Postul nu e post destul

Menopauza, cea mai tristă pauză

Dr. Ionuţ Şendroiu

Estrogenul nu e ca progesteronul
Hormonii feminini, estrogenul şi progesteronul, acţionează ciclic, spre bucuria firmelor producătoare de absorbante igienice. Îşi încep activitatea de obicei în jurul vârstei de 12 ani. Iniţial mai timid, ajung în scurt timp să lucreze la capacitate maximă (baroneasa Emma Nicholson s-a convins de asta după ce a venit în România, dar romii ştiau de mult).

Atunci când cele două categorii de hormoni îşi fac treaba corect, posesoarele lor sunt atrăgătoare, agreabile şi numite generic “reprezentante ale sexului frumos”. Din păcate însă, după circa trei decenii de activitate, mai mult sau mai puţin intensă, estrogenii şi progeteronul se pensionează. Moment în care reprezentantele sexului frumos se transformă subit în “reprezentante ale sexului slab”.

Las-o, săraca, e la menopauză!
După 45 de ani, în corpul tău au loc unele transformări. Colegii de birou te privesc cu mai multă răbdare şi înţelegere. După o vreme, încep să-ţi zâmbească cu subînţeles, ceea ce te calcă pe nervi. Atunci când îi surprinzi rostind replica de mai sus, îţi vine să-ţi procuri un permis de port-armă în regim de urgenţă. De obicei, asta se întâmplă între 48 şi 52 de ani.

În această etapă a vieţii, dispoziţia ta începe să semene cu raportul Euro/Dolar. Când tristă, când nervoasă, când şi una, şi alta. Accese de furie din nimic, insomnii. Mai enervante sunt “bufeurile”, senzaţie de o noutate absolută. Te trec valuri de căldură, te înroşeşti ca Vadim în criză şi începi să transpiri. Senzaţia este şi mai penibilă dacă în momentul cu pricina eşti în mijlocul colegilor. Evident, ei se vor face că plouă, din politeţe. Dacă te consolează, accesele de transpiraţie sunt mai frecvente noaptea, când de obicei nu te (mai) vede nimeni…

Unde se duc hormonii, când se duc
Prietenele te încurajează, spunându-ţi că menopauza este un proces fiziologic. Este adevărat, dar este un proces fiziologic care îţi dă bătăi de cap mai rău decât o boală.

Pentru că, din păcate, hormonii sexuali feminini nu se mulţumesc doar cu reglarea ciclului menstrual şi a chestiilor care ţin strict de sexul feminin. Intervin în plus (şi aici mă refer în special la estrogeni) în metabolismul unor substanţe (calciu, magneziu, fosfor) şi în funcţionarea sistemului circulator. Din acest motiv, retragerea lor din activitate dă peste cap aproape tot organismul.
Metabolismul calciului este cel mai afectat. Decalcifierea osoasă, numită osteoporoză, face ca oasele să devină fragile şi predispuse la fracturi. Vertebrele se tasează, coloana se curbează şi apar dureri de spate. După vârsta de 50 de ani, femeile pierd cam 10% din masa osoasă la fiecare 10 ani. Procesul este mai accelerat dacă eşti fumătoare şi sedentară.

Estrogenii au un efect benefic asupra vaselor sanguine. Acest efect dispare la menopauză, odată cu hormonii. În locul său apar ateroscleroza şi hipertensiunea arterială. Destul de sumbru, nu?

Cel mai cunoscut efect benefic al estrogenilor este, indiscutabil, cel de protecţie a pielii şi mucoaselor. Fără ei, pielea îşi pierde elasticitatea într-un ritm accelerat, ridurile se accentuează şi tot cheful tău de viaţă se duce dracului.

Şi totuşi…
Dacă nu te resemnezi cu ideea că menopauza este un proces fiziologic implacabil, există o soluţie. Plasturii cu estrogeni. Se aplică pe piele şi arată exact ca cei pe care îi foloseşti atunci când te rod pantofii de fiţe. Numai că, odată aplicaţi, eliberează constant în organism mici cantităţi de estrogen. Suficiente însă pentru a-ţi trimite menopauza în pauză. Succes!

Share:

19 comments

  1. lulu 15 September, 2009 at 07:45

    Hmmm, descrii momentul menopauzei aproape la fel de bine ca Mihail Sebastian momentul primei menstruatii. Imi “place” la nebunie cand barbatii – fie ei si doctori sau scriitori- inteleg(aproape ca si cum au experimentat) “chestiile” pentru femei. Daca in urmatorul post iti vine sa descrii senzatia de catifelare produsa de nout absorbant de pe piata, abtine-te. Ca altfel ma apuc si eu sa descriu euforia betiei si sa ragai alfabetul.

