Postul nu e post destul

Cîteva argumente logice în favoarea existenţei lui Dumnezeu

Julius Constantinescu

Dumnezeu îşi manifestă prezenţa în foarte multe moduri. Aţi observat, de pildă, cît de des folosesc oamenii expresia “Există un Dumnezeu!”? Şi, aşa cum vom vedea imediat, pe bună dreptate. De pildă, joci table. După ce adversarul te-a ţinut o jumătate de oră numai în duble, dai şi tu, în sfîrşit, un 6-6 (pentru tablagiii înrăiţi: îl dai pe Micuţu’). Acesta este unul dintre cele mai solide argumente în favoarea existenţei lui Dumnezeu, pe care institutele teologice, în loc să-şi chinuie studenţii cu argumentele logice ale lui Toma D’Aquino, ar trebui să-l includă imediat în programa de studiu (de altfel, e cunoscut faptul că 6-6 e numărul Domnului).

Un alt semn că Dumnezeu există poate fi un gol marcat de Universitatea Craiova în minutul 94 – mulţimea de credincioşi din tribună va fi străbătută brusc de un fior mistic. De altfel, trebuie spus că fotbalul e un sport foarte pe placul Domnului, spre deosebire de alte discipline sportive, unde prezenţa divină se face mai puţin simţită – nimeni n-a auzit-o pe Maricica Puică exclamînd, după ce şi-a depăşit adversarele pe ultima turnantă: “Două tururi de pistă m-au călcat nesimţitele de rusoaice pe picioare şi s-au împins în mine. Dar nu-i nimic, Dumnezeu e sus şi vede!”.

Credinţa puternică face ca Dumnezeu să fie prezent în viaţa ta în orice moment, nu doar în competiţiile de importanţă majoră. El e cel care o face pe nevastă-ta să se opărească după ce te-ai certat cu ea (”Există un Dumnezeu, dragă”), îi rupe un picior şefului tău (“Cît era să-l mai rabde Dumnezeu pe porcul ăsta?”) sau îţi umple inima de bucurie la vestea că fostul tău a rămas fără serviciu (“Dumnezeu nu bate cu parul, fată!”).

Însă, oricîte dovezi le-ar furniza Dumnezeu în ce priveşte existenţa Sa, oamenii vor mereu altele noi. Numai ieri, de pildă, l-am somat, dacă pretinde că există, să ridice trei permise de conducere, să trimită de două ori garda financiară şi să rupă o mînă. Dezavantajul la credinţele monoteiste e că Dumnezeu poate foarte bine să existe, dar să nu facă faţă de unul singur.

Share:

19 comments

  1. dAImon 19 May, 2009 at 21:59

    treci la sfinti taica. sf. Mina e perfect pentru hotii din managementul superior, in timp ce sf. Paraschiva va avea grija de inimile ranite.

    spor :))

  2. clara 19 May, 2009 at 22:00

    cred ca voi incerca sa scriu un studiu (nici pe departe exhaustiv) cu privire la esenta cu totul particulara a umorului lui julius. despre imbinarea unica dintre jovialitate, bonomie, ironie, autoironie, sarcasm si totala lipsa de vulgaritate, obscen si incrancenare.
    …. julius, daca brad sau george iti mai bat obrazul, ignora-i cu indulgenta. se baga si ei in seama…. 🙂

  3. 4mall 19 May, 2009 at 22:26

    @clara: tu vrei sa te dai mare, sau chiar stii sa si pronunti cuvintele alea?

  4. Ingineru 19 May, 2009 at 22:37

    Mai deleagă din atribuţii sfinţilor, dar ăia sunt cam încurcă lume. N-ai cu cine. Nişte ţărani.

  5. clara 19 May, 2009 at 23:20

    @4mall: ehe…. fata mosului a fost cuminte si a tocit neste ani… 🙂

  6. McGogoo 19 May, 2009 at 23:33

    Dumnezeu exista.
    dar pana la el de rontzaie sfintii :d

  7. catalin 20 May, 2009 at 01:05

    Nimic nou in ce ai scris aici Julius.

