Postul nu e post destul

Vasile Goian şi Acul Hipodermic – Poveste cazonă care s-a întâmplat!

Adrian Călăraşu

Vasile Goian era un munte de om. Poate nu exagerat de înalt dar cu spatele cât doi, numărul 46 la pantof şi o palmă cât o lopată. O ţigară normală între degetele lui apărea caraghios, i s-ar fi potrivit mai degrabă o havană, dar Vasile era foarte departe de asemenea fineţuri.

Pe unde trecea se făcea loc. Datorită staturii impunea respect fără să scoată măcar o vorbă. Cu pielea albă, părul rosu, nasul încovoiat şi maxilarul inferior pătrat şi ieşit mai în afară, privirea tăioasa şi rânjetul diabolic pe care îl afişa atunci când făcea câte o tâmpenie, toate acestea adunate plus atitudinea şi conduita – sau mai degrabă lipsa vreunei conduite – alcătuiau un monstru de om cu care nu ai fi vrut să ai tangenţe în nici o împrejurare.
Trăia în legea lui, în ritmul lui, chiar dacă era instituţionalizat. A fost imposibil pentru toate cele trei generatiile de gradaţi să-l modereze, tot ce vroia el făcea pentru că se considera un om liber. Acolo de pe munte de unde venea el era propriul lui profesor, mentor, tutore. Abia după o luna şi jumătate a învatat să mergă în cadenţă şi asta doar când avea el chef sau atunci când i se promiteau eugenii şi ţigări.
La masă, dacă termina cele două porţii care i se păstrau de fiecare dată iar el încă nu era sătul te trezeai cu el pe cap uitându-se de suuuus şi întrebându-te rânjind: mai mănanci?
În momente ca acelea îl uram de moarte, şi eu şi camarazii.

Prima dată în viaţă când a vazut apă curentă a fost în prima zi de încorporare. A stat şi s-a holbat în baie nemişcat timp de un sfert de oră uitându-se la robinet. După ce l-am recuperat ne tot întreba cum iese apa din perete? Şi după ce iese, cum de se ascunde din nou în pereţi?

În iarna lui ‘999 am prins o epidemie de gripă Beijing şi comandamentul a luat hotărarea ca fiecare dintre noi să fim vaccinaţi, nu de altceva dar ieşeau mai ieftin aşa decât să ne ţină pe toţi pe medicamente şi să fim nefolositori în marea gospodarie din Băneasa.
În dimineaţa următoare, cum stăteam încolonaţi civilizat şi ne-aşteptam rândul la seringă am observat că lipsea Vasile!

L-a găsit într-un târziu un caporal, după lungi căutari, proptit în uşa de la budă pe dinăuntru. Urla ca nebunul de ciudă că fusese descoperit, plangea şi zbiera cât putea că pe el nu l-a tăiat, nu l-a operat şi nu l-a înţepat nimeni niciodată ca să-i betegească trupul, cu atât mai puţin o şleahtă de căcăcioşi iresponsabili, cum erau sanitarii în termen.
A fost nevoie de şase oameni aproape cât el de mari pentru a-l putea scoate din budă şi de încă pe atâţia să-l ţină ca să-l poată injecta.

Dar tot nu au reusit…

Din ziua aia Vasile Goian nu a mai fost acelaşi. Sigur, nu şi-a pierdut abilitatea de a dispera oamenii cu aceeaşi atitudine şi aceleaşi manifestari ca şi înainte dar de multe ori aş fi pus pariu că el ar fi fost primul care-ar fi cedat în cazul unei priviri directe în ochi, indiferent dacă împrejurarea ar fi fost belicoasă sau nu. Pentru că dacă noi din bună cuviinţă ne-am făcut că am uitat incidentul, el cu siguranţa nu şi-a iertat-o niciodată că a plâns ca un copil fricos în faţa a zeci de… puţoi.

Recunosc faptul că am avut impulsul de a-l omorî cumva pe Vasile la sfârsitul povestirii, pentru a obtine mai mult efect dramatic dar m-am abţinut, pentru că nu sunt răzbunator din fire şi oricum nu mai sunt de mult supărat pe el.

De asemeni, dacă l-aş fi mătrăşit, întâmplarea nu ar mai fi fost în proporţie de nouăzeci şi şase la sută adevărată.

Share:

10 comments

  1. Moroi 13 June, 2009 at 15:24

    Hi hi hi, marele om Vasile a plâns ca un gherţoi ce era. Dar păcat totuşi că nu aţi spus ce s-a întâmplat cu Vasile în cele din urmă? Sunt 95% sigur că a făcut şcoala de gradaţi …

  2. Carmen 13 June, 2009 at 16:52

    Hahaha! Macar Vasile era antipatic. Dar ce parere ai de 8 chirurgi, toti de dimensiuni asemanatoare cu ale lui Vasile, incuiati pe dinauntru intr-o camera de garda minuscula, in timp ce doctorita de la boli infectioase, care venise sa-i vaccineze pentru hepatita C, se ruga la usa: “Haideti, domnilor doctori, ca doar e viata dvs.!” ?

