Postul nu e post destul

Sănătatea şi folclorul

Dr. Ionuţ Şendroiu

În pamperşi, la ţară

Armando Figo Avasiloaie are numai trei saptamini. După cum se vede, părinţii săi, Costinela si Marian, l-au pregătit deja să devină cetăţean european, alegîndu-i numele din ultima telenovelă şi din ultimul campionat mondial de fotbal la care a participat Romania. Mai mult decît atît, i-au cumpărat de la magazinul sătesc şi un scutec absorbant (“pampers – 20 mii lei buc”, după cum scria pe etichetă).

Doamna Costinela e mîndră de acest produs, made in UE, care e foarte la modă acum la ei în comună şi are mare grijă ca ăla micu’ să nu-l murdărească. De aceea, proaspăta mămică înveleşte mai întîi părţile intime ale micuţului în nişte cîrpe obişnuite, peste care fixează apoi “pampersul”. După ce cîrpele se îmbibă cu caca şi pipi, doamna Costinela îl schimbă pe bebeluş, cu alte cîrpe, peste care aplică acelaşi “pampers”. Dacă, Doamne fereşte, “pampersul” se murdăreşte cumva de caca, d-na Costinela îl curăţă imediat cu un burete înmuiat în apă călduţă şi puţin dero, aşa cum a învăţat-o soacră-sa. Dealtfel, soacra doamnei Costinela, prevăzătoare ca orice gospodină, i-a atras atenţia să cumpere un “pampers” mai mare, numărul 4 sau 5, ca să-l aibă şi cînd va împlini copilul 1 an. Chiar dacă acum îi ajunge micuţului pînă la subsuori. Dacă i-ar fi luat un “pampers” numărul 1, pentru nou născuţi, după cum i-au recomandat şmecherii ăia de la maternitate, peste o lună ar fi trebuit să dea banii pe altul, că ăla micu’ creşte repede. Aşa, un pampers de mărime mare, dacă are grija de el, să nu se murdărească, să nu se strice, poate să-l păstreze şi pentru copilul următor, cînd s-o hotărî să-l facă.

De aceea, în buticurile de la ţară, niciodată nu veti găsi pamperşi mai mici de numărul 4 (destinaţi de fapt sugarilor de peste 9 kg).

Armando plînge. Ce-i de făcut?

Dacă micuţul începe să bîzîie, primul lucru la care se gîndeşte doamna Costinela este să-şi sune mama pe mobil, să o întrebe ce să facă. În acest timp, tatăl copilului iese pe prispă şi o strigă pe maică-sa, care locuieşte peste drum. Odată cu soacra doamnei Costinela vin degrabă, în şlapi, încă două vecine, una croştetînd un ciorap şi alta jumulind o raţă.

Cele trei doamne, cu Costinela patru, se aşează în jurul sugarului şi încep să-şi dea cu părerea, fiecare cu ţignalul ei. Este abordată cauza hohotelor de plîns. Din cînd în cînd, una dintre doamne ia copilul în braţe şi îl leagănă cu diferite frecvenţe, în diferite direcţii, încercînd să-l liniştească. În cîteva minute se ajunge la consens. Nu este vorba despre colici, aşa cum aţi fi crezut, nici despre faptul că micuţului i-ar fi foame, sete, sau l-ar deranja modul în care este înfăşat. Or poate concentraţia de poliester din hăinuţe. Nu. Armando plînge pentru că este deochiat. Consultată pe mobil, mama Costinelei confirmă acest lucru.

În calitate de soacră mare, bunica lui Armando îşi suflecă mînecile, scuipă în palme şi se apucă de tratament. Prinde mînuţa sugarului între degetul mare şi arătător şi începe să fricţioneze apăsat. Copilul urlă pînă se învineţeşte. Între timp, cele două vecine boscorodesc o rugăciune şi se închină cu gesturi scurte şi precise. Raţa, jumulită pe jumătate, zace impasibilă.
Doamna Costinela se întoarce din camera alăturată cu o bretea de la un sutien roşu, care i-a rămas mic. Breteaua este legată la încheietura mîinii stîngi a sugarului. Al cărui plîns, a devenit între timp spasmodic.

