Postul nu e post destul

Caut arhitect. Exclus oltean

Ina_adevărata

 

Îl sun de la intrarea în sediu să-l anunț că am ajuns la întâlnirea fixată.

 

-Sunt arh. Ina_adevărata, sun din partea d-lui Cutărescu, am venit pentru proiect…

 

– Da’ ce accent aveți, doamnă?

 

Am mereu problema asta cu accentul, localnicii mă simt din prima că nu-s de-a locului. De regulă, mă tratează cu simpatie și-și amintesc din tinerețe, când au ajuns ei odată prin Gorj (toți ardelenii au fost măcar o dată, în tinerețea lor, în Gorj și o bună parte dintre ei chiar au avut o iubită acolo).

 

– Nu sunteți din zonă, nu-i așa? De unde sunteți?

 

În timp ce-l lămuresc, ni se întâlnesc privirile: e la o fereastră de la etaj, mă privește în timp ce mă interoghează. Fixându-mă cu privirea, continuă să-mi ceară lămuriri asupra accentului, originii, motivelor care m-au făcut să ajung în frumosul lui județ. Într-un final, trec testul: îmi face semn să urc.

 

Mă orientez după poziția ferestrei și nimeresc într-un secretariat, unde o păpușă brunetă se preface a avea ceva de lucru în computer.

 

– Pe cine căutați?

 

– Pe domnul director Cutăreanu.

 

– Sunteți programată?

 

Dracu’ știe, oi fi programată? Faptul că șeful ei mi-a făcut semn să urc se pune ca programare?

 

– Am vorbit la telefon…

 

– Un moment, să-ntreb.

 

Și intră în birou, de unde îmi aduce un mesaj scurt:

 

– Așteptați.

 

Să aștept! Ei, și-o fi programat prost întâlnirile, o mai fi cineva înăuntru. Mă mut de pe un picior pe altul, în timp ce domnișoara s-a cufundat iar în ecranul computerului. Într-un târziu, îi sună telefonul, răspunde și apoi se răstește la mine:

 

– Intrați.

 

Domnul director e singur în birou, nici vorbă de altă întâlnire- schema clasică a gherțoiului care vrea să pară ocupat și important. Intră direct în subiect:

 

– Deci, accentul.

 

Și reluăm discuția despre accent, despre locul meu natal și despre inevitabila fată din Gorj pe care a iubit-o el cândva, despre cât de dezvoltat e Ardealul față de Oltenia, despre cum Oltenia nu are nici o șansă să se compare cu Ardealul și ce bine îi pare că nu a rămas cu fata aia, care se trăgea dintr-o zonă atât de înapoiată și dintr-o familie săracă pe care el ar fi trebuit fără îndoială s-o întrețină- “vă dați seama, să-mi atârn eu de gât familia aia de olteni săraci, Doamne, că eram tânăr și prost, bine că mi-ai dat minte să fug”. Și simt dintr-o dată că îi e milă de mine și poate chiar mă detestă, pentru că sunt DE ACOLO, din zona aia care trage Ardealul lui în jos și îi consumă resursele.

 

Nu mai am curaj să discut cu el tema de proiectare: nu mă ridic la nivelul lui. Profit de faptul că telefonul lui începe să cânte tare, patriotic, “Deșteaptă-te, Române!” și mă strecor cu umilință spre ieșire.

Share:

21 comments

  1. deaddy 9 June, 2015 at 02:20

    “toți ardelenii au fost măcar o dată, în tinerețea lor, în Gorj și o bună parte dintre ei chiar au avut o iubită acolo”.
    Toti aceeasi iubita, nu? :))

    Si be, eu cre’ca n-am fost inca in Gorj, se vede ca-s ardelean prin repartitie, numa’. No!

  2. Gabriela 9 June, 2015 at 06:27

    … si nici n-a avut ocazia sa auda ca telefonul tau canta ” M-a facut mama oltean…”

  3. N.A. 9 June, 2015 at 08:20

    Aha. Deci olteanca aia i-a dat papucii si acu’ tot Sudul e de vina..

  4. Belle dImagination 9 June, 2015 at 08:30

    Gherţoiul nu e suficient de gherţoi dacă nu a avut câte o iubită peste tot de care numai Bunul Dumnezeu i-a putut da minte ca să se despartă ca să nu trebuiască să o întreţină.
    Şi iar nu e suficient de gherţoi dacă nu îşi demonstrează aroganţa.

  5. sow 9 June, 2015 at 09:03

    Cred ca ardelenii nu au nimic personal cu oltenii, doar ca-i “scoate din prune” (in Erdelyi nem cresc pepeni ca sa pot folosi expresia) cand vad cum sacra palinca de 55 devine febra in Prazilia. Mno…daca ii mai si spuneai cum Litovoi ii smardea pe pofticiosii de Ardeal cred ca puteati avea subiect de discutie pina la urma.

  6. bogho 9 June, 2015 at 10:34

    Desteapta-te Romane foloseste perfectul simplu. Nu exista cantec mai oltenesc decat imnul actual.

  7. Camionagiu 9 June, 2015 at 10:58

    acuma aveţi scriitori din Gorj, mă?!

