Postul nu e post destul

Pe ei, pe Vama lor!

Julius Constantinescu

vama-1

“Românii au dat năvală cu mic, cu mare”. Până la apariţia televiziunii, românii erau cunoscuţi drept un popor paşnic, la locul lui, care nu năvălea peste nimeni; abia în ultimii ani am căpătat obiceiul ăsta barbar, să năvălim de nebuni. Prin urmare, toată ziua de joi s-a dat năvală în Vama Veche. La 4 dimineaţa, doi pedestraşi târau după ei un rucsac imens pe drumul dintre Mangalia şi Vamă, făcând degeaba cu mâna după maşini – probabil, erau ardeleni şi ei năvălesc mai încet.

“Hotelierii le-au pregătit adevărate surprize”. Preţurile. Cam de două ori mai mari decât anul trecut. Sub un milion jumate, abia dacă găseai o cameră cu buda în fundul curţii, la hotelierii rurali. La preţul de anul trecut era doar dormitul de plajă (asta, dacă te mai ţineau rinichii ca anul trecut).

“Tinerii s-au distrat pe cinste”. Doi tipi scheletici, înveşmântaţi în nişte pelerine negre Dracula style, cu deosebirea că Dracula n-avea pantaloni de piele cu ţinte şi ciocate, defilează prin Vamă conştienţi de propria valoare. Spre binele lor, reporterul speră că fac parte dintr-un show tematic prin vreun club şi că cineva i-a plătit să arate în halul ăsta. După 24 de ore, reporterul îi vede pe stradă îmbrăcaţi la fel şi speră că au contract pe mai multe zile.
Pe strada principală, puţin mai sus de Bibi, o tipă bondoacă, genul care necesită minimum opt beri înainte, dă cu pumnul în maşinile care trec pe lângă ea: “F…-n gură cu maşinile voastre!”. Şoferii o înjură pe geam, bondoaca le arată degetul, lumea se distrează. Un împuţit de şofer, un bogătan de-ăla care conducea un Opel Astra de vreo 15 ani, coboară şi-o ia de-o aripă: “Ce-ai, fă, proasta dracului?”. Proasta dracului, care are un tricou pe care scrie “Creatură recalcitrantă” (precizare necesară, ca să n-o confunzi cu vreo tipă de treabă) îl înjură din nou, iar tipul din Opel, spre dezamăgirea generală, renunţă. Creatura recalcitrantă pleacă bombănind, probabil să mai pună la punct şi alţi îmbuibaţi (o să iasă un pensio­nar de calitate din ea, dacă n-o omoară cineva până atunci).
vama3

Restul lumii s-a distrat convenţional: doi rockeri s-au împrietenit în faţă la Bibi Supermarket cu ocazia unei bătăi (s-au lovit doar cu pumnii, pentru că hipioţii, după cum ştiţi, sunt pacifişti), unii şi-au turnat în cap, au borât discret şi au adormit pe unde i-a ajuns băutura, iar alţii au dispărut în corturi cu câte o tipă mişto, despre care abia dimineaţă aveau să afle că e o grasă din Paşcani de care se scapă greu.

“Carnagiu pe şosele”, “echipele de la descarcerare au muncit mai bine de o oră”, “fiarele contorsio­nate”. Vineri după-amiază, în timp ce se mergea în ritm de melc din cauza traficului, un bărbat şi o femeie goneau ca vântul pe şosea. Erau în ambulanţă şi, spre dezamăgirea reporterilor de accidente, incendii mici şi alte dezastre, aveau să supravieţuiască. În urma lor, între 2 Mai şi Vama Veche, rămăsese un Peugeot 107 făcut praf; parbrizul sub formă de cioburi părăsea uşor, uşor locul accidentului, agăţându-se de cauciucurile automobilelor aflate în stare de funcţionare. A doua zi, pe marginea drumului, două fete se hlizeau făcându-şi poze lângă Peugeot; reporterul speră că nu intenţionau să le trimită acasă, cu mesajul: “Uite, mami, fără mâini!”.
vama2

“Şi nu uitaţi, dacă aţi fost martorul unui eveniment deosebit, trimiteţi imaginile pe adresa noastră de mail”. Aşa, ca eveniment deosebit, a dispărut epava din Vama Veche. Încă nu se ştie dacă s-a stricat sau dacă s-a furat (deşi Creatura recalcitrantă crede pro­babil că a fost demontată şi că din fierul recuperat s-au construit sky-jet-uri pentru îmbuibaţi, să ne tulbure nouă, oamenilor de bun-simţ, liniştea care se aude de la Expirat pe o rază de 2 kilometri).

