Promo

6 mituri tâmpite despre diete

Julius Constantinescu

 

În urmă cu ceva vreme m-am hotărât să țin dietă pentru o perioadă. Nimic complicat – mi-am propus doar să mănânc ceva mai puțin, să mă abțin cât pot de la dulciuri și să fac mai multă mișcare. Probabil totul ar fi decurs cât se poate de normal, dacă nu aș fi făcut o greșeală fatală: le-am dezvăluit și altora intenția de a ține o dietă.

 

Spre marea mea surprindere, absolut toți prietenii și cunoștințele mele s-au dovedit a fi specialiști în diete. Habar n-aveam, de pildă, că un tip trecut de o sută cincizeci de kilograme poate ști atât de multe despre nutriție, dar probabil că vechea credință a antropofagilor potrivit căreia un războinic dobândește cunoștințele inamicului consumat este adevărată – la câte știa despre diete, amicul meu înfulecase cel puțin patru, cinci nutriționiști.

 

Nu ar fi fost nici o problemă că toți cei din jurul meu se pricep la diete, dacă nu ar fi ținut să-mi împărtășească și mie toate aceste cunoștințe, să mă corecteze și să-mi spună ce trebuie să fac. Întrucât toate sfaturile lor se băteau cap în cap, mi-a trecut la un moment dat prin cap chiar să mă însor, ca să primesc ordine doar dintr-un singur loc.

 

În urma unui inventar sumar, am făcut și un top al celor mai răspândite șase mituri stupide despre diete.

 

1. N-are nici un rost să ţii dietă, fiindcă după aia o să te îngraşi şi mai mult
Orice gras îţi va explica, între două clătite cu Nutella, că degeaba slăbeşti acum, fiindcă imediat ce vei termina dieta o să te îngraşi la loc. Ba chiar mai mult decât erai înainte – şi aici am auzit pe puţin douăzeci de explicaţii savante care conduc la asemenea transformări ale corpului. De altfel, efectele devastatoare ale dietei pot fi văzute chiar la Stan şi Bran: se pare că la debutul lor în filme arătau cam la fel, dar pe urmă Bran a încercat să ţină o dietă.

 

 

Gargantua si Pantagruel

 

 

2. Nu trebuie să te abţii de la mâncare
Unul dintre cele mai dragi mituri ale specialiştilor populari în diete este că nu trebuie sub nici un motiv să te înfometezi. Trebuie să mănânci tot ce vrei, altfel te frustrezi şi va fi mai rău când o să scapi la mâncare. În plus, dacă mănânci puţin nu slăbeşti sănătos, e un fel de bulă speculativă a greutăţii corporale – slăbeşti, slăbeşti, până când bula se sparge şi te trezeşti din nou la suta de kile.

 

3. Lactatele degresate nu sunt bune la dietă

Un mit foarte popular este acela că lactatele degresate sunt contraindicate la dietă. Am încercat să verific informaţia pe cele 2-3 site-uri medicale serioase, dar se pare că şarlatanii de doctori nu sunt la curent cu cele mai recente cuceriri ale nutriţionismului şi recomandă în continuare lactatele degresate în curele de slăbire. Poate nu e aşa gustos ca cel din ciocolata cu lapte, dar se pare cã totuşi cel mai bun lapte la dietă e cel degresat – care cred că e dat de văcuţele nefericite din Alpi, altfel nu-mi explic de ce are aşa puţină grăsime.

 

4. Carnea nu se mănâncă niciodată cu cartofi
Carnea mai slabă e ok, fiindcă are proteine, iar proteina te ajută să slăbeşti (nu ştiu exact cum, că n-am făcut Chimie Alimentară, dar milioane de absolvenţi ai acestei facultăţi vă vor explica pe internet că aşa e). Şi cartofii sunt relativ în regulă, în ciuda conţinutului ridicat de carbohidraţi. Doamne fereşte însă să le combini, fiindcă… De fapt, nimeni nu poate să explice exact de ce această combinaţie îngraşă mai mult decât cele două alimente consumate separat. Se pare că electronii liberi de carne se combină în stomac cu electronii liberi ai cartofului şi formează o structură stabilă de burtă, imposibil de dat jos.

