Postul nu e post destul

Am vrut să mor de trei ori

Adrian Călăraşu

Ee, vorba vine, am vrut… nu am vrut, dar trebuia sa va fac cumva sa cititi textul asta, nu? Si pana la urma nu e nici o smechereala, la tara la mine chiar asa se spune, imi aduc aminte cum spunea bunica-mea – am vrut sa mor aseara – referindu-se desigur la faptul ca a bolit toata noaptea si la senzatia de sfarseala.

Era cat pe ce s-o mierlesc de trei ori, asta am vrut sa spun de fapt. Da, era sa dispar atat de real incat zau, nu stiu ce ati fi facut voi in momentul asta. Bine ca exist, zic, ca altfel poate ati fi facut ceva urat in acest timp, v-ati fi batut nevasta, sau mai rau, poate erati, Doamne fereste, mi-e si rusine sa zic… la Badea pe blog!

Deci prima data in viata cand era sa dau de lucru unui gropar se intampla cand aveam vreo trei ani. Era iarna, stateam la casa iar incalzirea casei se facea pe lemne si jucarii. Sau cel putin asa am crezut eu atunci cand, vazand la ai mei cum indeasa chestii in soba m-am apucat sa indes si eu, chestiile mele din plus, cauciuc si plastic, am indesat in soba tot ce-am gasit profitand de 10 minute de nesupraveghere, am bagat pana cand nu se mai inchidea usita sobei. Cinci minute daca mai statea in plus pe buda mama ar fi fost greu spre imposibil sa mai salveze ceva din mine, pentru ca deja fumul invadase incaperea si bucati de plastic in flacari incepusera sa cada pe covor.
Nu cred ca am strigat atunci la vreun Dumnezeu, eram prea mic si oricum nu-mi aduc aminte mare lucru, amintirea asta nici nu cred ca-mi apartine ci am creat-o pe baza celor povestite de ai mei.

A doua oara cand era sa ma transform in hrana pentru viermi si ciubuc pentru popa inainte de termen eram pustan. Scurt, am cazut din cires de la patru metri si ceva inaltime, pe spate, langa in tarus ascutit batut in pamant, care m-a si zgariat un pic pe coaste. Dupa cazatura am ridicat capul, am vazut tarusul si am lesinat. M-am trezit, nu stiu dupa cat timp, cu spatele si respiratia aproape blocate, strigand dupa mama.
M-am rugat atunci, si mi-am jurat ca voi deveni un om mai bun. Indiferent de ce intelegeam eu la 13 ani prin “un om mai bun”, cred ca am reusit doar partial.

Ultima oara (sper!) s-a intamplat acum cativa ani, prin 2005, si a fost atat de banal ca mi-e si jena sa povestesc. Dar pentru ca ai ajuns pana aici cu cititul si observi cu coada ochiului ca mai e ceva text in josul postarii, inseamna ca voi spune totusi.
Am vrut sa mor – si acum poti s-o iei chiar asa cum suna – din cauza unei nevralgii. Eu in viata mea nu am lasat vreo carie sa se faca mai mare decat in stadiul in care poate fi vizibila cu ochiul. Cu toate astea m-am trezit intr-o dimineata ca si cum o echipa de la demolari isi facea de lucru in capul meu: durere profunda in tot maxilarul, sinusuri, ureche.
Dentistul, dupa ce mi-a dat jos doua lucrari facute tot de el si mi-a radiografiat tot maxilarul a ridicat din umeri si mi-a spus ca nu are ce sa-mi faca, nu mai e de competenta lui. Credeti-ma, nu e deloc placut sa auzi de la un medic cuvintele “nu am ce sa-ti fac”…
Deci nu era de la dinti, dar asta nu ma incalzea cu nimic.

