Aventurile bravului soldat JulicăPostul nu e post destul

Sidi Bou Said, o ţeapă colorată

Julius Constantinescu

Uitîndu-te în jur, nu poţi să spui că Allah nu şi-a dat interesul cînd a făcut Tunisia: o cîmpie roditoare, plaje la Mediterana, un picuţ de deşert pe unde să se dea creştinii înstăriţi cu cămila, aproape că s-a făcut risipă. Dictatorul Tunisiei, săracul, s-a străduit şi el cît a putut: a făcut drumuri, a introdus un regim permisiv al investiţiilor străine, poliţia lucrează şi turiştii sînt în siguranţă. Cu toate astea, plăcerea pe care vrednicii fii ai Maghrebului par să nu şi-o refuze niciodată este trîndăveala – nimic pe lumea asta nu-i poate împiedica să tragă un somnic la amiază sau să picotească peste zi în plină stradă, cu condiţia să găsească un pic de umbrică.

Şi totuşi, dacă există într-adevăr ceva care să-i scoată din amorţeală pe bravii urmaşi ai lui Hannibal, asta e perspectiva îmbietoare de a-i jefui pe turişti. Nu, nu dau în cap la oameni pe stradă – asta necesită un efort fizic destul de serios, aproape un fel de muncă; nici nu cerşesc, fiindcă le interzice religia. În schimb, înşală şi mint precum respiră (asta probabil că nu le mai interzice religia). Pentru orice, îţi cer de cinci sau de zece ori mai mult, ceea ce îi face obositori – pierzi un sfert de oră tîrguindu-te la orice mizerie. Şi nici nu ştiu să piardă: îţi întorc spatele imediat ce-şi dau seama că alţi bani nu mai scot de la tine şi bodogăne (aş paria că te înjură, deşi nu bag mâna-n foc fiindcă nu ştiu ce prevede religia în acest sens).

Orăşelul Sidi Bou Said, aflat la cîţiva kilometri mai la nord de Cartagina, e inclus în toate circuitele turistice ca un soi de capcană pentru turişti, ca să nu se mai obosească domnii ţepari să alerge după ei prin soare. Autocarele răstoarnă zilnic mii de berbecuţi europeni la poalele unui costişe, iar vrednicii fii ai Maghrebului îi aşteaptă sus să le scuture portofelele. Ce e atît de frumos acolo şi ce se vinde? – o să întrebaţi, poate, dacă Dumnezeu a fost milostiv şi v-a îndrumat paşii în alte locuri binecuvântate de odihnă. La prima întrebare, să mor dacă ştiu: un orăşel cu case vopsite în alb şi albastru, o stradă povîrnită înzorzonată cu tarabe, o cafenea săpată în faleză cu două privelişti: în depărtare, Mediterana scînteind în soare, dedesubt, malul prăvălit plin de gunoaie, moloz şi lemne putrezite. Virtutea principală a acestei magherniţe împuţite este că, acum un veac şi jumătate, Flaubert obişnuia să-şi bea cafeaua acolo – informaţie inclusă, de altfel, cu generozitate în preţul cafelei, dacă două degeţele de lichid maroniu se pot numi într-adevăr aşa.

Dacă există cu adevărat o utilitate a acestui loc, ar fi aceea că editorii din Europa ar trebui să dea repede o fuguţă pînă la Sidi Bou Said, să înveţe de la fiii lui Allah ce înseamnă cu adevărat să faci profit de pe urma lui Flaubert.

Photo: http://www.kiddophoto.net/

Share:

20 comments

  1. Sidi Bou Said, o ţeapă colorată » visurat.ro 22 July, 2009 at 22:22

    […] pe bravii urmaşi ai lui Hannibal, asta e perspectiva îmbietoare de a-i jefui pe turişti. (more…) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  2. Catrina 22 July, 2009 at 22:35

    Asta da conced, coana Zoitzico!

  3. adina 23 July, 2009 at 00:02

    Julius draga, daca tot te-ai dus, ca nu te-a obligat nimeni, de ce te plangi? O tona de natiuni de acest fel sufera de lene, hotie, e ratiunea lor de a trai. Nu esti primul si nici ultimul care va merge sa bea cafea la aceeasi masa pe care a sfintit-o Flaubert. Daca tot ai mers acolo, pentru ca atatia bani ai avut (sau nu, cine stie?), chiar nu are importanta. Aveai mai multa inspiratie cu posturile made in Romania. Esti chiar OK, dar daca si tu pici in boala romanului care se plange de orice, de parca el e vreun perfect, chiar e pacat de tine!
    Ia du-te tu in Insula Gavdos, sa vezi te accepta veteranii greci de razboi? Nu de alta, dar tot anul traiesc vreo 40 de oameni acolo, si urasc turistii. Aia sunt tot lenesi, dar trebuie sa le demonstrezi ca merita sa imparta lenea cu tine.