  2. 4mall 15 September, 2009 at 08:58

    @Lulu: Mai, tu esti geloasa ca nu ai ajuns si tu la menopauza inca?

  3. unmihai 15 September, 2009 at 10:21

    asta-i asa cumva ca cum o femeie ar vorbi despre fotbal.. sau nu?

  4. sebra 15 September, 2009 at 10:49

    dupa cum spune nenea doctoru’ asta ar trebui ca femeile sa se gandeasca la sinucidere cand intra la menopauza
    stiti cumva nr.de telefon al doctorului lui m.jackson sa fac o comanda de buline??

  5. si-la-vara-cald 15 September, 2009 at 11:09

    Daca ma hotarasc sa intru la menopauza (nu ca s-ar apropia funia de par, da’ fac si io asha un exercitz de imaginatzie; deci, daca intru in menopauza) aia cu care ne sperie dom’ doctor mai sus, imi da el concediu medical pana imi trece? Nu de alta, da’ am treaba la sendicat si n-am timp s-o fac ca lumea asa printre picaturi, de la serviciu, si incepu Shefu’ al patrulea sa ma certe de delasare…
    🙁

  6. XaeL 15 September, 2009 at 12:18

    de-aia n-are succes Mircea Badea: n-are doctor pe blog 😉

  7. XaeL 15 September, 2009 at 12:20

    P.S: ce cuvinte din commentul meu anterior l-or fi bagat in moderare? o sa fac nist teste, daca nu se supara Julius… ” Mircea Badea ” ?

  8. XaeL 15 September, 2009 at 12:21

    deci, ori sindicalistii intra toti la moderare, ori doar eu, ori “Mirce@ B@de@” nu trece de filtre…

  9. sebra 15 September, 2009 at 12:27

    cre’că partea masculină din sindicat intră la moderare 😀
    4mall nu se pune că el joacă la doua capete iar unmihai cre’că s-a strecurat

  10. JULIUS 15 September, 2009 at 12:27

    @lulu: am apreciat cu totii gluma cu ragaitul alfabetului. Ai facut armata sau ai un prieten deosebit? 😀

  11. si-la-vara-cald 15 September, 2009 at 12:44

    @Julius
    Nu te-ai luat de cine trebe’, bre, ca lulu asta-i mai mult de-al tau decat de-al nostru. In loc sa-l (s-o) tzii aproape, te iei de el (ea) fara motiv. Noi, ca SCDC, ii aparam pe toti de furia ta, chiar daca n-au inca destula constiinta proletara sa se-nscrie la noi.
    Da’ tot e bine ca ai mai coborat si tu printre muritorii de rand. Noi, sendicatu’, asteptam inca raspuns la “revindecari”…

  12. JULIUS 15 September, 2009 at 12:45

    @slvc: ce revendicari, ma? ati trimis vreo lista?

  13. lulu 15 September, 2009 at 13:02

    @Julius
    Nici-nici. Am doi frati deosebiti 🙂

  14. si-la-vara-cald 15 September, 2009 at 13:03

    @Tiranu’
    Dap. Nu tzi-a inmanat-o cvadruplu’… pardon, 4mall aseara? Ca zicea ca de-aia a dat pe la tine, nicidecum sa tradeze Cauza.

  15. JULIUS 15 September, 2009 at 13:08

    @slvc: aseara cred ca era afectat de infrangerea Universitatii Craiova… 😀

  16. si-la-vara-cald 15 September, 2009 at 13:09

    @Julius
    😀

  17. ceapa.nova 15 September, 2009 at 16:08

    Io zic să băgaţi şi una cu andropauza, că de ea nu se face atâta caz, şi-ar cam fi… cazul !

  18. BobotzZz 16 September, 2009 at 14:44

    bine ca ai mentionat faptul ca esti doctor, ca altfel intram la dubii… ;))

  19. Daily Cotcodac »  Cititorii noştri sunt mai deştepţi ca bloggerii lor 17 September, 2009 at 14:02

    […] am fi scris noi cine ştie ce post interesant, ci datorită unei cititoare, lulu, al cărei comentariu la textul lui Şendroiu a fost considerat cea mai deşteaptă chestie apărută în ziua […]

Leave a reply