Postul nu e post destul

Poşta română. Aviz amatorilor

Beni Goace

Dacă vreţi să faceţi cuiva zile fripte, atunci trimiteţi-i ceva prin Poşta Română. Nu contează ce. Un bilet, o hîrtie, un plic cu ceva în el… un căcat, orice. Şi, musai, puneţi-i-o “Recomandată”. Ca să trebuiască să se prezinte la poştă, să-şi ridice coletul şi să semneze de primire.

Mai întîi, nenorocitul o să vadă un aviz în cutia poştală. Dacă şi-o verifică o dată la 4-5 zile, atunci o să găsească mai multe avize. Cu scrisul din ce în ce mai urît şi cu informaţii din ce în ce mai puţine şi ilizibile. Calvarul deja a început.

“Oare ce-o fi?”, o să se întrebe amicul ajuns în casă, belind ochii la rudimentarul bileţel, absolut neschimbat în ultimii 50 de ani. “Aha… e semnat cu un X şi e încercuit cuvîntul Recomandată. Ok, şi?”. Şi atît. Asta e singura informaţie pe care o ai de pe un înscris de la Poşta Română. A, şi numărul oficiului poştal. Pe care de cele mai multe ori îl ştia oricum. E clădirea aia obosită în care evită să mai intre de cîţiva ani buni, cam de cînd au apărut firmele de curierat, internetul şi online banking-ul.

“O fi de la Administraţia Financiară… M-au găsit cu impozite neplătite. Sau o fi vreo amendă de circulaţie?”, se perpeleşte omul. A doua zi, la prima oră, înainte de a pleca spre serviciu, e la poştă. Împreună cu el sunt şi alte cîteva zeci de persoane. Împărţite frumos în vreo şapte cozi aliniate perfect în dreptul celor trei ghişee la care există un cap de funcţionar care pare că şi mişcă. “Fuck me!”, îşi spune ghinionistul în gînd şi se învîrte pe călcăie: “Las’ că revin diseară, după serviciu”.

Pe la prînz, ros de griji, îţi ia totuşi o pauză, se aruncă în maşină şi dă o fugă pînă la poşta din cartier. Greşit! Angajaţii au şi ei pauză de prînz. Deci, încă un drum degeaba. Înapoi la serviciu.

Pe seară revine la poştă. Evident, laolaltă cu toţi cei care lucrează undeva cu program fix şi n-au cînd să vină la poştă decît seara, după ora 18. După ora 18, dar nu înainte de ora 20, cînd se închide. Aşadar, îşi alege una din cozi, cea care “merge mai repede” şi se aşază cuminte, pregătit pentru o jumătate de oră de călătorie în timp.

Invariabil, nu vor trece cinci minute pînă la primul scandal. O mamaie se strecoară pînă în faţă, la ghişeu, de unde scoate un cărucior de piaţă: “Io eram aici, uite am lăsat căruţul ăsta mai devreme!”. Un mormăit general străbate toată coada. Cei mai în vîrstă decît băbuţa îşi permit să o apostrofeze cu voce tare. Cei mai puţin în vîrstă îi dau ca pe Tîrgu Ocna: “Ce căutaţi pe afară la ora asta, pensionarilor? Vă caută moartea pe-acasă!”, urmate de “Tineretul din ziua de azi…” şi “Nu v-ar fi ruşine! Sunt veteran de război! Am şapte operaţii şi juma’ de prapure e din plastic! Să ajungi şi tu bolnav ca mine!” etc. Funcţionarele mocnesc, abia aşteptînd să se bage şi ele în scandal. Deocamdată îşi varsă nervii pe facturile de telefon pe care le lovesc isteric cu ştampile din alea vechi, din lemn. Greierii imprimantelor matriceale, din secolul trecut, ţîrîie şi ei din cînd în cînd aprobator. “Am auzit că vor să ne desfiinţeze şi să facă aici Mega Image!”, se plînge în gura mare o grasă, şefa oficiului.

La capătul unei jumătăţi de oră, plus sau minus altă jumătate de oră, nefericitului de care ţi-ai bătut joc îi vine rîndul la ghişeu. Exact atunci, funcţionara se ridică şi pleacă cu nişte plicuri. Poţi să-i zici ceva? Nu poţi. Dacă după aia îţi scuipă în recomandată, ca chelnerii? Poştăriţa se întoarce şi ia loc pe scaun. Ridică o spînceană la vederea celor trei avize: “Neridicate de o săptămînă?! Nu ştiu… să vedem dacă mai sunt aici”. Un fel de “No soup for you today!”, ca-n Seinfeld. Se ridică şi pleacă din nou. Acum toată coada e cu ochii pe amicul ghinionist. “Unde s-o fi dus iar? Nu mai scăpăm de-aici…”, se aude timid din spate. Unul mai tupeist îşi ia inima-n dinţi: “Da’ ce i-ai dat, dom’le, de căutat?”.