    PS Nu sunt hoteluri ALL INCLUSIVE! De fapt, nu sunt deloc.

  4. Ghita 23 July, 2009 at 00:30

    Pozele le-ai facut cu filtru de polarizare?

  5. JULIUS 23 July, 2009 at 00:38

    @adina: soldatii sunt la fel peste tot in lume, sunt convins ca i-as cuceri pe loc cu cateva glume de calitate invatate in armata.
    @ghita: nu, bre, cu aparatul 😀

  6. karmapolice 23 July, 2009 at 00:53

    Julius, simpatizez cu tine, stiu despre ce zice tu acolo. Am stat in MAROC juma de an…tot aia, ba poate chiar si mai rau.Nu ma mai duc, promit!

  7. Cornelu' 23 July, 2009 at 08:16

    Nu va suparati pe mine dar nu se zice colosseum, ci amfiteatru, colosseum se cheama numai ala din Roma pt ca a fost facut pe locul unde era o statuie colosala. Parerea mea….

  8. delly 23 July, 2009 at 09:28

    Julius, “e un fel de capcană pentru turişti, ca să nu se mai obosească domnii ţepari să alerge după ei prin soare” , m-am sufocat de ras ! =))Pai tu ce crezi, acolo merge muntele la Mohamed!

    @adina, relax fata, e site de satira, chiar mi se pare ca Julius se distreaza in vacanta..E drept ca sunt oameni fara simtul umorului, care se iau prea in serios, te suspectez ca esti unul dintre ei !

  9. Newsted 23 July, 2009 at 11:23

    Pai exact casele alea vopsite in alb si albastru sunt frumoase.Ai vazut o combinatie mai frumoasa de culori pana acum? 🙂

    Imi plac pozele.Felicitari !

  10. Florian 23 July, 2009 at 11:36

    Da’ cămila, de cămilă nici o vorbă? Cum o cheamă, cum vă împăcaţi, ce mărime de cupă are la cocoaşe, chestii d’astea.

  11. Florian 23 July, 2009 at 12:07

    P.S. Interesantă denumirea oraşului. Partea din mijloc s-o adresa turiştilor care iau ţeapă şi-l vizitează?

    Off topic:
    @cosânzeano, @yoanno, @N.A.-o,
    Unde dispărurăţi, dragele moşului? Geaba îi las yoannei bilet în uşa vecinului Vasile, geaba îi trimit şi N.A.-ei răvaşe peste răvaşe la unchiu’ Sade, la muncitorul ăla mai haios cu 50%, la oamenii de ştiinţă americani, nici un semn de viaţă. Ca să nu mai vorbesc de Cosânzeana, că nu mai ştiu nimic de viaţa ei de pe la vecinu’ Vasile încoace, cred că a rămas la el. Ce făcuşi, Cosânzeano, renunţaşi la un Făt Frumos ca mine pentru un amărât de tablagiu?
    Haideţi fetelor la taclale, că mi-a promis Julius câte două mii de euro pentru fiecare oiţă rătăcită pe care o readuc în turmă. Veniţi până îi luăm banii, îi împărţim şi pe urmă vă vedeţi de ale voastre. Hai că l-au ţepuit ei moleşiţii âia de tunisieni, pentru noi e floare la ureche să-l uşurăm de gologani.

  12. Coral 23 July, 2009 at 14:46

    Iti citesc de mult blogul dar nu am comentat niciodata..dar acum am sa comentez.

    Am fost de doua ori in Tunisia si mi se pare ca exagerezi.

    In primul rand nu esti obligat sa negociezi, sunt si magazine cu preturi fixe unde pretul este cat ar trebui sa fie. Si asta cu negociatul e o traditie in tarile arabe, du-te in Turcia acolo te invita la un ceai si stai si negociezi.

    Si eu am fost la Sidi Bou Said anul trecut, si nu m-am dus cu grupul pe unde s-au dus ei, m-am plimbat eu aiurea si am stat si am baut o limonada pe o terasa, da plina de barbati, si nu a fost deloc 5 euro cum zici tu.

