Postul nu e post destul

Drama instalatorilor cu maşini franţuzeşti

Julius Constantinescu

 

Pe vremuri, instalatorii pe care-i ştiam eu se numeau nea Bulgaru, nea Mitică sau nea Tănase. Îi găseai imediat, lucrau repede şi nici nu cereau mult. Dacă le dădeai şi ceva de băut, erau prietenii tăi cei mai buni şi, la plecare, îţi spuneau de zece ori să-i suni oricând ai nevoie, chiar şi la 2 noaptea. Instalatorii erau nişte tipi simpatici, care i-ar fi împuşcat în cap pe corupţi, ştiau de ce nu merg lucrurile-n ţara asta, erau tobă de fotbal, plus că se culcaseră cu o groază de femei superbe care, sub pretextul că li s-a spart o ţeavă, obişnuiesc să cheme instalatori şi să facă sex cu ei.

Acum câteva zile, am avut nevoie de un instalator. Două ore, am dat telefoane, încercând să găsesc unul. „Băăă”, urlam disperat în telefon, „îl iau io cu maşina, numai să vină!” (din păcate, să-l iei cu maşina de-acasă pe instalator a devenit ceva banal, nu mai impresionezi pe nimeni cu asta; poţi, eventual, să speri că vine dacă-i promiţi că trimiţi elicopterul după el). Într-un final, am reuşit să dau de domnul Damian, care, înţelegând că am o urgenţă, a acceptat să mă ajute.

 

Domnul Damian a coborât dintr-un Peugeot 307, îmbrăcat într-un costum impecabil şi mirosind a parfum scump. Şi-a luat din portbagaj trusa de scule şi salopeta îmbrăcată în husă şi mi-a cerut permisiunea să se schimbe. A lucrat în tăcere, ca un adevărat profesionist; în timp ce nea Tănase mi-ar fi povestit, cu lux de amănunte, preferinţele sexuale ale unui intelectuale perverse din Berceni, căreia i-a schimbat nu demult un robinet, domnul Damian era pe deplin concentrat asupra unei garnituri rupte, ce trebuia schimbată. Din când în când, aruncam cu discreţie o privire şi mă îndepărtam în vârful picioarelor, cu sentimentul că tocmai am deranjat o partidă ce urmează să desemneze noul campion mondial la şah.

 

Când a terminat, domnul Damian s-a spălat, şi-a pus costumul său elegant şi a acceptat, în sfârşit, o cafea (probabil că-l întorsesem din drum şi nu apucase să ajungă la BT Caffe). Aşa am aflat că, în ciuda unei aparente prosperităţi, domnul Damian are serioase probleme financiare. Mi-a vorbit pe larg despre obstacolele pe care le întâmpină în obţinerea unui credit pentru cumpărarea unui Volvo S40 şi am deplâns amândoi soarta instalatorilor cinstiţi, nevoiţi să recurgă la tot felul de tertipuri ca să-şi poată cumpăra un rahat de Volvo. Mi-a cerut 600.000. I-am dat cu plăcere şi i-au urat să-şi cumpere cât mai curând maşina, întrucât de mult visez să-mi sun amicii din Beiuş şi să le spun: „Bă, la Bucureşti se trăieşte atât de bine, încât până şi instalatorii care-ţi repară o ţeavă umblă în Volvo”.

Share:

18 comments

  1. Anna 9 April, 2009 at 14:39

    Eu cred ca am gresit undeva, ca eu tot pe sotul meu il chem sa o faca pe-a instalatorul.
    Asta imi aminteste de Dexter si de episodul in care este chemat electricianul. Cine nu-l stie sa se uite la el.

  2. JULIUS 9 April, 2009 at 14:41

    @anna: noi, grupul barbatilor care beau bere, se uita la fotbal si nu-s in stare sa schimbe un bec in casa asta, il salutam pe sotul tau 😀

  3. JohnDoe 9 April, 2009 at 14:45

    mooi 🙂

    cine stie va intelege 😛

  4. 4mall 9 April, 2009 at 15:14

    @Anna: Desi ma incadrez in grupul celor care beau bere si se uita la fotbal, (desi,de-a lungul vietii, am facut greseala imensa de a schimba un bec) nu achiesez la urarile lui Julica. Nu de alta, dar din proprie experienta am invatat ca nu este bine sa iti asociezi imaginea cu cea a unor persoane dubioase, deoarece la o adica iti vor fi servite drept exemplu. Si-asa, nevasta-mea a inceput sa ma bata la cap ca nu cumpar rosii ca Julius, ce-ar mai fi sa imi reproseze ca nu schimb prizele ca sotul tau? Nu ar mai ramane decat sa ma puna sa ii scriu poezii, precum Villon, si sa ii laud ochii cand plange, precum aiureantramvai…

  5. chupacabra 9 April, 2009 at 15:20

    Acum esti la servici ? Daca da, ai grija ca in momentul asta Domnul Damian iti fura plasma. Nu de alta, dar un instalator cu S40 si costum … imi da altceva de gandit. Cat a tacut din gura probabil ca a inregistrat juma de dormitor si pisica de rasa a vecinului.

