbatabilă: DIN CAUZA UTILIZATORULUI!

    Cada de baie: da, te speli cu apă şi săpun, dar ce ajunge pe cadă nu e doar apă şi săpun, e şi mizeria pe care săpunul a hidrolizat-o de pe augusta persoană a miratului. iar apa nu e suficientă pentru a curăţa grăsimile antrenate. ca să nu mai zicem ce minunată culoare are apa însăşi de la robinetele noastre. şi bucăţelele de piele moartă. şi praful dragului oraş.

    Prosoapele: eşti sigur că te speli complet? că mănuşa de baie a îndepărtat orice firicel de praf, orice moleculă de grăsime, fiecare celulă de piele moartă şi mai ales toate bacteriile? (poţi să mă crezi pe cuvânt dragă cetitoriule că nu. doar dacă faci zilnic baie în acid sulfuric concentrat, dar dacă o faci, nu te-ai mai plânge de mizeria de pe pereţii căzii de baie)

    Săpunul: oh, da, săpunul! câţi dintre vajnicii pensionari care bat 2/3 din oraş ca să descopere cea mai năucitoare combinaţie preţ/ calitate de roşii se obosesc să clătească săpunul înainte de a-l pune pe suport? (PS: câtă vreme nu vă obosiţi să şi uscaţi săpunul acela înainte de a-l arunca pe suport, să nu vă aud că vă plângeţi de zoaie, că nu se fac singure, nu-s generaţie spontanee ci e vina voastră! nu vă place? există săpun lichid)

    Covoraşul de baie: e evident că arată ca dracu dacă e mereu ud, niciodată aspirat şi niciodată curăţat. ghici a cui e vina!

    Coşul de mizerii: arareori e lovit de apă

    Periuţa: cum să nu fie murdară dacă o ţii în acelaşi spaţiu cu toaleta? bacteriile sunt lejer air-borned de curenţii de aer antrenaţi de flushing.

    Concluzia logică? aia e uşor de tras de orice gospodină: baia şi bucătăria se curăţă zilnic. altminteri trăieşti într-o cocină şi te miri de ce

  16. Adi 22 July, 2010 at 13:19

    @ admin

    Sterge te rog comentariul lui tahemet . Am senzatia ca ne-njura . Cum adica sa speli baia IN FIECARE ZI ? Maine-poimaine o sa ne zica sa facem curatenie generala de 4 ori pe an si sa dam cu aspiratorul macar o data pe saptamana . Taie-l! x(

  17. JULIUS 22 July, 2010 at 13:28

    @tahemet: de dimineata asteptam comentariul cu “traiti ca in cocina” 😀

  18. sebra 22 July, 2010 at 13:36

    @Adi,
    =)) Răspunzi cumva de curăţenia habitatului de-ai sărit aşa?

    p.s. Nu ştiu cât iubeşte periuţa de dinţi, closetul, dar sunt convinsă că urăşte oglinda din baie. Altfel, de ce-ar stropi-o mereu?! Şi e şi-n complicitate cu stomatologul.(Ăsta, stomatologul, le-a spus clar copiilor că au dinţii curaţi, atunci când oglinda din baie e bine stropită! Cum să nu-l urăşti????)

  19. Adi 22 July, 2010 at 13:38

    @ sebra

    Sunt o carte deschisa , din cate vad .

  20. Ina 22 July, 2010 at 13:54

    Io tot astept un articol scris de Napoleon si Pirca. Poate tot despre igiena- de exemplu, cum poti face pneumonie daca te imbaiezi o data pe an. Sau cit de necuviincioasa este dezvelirea trupului in fatza medicului. Ma bazez pe experienta lui Napoleon, care nu se putea plinge de imputiciunea covorasului de baie si a periutei de dinti.

  21. sebra 22 July, 2010 at 13:55

    @Adi,
    Lasă, nu fi supărat că faci curat, bucură-te că ai dreptul de-a arunca ce nu-ţi place, pe principiul “când veţi face voi curat, voi decideţi ce trebuie să râmână în casă!” şi mai e o chestie, nimeni n-o să îndrăznească să te certe că ţi-ai împrăştiat lucrurile pe ici pe colo.