  8. openabankaccount 20 May, 2009 at 01:17

    ehe:P super tare:)

  9. iSmart 20 May, 2009 at 01:27

    Dumnezeu sau orice alt fel de zeitate nu exista si nu a existat niciodata sunt doar lucruri imaginare create pt a controla masele sau a influenta oamenii cine crede CU ADEVARAT in asa ceva nu este un om foarte inteligent si este usor influentabil !!!

    Cel mai comentat video de pe http://www.youtube.com este acela in care se aduc argumente cum ca dumnezeu nu exista il puteti viziona aici : http://www.youtube.com/watch?v=zDHJ4ztnldQ
    eu nu am crezut niciodata in dumnezeu CU ADEVARAT … nu sunt nebun prost idiot sau ignorant dar pur si simplu mi se pare prea vaga existenta sa si faza cu ” Crede si nu cerceta ” e un mare cacat foarte bine conceput
    Oricum peste tot pe unde se deschid topicuri despre religie sunt multe comenturi la fel ca si in cele despre politica sau fotbal …

    Increase the peace !

  10. db 20 May, 2009 at 08:59

    @clara: Bine punctat: “totala lipsa de vulgaritate, obscen si incrancenare”. Cred ca asta este secretul succesului lui Julius in peisajul presei romanesti (bun inteles alaturi de “esenta cu totul particulara a umorului lui julius. despre imbinarea unica dintre jovialitate, bonomie, ironie, autoironie, sarcasm”, dupa cum iarasi bine ai punctat 😀 ).

  11. db 20 May, 2009 at 09:02

    “Dumnezeu îşi manifestă prezenţa în foarte multe moduri” Da, uneori ii spunem “natura”, alteori “noroc” … Poate nu e asa greu ca in spatele acestor cuvinte sa-L ‘vedem’ pe Dumnezeu …

  12. Alex 20 May, 2009 at 10:39

    Draga Julius, 6-6, pe langa “Micutu'”, e supranumit si “Brebenelu'”. Poti sa adaugi la dictionarul de table. 🙂

  13. JULIUS 20 May, 2009 at 11:14

    @alex: la Cluj ii spuneam “Vinilă” – varianta religioasa, prescurtare de la “Cel care vine”

  14. toader 20 May, 2009 at 11:22

    a marcat craiova in prelungiri???

  15. JULIUS 20 May, 2009 at 11:37

    @toader: nu, in prelungiri a ratat Costea de 2 ori cu poarta goala, cred ca au umblat buzoienii la Arbitru. la asa bulan, au dat 2 butoaie de tamaie ca popa.

  16. RAMONA 20 May, 2009 at 12:00

    “Nu lua numele Domnului in desert”Eu cand joc table imi impun sa castig si atuci nu ma gandesc la norocul adversarului .Eu stiu ca “D-zeu nu culcate” dar mai conteaza si potentialul echipei.Sti cand iti dai seama ca D-zeu exista ?Atunci cand te pune la multe incercari si asta pentru a face diferenta tu ca muritor de rand ,cand esti ajutat !

  17. Moroi 20 May, 2009 at 21:45

    Asta cred că este în top 5 postări de pe daily. Pur şi simplu bestială. Şi eu care credeam că aţi epuizat snoavele. Asta apare ca să-mi zică parcă că acum începeţi de abia. Foarte foarte mişto expus, cum de fapt românul îşi aduce aminte de Dyeu doar la rău. Pun pariu că postarea aceasta în oricare altă ţară, nu ar avea nici umn haz, dar e atât de ROMÂNEASCĂ încât îmi dau lacrimile

  18. Julia 21 May, 2009 at 01:58

    Vorba aceea: Dumnezeu iti da, dar nu iti baga si in traista!

  19. Anne 21 May, 2009 at 12:31

    Cine a zis ca pana al Dumnezeu te mananca Sfintii..a stiut ceva 🙂

Leave a reply