  3. daniel v. 13 June, 2009 at 17:58

    @ moroi
    “ghertoi”? poate, daca numim “ghertoi” sau “taran” tot ce vine dintr-o civilizatie pe care nu o intelegem…
    sincer, la un necaz de proportii (inundatii, cutremur, incendiu, orice…) intre tine si vasile, as prefera sa-l am alaturi pe vasile; cred ca m-as baza mai mult pe el, daca nu te superi…

  4. Moroi 13 June, 2009 at 20:21

    @Daniel V
    Nu mă supăr deloc.Este alegerea dvs. stimate domn. E logic/normal să-l alegeţi pe domnul Vasile ca să aveţi cu cine bea la bodegă în timp ce jandarmii se dau de ceasul morţii să vă scape casa de inundaţii/cutremur/incendiu.

  5. daniel v. 13 June, 2009 at 21:53

    @ moroi
    eu din povestea de mai sus, nu amv vazut un vasile nesimtit, ci unul mutat dintr-o civilizatie in alta…
    e greu sa vorbesti despre tine insuti, dar – din pacate – am fost la destule inundatii (sau alte belele) si nu pentru a bea in bodega…
    si chiar daca l-ati numit ghertoi pe acest vasile, eu din text am inteles doar ca e un munte de om, venit dintr-o subcivilizatie materiala, nu morala, care are probleme de adaptare la noi repere sociale…

  6. daniel v. 13 June, 2009 at 22:02

    @ moroi
    de fapt, ca sa fiu sincer, cred ca s-a mai intamplat sa beau si o gura de tarie la inundatii, ca sa pacalim frigul; nu ai de unde sa stii daca nu ai trecut prin asa ceva

    http://vinca-vestea-neamt.blogspot.com/2009/06/la-inundatii-in-ciubote-roznov-slobozia.html

    daca as cauta mai bine, cred ca as gasi si de anul trecut, cand a spart siretul niste diguri si a inundat vreo 7 comune din zona romanului; in fine…

  7. Oly 13 June, 2009 at 22:17

    @moroi: intreb, cine e mai ghertoi: manelistul care a avut toata viata apa curenta dar n-a folosit-o ca sa nu-si strice aroma naturala de macho puta madre 800$, sau Vasile, om simplu de la munte, lovit in moalele capului de socul cultural de a fi aclimatizat fortat la oras?

  8. liviu amza(nadie) 14 June, 2009 at 01:47

    @oly stai linistit tu ca manelistu’ face baie in prfum.la el in casa curge la robinet chanel 5 nu apa.daca nu-ti place muzica lor nu inseamna ca sint prosti sau nespalati.fiecare cinta ce vrea el ce poate sau mai bine zis ce vrea publicul.daca nu ar fi cerere nu ar fi nici oferta.

  9. Moroi 14 June, 2009 at 15:58

    @ALL
    Stimaţi domni, mai bine tăceaţi şi să daţi doar impresia că sunteţi proşti, decât să vorbiţi şi să înlăturaţi orice îndoială. Se vede treaba că nu ştiţi etimologia cuvântului “gherţoi”. “Gherţoi” nu înseamnă neapărat ceva rău. “Gherţoi”, este exact un om din popor, din mediul rural, care are puţină şcoală, nevoit să se adapteze spaţiului urban descris de persoane ca voi drept manelist, cocalar, neam-prost, meltean, ţăran, etc. CAPISCI. Ceea ce domniile voastre aţi spus cu cuvinte pompoase, eu am folosit doar “gherţoi”. Eu sunt la prima generaţie de orăşeni cum probabil sunt multe dintre domniile dvs. şi asta mă fasce semi-gherţoi. NU E CEVA RĂU.
    daniel v
    Sunt din Vrancea stimate domn. Deci ştiu ce-a alea inundaţii (Remember Vadu Roşca) şi am fost pe acolo cu ce am putut lua din casă să duc, şi am ajutat. Nu o zic să mă dau mare , ci doar ca o realitate. Deci ştiu ce înseamnă să te duci să ajuţi nişte oameni amărâţi şi să îi vezi nepăsători la crâşmă cu apa până la genunchi.

  10. branxu 16 June, 2009 at 01:15

    per moroi

    iar schingiuiesti limba romana … mai lasa-ne.

    capisci sciocco?

Leave a reply