Postul nu e post destul

Luptele de clasă pe magistrala 2 de metrou

Radu Pircă

Cum mogulul blogurilor mă plăteşte foarte bine de când e pe locul 8 în Zelist, în ultima vreme am mers mai mult cu metroul. Cu această ocazie, am sesizat câteva aspecte ale luptei de clasă pe magistrala 2, incluzând personaje pe care deja le cunoaşteţi.

Îl mai ţineţi minte pe bodyguardul care semăna cu Valentin Stan (dacă nu, citiţi aici)? Mai seamănă şi acum, doar că a fost promovat. În loc să păzească Apărătorii Patriei de valurile de săritori peste bare, acum apără staţia Piaţa Unirii 2. Nu a schimbat însă doar staţia, ci şi condiţia socială; de unde înainte vorbea familiar cu ceilalţi bodyguarzi, acum l-am văzut uitându-se cu un neţărmurit dispreţ la unul care tocmai coborâse din metroul de Berceni şi care a încercat să-i intre în graţii cu o glumă cazonă despre cracii unei studente. Pseudo-Valentin Stan i-a aruncat felul acela de privire pe care trebuie că o aruncă şi Prinţul de Wales atunci când vizitiul caleştii princiare încerca să-l antreneze într-o discuţie savantă despre topul celor mai bulănibile ducese. Ar mai trebui să menţionez şi faptul că, de unde, pe vremea când apăra Apărătorii Patriei de blatişti, eroul nostru avea o vestă jerpelită şi un baston rupt, acum are o vestă nouă cu vipuşti fosforescente, un baston nou-nouţ şi lung, de mai mare dragul să baţi cu el, plus un spray paralizant. Nu am înţeles încă pe deplin utilitatea acestor dotări, dar sunt convins că dacă ar încerca, de pildă, Predator să sară la Unirii, omul cu chip de analist i-ar face faţă cu succes şi l-ar sili în cele din urmă să-şi procure o legitimaţie valabilă de călătorie.

Dacă în acest caz am putut observa dispreţul celor care au parvenit în clasa de sus faţă de plebe, în următoarea situaţie vom vedea şi cum privesc clasele de jos patriciatul magistralei 2. Revenim în staţia Apărătorii Patriei, unde doi bodyguarzi ieşiţi din tură o salută pe casieră. “Ce mai faceţi, şefa?”, “Seară frumoasă, şefa”, strigă ei prietenoşi, chiar cu o notă discretă şi stilată de flirt în glas (adică “dacă n-ai fi măritată, te-aş bulăni de două-trei ori în spatele dulapului cu cartele”). Apoi, când au ieşit din raza ei auditivă, amândoi aproape simultan: “Te-n cur de moartă…” (ultimul cuvânt nu l-am auzit, dar educaţia clasică pe care am primit-o mă face să bănuiesc că urma “…de foame”).

În fine, aceeaşi staţie, aceeaşi casieră, altă oră. Fiind în vârful ierahiei sociale a magistralei 2, casiera noastră vorbeşte la telefon de foarte mult timp (presupun că transmite ceva mesaje interne codate, pentru că surprind frânturi de conversaţie altminteri neinteligibile, precum “Lasă că iau eu pâine” şi “Nu vreau să mai rămânem fără apă plată ca aseară”). O altă casieră, aflată mai jos în ierarhie (se vede din faptul că ea chiar vinde cartele şi, mai ales, nu are telefon) o deranjează cu o problemă nesemnificativă. Nu mai are mărunţiş să dea rest şi s-a format o coadă de studenţi nervoşi de la Spiru (nu ştiu dacă aţi văzut vreodată studenţi de la Spiru, dar să va dau nişte indicii: nu arată ca ăia de la Universitatea Bucureşti şi mulţi sergenţi moldoveni s-ar feri să se ia de ei – şi asta nu doar pentru că le împărtăşesc pasiunea pentru treninguri). Casiera mică, în mod clar necunoscătoare a ierarhiilor sociale, o tot bate la cap pe casiera mare să-i schimbe 50 de lei. În cele din urmă, patriciana magistralei 2 lasă receptorul jos, se întoarce spre ea şi-i spune, pe un ton imperial, ce i-ar face şi reginei Elisabeta pielea de găină: “Zi tu: mă vezi că stau?”.

Presupun că răzvrătita a fost pedepsită exemplar; nu ştiu precis, fiindcă nu am mai stat, mi-era frică să nu izbucnească vreo amplă mişcare socială a bodyguarzilor sătui de opresiune.

Share:

19 comments

  1. forexhistory 26 January, 2010 at 15:01

    🙂

  2. Corina 26 January, 2010 at 15:59

    Numai când se opreşte metroul de trei ori în pereginajul obişnuit de la o staţie la alta, zic numai atunci poţi să miroşi, simţi, atingi, auzi şi vezi competenţa metrorexiştilor în toată splendoarea sa virginală şi neprihănită. Iar cele câteva cuvinte-nţelepte rostite de către preacuvioşii noştri călători (‘tu-vă-n gură & Co.) îţi îndulcesc auzul şi-ţi suscită atenţia, pân-atunci amorţită.