Cu puţin noroc, femeia se întoarce victorioasă după numai cinci, zece minute de scotocit printr-un dulap. În ochi i se citeşte “Să zici mersi că l-am mai găsit după atîta timp!”. Deşi, e foarte posibil să i se poate citi acelaşi lucru şi pe buze. Omul e pus să scoată buletinul şi apoi să semneze invers într-un catastif. În sfîrşit intră în posesia plicului pe care nu scrie nimic. Rupe furibund o latură şi apoi scoate un bileţel pe care stă scris: “Încearcă să nu mai parchezi pe locul meu pentru că uite ce ţi se poate întîmpla!”. Şi asta ca să dau numai un exemplu.

Share:

22 comments

  1. marcian 5 December, 2013 at 07:28

    A gresit omul, se mai intampla. Poate ca in seara in care a parcat pe locul altuia venea tot de la posta, unde fusese sa trimita o recomandata celui care da gauri cu bormasina in fiecare seara 🙂

  2. Cami 5 December, 2013 at 08:32

    Bai esti nebun?! EXACT asa se intampla de fiecare data ! Doamne credeam ca numai mie :)))))

  3. andrei 5 December, 2013 at 08:34

    eu am trimis un plic prin posta si nu a ajuns la destinatie! era destul de impotant; am facut reclamatie; mi-au venit doua plicuri: unul de la bucuresti, celalalt din localitatea unde trebuia sa ajunga plicul! ulterior sa aflu ca nu are cum sa verifice plicul pentru ca nu era nici recomandat, nici cu confirmare… plicurile pe care se pune doar timbru nu se numara, inregistreaza; deci l-am pierdut! era destul de stufos pentru ca erau niste acte xeroxate! probabil, si cred ca asta s-a intamplat, l-a deschis vreunul de la posta crezand ca sunt si ceva bani acolo! ulterior am facut si reclamatie la opc; am asteptat, am asteptat… nu primeam nicio confirmare ca a ajuns sesizarea mea; ulterior am primit un raspuns ca am primit mail-urile dvs si sa nu mai trimit asa multe mail-uri ca nu au timp de citit mail-uri! nici pana in ziua de azi nu am primit vreun raspuns de la opc! vai de noi!

  4. Ina_adevărata 5 December, 2013 at 08:39

    Eu cunosc varianta “nu mai e plicul la noi. Mergeți și întrebați la expeditor!” Și expeditorul e ANAF, care spune: “faceți cerere să vă trimitem din nou decizia de impunere”. “Tot prin Poștă?” “Tot prin Poștă”. “Nu, mersi”.

  5. N.A. 5 December, 2013 at 09:00

    Si mai poti avea ca bonus o functionara foarte racita care iti stranuta pe colet sau plic. Cu stropi.

  6. alina 5 December, 2013 at 09:12

    Sotul da numele meu pentru orice trebuie sa-i vina prin posta. Moare de placere cand vede cate o muiere de-asta acra ca o muratura care tasteaza cu 2 degete cate 10 minute la un nume si un CNP, si sa nu uitam de zgomotul mirific al imprimantelor alora. Stie el ce stie, de altfel, a fost formator ECDL si a zis ca are cosmaruri inca in care se chinuie sa explice unei sali pline de tante cu sarmalute in cap cum sa dea dublu click.

  7. RoseN 5 December, 2013 at 09:38

    =)) sau ajungi vineri la 19 fara 10 si sar toate cu gura pe tine ca nu mai intrati ca am inchis, nu vedeti cata lume e deja inauntru, si timorat incerci sa zici dar stiti nu mi-au ajuns 2 colete luna asta, platite in avans si expediate, deci as vrea sa scriu si eu o mica reclamatie. Dar veniti luni draga de la 8 dimineata, sau mai bine scrieti pe internet =))

  8. boemul 5 December, 2013 at 09:43

    mai ţineţi minte pancarta aia de o ţineau două tanti la o grevă, “dacă vreţi poştă adevărată, spuneţi-ne!” ? :))

  9. sebra 5 December, 2013 at 09:47

    E o dovadă de slăbiciune să mergi să-ți iei recomandatele de la poștă. E lucru știut că ți se cere să plătești ceva, nu să primești.

  10. bogho 5 December, 2013 at 11:13

    Hmm. Buna idee, o s-o pun in aplicare 🙂

  11. Ozzy 5 December, 2013 at 13:16

    Și totuși e bună și poșta, când te trezești dimineață că ai rămas cu trei amici și mai e doar una.

