Postul nu e post destul

Pagini legendare din istoria poporului caracalean

Julius Constantinescu

ceas caracal
Fiecare oraş are legenda lui. Despre Roma se spune că a fost fondată de Romulus şi Remus, Bucureştiul îl are pe ciobanul Bucur. Conform legendei, eroul întemeietor al oraşului Caracal a fost un car cu proşti.

Diferenţele culturale faţă de poporul român vecin şi prieten (ăsta s-a format prin răsturnarea unui car cu romani care s-au amestecat cu populaţia indigenă dacă) au fost vizibile din capul locului. Cu timpul, Caracalul a devenit un brand cultural consacrat, asemeni altor citadele ale culturii din întreaga lume, precum Oxford, Cambridge sau Heidelberg.

De-a lungul secolelor, poporul caracalean a dus o luptă dârză împotriva ocupantului român, care, nu de puţine ori, nu s-a sfiit să recurgă la mijloace barbare pentru a-l supune. Astfel, în mod diabolic, mii de profesori, doctori sau ingineri trimişi de la Bucureşti au încercat să dinamiteze cu perfidie identitatea culturală a municipiului Caracal. Copii nevinovaţi au fost azvârliţi fără milă în clasa I, în timpul dictaturii ceauşiste. S-au construit biblioteci, librării şi cinematografe, adevărate uzine ale morţii, ba chiar şi un teatru (se pare că locuitorii Caracalului erau introduşi în sală sub pretextul că vor face duş, după care plasatorii zăvorau uşile şi dădeau drumul la teatrul ucigaş). Ba s-au ridicat chiar şi blocuri prevăzute cu uşi la intrare şi scări pentru accesul la etaj (arhitecţi tâmpiţi; nu-i aşa de greu să rogi pe cineva, la o adică: “Vecine, aruncă-mi şi mie frânghia aia te rog, că mi-am uitat parapanta la serviciu”).

caracal1
Spre cinstea lor, caracalenii n-au pactizat niciodată cu ocupantul român şi au continuat să-şi păstreze neîntinate tradiţiile. Au construit o închisoare pe strada Libertăţii şi un cimitir pe strada Învierii, au ridicat un bloc în jurul macaralei şi au pus în gară un ceas care are pe jumătate din cadran cifre romane, iar pe cealaltă jumătate cifre arabe (ceas aflat, se pare, pe lista monumentelor UNESCO).

Mai mult, acest popor mic, dar viteaz, a fost capabil să exporte revoluţie culturală în toată zona Balcanilor, cel mai cunoscut revoluţionar cultural caracalean fiind Dan Diaconescu. Plecat în tinereţe cu trenul la Bucureşti împreună cu un tovarăş de arme cu bretele, acest Che Guevara al Caracalului şi-a stabilit cartierul general într-o garsonieră, de unde a luptat cu bravură împotriva imperialismului cultural reprezentat de “Omul care aduce cartea”, “Teleenciclopedia” sau “De vorbă cu Mario Vargas Llosa”.
Din toate aceste motive, noi, un grup de simpatizanţi ai valorilor caracalene, cerem autorităţilor de la Bucureşti să înceteze orice presiune îndreptată împotriva Oraşului celor 7 minuni. Altfel, cultura caracaleană ar putea dispărea precum cultura aztecă sau culturile din Africa şi Polinezia – distrusă de civilizaţie.

Foto: gandul.info, cotidianul.ro

Dacă v-a plăcut acest articol (sau altele, nu ţinem in mod special la ăsta), votaţi-ne la RoBlogFest 2010, secţiunile “Cel mai popular blog” (pozitia 198) si “Blog colectiv” (pozitia 48). Durează maximum un minut să vă inscrieţi (dacă nu cumva intre timp vă uitati si la un pornuleţ, atunci s-ar putea să dureze un picuţ mai mult). Vom reveni in cursul zilei de astăzi asupra acestui subiect; până atunci, dacă nu aveţi altă motivaţie, gândiţi-vă că mai bine ne votaţi la RoblogFest decât să ajungem să dăm in cap la oameni.
VOTEZI la roblogfest 2010

Share:

31 comments

  1. Pagini legendare din istoria poporului caracalean » visurat.ro 11 March, 2010 at 01:45

    […] asemeni altor citadele ale culturii din întreaga lume, precum Oxford, Cambridge sau Heidelberg. (more) De la Julius citire Niciun comentariu […]

  2. Ovi 11 March, 2010 at 02:06

    De fapt legenda spunea ca in Caracal s-a rasturnat carul cu ‘plosti’ (chestii din alea de baut apa/rachiu).
    Si de la plosti la prosti nu a fost prea mult de schimbat 🙂

    Restul minunilor si le-au facut cu mana lor. Mie mi se parea tare faza cu usa baii comunale de pe care a cazut litra B, si a ramas ‘aia comunala’.