  8. oana 9 June, 2015 at 11:14

    si plecasi asa fara sa zici nimic?
    bine-i facusi!
    da’ el pricepu ceva din ce facusi tu?! pricepu, huh?

  9. Ina_adevărata 9 June, 2015 at 12:02

    @Camionagiu: nu, hai să nu exagerăm. Gorjul ăla nu produce scriitori, cum nu produce nici politicieni!

  10. Nedu Merit 9 June, 2015 at 12:40

    Eu, ca barbat, l-as fi intrebat direct: cum o chema pe iubita aia din Gorj?
    Poate suntem shogori, dreaq stie.

  11. Nedu Merit 9 June, 2015 at 12:42

    @ Gabriela, comentariul nr.2: BIG LIKE!!!

  12. dyers_eve 9 June, 2015 at 14:15

    Tu Ina tu, io nu cred o iota din ce zisesi tu acolo. Io zic ca-i o metafora aluziva la seful ardelean de la stim-noi-ce-sait, care te pune sa astepti cu lunile pana ce-ti primeste textele, si-apoi refuza sa le publice pe motiv ca au accent oltenesc.
    Ca si seful ala ardelean de la stim-noi-ce-sait a avut in tinerete o iubita oltencuta, cred ca o alinta Cultura, sau Stiinta, gen. Da’ a lasat-o, ca era prea saraca, se tinea cu toti mititeii.
    Zi drept, este c-am nimerit-o?

  13. Stephanie 9 June, 2015 at 14:40

    =))) Exact genul asta de discurs l-a avut la telefon (sub nasul meu ) o duduie romanca stabilita in Franta, cu o tipa de la o agentie imobiliara din Romania.

    I-a explicat fetei pe un ton foarte superior, de fapt cel mai superior ton posibil imaginabil, ca nu e posibil ca aia sa nu-i gaseasca cumparator pentru mansarda din Romania, ca deja au trecut trei luni si nici macar o oferta, asa ceva???

    Ca nu se poate asa ceva, ca daca mansarda era in Franta, era deja vanduta de zece ori, ca agentiile imobiliare din Franta sunt serioase, nu bataie de joc ca-n Romania, ca de-aia merge prost in tara aia, ca oamenii nu-si fac treaba!

    Dupa ce a inchis telefonul i-am sugerat sa-si caute alta agentie pentru ca, dupa un asemenea discurs, probabil ca aia vor face orice ca sa nu-i gaseasca clienti. Doamna era tare mandra de felul cum i-a pus la punct si nu m-a crezut!

    Ah, da! A trecut de atunci un an si ceva, apartamentul e inca disponibil, daca cumva…

  14. Ina_adevărata 9 June, 2015 at 15:57

    @Stephanie,
    Se știe că în Franța, imobiliarele se vînd rapid, nici nu ți se cer la agenție mai multe acte decît la angajare, nuuuu! Se dau ca pîinea caldă, azi ai scos mansarda la vînzare, mîine se mută cumpărătorul!
    Și sînt ferm convinsă că mansarda ei românească de 50 mp era ceva de lux, care chiar merita cei 80 000 de euro pe care îi cerea ea.

  15. N.A. 9 June, 2015 at 19:24

    Io zic sa se supere si sa incerce sa o vanda in Franta. Sunt convinsa
    ca frantujii s-ar bate pe ea.

  16. Trolea 9 June, 2015 at 20:05

    Mda. Puştiul cu repartiţia, ştii vorba aia:

    “Dacă eşti prost, stai acasă.”

  17. Nedu Merit 10 June, 2015 at 07:34

    Ca să parafrazez o melodie la modă lunile trecute: Nu plânge, Ină.
    Tu eşti deocamdată la: “De te pui cu mine bine / Iţi dau haina de pe mine“.
    Când ajungi la “te ferească Dumnezeu“ să mă chemi şi pe mine, merem impreună la gherţoi să-i explicăm Constituţia.

  18. MNX 11 June, 2015 at 00:19

    Adevarul este ca un moldovean nervos ar fi lamurit repejor toata treaba …

  19. Catalink 16 June, 2015 at 18:47

    Io chiar am făcut armata în Las Vegas (Târgu Jiu) şi, da, am avut o iubită de acolo, dar cu mult înainte de a merge în armată la ea acasă. O fi fost blestemul ei? Cine ştie?

  20. ces 6 July, 2015 at 21:01

    (Adevarata Ina viata iata c-o stia) sa nu vii tu cu a ta putere sa impui in zona mea sa ma lasi in a mea piele, regional, sunt pasa, da !

  21. Petrache 14 July, 2015 at 13:01

    Luati ma, d-aci. Cum i-am trimis la mamele lor pe austrieci. Tot un fel de ardeleni. Si da, cuvantul fraier are legatura cu performantele lor in raport cu oltencele 🙂

    Daca mi se permite, uite ce gasii: http://www.activenews.ro/cultura-istorie/Istoria-cuvantului-fraier-.-Cum-a-esuat-ocupatia-austriaca-a-Olteniei-112472

Leave a reply