  22. Adi 22 July, 2010 at 14:00

    @ sebra

    😕 :(( %-( :-?? :-” :bz

  23. acp 22 July, 2010 at 14:30

    Io ce sa va fac daca n-ati invatat pana acum cum sa sterilizati baia, si anume cu pipilica. Vii beat noaptea si nu nimeresti decat chiuveta? Pas de problème, daca reusesti sa nu borasti in dansa a doua zi de dimineata va sclipi de curatenie.
    Obisnuiesti ca mine sa bei 2 beri in timp ce faci dus si te trece? Da-ti drumul direct in cada si-o sa vezi cum mor bacteriile carduri-carduri ca-n reclamele Domestos…plus ca cica shushu face bine si la bataturi.

  24. Dan 22 July, 2010 at 14:35

    @acp
    Guuuurule, Bivolarule! :))

  25. Ciprian 22 July, 2010 at 14:40

    @sebra
    De asta nu prea-mi place mie sa particip la curatenie. Aud pe urma comentarii: Stii aveam si eu cleste in trusa de scule, nu l-ai vazut? Ruginitura aia? Sper sa nu se infecteze boschetarii cand l-or scoate din tomberon.

  26. Altu 22 July, 2010 at 14:41

    Asta cu spălatul e moft. Puşti fiind şi frecând menta pe-o bancă într-un sat oltenesc, ne explica un înţelept (a se citi moş ) cum dacă te speli de două ori pe an nu te deranjează nici musca, nici puricele.

  27. Ficus 22 July, 2010 at 14:52

    Nelamurire – cum scrieti voi impreuna postarile?
    Sunteti o varianta contemporana a fratilor Grimm?

  28. Dan 22 July, 2010 at 14:55

    @Ficus
    N-auzi ca mai degraba ca Ilf si Petrov (ca au mai raspuns, mai demult)…
    In realitate, ei scriu asa: Pirca scrie si Julius semneaza si el :))

  29. JULIUS 22 July, 2010 at 14:57

    @ficuse: vezi aici http://www.dailycotcodac.ro/2010/05/cum-scriu-julius-si-pirca-impreuna/
    @dan: pirca scrie si eu alerg prin oras sa-i aduc cititori.

  30. Dan 22 July, 2010 at 15:02

    @Julius
    A, da! Exact! Asa! =))

  31. Ficus 22 July, 2010 at 15:02

    Nu m-ar mira daca Pirca mizand pe neatentia lui Julius,
    l-ar pune sa-si semneze adeziunea la Partidul Poporului,
    sau cum dracu’ se numeste chestia lu’ nenea D.D.

  32. tahemet.blogspot.com 22 July, 2010 at 17:20

    Vezi divinule că-s şi eu bună de ceva????

    cum îţi îndeplinesc eu dorinţele, ca un cititor mic şi destoinic ce mă aflu!

  33. tahemet.blogspot.com 22 July, 2010 at 17:22

    @adi,

    în casă la mine fac curăţenie generală o dată pe săpt sau maxim la două săptămâni. (cu aspirat, şters de praf, dezinfectat parchet, dezinfectat gresia de la intrare, spălat gresia din balcoane) şi când pun mâna pe bărbată-meu, iar el e pe picior greşit, spălăm şi geamurile

  34. Stephanie 22 July, 2010 at 17:40

    Plm, nici un comentariu la postul asta, dom’ doctor? Ma gandeam ca daca ne-ai invatat cum sa (nu) bem apa in vacanta, n-o sa te poti abtine in a da sfaturi! Eu cred ca postul asta e al lui Julius, ca Pirca e insurat si la el sigur baia sclipeste de curatenie! Adica, detaliez, ideea e a lui Julius, dar articolul l-a scris Pirca, pentru ca el e ala talentat! 😉

  35. Adi 22 July, 2010 at 18:12

    @ admin

    Omule , tu chiar nu vezi ce scrie tahemet ??? Ba mai aflu ca e si femeie (mi se parea mie ca ceva nu-i in regula , da’ m-a indus in eroare numele) . Te pomenesti ca si admin-ul e femeie ? :-?? Altfel s-ar teme de ce-ar putea citi prietena/sotia . Ce lume , dom’le , ce lume . :-S

  36. 666 22 July, 2010 at 18:17

    …cum s-or fi hotărit Julius şi Pircă să scrie ei azi despre nişte perechi de proşti care făceau lucrări îmreună… ce i-o fi inspirat?