Dupa dentist am ajuns la orelist, care mi-a zis asa: nu e de competenta mea, nu am ce-ti face. Da, exact asa mi-a zis, iar eu vroiam sa mor. Mi-a mai spus asa: nevralgie de trigemen, ai grija, se poate muri din asta, de durere sau dupa caz – de aruncat de pe un pod sau in lac cu un pietroi de gat, din cauza refuzului de a mai indura durerea.
Acasa am citit pe internet cum s-au aruncat unii pe geam din cauza suferintei si imi doream din ce in ce mai mult sa nu ma fi nascut niciodata.
Am luat analgezice cu sutele de grame, mi s-a facut rost de niste pastile micute, pentru cancer, care aveau efectul unei sticle de vodca pe stomacul gol fiecare, dar muncitorii de la demolari prestau la mine in cap in continuare ca si cum ar fi vrut sa darame tot Pamantul ca sa-l reconstruiasca apoi la loc invers.

Am strigat atunci la toti Dumnezeii invocati vreodata si intr-un final unul dintre ei m-a auzit. Un Dumnezeu care nici macar nu era al meu m-a auzit, mi-a soptit sa ma intind, am atipit pentru jumatate de ora si m-am trezit apoi ca si cum nu m-a durut nimic niciodata.
Eu cred ca era un Dumnezeu din asta mai mic, fara multi adepti, sau unul mai mare aflat intr-un declin evident in ultima vreme, ca altfel nu-mi explic atata solicitudine.

Share:

16 comments

  1. XaeL 14 September, 2009 at 14:19

    am pt tine un singur cuvant: sumatriptan (sau orice alt medicament care se termina in -triptan)
    si daca nu e pe piata in Ro, e sigur prin Fr, adica la o aruncatura de bat.

  2. 4mall 14 September, 2009 at 15:36

    Era promotie la rugaciuni mah!

  3. Stefu 14 September, 2009 at 17:32

    Eu cred ca te-a blestemat Badea in avans ca il musti de partile moi!

  4. si-la-vara-cald 14 September, 2009 at 17:48

    Ai incercat tot felul de metode in loc sa-l ataci pe Doamne-Doamne din prima. Nu stii vorba ceea: “Cere si ti se va da!” Pe de alta parte insa, dac-o stiai, cine stie ce i-ai fi cerut, ca atunci cand oferta e generoasa, uiti de ce ai intrat in magazin.
    @4mall
    😀

  5. ceapa.nova 14 September, 2009 at 19:51

    Io ce sa mai zic, că m-am născut…între Catpa-aţi, şi asta seamana a sinucidere lentă…Da’ , pe bune, m-am născut cu cordonul ombilical înfăşurat în jurul gîtului de n’şpe ori, dovadă a nerăbdării mele de a ieşi la iveală…şi într-o zi de 13, nu spui care, iar despre an nici nu poate fi vorba ! Oricum, grele încercări, Adriane.Ar trebui să ai o poftă de viaţă…soră cu moartea. La mulţi ani, şi nu uita să-i mai zici, din cănd în cănd, un mulţam lu’ Ăl Bătrân, că face deranju’.

  6. akaty 14 September, 2009 at 20:15

    Bre, eu zic ca ingerul tau era in concediu. Tot asteptand sa ajunga rugaciunile tale la Al de Sus, cum imi aduc eu aminte ca functioneaza posta romana…se intelege de ce te-a tinut atat. Zi mersi ca il mai ai, pe inger, zic, ca nu s-a convertit…inca.
    Ho mah ca nu am luat-o razna, ziceam si eu asa.

  7. cirstea florin 14 September, 2009 at 22:33

    ASA CUM MAI ZICE UN BLOGGER, CRED SI EU CA TEA LOVIT BLESTEMUL BADEAMANIA

  8. M3bis 15 September, 2009 at 01:06

    Măi frate, lu’ ăsta i-a apăsat careva capslock-ul şi i l-a ascuns după aia. Împreună cu tasta aia de are o linuţă pe mijoc. De cirstea florin vorbeam.