  3. Laur 11 March, 2010 at 03:06

    Mie îmi place la ceasul ăla mai ales ora patru 🙂

  4. theheartcollector 11 March, 2010 at 04:31

    Ha! Caracal aka Rio del Praz, cum l-a poreclit un amic de-al meu :))

    Ce-mi place că ai găsit o poză a ceasului din gară care are IIII în loc de IV. Îl văd din tren de fiecare dată când plec din București spre Petroșani 😀

  5. marius vl 11 March, 2010 at 08:10

    de fapt nu este singurul ceas care are formatul literei 4 asa,este facuta cifra 4 din linii pt nu a fi confundata cu 6.Se zice ca in Caracal s-a rasturnat carul cu prosti si de-a acolo s-au imprastiat in toata tara…

  6. 4mall 11 March, 2010 at 08:35

    Am votat in 10 secunde! Unde ai mai timp sa deschizi pornuletu in timpul asta?

  7. Anticalofilul 11 March, 2010 at 08:37

    si de fiecare data intrau la teatru sperand ca se spala?:))

  8. Stianc 11 March, 2010 at 08:55

    Ovi, marius vl.
    Hai, recunoasteti de unde sunteti 🙂

  9. marius vl 11 March, 2010 at 09:45

    din vl eu si din caracal nevasta.)

  10. VanGhelie 11 March, 2010 at 09:59

    si la Academia Militara tunurile sunt intoarse spre cladire

  11. WickerMan 11 March, 2010 at 10:00

    Ce naiv sunt, stiam ca romanii au avut un personaj, Caracala, si m-am gandit ca o fi vizitat in antichitate meleagurile actuale ale caracal-ului. Iar stramosii caracalenilor, in semn de inalta pretuire pentru importantul vizitator, au adaptat numele lui la numele asezarii. Nu m-am gandit ca s-ar putea sa li se traga numele din cauza unor snoave.sincer. M-am inselat…

  12. Petrov 11 March, 2010 at 10:42

    amu, daca nu ma votam pe mine, pe voi va votam!

  13. Ramses3 11 March, 2010 at 11:06

    IIII se scria din mai multe motive, dar primul care a inceput a fost regele soare care a zis sa nu puna IV pe ceasuri ca arata ca dracu.
    IV e inceputul numelui lui Jupiter plm

  14. Alesandra 11 March, 2010 at 11:11

    hello, ai uitat de fabica de paine de pe strada Foametei.

    Si da, sunt din/ de pe langa Caracal :))

    ps:carul era cu plosti dar trebiua cineva sa se ridice la inaltimea asteptarilor, nu?

  15. Ovi 11 March, 2010 at 11:45

    @Stianc: din Bucuresti, dar m-am nascut in Craiova.
    @Alesandra: ello? citeste primul meu post.

  16. 4mall 11 March, 2010 at 12:47

    @theheartcollector, ramses3: Daca tot au inceput cu IIII, trebuia ca pana la sfarsit sa o tina tot asa. Nu de alta, dar era interesant ca la ora 12 sa te uiti la ceas si sa vezi ca e ora IIIIIIIIIIII, nu?

  17. 01st1 11 March, 2010 at 13:09

    Bai, astazi pune jos Vivi. Chiar daca nu citeste, nu m-asteptam sa nu gasesc o mica atentie, s-o pupati, s-o-ncurajati, ceva…

    Hai Viviii!!! Baga… ah… hm…. scoate mare!!!

  18. sin 11 March, 2010 at 14:01

    Stalpii aia pe sina de tren nu’s din Caracal.
    Ceasul respectiv este dupa model elvetian in care IV este scris ca si IIII.

