Promo

Grătaru’ lu’ Dinescu

Julius Constantinescu

 

Pe vremea când lucram la Dinescu, deşi mă confruntam cu o veşnică lipsă de bani, eram mai mereu ghiftuit. Salariul, e drept, era cam la fel de lunar ca apariţia revistei “Plai cu boi”; în schimb, nicăieri nu se mânca şi bea mai bine ca în redacţia revistei “Aspirina Săracului”.

 

La revistele lui Dinescu, grătarul era o instituţie ce impunea infinit mai mult respect decât, de pildă, deadline-ul la tipografie. Redacţia îşi avea sediul într-o casă boierească din buricul Bucureştiului, cu o palmă de curte interioară. Acolo, în curte, berbecuţi grăsunei, cotlete imense de porc şi bancuri întregi de peşte sfărâiau în fiecare după-amiază pe grătar, răspândind un miros îmbietor şi făcându-i pe angajaţii firmelor de prin împrejurimi să regrete că nu lucrează şi ei la Dinescu (la rândul nostru, şi noi regretam că nu lucrăm la alţi patroni în zilele de salariu, când foşnetul de bani care se auzea din vecini ne scotea din minţi).

 

Cu toate că Dinescu ne lăsa zilnic bani de mâncare, trebuia să mai depăşim o problemă: banii nu ajungeau şi pentru cărbuni sau lemne de foc. Prin urmare, primele care au dispărut din redacţie au fost scaunele rupte, jertfite pe altarul burdihanelor domnilor redactori. Au urmat mesele şchioape, birourile cu blatul scorojit şi dulapurile fără rafturi; în scurt timp, din mobila stricată nu mai rămăsese decât amintirea unor mese bogate în colesterol, stropite din belşug cu Gălbioară de Potelu. Momentul delicat al dispariţiei mobilierului stricat a fost depăşit atunci când am descoperit că mobila încă bună arde la fel de bine ca cea stricată. Astfel, biblioteci ce adăpostiseră capodopere ale literaturii româneşti şi universale şi-au găsit un sfârşit nedemn perpelind copănele de pui (cărţile au supravieţuit, deoarece hârtia are o putere calorică redusă, ce o face improprie grătarului), băncile de lemn ce zăceau aruncate sub scară au dispărut şi ele mistuite de flăcări, iar orice masă ce nu beneficia de protecţia unui redactor se afla într-un pericol permanent. Iar dacă Mircea Dinescu n-ar fi sistat, la un moment dat, şi banii de mâncare (nu reuşise să vândă pentru a zecea oară “Aspirina Săracului” şi nu relansase pentru a opta oară, cu acelaşi succes, revista “Plai cu boi”), probabil că am fi băgat pe foc până şi scaunele de sub noi, uşile şi tocurile ferestrelor.

 

În momentul în care grătarul şi-a dat obştescul sfârşit, coeziunea redacţiei s-a dus pe apa sâmbetei şi redactorii au apucat-o care încotro. Din mesele vesele de altădată n-a mai rămas decât un morman de cenuşă, un vestigiu pe care arheologii secolelor viitoare îl vor interpreta, să sperăm, în mod corect: “La începutul mileniului nostru, redactorii revistei “Aspirina Săracului” descoperiseră prepararea mâncării cu ajutorul focului. Consumul susţinut de carne friptă a condus la dezvoltarea creierului într-o aşa măsură, încât, în scurt timp, nici unul nu mai lucra la Dinescu“.

 

Mi-am amintit de minunatele mese de la “Aspirina Săracului” discutând cu agenţia celor de la Agricola Bacău despre campania “Pentru mese de poveste”. Mi-au recomandat să folosesc cu încredere produsele ready-meal, gen Cordon Bleu, şniţel de pui sau nuggets de pui, în ideea că sunt uşor de preparat şi nu prea ai cum să greşeşti. Păi, nene, avem un site de umor aici, dacă îmi iese mâncarea eu ce mai scriu?

 

Share:

20 comments

  1. Belle dImagination 28 May, 2015 at 07:24

    Şi uite aşa, perseverenţa masculină dă roade bogate.
    Până şi cooptarea unei societăţi comerciale nevinovate precum Agricola Bacău pentru a nu produce moştenitorii aşteptaţi!