  6. Anna 9 April, 2009 at 17:00

    Sotul e jumatatea mea: la fotbal nu se uita tot cam de cand nu ma uit nici eu, respectiv de cand s-a vopsit nationala Romaniei galben in cap si de atunci se vede ca asta a afectat si generatiile viitoare de fotbalisti. Il trimit la bere cu baietii si el isi imbata cu bere personajul de pe world of worcraft, poezii nu-mi scrie ca stie ca nu se compara cu poeziile pe care le citesc eu, cumparaturile le facem impreuna… Ce mai, nu am nici un pretext de a chema instalatori sexi la mine acasa!

  7. db 9 April, 2009 at 18:08

    Si daca ma gandesc ca handicapatu’ de Jul e inginer de instalatii … 😀 Faci, ba, de rusine breasla! Bine a zis sor’ta ca numa la zarzavat esti bun! Daca te tineai de meserie aveai si tu acum un S40, ceva, si nu un Tico precum un parlit de scriitor! 😛

  8. Blogul Anonim 9 April, 2009 at 22:43

    sase sute de mii pt o garnitura? ti-o schimb eu pe 4 sute:)) “da” lei vechi

  9. Julia- JD 10 April, 2009 at 05:03

    Da, ai dreptate!
    Instalatorii sunt niste fitzosi.
    Am lucrat si eu cu 2. Unul gay cred dupa miscari si modul de a vb, calm pana la disperare,care mi-a spart un perete in cautarea unei bube inexistente; iar altul vorbaretz,m-a invitat si in oras :D- s-a suparat ca nu am acceptat si probabil de aceea mi-a cerut si pielea de pe mine pt niste nimicuri.
    Si la plecare mi-a zis k daca ma razgandesc lucreaza pe gratis.
    So, sper sa nu mai fie probleme din astea de necesita instalatori! Ca tare mi-e frica de vreun atac cu cratita asupra urmatorului!

  10. cipoc 10 April, 2009 at 10:12

    oricum te`a jecmanit..da na..costumu` ai masina costa:D

  11. microhm 10 April, 2009 at 11:07

    Saracu Visurat.Cine mai intra pe seitul lui daca Julius si-a tras blog separat…probabil cei care inca nu stiu ca pot sa-l citeasca pe JC si in alta parte decat pe Visurat.ro

  12. JULIUS 10 April, 2009 at 13:14

    @microhm: lasa, nu-l plange tu pe Visurat, ca are trafic aproape de 3 ori mai mare ca mine 😀 mai bine ati pune voi mana sa fiti mai multi 😀

  13. Simona 10 April, 2009 at 15:13

    Julica,

    daca nu ma inseala memoria articolul asta l-ai mai scris in urma cu un an sau cam asa ceva. Ai ramas fara inspiratie? 🙂

  14. liviu.amza.(nadie) 14 April, 2009 at 12:03

    auzi mai Iulica.sint printre altele din greseala si instalator.nu am avut parte de partide de sex la domiciliu clientului.reusesc sa primesc doar picere-n dos.poate si pentru ca unde ma duc incepe sa curga apa calda la aragaz inar gaxu’ la chiveta.si te sfatuiesc ceva schumba naibi bateria cu totul .e mai ieftin. :)garnitura costa. :))
    p.s. sa nu ai incredere in mine.nici eu nu am.

  15. DAN 4 November, 2009 at 12:36

    Unii instalatori ti-ar lua si pielea de pe tine,unul deasta e cel cu nr de tel 0722.722.155, deabea vine,e neserios si cand in sfarsit vine cu vreo doua ore intarziere zici ca vine la birou doar se uita si iti tranteste un pret de te doare capul,e de evitat,mai ales pt ca nici nu ofera chitanta sau garantie.

  16. Inedit: întâmplări normale cu meşteri » Daily Cotcodac 9 April, 2011 at 11:01

    […] şi: Drama instalatorilor cu maşini franţuzeşti Canciocul Abundenţei Metamorfoza domnului J. Recomandări de seară: […]

  17. XereX 11 April, 2011 at 19:15

    Mai lipsea sa platesti munca prestata cu cardul :))

  18. Cougar 11 April, 2011 at 19:22

    @Anna: ai un like pentru muzica din episodul ăla.

Leave a reply