    Io zic sa faci glume cu vasluieni si moldoveni, ca-ti ies mai bine 🙂

  19. Remus 11 March, 2010 at 14:19

    Dragut postul ” sa rasturnat caru cu prosti ” =))

  20. mifty 11 March, 2010 at 14:19

    julică… nu crezi că majoritatea ălora din car au ajuns de fapt în bucureşti, şi au înfiinţat un fel de societate de întrajutorare, care se numeşte, nu se ştie de ce “parlament”???
    cu nişte sucursale cu nume şi mai ciudate, ca psd, pnl, pd-l, pac, guvern, minister, boc, antonescu… pardon, ăştia 2 sunt reprezentanţi de-ai lor!!! ;))

  21. mircea 11 March, 2010 at 22:23

    Io am facut armata la Caracal… costa un leu douascinci biletul de autobuz de la gara pina-n centru, si din centru pin’ la gara costa un leu cinzeci. Pe principiul “intra cine vrea, iese cine poate din Caracal”…
    Exista o singura intersectie semaforizata, unde s-au ciocnit cele doua taxiuri existente in oras. Care, erau negre, ca tiganilor pe vremea aia le placeau masinile negre…
    S-a construit un castel de apa, si cind a fost gata si-au dat seama ca l-au facut inclinat si daca il umplu cu apa centrul de greutate va cadea in afara bazei, deci se va rasturna. L-au lasat asa, si linga el au inceput sa construiasca un al doilea. Cind au ajuns aproape la faza cu montatul rezervorului, si-au dat seama ca l-au facut identic cu primul… adica tot inclinat!
    Am si gasit un video cu demolarea primului, iar in stinga se vede in primele secunde si cel de-al doilea neterminat. Filmul nu e al meu, va dau link-ul:
    http://www.pcplanets.com/play-3937204-Demolare-Controlata-Turn-Apa-Caracal.shtml

  22. vasilissa 12 March, 2010 at 17:16

    Nu voiesc ca sa te supar, nici ca voi sa te-nspaimint, dar vorba aia cu carul era de fapt cu plosti :)… dar simtul umorului romanului cu i din a format din romani si daci a facut din Caracal orasul pe nedrept considerat citadela prostilor.

  23. sgashop 13 March, 2010 at 02:19

    Gata am reusit sa te votez si eu succes in continuare!
    App cam raut cu Caracalul…dar destul de funny:…daca puneai mai multe poze cu mai multe “minuni” era si mai fain
    http://www.sgashop.blogspot.com

  24. Leapşa cu fluidul roz « Moshe & Mordechai blog 13 March, 2010 at 17:07

    […] dau şi eu cu leapşa cât se poate de roz în Arsulici, Julius şi Cabral. Că-s curios ce muzici ascultă oamenii […]

  25. Mikael 14 March, 2010 at 22:47

    am ras cu lacrimi de caracaleani astia, oare ma face asta tot un caracalean.

  26. lichu 15 March, 2010 at 18:47

    @julica
    Articol slab documentat Julica, te-ai luat dupa zecile de bloguri care enumera “minunile” Caracalului. Insa trebuie sa recunosc ca l-ai cizelat nitel in propriul tau stil (care sincer imi place ca de aia te-am votat). Oricum, iti recomand o plimbare la Caracal sa vezi cu ochii tai “minunile”. In legatura cu ceasul din gara pot sa-ti dau urmatorul link: http://www.railwayfan.eu/liniavinului/html/telegraful.html
    (citeste mai pe la poze).
    Numai bine
    @Mikael
    Oare ce … vrei sa spui? Cam agramat domnule, mai respira, nu inghiti nemestecat!

  27. Mikael 18 March, 2010 at 22:58

    bine, ma, lichule, daca zici tu.

  28. Mihai 30 March, 2010 at 12:34

    Ce pot sa spun…fiecare padure cu uscaturile ei…dar stai sa vezi tu cand s-o ridica vreun pui de einstein din caracal sa vina sa conduca tara asta minunata…Atunci sa vezi distractie si misto-uri!

  29. Orasul Caracal cu minunile lui | Despre Mizeria din Romania 15 April, 2010 at 13:31

    […] : http://www.dailycotcodac.ro/ http://www.ziaruldeolt.ro/ Posted in Olt « Popa si-a luat Maserati Quattroporte de […]

  30. caracalean 28 April, 2010 at 18:35

    Interesant. Se pare ca Georges Piaget e tot din Caracal. http://bit.ly/9OjEEl

  31. Mihail Viorel Anghel 14 March, 2016 at 21:25

    Asa este, la Caracal s-a rasturnat carul cu prosti si au pastrat desteptii, la voi s-a rasturnat carul cu destepti si ati pastrat…prostii! 😀

Leave a reply