Reportaj publicat in Jurnalul National, aici
Foto: Raluca Mateescu

Share:

26 comments

  1. Leeloo 4 May, 2009 at 08:37

    Off topic: Eu am auzit alta la Focus 😀
    “Nord-vestul tarii a fost devastat de o futer…aaa…puternica furtuna”
    Astept sa vad faza in reluare…la carcotasi.

  2. Sofer de Vama Veche » visurat.ro 4 May, 2009 at 11:00

    […] ridic stergatoarele, sa stie anul viitor sa nu mai parcheze acolo. Mai multe despre 1 Mai in Vama, aici De la Julius citire X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : ‘visurat’, […]

  3. Alin 4 May, 2009 at 12:21

    Eu am fost anul trecut de 1 mai in Vama si a fost la fel, de aia nici nu am mai plecat anul asta. O adunatura de betivi :)))

  4. marian 4 May, 2009 at 13:07

    Tare aia cu “Uite, mami, fără mâini!”. In rest, ce ai cautat, aia ai gasit.

  5. artistu 4 May, 2009 at 13:36

    Vezi de aia imi place mie in xtra sezon. Stam acolo, doar eu, mandra si cainii vagabonzi! De baut si de mancat avem in traista, muzica la masina si zambete pe fata. In rest un pic de soare vrem si noi si totul e OK! 😉

  6. 4mall 4 May, 2009 at 13:46

    @artistu:Deh…suflet de artist!

  7. BoomPunk 4 May, 2009 at 13:48

    Eh,Vama nu mai e demult ce era odata…Inca de acum vreo 7-8 ani in urma,au inceput sa apara pe-acolo cefele late,cu lantul de 3 degete grosime,cu pitzipoanca aferenta,stand lascivi pe sezlong-ul de plastic.Hotelierii(adica tzaranii care au macar o camera infecta),au inceput sa practice niste preturi,de zici ca vor sa vanda casa,nu sa inchirieze.Se aud manele din diverse colturi si masini…Asa ca daca vrei liniste,plaja libera,nudism(pentru cei care prefera asta si poate nu numai),si poate chiar spiritul acela care s-a pierdut in Vama,sigur trebuie sa incerci in alta parte,Vama s-a dus.Definitiv.

  8. writeman 4 May, 2009 at 14:08

    m-am spart de ras cu tipa bondoaca. cred ca ea a fost evenimentul de trimis pe email catre televiziunile care se roaga la Tatal ceresc sa se mai incaiere unii, sa ramana munti de gunoaie, orice.. numai sa aiba ce da pe post..

  9. Moroi 4 May, 2009 at 14:47

    Mda…ce pot zice??? În loc de S.O.S. (save our souls) aş putea zice S.O.V. (save our Vama). Vama cam din 2000 incoace s-a dus la vale tare. Iar la capătul celălalt al litoralului (Mamaia) sunt prea multe băşini pe metru pătrat. Eu am ales mereu calea de mijloc între cele două (Costineşti) şi până acum nu-mi pare rău. Este tinerească, boemă şi găseşti ce vrei în ea. Chiar şi faimoasele manele de care toţi fug…din principiu nu pentru că neapărat genul le repugnă…dar e de bon-ton să te dai anti-manelist. Iar la Costineşti la terasa 10 steaguri iesă cele mai adevărate petreceri…prietenii ştiu de ce…

  10. jokeru 4 May, 2009 at 17:25

    sa inteleg ca daca nu te prezinti pe 1 mai pe litoral esti cel mai de kkt om ,cel mai prost si cel mai obosit .
    unde dracu scrie ca pe 1 mai tre sa fi la numaratoare pe litoral si mai ales in vama .sa numai spun de preturi .daca iti calculezi cat te costa 10 ani de mers an de an pe litoralul nostru ,mai bine mai pui 50 de ruble si pleci in spatiu .
    un lucru care pe mine (fiind prea prost)ma baga in ceata …cum reusesc soferii sa produca accidente de necesita descarcerare cand pe autostrazile din romania ti-e frica sa mergi cu mai mult de 30 km\h ,din cauza aglomeratiei,a gropilor,betivilor,pietonilor (care prin mostenire au primit sosele si autostrazi),animalelor ,carutelor s.a.m.d.
    mai ales in bucuresti ,unde zilnic la stiri sunt accidente mortale in timpul zilei ..io am fost o perioada sofer prin bucuresti si aveam ore si zile in care masina nu stia ce-i aia viteza 3.
    sunt prea prost ca sa inteleg anumite aspecte