    Voiam doar să spun că şi mie mi-a zis un nene în costum de bodyguard de vreo 43 de ani ce mi-ar face şi mi-ar drege, în limbaj metrorexic. Da’ am coborât la prima şi n-a apucat să-mi şi arate, zic.

  3. somerio 26 January, 2010 at 16:18

    In calitate de calator si de client constant al metrorex, daca m-as apuca sa scriu un post despre toate chestiile care se intampla la metrou si ma enerveaza… ar trebui sa stau o luna… si sa-mi umplu tot spatiul pus la dispozitie de cei de la wordpress :))

  4. tahemet.blogspot.com 26 January, 2010 at 16:49

    Să vezi când o ajunge în top 5 zelist ce bine vei fi neplătit!

  5. Bear Grylls 26 January, 2010 at 17:03

    Bun articol.
    1.Cuvantul “sefa” e la moda in mediile populare.Mie imi spun asa vanzatoarea

    de oua de la piata si vreo doi taximetristi.Hate this!
    2.Stiu cum arata studentii de la Spiru Haret.Ar fi cel mai tare subiect de roman pentru Julius.

  6. eftimie 26 January, 2010 at 18:19

    tahemet:))

  7. Marius Ola 26 January, 2010 at 18:20

    La Spiru se trage de carte sau de fiare? Bine, mai ştiu că unii de şaorma, dar e altă poveste:)

  8. Şi la vară cald 26 January, 2010 at 18:42

    O mică observaţie stilistică: în cele 38 de rânduri, ai folosit două cuvinte cu aceeaşi rădăcină: bulan, adică: bulănibile (rândul 11) şi bulăni (rândul 22). Se impunea, cred, să faci un mic efort şi să bagi şi în rândul 33 ceva adecvat leitmotivului tău: bulănite, de pildă. 😀

  9. Pirca 26 January, 2010 at 19:54

    @Si la vara cald
    Cu greu m-am abtinut sa nu folosesc si substantivul “bulan” pentru a desemna bastonul bodyguardului de la metrou. Sunt deschis, oricum, la orice sugestie care ar putea aduce un plus de cazonitate textelor mele si care ar ajuta Daily Cotcodac sa devina revista online favorita a plutonierilor trendy.

  10. sendroiu 26 January, 2010 at 20:09

    dar nu reiese clar care dintre cele doo casiere era mai “bulanibila”: aia care vorbea la tel sau aia care era presata de studentzii de la spiru?

  11. cheguevara 26 January, 2010 at 20:11

    Vezi, daca ti-a trebuit carte? Cat era sa tragi si tu de fiare si mergeai cu metroul moca? Poate aveai si Oltcit! Asa, prinzi metroul doar cand te lasa Tiranul si bodiguarzii. La munca, nu la intins mana pe carte!

  12. JULIUS 26 January, 2010 at 21:48

    @sendroiu: unde dracu’ esti, ma?

  13. Şi la vară cald 26 January, 2010 at 23:03

    @Julius
    La bulăneală? =))

  14. JULIUS 26 January, 2010 at 23:06

    @slvc: acum, ca nu mai e babatunde pe vapor, adio bulaneala :)))

  15. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Luptele de clasă pe magistrala 2 de metrou -- Topsy.com 26 January, 2010 at 23:15

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, Mihai Todor, Ovidiu Eftimie, Radu Macovei, Cosmin Radoi and others. Cosmin Radoi said: Luptele de clasă pe magistrala 2 de metrou http://j.mp/8V2vig […]

  16. CID 26 January, 2010 at 23:29

    BESTIAL
    acum, ca nu mai e babatunde pe vapor, adio bulaneala

  17. Cms 27 January, 2010 at 00:44

    Sa nu fie cu suparare pentru comentatorii veterani de aici, dar eu am vazut si lucruri bune prin metrourile patriei. Cel mai interesant s-a petrecut acum o saptamana la Timpuri Noi, cand un “Bombardier” tocmai inchisese usile. In acelasi moment a aparut pe peron un cuplu de tineri, el si ea, cu speranta in ochi si zoriti sa prinda garnitura. N-au reusit si s-au oprit mana in mana, stingheri, langa primul vagon, Atunci conductorul care statea langa peron le-a spus ceva si s-a dat la o parte. In momentul urmator cei doi adolescenti intrau in cabina conductorilor si treceau prin usa de comunicare in interiorul vagonului nostru. Cred ca macar trei persoane au fost mai vesele in ziua aia.

  18. N.A. 27 January, 2010 at 01:57

    @pirca – Dom’le, unora numai la bani le sta gandu’!

    @sendroiu – A plecat babatunde??!! :-O

  19. bogho 27 January, 2010 at 10:59

    acum vad ca apar si eu in zelist-ul asta cu bogho.ro 🙂
    43809 . bogho.ro Scor: 0,150 |

Leave a reply