Postul nu e post destul

Să nu judecăm ţiganul manelist după copertă

Ovidiu Eftimie

Mă duc într-o benzinărie să îmi iau un pachet din Italia de la maică-mea, care nu mai poate de dorul nepotului său (fii-miu) şi simte nevoia să-i trimită trimestrial bomboane, papucei, ţoale, etc-uri. Autobuzul de Italia cu număr de Iaşi parchează maiestuos iar noi, ăia care aşteptam pachete, ne îmbulzim spre uşa de la şofer. Înăuntru, doi indivizi de natură moldoveană.

Şoferul era un exemplar spectaculos: grizonat, frumos, bronzat, falnic, un fel de Dan Chişu al şoferilor de autocare, posesor al unei priviri atât de competente încât l-ai fi invitat să repare absolut orice, de la centrale termice la centrale atomo-nucleare. Inspiraţi de competenţa pe care o emana omul din toţi porii, am sărit pe el să-l întrebăm de pachetele noastre. Omul s-a îndreptat de şale, a luat un caiet soios în mână, l-a răsfoit un pic şi a strigat: „Culiţă! Fă-te-ncoa!”.

Culiţă era un fel de copilot al lui Chişu şi arăta destul de deranjant. Faţă rotundă, ochi rotunzi, ten măsliniu, lanţ de aur gros la gât, umeri de bătăuş, tricou de dolcegabanna, blugi semijerpeliţi, pantofi de piele furaţi (probabil) – pe scurt, un portret-robot de ţigan manelist. La impresia nasoală a contribuit şi faptul că, în loc să execute imediat ordinul Chişului, şi-a aprins o ţigară în autocar şi abia apoi a coborât.

Prima reacţie a fost să-mi zic în gând: „Uite, mă, ăsta e genul de om care ne face de căcat în Italia. El şi Codrea când încearcă să dribleze”. Aşa că l-am ignorat şi am decis să-l urmez pe omul grizonat ce umbla cu caietul soios printre noi, pachetarii, cum umbla Moise cu tablele legii printre evrei.

Un sfert de oră l-am tot întrebat pe Chişu de pachetele noastre, singurul răspuns căpătat fiind o tăcere demnă şi o privire plină de mister înspre cala autocarului. Omul părea să nu ştie exact pe unde se află pachetele noastre, dar chestia asta nu ne îngrijora deloc. În definitiv, un om cu o asemenea alură nu avea cum să dea greş. Nu numai că ar putea găsi pachetele noastre, ba chiar ar putea să găsească şi leacul pentru cancer, dacă şi-ar dori cu adevărat aşa ceva.

Între timp, manelistul de Culiţă şi-a pus cocoaşa la muncă şi a descărcat aproape toate pachetele şi bagajele, în tot acest timp vorbind total necuvincios: „Lupescu, care eşti? Ia de-aici, pachet de la Vasile. Caragea, ai trei pachete. Uite-le aici. Doamnă, are cine să-ţi care balotul ăsta? Nu? Unde ai maşina? Bini, deschide porbagajul că-l aduc eu”. Observaţi cum îi lua pe oameni la „pertu”? Un golan.

Într-un final tot manelarul de Culiţă mi-a găsit şi mie pachetul. Chişu a rămas să privească competent în cală, probabil asta face şi acum.

Share:

18 comments

  1. kekee 19 December, 2009 at 00:15

    normal.
    cine crezi ca a facu check-in-ul la bagaje
    Culiţă.
    a scanat toate bagajele.
    dacă simţea ceva “periculos” tot el era şi în brigada de genişti care “dezamorsau” bagajul.
    valorile mari, se ştie ,explodează !
    logic, nu ?

  2. Robintel 19 December, 2009 at 00:16

    =)) Mişo exemplu de prejudecăţi! =))

  3. Arsulici 19 December, 2009 at 00:31

    Banuiesc că ești supărat că nu ți-a dus și ție plăsuța până la portbagaj, așa-i? =))

  4. MILF 19 December, 2009 at 01:20

    si s-a simtit vreunul din voi cu 10-50 de mii acolo? tot pt Chisu, evident.

  5. Petrov 19 December, 2009 at 02:10

    p-asta n-am prins-o. o fi gaurita plasa.