  11. gonen 4 May, 2009 at 20:41

    de 1 mai am dormit pana pe la orele lui 12. cand am terminat de facut bagajele (Adica de pus 2 tricouri, 2 camasi, etc), a venit ora 18 si am plecat spre Craiova. Liniste pe drum, liniste in Craiova. Una din cele mai bune zile de 1 mai din ultima perioada.

  12. cipoc 4 May, 2009 at 22:58

    vad ca i`ai impresionat pe baieti cu art din jurnalul
    ca intotdeauna la inaltime

  13. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Pe ei, pe Vama lor! -- Topsy.com 4 May, 2010 at 14:38

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: e de anul trecut, dar parca-i de-acum Daily Cotcodac» Pe ei, pe Vama lor! http://bit.ly/6lMqP7 […]

  14. Miorlaupufos 4 May, 2010 at 14:50

    Zau daca pricep de ce unora le place sa stea cu ciucurelul in nisip si sa manince narcise, beti-lati. Da’ daca-i trend…n-avem ce face.

  15. sor'sa 4 May, 2010 at 15:19

    Băi, hai, nu mai faceţi pe deştepţii! Vama nu-i plină doar de beţivi şi jegoşi. Aţi văzut vreodată la ştiri că-i filmează pe oamenii normali, care mănâncă civilizat şi beau liniştiţi cantităţi decente de bere, un suc, o cafea, ascultând o muzică frumoasă ori dansând? Ori care se plimbă, înoată frumos, dau o tablă etc. Ei bine, şi ăia mai există. Şi-s destui. Care m-aţi enervat cu comentariile voastre. Cocalarilor 😀

  16. M3bis 4 May, 2010 at 15:28

    @Miorlaupufos şi @sor’sa
    Aţi descoperit maşina timpului? Dacă da, să-mi trimiteţi şi mie un e-mail în care să mă sfătuiţi să nu mă-nsor…

  17. Insignifianta 2 May, 2011 at 19:02

    “Până la apariţia televiziunii, românii erau cunoscuţi drept un popor paşnic, la locul lui, care nu năvălea peste nimeni; abia în ultimii ani am căpătat obiceiul ăsta barbar, să năvălim de nebuni. ”

    Până la apariţia televiziunii, nu-l confunda nimeni pe Obama cu Osama!

  18. Aventuri în Vama Veche » Daily Cotcodac 20 July, 2011 at 10:03

    […] ţi-a plăcut acest articol, citeşte şi: Pe ei, pe Vama lor! Întâlnirea de la miezul nopţii, cu DJ […]

  19. Dana G 3 May, 2012 at 21:02

    Am zabovit si eu putin prin Vama weekend-ul asta oarecum prelungit, prima data-n viata mea si dintr-o oarece greseala, nevermind… Pf, am avut sansa sa-l vad pe mogulul DC live si n-am stiut, ntz ntz!

  20. bogho 3 May, 2012 at 21:56

    Avea dreptate mogulul la tv. Articolul asta merge si azi 🙂

  21. l@ura 3 May, 2012 at 21:56

    …inteleg ca liniste mare la Expirat =))

  22. MonicaS 3 May, 2012 at 23:11

    “pensionar de calitate” =))

  23. mita 3 May, 2012 at 23:19

    Nu-i adevarat…fost io,pustiu;numa unu’ uitat ingropat de la paste,da’sa trezea…toti la furat pe la turci si bulgari!

  24. Gabitzmic 4 May, 2012 at 10:33

    @Miorlaupufos: aceeaşi nedumerire o am si eu :))

  25. Pe ei, pe Vama lor! (2) 23 July, 2013 at 00:14

    […] Citește și: Pe ei, pe Vama lor! (1) […]

  26. Rux 23 July, 2013 at 22:59

    @BoomPunk: Corbu 😛

Leave a reply