Câtă cultură!

E groază, fraţilor!

Daniel Goace

 

Poltergeist (2015) – thriller cu orori

Regia: Gil Kenan. Cu: Sam Rockwell şi Rosemarie De Witt
poltergeist-film-horror-2015
Motto:

“Ia funia de usturoi, că te scapă de strigoi!” – zilnic, în Piaţa Sălăjan

 

Ştiu oameni care apreciază calitatea unui film după durata pe care se întind discuţiile despre el la ieşirea din cinematograf. Gen: “Cum naiba rămăsese ăla blocat în viitor, în spatele bibliotecii, şi-i presăra nisip în trecut, în camera lu’ fii-sa?”. Sau: “Adică, tu-mi spui mie că ăla a fost diagnosticat cu HIV şi după aia a mai trăit 20 de ani pentru că s-a tratat singur cu nişte vitamine făcute de el, în casă?”.

 

Ei bine, la un film de groază, cum e Poltergeist, ăsta de care scriu eu acum, efectele nu se văd imediat. Adică, mă rog, există şi efecte imediate. Spre exemplu, aseară, la film, am identificat cel puţin trei momente în care puteam provoca un infarct miocardic în grup. Şi asta printr-un simplu “BAU!!!” bine plasat, în liniştea aceea în care personajul principal se apropie curios de celebra uşă de debara întredeschisă regăsită în toate filmele de groază care se respectă.

 

După părerea mea, efectele în urma unui film horror serios se văd abia la 3-4 ore distanţă, acasă, odată băgat în pat şi lumina stinsă. Cred că nu mi-a mai scârţâit atât de tare parchetul prin casă de la Psycho 1, ăla din 1960. Bine, eu nu eram născut pe vremea aia, însă, în urma unui calcul matematic simplu, făcut în minte pe întuneric, am realizat că fostul proprietar al casei trăia. Şi ar fi avut cam greutatea care reieşea din presiunea aplicată parchetului. E adevărat că nici parchetul ăsta de-acum nu era. Însă poate tocmai asta era şi problema: nu se călca pe el de sus în jos, ci invers.

 

Poltergeistbar640a 

Dar, divaghez… Filmul are şi umor pentru că conţine clovni. Singura problemă e că trebuie să stai cu ochii pe ei. Cum ai întors puţin capul, pac!, clovnul s-a tras mai aproape de piciorul tău, exact ca maidanezii mei din Sălăjan. “Vorbeşte cu ei, maică, că nu-ţi face nimic!”, ar fi recomandat vecinele mele de la parter.

 

Ceea ce am mai observat eu este că, nici până acum, oamenii nu am învăţat că nu te apropii de o debara goală, care are uşa întredeschisă şi din care se aud zgomote suspecte, întrebând “E cineva acolo?”. E total greşit. Adică, nu ştiu… ăştia care scriu scenarii pentru filme de groază nu se uită la filme de groază? Sunt precum cofetarul căruia să nu-i dai prăjituri că vomită? E clar că e cineva acolo, chiar şi numai dacă iei în considerare muzica sacadată care ţi-au pus-o pe fundal. Sau faptul că filează veioza de lângă tine. Iar dacă tot te-a mâncat în cur să te apropii şi să pui încet mâna pe mâner, nu uita să tragi cu coada ochiului şi la spate. În toate filmele de groază, sperietura cu conţinutul debaralei vine abia în noaptea a doua. În prima noapte trebuie să treci de sperietura cu mâna pusă brusc pe umăr de către cineva, de cele mai multe ori din familie, care s-a furişat în spatele tău.

 

Poltergeist_trailer

 

Altfel, chestii absolut normal, pe care le vezi zi de zi şi la noi. Monştri care locuiesc în televizor şi care vor să te atragă şi pe tine în el seară de seară. Ţepari imobiliari care vând apartamente ieftine, construite pe cimitire relocate doar în acte. Copaci care noaptea îţi sparg geamurile şi intră peste tine în casă şi te violează şi te omoară, cum am văzut la ştirile despre furtuna de duminica trecută.

 

 

Înainte de a intra la Poltergeist, eu unul recomand nişte exerciţii simple de cardio: bandă, bicicletă sau simpla urcare şi coborâre pe jos a scărilor de la mall. Şi, neapărat, nu intraţi la film dacă nu aveţi cardul de sănătate activat.

 

Multă sănătate!

 

Filmul cred că a intrat deja în mai multe cinematografe, eu l-am văzut la Cine Grand Titan (deasupra la Auchan), că stau în cartier. E exact ca la mall, doar că în timp ce tu eşti la film prietena cheltuie mai puţin, că nu sunt magazine foarte scumpe acolo.

Share:

15 comments

  1. Dan1 23 May, 2015 at 22:13

    “Monştri care locuiesc în televizor şi care”… ţin talk-show-uri, lasă-mă să ghicesc! :))

  2. ela 23 May, 2015 at 22:44

    Eu Numai dau like lui Dan 1

  3. Belle dImagination 24 May, 2015 at 01:26

    Deci mie mi-a plăcut melodia celor de la Voltaj

  4. Dan1 24 May, 2015 at 07:40

    @ela: Aidi bre, nu fi timida! Ce-ai cu mini?

  5. Monstrul 24 May, 2015 at 12:09

    Trebuie sa fii …. sa mergi la filme de groaza!

  6. Nedu Merit 24 May, 2015 at 12:59

    Fugi d`aci, domnule. Zici ca te-ai uitat la film? Mie mi-e teama ca te-ai uitat la Eurovision. :mrgreen:

  7. Belle dImagination 24 May, 2015 at 18:55

    La Eurovision m-am uitat eu.

  8. Dan1 24 May, 2015 at 21:21

    @Belle dImagination: Duamne Belle, asta te poate afecta pe viata! Cum ai putut sa faci asa ceva? :))

  9. Arsulici 24 May, 2015 at 22:05

    @Belle dimagination Și eurovisionul e un fel de Poltergeist, mai ales cu scârboșenia aia cu barbă, crăcita vurst

  10. Morom3t3 24 May, 2015 at 23:26

    “Şi asta printr-un simplu “BAU!!!” bine plasat, în liniştea aceea în care personajul principal se apropie curios de celebra uşă de debara întredeschisă…..”

    Cand am ajuns acolo, un vecin o trantit o usa pe hol de mi-a sarit pulsul in tavan.
    O sa caut filmu’ ca sa bag pe cineva in spital.

  11. Belle dImagination 25 May, 2015 at 00:10

    @Dan1, să zicem că în lipsă de ceva mai bun de făcut, m-a pocnit o criză de curiozitate muzicală. Probabil a fost manifestarea vreunei fantezii bedeseme

  12. sebra 25 May, 2015 at 12:31

    aham

  13. janedoe 25 May, 2015 at 13:00

    deci la filmu ăsta se dădea invitațiile la concursul cu întrebarea ușoară și răspunsul greu?

  14. Nedu Merit 26 May, 2015 at 11:46

    Avand in vedere efectele neplacute, consider ca e cazul sa miscam un pic lucrurile cu o gluma buna de furat:

    Atat de tare i-a speriat filmul pe dailycotcodaci ca n-au mai intrat pe site de trei zile.

  15. Nedu Merit 26 May, 2015 at 11:48

    PS: deci titlul un pic mai corect ar fi fost…
    E groaSă, fraţilor!

Leave a reply