  6. myth 19 December, 2009 at 03:13

    fara suparare, finalul e total neinspirat si lipsit de substanta. mai incearca. poti chiar sa apesi butonul “edit”

  7. Şi la vară cald 19 December, 2009 at 10:18

    Nu înţelegi tu, Eftimie, ce misiune măreaţă avea omu’!
    Am fost, în primăvară, la un congres, în Austria. Mergeam, vreo 47 de medici, cu un autocar cât un transatlantic. Să vezi ce ne mai muştruluia şoferul nostru mustăcios dacă întârziam vreun minut când făceam pauzele obligatorii. A trebuit să mă calce o dată pe bătături mai serios ca să mă înfig în faţa lui, cu o mină războinică, şi să-l fac cum îmi vine la gură. Cred că m-a prins într-o zi bună, că am scos din mine şi expresii pe care habar n-aveam că le ştiu! Dacă eram mai răsărită o ţâră, cred că săream şi la bătaie. Dar şi aşa a fost bine, că, de atunci, am dobândit imunitate. Când mai oprea, ne anunţa, prin microfon: “Oprirea e de 30 de minute, dar pornim numai după ce ne zice doamna doctor X că e voie!” 😀

  8. Scufita Rosie 19 December, 2009 at 10:48

    Discriminare, discriminare, numele tau e Eftimie! Adica a fost! Ca de la epoca Culita incoace i-a trecut! Bai bine, bre Eftimie, inca n-i invatat ca manelele nu sunt o subcultura? Adica tu crezi ca numai cine canta Walkiria si se imbraca la costum e Herr? Hello? De cand haina (mai) face pe om si casetofonu dat la maximu’ pe manelist?
    Mie mi-a trecut de multisor! La mine in padure, cand nu ma ocup de chestiile deja banale precum cosul pentru bunicuta sau time out in burta lupului sa auzi tu manele din toate poienile asfaltate: hip hop de pe 5th Avenue, samba pe Avenida Paulista si cate si mai cate! Toate date la maxim si insotite de descrierea lui Culita! Da’ sa vezi placerea placerilor din scorburile arabesti sau indiene: cantece de dragote cu sound de manele! Ai auzit vreo data cantece chinezesti de dragoste in canon Canton? (ma rog, ei zic Guangzhou)? Asculta intai si- apoi arunca cu piatra in bietul Culita!
    Cat despre Chisu iti spun unde il gasesti si acum: la Opera, in costum! Te asigur ca are aceeasi privire inteligenta si intransigenta!

  9. Ciprian 19 December, 2009 at 11:06

    Deci acolo opreste bre, la benzinarie? Si eu l-am asteptat toata viata in autogara din Vama veche.

  10. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Să nu judecăm ţiganul manelist după copertă -- Topsy.com 19 December, 2009 at 14:54

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Oana Portase, Melania F.. Melania F. said: RT @tweetmeme Daily Cotcodac» Să nu judecăm ţiganul manelist după copertă http://bit.ly/5Q8VmT […]

  11. kekee 19 December, 2009 at 14:55

    @ slvc
    =)) e evident cine avea c.o.a.e acolo =))

  12. lulu 19 December, 2009 at 16:03

    @Eftime
    Lasa, ca se putea si mai rau, adica invers: sa arate a om si sa fie manelist 😛

  13. Şi la vară cald 19 December, 2009 at 17:23

    @kekee
    La nevoie, şi oole mele e bune! =))

  14. cheguevara 19 December, 2009 at 19:11

    Deci, faci discriminare! Dupa ce imi descrii portretul arianului perfect, bagi tu repede eticheta de manelist. Dar unde, bai nene, ai vazut tu manelisti la noi in Romania, sa stii cum arata? De unde stii ca nu era vreun absolvent de MIT cu doctorat in fizica cuantica si cu dubla specializare in gaurile negre si albe, care voia sa mai faca un bacsis? Ca mie asa-mi pare!

  15. Mikael Eon 19 December, 2009 at 19:45

    acum inteleg de ce nu ma crede nimeni cand le spun ca stiu sa scriu si sa citesc…

  16. ştrumfiţa cu eşarfă 19 December, 2009 at 20:18

    macar tu ti-ai capatat pachetul, unei prietene i l-a “ratacit” pe undeva, cand a ajuns la Otopeni, ia bagaju de unde nu`i. reclamatii peste reclamatii. nu s-a rezolvat nimic, desigur.

  17. Arthur 23 December, 2009 at 21:05

    Pai nu stiti voi ca se vorbeste cu “dumneavoastra” doar in 3 cazuri rarisime: cand vine sefu al’ mare, cand e televiziunea (si se chinuie astia sa traga o romaneasco-pasareasco-domneasca) si cand “e strainezul” prezent? In rest… tu, ba, fa, ho, na, dute-n pivnita (daca va gandeati la altceva, rusine sa va fie!)…

  18. Ala Micu' 23 December, 2009 at 23:38

    Pai de asta e mare patron. Sa aiba culiti angajati.

Leave a reply