  9. theheartcollector 15 September, 2009 at 02:26

    Bre, Adi, la ultima fază se potrivește la fix bancul ăsta:

    Un tanar, bine facut la trup, are totusi probleme mari cu sanatatea. Ameteli crunte, dureri fantastice de abdomen… zilnic si fara crutare ! Viziteaza unul dintre cei mai renumiti doctori in tara… dupa o analiza serioasa a problemei si probe de laborator, verdictul doctorului este teribil: ii propune ca singur remediu… castrarea. Disperat, tanarul nostru pleaca pentru o a doua opinie la cel mai renumit doctor din Statele Unite… din nefericire… acelasi verdict… castrarea. Tanarul nostru in pragul deznadejdii incearca si la Paris… cu acelsi rezultat. Ametelile si durerile de abdomen sunt infernale… tanarul capituleaza si accepta operatia.
    La iesirea din spital, viziteaza Parisul si ochii ii cad pe o vitrina a unui croitor, vitrina in care era expus un superb costum de haine…
    “Daca tot sunt la Paris, hai sa-mi fac si eu un costum!”
    Zis si facut, tanarul intra in magazin, alege stofa, discuta cu croitorul modelul, etc… Se trece la masuratori… umerii, mainile, lungimea hainei, talie, lungimea din talie pana peste pantof, etc. Croitorul il intreaba:
    -Un ultim amanunt draga domnule: pe care parte tineti “bagajul?
    -Stimate domn, nu mai are nici o importanta! raspunde amarat tanarul.
    -Cum sa nu aiba importanta domnule draga? Are o importanta fantastica! Daca dvs. obisnuiti sa-l tineti pe stanga si eu fac “buzunarul” pantalonului pe dreapta, o sa aveti ameteli groaznice de cap si dureri infioratoare de abdomen…

  10. si-la-vara-cald 15 September, 2009 at 11:42

    @M3bis
    Nu te mai lua de Cristea asta, ca-i arma noastra secreta. Daca posteaza zilnic pe DC, ii fug toti comentatorii, c-or sa creda ca au nimerit la “cocalari.ro” sau alte site-uri de-astea elitiste.
    😀

  11. lichu 15 September, 2009 at 13:08

    Un tip se duce la medic. Livid la fata el ii spune medicului ca are o mare problema:
    – Dle doctor mi s-a albastrit un testicol!
    Medicul il controleaza, ii face analize si concluzioneaza ca trebuie neaparat sa-l taie. Il incurajeaza pe barbat ca celalalt testicol va face treaba singur, fara probleme.
    Dupa un timp tipul se intoarce la medic cu aceeasi problema, ingrozit de-a dreptul. I se albastrise si celalalt. Din nou analize peste analize. Medicul ajunge la aceeasi concluzie: trebuie scos si al doilea. Cu greu, doar ca sa scape cu viata, tipul accepta castrarea definitiva.
    Dupa un timp se intoarce din nou la medic:
    – Dle doctor mi s-a albastrit si penisul!!!
    La care medicul:
    – N-o fi de la blugi???

  12. şi-la-vară-cald 15 September, 2009 at 14:15

    Măi, Adi, ce te durea pe tine, şi ce-i doare pe ăştia!… 😀

  13. Cata 15 September, 2009 at 17:53

    auzi prietene, cica pentru boala asta, nevralgie de trigemen, unul din tratamentele, extreme ce-i drept, sunt injectiile cu alcool. adica te faci manga pe direct, nu mai torni in stomac.

  14. fraierit de base 15 September, 2009 at 22:59

    …moarte-ai sigura cu cobra….dar mai sigura cu Mobra..LOL

  15. fraierit de base 15 September, 2009 at 23:00

    erata…moartea-i*

  16. yeonsaeng 16 September, 2009 at 01:13

    si eu am vrut,da` nu m-a lasat inima 🙁

Leave a reply