  2. bogho 28 May, 2015 at 10:03

    Cu ocazia asta am aflat si ca numele corect este de fapt Cordon Bleu si nu Gordon Bleu asa cum am falsa impresie. Fara reclama asta nu as fi cautat niciodata pe google <>

  3. bogho 28 May, 2015 at 10:16

    Le dadui si like la pagina ca au retete interesante pe acolo 🙂

    PS. In comentariul anterior intre era Cordon Blue sau Gordon Blue.

  4. oake 28 May, 2015 at 10:26

    dupa aceea cred ca multi dintre scriitorii lui dinescu s-au angajat la FC Rapid, ca si acolo se faceau gratare pe teren si jucau amicaluri pe-un sac de cartofi

  5. JULIUS 28 May, 2015 at 10:57

    Bogho, vad ca nu ştii să scrii nici Cordon, nici Blue.Sigur nu te cheamă Bocho?

  6. Ina_adevărata 28 May, 2015 at 11:46

    Julius, zi mersi că nu vă lăsa patronul cutii de roșii în bulion. Cum ai fi scris tu acel memorabil text despre supa de roșii, dacă ai fi învățat în timp util să faci supă de roșii?

  7. Ak47 28 May, 2015 at 12:18

    Vezi? Tot ce vine din Moldova e bun!

  8. ciprian 28 May, 2015 at 13:14

    Povesti.

  9. bogho 28 May, 2015 at 13:49

    Julius, rectificasem in al doilea mesaj. Acolo e scris cum trebuie.

  10. Nedu Merit 28 May, 2015 at 14:01

    Ehe, cati n-ar vrea acuma in subsolul de la conac…

  11. Nedu Merit 28 May, 2015 at 14:03

    PS: abia acum inteleg de ce dailycotcodac nu are si o redactie, dotata, eventual, chiar si cu mobila. 😯

  12. Nedu Merit 28 May, 2015 at 14:12

    Bogho, te rog sa vezi, nu cumva iar ai gresit pronuntia si e vorba de vreunul de aici? http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Brown_%28disambiguation%29

  13. Dan1 29 May, 2015 at 16:01

    Dadice insisti sa fii jurnalist? Du-te la Dinescu, la Lacrimi si sfinti ca picol si o sa continui cu chiolhanurile! :))

  14. Ina_adevărata 30 May, 2015 at 08:40

    Aaaa, vă salutăm, d-le Dan1, bine ați mai trecut pe la noi!

  15. Nedu Merit 30 May, 2015 at 10:23

    @ Dan1: dadice, asa se numeste conacul ala al lui Dinescu, ala de-l vedem la televizor?

  16. Dan1 30 May, 2015 at 18:34

    @Ina_adevărata: Bre, io mai trecui auz? Mai trecui! Da’ fu inchis! Fu inchis bag sama, auz?
    @Nedu Merit: Dadice se traduce “Dar de ce?” E un jargon asea, mai de cartier!

  17. Morom3t3 30 May, 2015 at 23:15

    Ai mei fac coada la gratar

    https://morom3t3.wordpress.com/2015/04/11/say-meat/

  18. Nedu Merit 31 May, 2015 at 17:39

    Aoleu, domnu` Dan1, nu credeam ca trebuie sa-ti desenez glumele mele, pai tocmai matale???
    Nu intrebam daca “dadice“ se numeste conacul, ci daca se numeste “Lacrimi si sfinti“.
    Intre timp m-am uitat la TVR si m-am lamurit, no. 🙄
    (Bine, treaba cu emisiunea aia nu e ca nu mi-ar fi placut, e ca mereu imi curg balele si prefer sa ma mentin, ca asa imi recomanda medicul).

  19. Nedu Merit 31 May, 2015 at 17:41

    PS: chiar asa, sa-l intrebe cineva pe domnul Dinescu, se poate merge acolo cu invitatie, bilet platit, pomana, recomandare, ceva?

  20. comentatorul 31 May, 2015 at 22:12

    Se pare ca berbecutii la jar sunt mai usor de manipulat decat pisicile.Bine,doar pare!

Leave a reply