6 mituri tâmpite despre diete

Julius Constantinescu

 

În urmă cu ceva vreme m-am hotărât să țin dietă pentru o perioadă. Nimic complicat – mi-am propus doar să mănânc ceva mai puțin, să mă abțin cât pot de la dulciuri și să fac mai multă mișcare. Probabil totul ar fi decurs cât se poate de normal, dacă nu aș fi făcut o greșeală fatală: le-am dezvăluit și altora intenția de a ține o dietă.

 

Spre marea mea surprindere, absolut toți prietenii și cunoștințele mele s-au dovedit a fi specialiști în diete. Habar n-aveam, de pildă, că un tip trecut de o sută cincizeci de kilograme poate ști atât de multe despre nutriție, dar probabil că vechea credință a antropofagilor potrivit căreia un războinic dobândește cunoștințele inamicului consumat este adevărată – la câte știa despre diete, amicul meu înfulecase cel puțin patru, cinci nutriționiști.

 

Nu ar fi fost nici o problemă că toți cei din jurul meu se pricep la diete, dacă nu ar fi ținut să-mi împărtășească și mie toate aceste cunoștințe, să mă corecteze și să-mi spună ce trebuie să fac. Întrucât toate sfaturile lor se băteau cap în cap, mi-a trecut la un moment dat prin cap chiar să mă însor, ca să primesc ordine doar dintr-un singur loc.

 

În urma unui inventar sumar, am făcut și un top al celor mai răspândite șase mituri stupide despre diete.

 

1. N-are nici un rost să ţii dietă, fiindcă după aia o să te îngraşi şi mai mult
Orice gras îţi va explica, între două clătite cu Nutella, că degeaba slăbeşti acum, fiindcă imediat ce vei termina dieta o să te îngraşi la loc. Ba chiar mai mult decât erai înainte – şi aici am auzit pe puţin douăzeci de explicaţii savante care conduc la asemenea transformări ale corpului. De altfel, efectele devastatoare ale dietei pot fi văzute chiar la Stan şi Bran: se pare că la debutul lor în filme arătau cam la fel, dar pe urmă Bran a încercat să ţină o dietă.

 

 

Gargantua si Pantagruel

 

 

2. Nu trebuie să te abţii de la mâncare
Unul dintre cele mai dragi mituri ale specialiştilor populari în diete este că nu trebuie sub nici un motiv să te înfometezi. Trebuie să mănânci tot ce vrei, altfel te frustrezi şi va fi mai rău când o să scapi la mâncare. În plus, dacă mănânci puţin nu slăbeşti sănătos, e un fel de bulă speculativă a greutăţii corporale – slăbeşti, slăbeşti, până când bula se sparge şi te trezeşti din nou la suta de kile.

 

3. Lactatele degresate nu sunt bune la dietă

Un mit foarte popular este acela că lactatele degresate sunt contraindicate la dietă. Am încercat să verific informaţia pe cele 2-3 site-uri medicale serioase, dar se pare că şarlatanii de doctori nu sunt la curent cu cele mai recente cuceriri ale nutriţionismului şi recomandă în continuare lactatele degresate în curele de slăbire. Poate nu e aşa gustos ca cel din ciocolata cu lapte, dar se pare cã totuşi cel mai bun lapte la dietă e cel degresat – care cred că e dat de văcuţele nefericite din Alpi, altfel nu-mi explic de ce are aşa puţină grăsime.

 

4. Carnea nu se mănâncă niciodată cu cartofi
Carnea mai slabă e ok, fiindcă are proteine, iar proteina te ajută să slăbeşti (nu ştiu exact cum, că n-am făcut Chimie Alimentară, dar milioane de absolvenţi ai acestei facultăţi vă vor explica pe internet că aşa e). Şi cartofii sunt relativ în regulă, în ciuda conţinutului ridicat de carbohidraţi. Doamne fereşte însă să le combini, fiindcă… De fapt, nimeni nu poate să explice exact de ce această combinaţie îngraşă mai mult decât cele două alimente consumate separat. Se pare că electronii liberi de carne se combină în stomac cu electronii liberi ai cartofului şi formează o structură stabilă de burtă, imposibil de dat jos.

 

Combinaţia e atât de rea încât se presupune că de fapt Socrate n-a fost silit să bea cucută, ci i s-a dat pur şi simplu o friptură cu cartofi la cuptor.

 

5. E scump să ţii dietă
Multă lume îţi va explica ce greu e să ţii dietă, fiindcă alimentele naturale sunt mult mai scumpe decât cele procesate. Dacă îţi iei proteinele din somon, fierul din fistic şi zahărul din ananas englezesc, atunci da, o să te coste un pic cam mult. Dar poţi la fel de bine opta pentru o dietă mai simplă şi ceva mai ieftină – Simion Stâlpnicul, de pildă, om aflat destul de des la dietă, se descurca foarte bine cu şase măsline şi două curmale pe zi.

 

6. Nu trebuie să mănânci seara
Nimeni nu ştie de unde vine acest mit, probabil cea mai răspândită prostie despre diete. În Ramadan, fiii lui Allah, de pildă, bagă în ei la miezul nopţii şaorme şi knaffet fără nici e reţinere. Probabil că, la fel ca în cazul celor trei ceasuri rele de marţi, şi asta e tot o superstiţie creştină: cu toţii ştim ce a pățit Iisus după ce în seara dinainte mâncase şi băuse bine.

 

Desigur, lucrurile sunt mai complexe de-atât şi, pe lângă dietă şi mişcare, există o mulţime de alte lucruri care te pot ajuta să slăbeşti. Unul dintre ele este factorul mental. Eu, de pildă, m-am lăsat de fumat cu cartea lui Allen Carr, chiar dacă o mulţime de fumători care n-au reuşit să se lase m-au asigurat că e o prostie și îmi pierd timpul cu ea.

 

O astfel de carte care umblă mai mult la psihic este şi ”Vizualizare pentru scădere în greutate” a lui Jon Gabriel, apărută la Editura Act şi Politon. Cartea prezintă câteva tehnici mentale interesante care te ajută să faci tranziţia de la dietă la obiceiuri alimentare naturale – adică până atunci când corpul se va reorienta singur spre alimente sănătoase şi un pumn de zmeură îi va părea (aproape) la fel de bun ca un ecler.

 

Se poate comanda de aici.  Eu zic s-o luați, te ajută să slăbești din prima zi: costă cât trei borcane de Nutella.

25 Comentarii »

  1. chocolate 15/06/2016 @ 03:43