  37. pretorianul 22 July, 2010 at 19:31

    Lunga postarea, domnilor!

    Am impresia ca ati vazut ca la postari lungi de genul celor scrise de Moise Guran sunt mai multe comentarii. Dovada, numarul comentariilor de acum!

  38. silavaracald 22 July, 2010 at 21:09

    Chiar mă întrebam când vă veţi lua inima în dinţi ca să atacaţi frontal un asemenea subiect arzător şi delicat. Aţi făcut-o în cele din urmă. Bărbăteşte, fără şovăială! Nu ştiu cum e cu ceilalţi, dar pe mine m-aţi cucerit! ;))

  39. cato 23 July, 2010 at 08:11

    :))aia cu bacteriile din periuta air-born from WC a fost dementiala
    in general e doua chestii: 1-umezeala, 2-substantele de cultura bacterii(saliva, sudoare, grasimi, piele moarta…)

  40. tahemet.blogspot.com 23 July, 2010 at 11:27

    @cata:

    razi tu razi harap alb, dar stiai ca in periuta dumitale se gasesc inclusiv fecaloizi? daca nu, mai intereseaza-te, nu de alta, dar arareori trancanesc nedocumentat

  41. cato 23 July, 2010 at 11:34

    :)) hai ca asta cu “fecaloizi” e dementiala!!!

  42. Russian Mafia 23 July, 2010 at 12:17

    De fapt, degeaba incercam noi acum sa explicam paradoxurile.
    Articolul e frumos. 😀

  43. quick 24 July, 2010 at 20:01

    M-ai nimerit aici 🙂 de ce nu se murdărește frigiderul la fel de repede? Din momentul in care ai dezinfectat orice => 0 bacterii, chiar dacă nu o sa folosesti acel “obiect” bacterii tot vor aparea pe el, dar intr-un ritm mic, depinde si cu ce ai dezinfectant, un acid ii mult mai bun ca orice altceva cu clor. In baie in majoritatea timpului se foloseste apa calda, bacteriile se vor multiplica din 20 in 20 de minute, testaa si probat etc :).
    Daca merge o persoane și face dus, respectiv baie, se spală cu șamponu` X, vor rămâne baterii după el in baie si vor ramane mult mai multe decât avea pe el. Normal intr-un process de curățenie se folosește săpun si dezinfectant, săpunul curata mizeria, dar bacteriile rămân tot acolo si se vor multiplica mult mai repede, dupa care trebuie un dezinfectant.. s-ar recomanda sa fie aplicat cu apa rece, efectul ii mai de durata.

    P.S: rezumatul ultimilor 3 ani din viata

  44. adelu 24 July, 2010 at 23:08

    misto textul.comentatorii savurosi,exceptand-o pe tahometra

  45. Andrei 25 July, 2010 at 22:42

    mai exista si paradoxiul spatial: cand folosesti baia e mica al naibii …, insa cand te hotarasti sa o mai cureti, devine vazand cu ochii uriasa …
    offtopic: noua porecla pentru tahemet.blogspot.com , tahometra este foarte reusita 🙂

  46. eu 25 July, 2010 at 22:59

    @tahemet

    multumesc ca existi! s-ar putea sa traiesc intr-o cocina avand in vedere ca nu prestez curatenie in fiecare zi! muream si nu stiam !

  47. Daily Cotcodac »  Un bastion al jegului 29 October, 2010 at 08:02

    […] Pircă După cadă, prosoape, periuţa de dinţi şi oglinda din baie am mai descoperit în casă un loc incredibil de murdar, cu toate că e mai tot timpul în contact […]

Leave a reply