    Tunisul da nici mie nu mi-a placut prea mult, dar Cartagina, excursia in desert cu camilele, cascadele din Muntii Atlas, si celalalte mi-au ramas la suflet.

    Oricum plaje cu nisip mai fin, ape mai limpede si calde nu ai sa mai gasesti niciunde in “apropiere”.

    Oricum mie nu mi s-au parut tunisienii hoti sau tzapari asa cum zici tu, de fiecare data cand ma plimbam prin oras nu m-a agresat nici unul si nici nu au injurat cum zici tu, din contra poate sunt prea prietenosi.

    Nu am stilul tau de a povesti, dar am sa-mi sustin parerea, exagerezi si oricum aici cred ca e vorba de gusturi. Da macar ei fac turism, din piatra seaca fac turism, noi nu facem nimic si ne mai si furam intre noi si singurii turisti pe care ii avem ii alungam prin marlanie si lipsa de bun simt.

    Nah, cam atat momentan ;))
    Vacanta faina in continuare.

  13. moto_lady 23 July, 2009 at 17:25

    frumoase tare pozele:X
    daca nu sunt indiscreta, cam cat te-a ajuns excursia?

  14. sabina 23 July, 2009 at 17:41

    ce cret e!!!!!!!!!

  15. JULIUS 23 July, 2009 at 17:49

    @moto_lady: nu m-a prea costat, pe mine m-a invitat dictatorul Tunisiei pe la el 😀 da’ din ce-am auzit pe la altii, cam 4-500 de euro/persoana costa 7 zile la un hotel de 4 stele, all inclusive (care e cam teapa). in rest, ce cheltui tu…

  16. N.A. 24 July, 2009 at 15:09

    @Florian – haidi, bre, ca si matale ratasi ravaselele mele chiar de mai’nainte, de pe la alelebleu, lupte anti-coruptie si chiar mai’nainte da’ nu mai spun ca asa mai am si eu ultimul cuvant pe la unele posturi.. 😀

  17. Florian 24 July, 2009 at 19:05

    Haaooleeeu, coniţă, m-ai făcut de m-am dus pă la halelebleurile alea. Haaaoooleeeu, ce vorbe spurcate mi-ai lăsat p’acolo, să-mi sară ochii dac’am mai văzut aşa măscări. Da’ când ţi-am hameninţat faţa şi dosul, mânca-ţ’aş io ţie faţa şi dosul? Si când m-ai văzut tu pă mine-n izmene, sau cum le ziseşi tu acolo, când io umblu numa’n pielea goală?
    Parpandele, Şoşoi, Pirando, ziceţi-i lu’ baragladina à bătrână să pună la foc ceaunu’ dă dăscântece d’alea negrili, c’avem treabă multă la noapte.

  18. N.A. 25 July, 2009 at 02:14

    @Ghiocel, Zambil, Lacramior sau ceva de gen…
    Stimabile conational si minoritar etnic, io nu vorbesc chiar orice limba straina deci ma fac ca nu inteleg (mai ales amenintarile ca-mi mananci fata si dosul). Incearca in oltenian sau moldavian…
    Despre tinuta, posibil sa te fi vazut de departe – zisasi la un monument dat ca ai 82 de trandafirasi in cununa vietii – posibil sa fi confundat anumite goliciuni atarnande cu o pereche de izmene…

  19. Florian 25 July, 2009 at 17:02

    N.A.
    Da’ ce crezi bre, că goliciunile alea nu mai iau şi ele câte o pauză de reîncărcare? Io-s ca maşinile alea de curse care se duc în boxe pentru realimentare. M-oi fi văzut probabil în secundele alea şi gata, vii p’aci cu calomnii. Mai fac ce-i drept opriri şi pentru schimbarea cauciucurilor, da’ precis nu m-ai văzut într-o pauză d’asta, că ai fi zis că-s servant de tun, nu că umblu în izmene.
    Da’ apropo, ai văzut ce izmene XXXXXXXL am?

  20. wanda 10 April, 2011 at 17:39

    M-a distrat teribil articolul de mai sus!Recunosc faptul ca si eu am facut parte din categoria ”berbecutilor europeni” care au ajuns in Sidi Bou Said si au baut o cafea in vestita Cafe Delices:).Oricum,nu-mi pare rau ca m-au tzepuit aia pe acolo.Am acceptat sa intru in jocul lor…doar eram in vacanta!paguba nu a fost mare.M-am simtit bine in Tunisia.V-o recomand ca destinatie de vacanta,numai ca hotelul pe care il alegeti sa fie de min. 4 stele.

Leave a reply