Emoţinat, tatăl lui Armando iese în curte, la o ţigară. După el iese motanul, trăgînd raţa jumulită de un picior. Ţaţa Constanţa iese după vreo cinci minute, cu un şlap în mînă, înjurînd cotoiul. În ciuda aparenţelor de femeie evlavioasă, ştie cîteva înjurături destul de tari.

Părinţii lui Armando au în casă un termometru, pe care îl ţin lîngă bibeloul primit la nuntă. Acum vor să-şi ia şi un dvd-player.

Share:

21 comments

  1. N.A. 26 October, 2009 at 14:13

    Pe de o parte m-as tavali de ras de umorul relatarii.. pe de alta, m-ar trece fiorii de crunta soarta a micutului Armando Figo.. si a celorlalti ca el, ca e atat de comuna situatia asta!! si nu numai la tara!
    Am o cunostinta care degeaba a studiat pe la Geneva si a facut masterate, din momentul in care a facut copilul a considerat ca e cel mai bine sa-l creasca exact ca o taranca de acum 30 de ani, fara prostii de astea moderne… ca de ce sa te iei dupa doctori, cand babele stiu cel mai bine, io-te ce bine a crescut-o pe ea ma-sa mare! Offff…. le-as bate cu leuca peste gura!

  2. Ciprian 26 October, 2009 at 15:53

    Grozava relatare. Sa-i trimiti si lui Julica textul ca are ce invata.
    Tanti aia pentru cine croseta ciorapul?

  3. Cata 26 October, 2009 at 18:30

    Cand am spus ca nu toti oamenii trebuie sa aibe dreptul sa se reproduca sau sa isi creasca plozii, mi-a sarit lumea in cap. Ar trebui un test de IQ si/ sau de educatie minima pentru asa ceva. Oricum, Armando Figo, daca ajunge un om normal dpdv fizic, va fi un individ cu un sistem imunitar de invidiat. Calit din faşă.

  4. cimajes 26 October, 2009 at 18:40

    Carpe? de unde carpe? Mama lui Armando nu foloseste carpe pentru plodul ei, ca deh, in telenovele alea nu spala carpele copiilor (presupun), asa ca drept inlocuitor sunt folosite frunze mari de brusturi. Sau pur si simplu nimic, iar pampersul e tinut in vitrina si il pun pe copil doar cand au musafiri..zic si eu..

  5. nimic nu stiu 26 October, 2009 at 19:33

    Croseta ca sa aiba cu ce sa isi stearga lacrimile in timp ce se uita la telenovela. De andrele vorbesc, normal.

  6. N.A. 26 October, 2009 at 19:35

    @Cata – Hm, credeam ca eu am venit prima cu ideea asta.. Da’ ma bucur ca nu sunt singura care gandeste asa!

  7. sendroiu 26 October, 2009 at 20:21

    Armandi Figo inca traieshte! Intre timp a devenit un preshcolar silitor, studiaza la gradinitza din sat, in cadrul grupei mari.
    Surse autorizate sustzin ca inca nu s-a apucat de fumat …
    🙂

  8. keloo 26 October, 2009 at 22:54

    Brava, dom’ doftor, da-i inainte!
    Cu gripa porcina nimic?

  9. Cata 26 October, 2009 at 23:29

    dom’ doftor, da’ poate ne lamuriti daca oamenii pot fi programati genetic sa iasa destepti, sau macar cu IQ care e de la mijloc in susul clopotului lui Gauss. Pentru ca uneori ne saturam si noi de atata idiotenie si ne vine sa punem mana pe kalasnikoave si sa facem un pic de selectie naturala.

  10. unmihai 26 October, 2009 at 23:39

    Da, de condamnat …etc. dar asta imi aduce aminteste ce mi-a zis o doctorita de la spitalul de copii. Inainte de ’90 vedeai foarte rar pui de tigan prin spital cu boli de astea fudule: amigdalita, otite, pneumonii. Acum, cand au inceput si ei sa-si faca palate si sa le incalzeasca au inceput si racelile in randul lor.
    Reversul medaliei….