 

Combinaţia e atât de rea încât se presupune că de fapt Socrate n-a fost silit să bea cucută, ci i s-a dat pur şi simplu o friptură cu cartofi la cuptor.

 

5. E scump să ţii dietă
Multă lume îţi va explica ce greu e să ţii dietă, fiindcă alimentele naturale sunt mult mai scumpe decât cele procesate. Dacă îţi iei proteinele din somon, fierul din fistic şi zahărul din ananas englezesc, atunci da, o să te coste un pic cam mult. Dar poţi la fel de bine opta pentru o dietă mai simplă şi ceva mai ieftină – Simion Stâlpnicul, de pildă, om aflat destul de des la dietă, se descurca foarte bine cu şase măsline şi două curmale pe zi.

 

6. Nu trebuie să mănânci seara
Nimeni nu ştie de unde vine acest mit, probabil cea mai răspândită prostie despre diete. În Ramadan, fiii lui Allah, de pildă, bagă în ei la miezul nopţii şaorme şi knaffet fără nici e reţinere. Probabil că, la fel ca în cazul celor trei ceasuri rele de marţi, şi asta e tot o superstiţie creştină: cu toţii ştim ce a pățit Iisus după ce în seara dinainte mâncase şi băuse bine.

 

Desigur, lucrurile sunt mai complexe de-atât şi, pe lângă dietă şi mişcare, există o mulţime de alte lucruri care te pot ajuta să slăbeşti. Unul dintre ele este factorul mental. Eu, de pildă, m-am lăsat de fumat cu cartea lui Allen Carr, chiar dacă o mulţime de fumători care n-au reuşit să se lase m-au asigurat că e o prostie și îmi pierd timpul cu ea.

 

O astfel de carte care umblă mai mult la psihic este şi ”Vizualizare pentru scădere în greutate” a lui Jon Gabriel, apărută la Editura Act şi Politon. Cartea prezintă câteva tehnici mentale interesante care te ajută să faci tranziţia de la dietă la obiceiuri alimentare naturale – adică până atunci când corpul se va reorienta singur spre alimente sănătoase şi un pumn de zmeură îi va părea (aproape) la fel de bun ca un ecler.

 

Se poate comanda de aici.  Eu zic s-o luați, te ajută să slăbești din prima zi: costă cât trei borcane de Nutella.

Share:

25 comments

  1. chocolate 15 June, 2016 at 03:43

    Apropo de zmeura, unde o fi promotorul nr. 1 al zmeurei, RoseN ?

  2. JULIUS 15 June, 2016 at 03:52

    Chiar… nu mai stiu nimic de ea.

  3. Dana 15 June, 2016 at 08:38

    Genial!!! Am ras cu lacrimi??

  4. bogho 15 June, 2016 at 09:19

    Nu ai spus la toată lumea, dar ai anunțat pe facebook.

  5. Catalin Schaer 15 June, 2016 at 13:27

    E ok dacă balotăm niște dulciuri în timp ce citim cartea? Pentru agerimea minții, nu de altceva… 😀

  6. sebra 15 June, 2016 at 13:49

    Eu m-am lăsat de fumat cu Milka și am slăbit cu vin.
    Pe urmă am renunțat la vin și m-am apucat de fumat.

  7. Dan1 15 June, 2016 at 20:22

    4. Carnea nu se mănâncă niciodată cu cartofi
    De fapt, nimeni nu poate să explice exact de ce această combinaţie îngraşă mai mult decât cele două alimente consumate separat.
    Ei bine, eu pot!
    Friptura cu cartofi prăjiţi e bună la gust, de-aia fomiştii ăia zic că să nu mănânci! Nişte ofticoşi!

  8. Dan1 15 June, 2016 at 20:26

    @JULIUS: Ştiu eu! Cică e legată cu lanţuri în formă de zmeură de un pat de fier! Nu insista, nu pot să-mi dezvălui sursele.

