Postul nu e post destul

Handicapaţii

Julius Constantinescu

Relaţiile dintre Marian P., beneficiarul unei mici pensii de handicapat ce-şi rotunjea veniturile acceptând diverse slujbe, şi vecinul Costel, retras definitiv din câmpul muncii în baza unui handicap de grad superior, chiar dacă nu vizibil, au cunoscut, de-a lungul vremii, suişurile şi coborâşuri absolut normale unei relaţii între vecini. Afară de certificatele de handicapat şi de un perete comun, pe cei doi îi unea şi pasiunea comună pentru băutură, vecinătatea geografică oferindu-le deseori posibilitatea de a consuma împreună.

Pentru a nu-şi consuma impulsurile la telefon sau, mai rău, pentru a nu se deplasa personal, cei doi puseseră la punct un sistem de comunicare eficient, constând într-o gaură în peretele ce despărţea cele două garsoniere, loc în care odată fusese o priză. Ori de câte ori Marian P. avea să-i comunice ceva vecinului Costel, scotea ghemotocul de hârtie ce astupa gaura din perete, arunca o privire şi, în caz că nu vedea pe nimeni, urla: “Bă, eşti la budă?”.
Relaţiile dintre Marian P. şi vecinul Costel au început să se deterioreze în momentul în care Marian P. i-a dat bani şi l-a trimis după două sticle de vodcă, însă vecinul Costel s-a întors doar cu una, mizând pe faptul că Marian P. era deja suficient de beat ca să nu-şi dea seama. Ulterior, trăgând discret cu urechea la gaură, Marian P. a aflat că vecinul Costel dosise restul de bani, ba, şi mai grav, că îi bea cu altul, lucru care l-a înfuriat peste măsură şi l-a determinat să nu-l mai învite pe la el.
Drept represalii, în următoarele două săptămâni Marian P. a dat chef după chef, ca să-i facă în ciudă. Iniţial, vecinul Costel a încasat aceste lovituri cu demnitate, rezumându-se la a se plânge amicilor de ingratitudinea lui Marian P. şi bătând cu picioarele în peretele comun, aşa, ca şi cum, chipurile, l-ar fi deranjat gălăgia. La un moment dat însă, vecinul Costel a renunţat şi la ultima fărâmă de demnitate care-i mai rămăsese şi a bătut spăşit la uşa lui Marian P.: “Băi Mariane, păi pe mine nu mă inviţi la chef?”. Marian P. l-a privit cu un aer de superioritate, i-a comunicat că el nu invită decât persoane de calitate şi i-a trântit triumfător uşa în nas.
Peste câteva secunde, aşezat în patru labe, vecinul Costel a scos ghemotocul de hârtie din gaură şi i-a strigat lui Marian P., ca să-l umilească de faţă cu invitaţii săi de calitate: “Handicapatule!”. Uşor amuzat de această pişcătură de purice, Marian P. a oprit muzica, s-a aşezat, la rândul său, în patru labe, şi i-a dat lovitura de graţie mizerabilului Costel: “Ba handicapat eşti tu, handicapatule!”.

Share:

26 comments

  1. M3bis 3 October, 2009 at 21:04

    Problema era cum se împăcau cu locul de parcare. Că era un singur loc de parcare văruit cu semnul ăla de bob vertical cu rotile. Şi problema cea mai mare era că nici Costel, nici Marian nu aveau boburi. Amândoi aveau motorete. Motorete cu trei roţi. Două roţi motoare şi-un volan. Volan care era comun, la fel ca şi gaura de la priză.

  2. Laura 3 October, 2009 at 21:28

    „Câinele meu este atat de inteligent. Citeşte in fiecare dimineaţă ziarul“ zise Costel. “da, stiu” răspunse celălalt “câinele meu mi-a povestit!”

  3. Şi la vară cald 3 October, 2009 at 21:31

    … care nu era o simplă gaură, ci o variantă prescurtată a telefonului fără fir care… (preluaţi legătura careva, că a naibii să fiu dacă mai ştiu ce să scriu în continuare!)

  4. M3bis 3 October, 2009 at 21:38

    Preiau
    Nu numai ca era fara fir, dar era si fara telefon. Se puteau chiar si scuipa in direct.

  5. N.A. 3 October, 2009 at 21:38

    Io pun si textul lui Julius si comentariul lui M3bis pe seama sezonului… Culesul vitei de vie, bre… Tulburelul… alea-alea… Deci, nu ma bag!

  6. M3bis 3 October, 2009 at 21:43

    @N.A.
    Eu n-am cules nimic. Nici cu tulburelu’ nu le am, ăla-i riga, uitaşi? Şi nu te bagi, zici, ha? Da’ la nigerieni te-ai băgat. Să fie de vină alea alea?

  7. sebra 3 October, 2009 at 21:46

    La inceput m-a intrigat comportamentul lui Marian P.,dar omu’si-a dat seama inaintea noastra ( a cititorilor care n-au baut din sticla de vodca dosita) de caracterul infam a lui Costel.Chestia cu sticla dosita a fost doar un test.Pe care Costel nu l-a trecut.Dovada ca a recurs la o josnicie fara seaman incercand sa-l umileasca in public.Drept e ca si Marian i-a intors-o,dar ce sa faca si el,era mai aproape gaura din perete decat Liga pentru apararea persoanelor cu handicap.Si acolo au comisii,medici…mai stii poate ii zburau pensioara aia.