  11. sendroiu 27 October, 2009 at 00:27

    @ unmihai: Familia lui Armando Figo nu este o familie de tzigani ci de romani. Povestea de mai sus este inspirata din realitate (am lucrat cu ani in urma ca medic intr-un sat de munte). Inainte de ’90 tziganii nu isi aduceau copilul la spital de fiecare data cind ii curgeau mucii (mucii fiind ceva absolut firesc: plozii au muci, adolrscentzii tuleie). De altfel nici nu existau atitea medicamente pt copii colorate, aromate si intens mediatizate.
    @ Cata: nu atit prostia ii face pe oameni sa actzioneze in halul asta, cit ignorantza, zic eu. Nu cred ca Monica lui Iri Columb. foloseshte pampersul in mod corect din cauza ca ar fi mai inteligenta, ci doar din cauza ca e mai bine informata …

  12. JULIUS 27 October, 2009 at 00:29

    @sendroiu: doctore, gata textul? 🙂

  13. bogho 27 October, 2009 at 00:39

    Citind acest articol, marca sendroiu, imi aduc aminte de cateva astfel de situatii petrecute la Amarastii de Sus, din judetul Dolj. In copilarie nu am fost acolo decat de vreo 2-3 ori, dar de ajuns ca sa cunosc pe vraciul satului, pe descantatoare, etc… Aceste personajele erau primele chemate cand aparea o urgenta mai mult sau mai putin medicala.
    Imi place felul in care Sendroiu prezinta situatiile medicale. Se potriveste la fix cu stilul dailycotcodac

  14. N.A. 27 October, 2009 at 01:00

    Pai nu sunt de blamat ignorantii. Sunt de blamat prostii! Diferenta intre un ignorant si un prost e ca, in timp ce primul doar nu stie, al doilea nici nu vrea sa stie/invete.

  15. Baba Cloantza 27 October, 2009 at 02:00

    S-o fi uitat vreuna din “echipa de interventie” daca nu-i vre un ac intr-una din cirpele de sub pampers? La viteza, o fi luat si vre-un “mileu de macrame” neterminat de duduia Costinela …

  16. Cata 27 October, 2009 at 08:29

    @ sendroiu: si ignoranta nu e generata in final tot de prostie? ca nu am prea vazut oameni needucati si cu un IQ decent care sa se poarte ca niste dobitoci. In schimb, am vazut o gramada de prosti cu facultate 😀

  17. unmihai 27 October, 2009 at 10:09

    @sendroiu
    ce am comentat eu acolo nu contrazicea, nici nu sustinea ce ai spus matale in text.. era asa, ca un apendice 🙂 la ce se zice in naratiune.

  18. Ensi 27 October, 2009 at 21:06

    In ton cu moda, vrusei si io in seara asta sa sesizez SANEPIDUL ca am gandaci si sobolani in bloc. Adminu’ zice ca s-a dat cu otrava la subsol si drept urmare au “evadat in sus”, de cum dracu’ au ajuns tocmai pe peretele sufrageriei mele? [gandacii ma refer] Adminu’ zice ca “Lasa, dom’le, avem probleme mai grave, au ajuns sobolanii la 10” – eu stau la 4. Nu pricepeam de ce imi tot spune ca “Da, pentru ca stati la 4” “Si daca stateam la 10?” “Pai atunci aveati sobolani”. Acu’ fara sa pricep o logica atat de profunda, am intrebat nevasta si ea zice ca probabil pana la 10, gandacii se transforma in sobolani. In fine, divaghez. Deci, SANEPID se numeste Agentia de Sanatate Publica si este ultima mea speranta, zic eu. Va invit insa sa vizitati situl: http://www.agsp.ro. Dati cu “Intro”, ca eu asa facui. Inca mai tremur…

  19. Ensi 27 October, 2009 at 21:11

    P.S. Una din cele mai interesante sectiuni este “Echipa de lucru”

  20. Stephanie 30 October, 2009 at 08:55

    Al meu junior a fost “fabricat” in anul de gratie 2000. Soacra-mea, femeie culta, a incercat vreme de vreo doua luni sa ma convinga ca pampersii deformeaza picioarele si “iese” copilul cracanat.
    Argumentul meu a fost ca, in Europa civilizata pampersii se folosesc de cel putin 20 de ani si nu tin minte sa fi vazut nemti, francezi , belgieni etc. cracanati.

  21. remus 4 January, 2011 at 15:23

    termometru cu mercur langa un bebelus…aia nu sunt sanatosi la cap?

Leave a reply