  9. sebra 15 June, 2016 at 23:40

    @Juliusss! Cine mi-a dat dislike???
    Atata rusine n-am mai patit de cand mi-am luat ban pe un site de dodoloate!:-(((((

  10. RoseN 16 June, 2016 at 09:07

    N-am murit, n-am murit 😛 da’ nici diete n-am tinut 😀

  11. Belle dImagination 16 June, 2016 at 09:23

    Garantez că cea mai mişto dietă e aia egipteană antică. Mânci cât vrei/ poţi, când vrei, la orice oră. Culmea, chiar slăbeşti! Probat pe nădragii personali.

    Bun, recunosc, că pe lângă asta (chiar, să nu uit să refac condiţiile de utilizare a dietei!) mai trăbă şi mişcare. Mersul pe jos chiar face piciorul frumos

  12. CID 17 June, 2016 at 01:36

    RoseN !!! Dupa Tzica a aparut si RoseN !!! Exista un dumnezeu !!!
    Unde ai fost pana acum adoratoare a zmeurei ?
    In alta ordine de idei propun ca nemernicul care a dat dislike distinsei doamne Sebra sa fie ars pe rug !

  13. Ina_adevărata 17 June, 2016 at 15:56

    Băi, patru dislike pentru Sebra, la un comentariu bun? Juliuse, ce e cu anarhia asta pe saitul de cultură?

  14. JULIUS 17 June, 2016 at 20:08

    E regretabil ce se intamppa cu comentariul Sebrei. Tineretul din ziua de azi nu mai are practic nici o rusine.

  15. sebra 17 June, 2016 at 20:57

    Sunt depri! Dați-mi o batistă. :-(((((

    Ăsta e alt mit tâmpit. Depresia nu îngrașă.

  16. Dan1 19 June, 2016 at 08:26

    @RoseN: Rozicooo! Pai asa vezi, ca daca tineai diete mureai de foame! :))
    Si are dreptate Belle dImagination! Alearga dupa visele tale! Chiar daca nu se-ndeplinesc, macar slabesti!

  17. Belle dImagination 20 June, 2016 at 09:39

    Dane, eu nu visez. Cura aia chiar funcţionează (numai că are un clenci)

  18. Belle dImagination 20 June, 2016 at 09:40

    Domnilor, cel mai tâmpit mit despre diete e că nişte fotbalişti care ţin diete de alcool, ţigări şi pizdipoance ar putea să aibă vreun succes pe teren.

  19. Dan1 20 June, 2016 at 19:23

    @Belle dImagination: Anorexico! :))

  20. Belle dImagination 22 June, 2016 at 13:43

    Anorexică pe dracu! Am destule kile puse unde trebuie

  21. Dan1 24 June, 2016 at 20:24

    Şefu’, mă scuzaţi, dar mâine se fac fix 10 (zece) zile de la ultimul articol postat. Ne mişcăm şi noi mai cu talent?!

  22. Chantel 29 June, 2016 at 17:11

    Am slăbit 20 de kg şi m-a îngrăşat înapoi vreo 10 în vreo jumătate de an după ce am terminat dieta de 6 luni pe care o ţinusem. Dar nu m-am îngrăşat din cauza dietei, ci din cauza faptului că mi-am bătut joc de toate principiile pe care le învăţasem şi mă hotărâsem să le menţin pe o perioadă îndelungată de timp. Bun articolul. 😉

  23. Radu Vasile 30 June, 2016 at 16:25

    Daca nu aveti idei de articol, va dau eu una:

    “Cum sa construiesti un blog pe care, desi nu publici nimic pentru perioade lungi de timp, publicul ramane totusi constant si fidel”.

    Daily Cotcodac vrea sa doboare toate cercetarile care s-au facut vreodata in marketing si vanzari.

  24. Dan1 30 June, 2016 at 20:46

    @Radu Vasile: Răducule, nu fi rău cu Julius, brută mică! :))

  25. unmihai 4 July, 2016 at 13:30

    @Radu Vasile & @Dan1
    Citez (aproximativ) din Julius: “este un buton de donatii undeva in dreapta…”
    😀

Leave a reply