  8. Laura 3 October, 2009 at 22:08

    Presupunând că Marian ar fi fost:
    Creştin şi are doua vaci. Vecinul nici una. O vaca i-o dăruieşte vecinului sărac. Nu trece mult şi regretă.

    Comunist şi are două vaci. Vecinul nici una. Statul i le ia pe amândouă. Ca să aiba fiecare la fel de mult. Apoi vinde laptele. După ore de stat la coada, laptele e acru.

    Capitalist şi are doua vaci. Vecinul nici una. No, şi?

  9. toader 3 October, 2009 at 22:08

    astia mai au putin si iti baga personajele in dezalcoolizare bai divine.

  10. N.A. 3 October, 2009 at 22:14

    @M3bis – Deci io nu m-am bagat la nici un nigerian, nici macar la alea-alea, da? Mi-s femeie serioasa! Doar propuneam si eu sa fim la fel de corecti ca ei… 😉

  11. Laura 3 October, 2009 at 22:21

    @ NA

    vezi ca ti-am citit in stele. Da’ sa nu plangi. Asa or zis ele 😉

  12. M3bis 3 October, 2009 at 22:24

    @N.A.
    Ce ti se pare corect? Adica noi nu şi voi da? Şi io mi-s băiet serios. Şi nici n-am de gând să mă bag la nigeriene. Ca-mi plac blondele 😛 Şi repet, îs băiet serios, serios, da?

  13. sebra 3 October, 2009 at 22:28

    @M3bis,da’de ce simti nevoia sa repeti ca esti serios,serios? 😀
    Parca rezolvasei problema cu ip-ul nevestei…sau n-ai mai iesit la bere cu aitistul de la ea de la serv??

  14. N.A. 3 October, 2009 at 22:29

    @Laura – Mersi, citii, stele cunoscatoare.. 😀

    @M3bis – Baaaaaaaaaaaai, nu serioasa ca-n zicerea aia!! Bine, retrag, sunt extrem de neserioasa!

  15. M3bis 3 October, 2009 at 22:42

    @sebra, era o virgula in plus acolo, si vreo trei de serios in plus… va prindeti voi
    @N.A. asa mai vii de-acasa. Sau te duci acasa… tu alegi

  16. m1ha1 3 October, 2009 at 23:49

    superb. pana la urma tot bautura i-a legat 😉

  17. theheartcollector 4 October, 2009 at 00:44

    Și nu s-au luat la bătaie? Nu s-a lăsat cu plimbări la spital? Incredibil. Ce-ai pățit mă Julius?

  18. Şi la vară cald 4 October, 2009 at 19:36

    @theheartcollector
    Păi, ce să mai caute la spital, că de acolo veneau, că erau irecuperabili odată ce au fost declaraţi handicapaţi, iar ei au recunoscut-o!
    (Ai priceput ceva? Că io nu! :D)
    (Măi, cu mecla aia din avatar ce fel de inimi colecţionezi? De strigoiţă? Vezi că avem şi noi una la sindicat…)

  19. krossfire 4 October, 2009 at 20:00

    O parabola a vietii rezumata in atat de putine randuri. Senzational 😛

  20. umbre 4 October, 2009 at 22:32

    Julius, ce e cu repetarea? inca un art vechi:) scrie si tu in titlu un (RE) sa stim o treaba:)

  21. Florian 5 October, 2009 at 00:23

    @zebruţa
    Am un câine care a devenit cult de când a mâncat-o pe pisica lui Julius, care devenise cultă când a mâncat lista aia, dar acum nu mai e cultă pentru că nu mai e deloc.
    Ei bine, câinele ăsta cult mi-a spus că tu şi Marian P sunteţi rude. Ceea ce de altfel înţelesesem şi eu, că prea îi iei apărarea.
    Costel este cel care are dreptate în toată povestea asta, aşa să ştii.
    I-am zis-o bine, unchiule Costel?

  22. Laura 5 October, 2009 at 00:31

    @ Florian

    atata claritate… 🙂 (desi nu-s unchul costel)

  23. Florian 5 October, 2009 at 11:43

    @Laura
    Dacă ai priceput e clar că nu eşti unchiul Costel. Ăla-i tot timpul mangă, nu înţelege nici care e rostul wc-ului, atâta timp cât are pat.

  24. sebra 5 October, 2009 at 12:15

    @Flo,unchiul tau Costel o ţine cumva pe mătuşa Tamara?

  25. Marius B. 5 October, 2009 at 13:34

    Handicapatii astia doi imi amintesc de vecinii mei N(eagu) & D(idina) care dadeau niste reprezentatii de pomina la bloc la mine. 😀

  26. Florian 5 October, 2009 at 20:23

    @zebruţa
    Cum s-o ţină dragă, că nici pe el nu se poate ţine. De când s-a mutat în garsoniera aia de la subsol, am auzit că mătuşa Tamara s-ar fi încurcat cu un armean, Banzaccian sau cam aşa ceva

Leave a reply