  12. deaddy 5 December, 2013 at 13:55

    Asta e balada, e clar pamfletul. Mie mi-a trimis ITM ceva prin nuj’ce firma de curierat, de la resedinta de judet catre un mun’cipiu satelit, nu m-a gasit curierul acasa, mi-a lasat bilet sa poftesc la sediu, in resedinta de judet adica.
    Sau un curier, firma destul de mare, nu imi livreaza coletul de lungime 6m, ma pofteste sa vin eu sa-l iau de la sediu, ca ei nu au masina cu asa gabarit… probabil multinationala cu pricina nu-si permite masinile pe care mi le permit eu (de fapt si le permit, dar nu-si permit sa le uzeze, coletul s-a miscat intre judete).
    Posta… juma de pret, mai incetuc, mai acre tantile de la ghisee, dar functioneaza, what you pay is what you get. Sau poate nea Goace sade in Drumul Taberei, nu stiu cum merge posta pe alte planete…

  13. deaddy 5 December, 2013 at 14:02

    @Ozzy: Depinde ce e “una” aia :))

  14. Alt Marian 5 December, 2013 at 14:16

    Tu chiar stii numarul oficiului postal de care apartii? Esti tare, nene 🙂

  15. Rushenne 5 December, 2013 at 16:47

    ‘Împărţite frumos în vreo şapte cozi aliniate perfect în dreptul celor trei ghişee…’ – Cozi aliniate perfect??? Da’ ce organizare e acolo in Bucuresti! In Constanta stau pensionarii ca naiba de ai impresia ca sunt cate 2 cozi la fiecare ghiseu si la oricare alegi sa te asezi nu e bine si incepe scandalul: ‘Domnisoaraaaaa, coada este in partea astaaaaa!!! Daca vine asa toata lumea si se baga in fata, unde ajungem?! etc etc’ 😛

  16. Dan 5 December, 2013 at 18:44

    Mai trebuie luată în calcul și posibilitatea de a te așeza la ghișeul la care scrie Recomandate prezentate iîn loc de cel cu Recomandate avizate. Și atunci, bineînțeles, trebuie luată coada din nou.

  17. Sorin 5 December, 2013 at 21:07

    În numele miilor de lucrători ai poștei solicit dreptul la replică. J’acuse! Autorul acestui infam articol a ascuns cu bunăștiință complexitatea și dificultatea muncii lucrătorului poștal, trecând sub tăcere o etapă importantă a procesului de eliberare a recomandatelor avizate. Recte nu a menționat operațiunea de căutare în cutiile de lemn cu copiile avizelor, care nu sunt puține. În mod obișnuit un lucrător caută cele șapte cutii de circa trei ori, existând un protocol bine stabilit după fiecare iterație: la finele primei iterații lucrătorul poștal scutură din cap și spune petentului că nu crede că va mai găsi avizul cu pricina. La a doua iterație devine ușor nervos din cauza stresului și întreabă “de ce n-ați venit la prima avizare?”. Puțină lume înțelege că aceasta e o întrebare retorică la care nu trebuie să se răspundă, pentru a nu agrava nervozitatea funcționarului. În fine la a treia iterație găsește avizul și exclamă “cine dracu’ a pus Ștefănescu la litera M?”.
    Vedeți deci cât de epuizantă intelectual este această meserie pe care autorul articolului o persiflează cu ușurința unui neavenit.

  18. Dan1 5 December, 2013 at 21:29

    @Rushenne & @Dan: Vaaai, dar de câte ori mi s-a-ntâmplat mie asaaa! Doar Beni stie sa scoata un text din asa ceva! =))
    P.S. Asteptam un mouse Apple la o zecime din pret (de la Buzau, ca acolo se fac mousii de Apple mari), în caz ca va-ntrebati! =))

  19. andrei 6 December, 2013 at 02:33

    Lol. Niste oameni seriosi de prin strainataturi mi-au trimis contractul de munca (in baza caruia urmam sa iau viza) prin POSTA!!! Si nu, nu era recomandat. Si da, era stufos si parea important. Era sa cad de pe scaun cand am auzit. Eu aveam deja biletele de avion luate. Imi luasem la revedere de la viza in anul ala. Pana la urma a ajuns, dar nu stiu cum. Au facut ei ceva gresit.

  20. teddy 6 December, 2013 at 09:21

    ieri postarita mi-a dat un plic care sa il dau la randul meu vecinului … a zis ca nu vrea sa se mai intoarca la posta cu el … altfel omul trecea prin aceeasi situatie … culmea este ca nici nu dorea sa imi deschida usa initial si pe urma mi-a multumit de 2 ori :)))

    si da, stiu cum este, mai ales ca la mine posta s-a mutat anul trecut iar “noua” (?!?!?) locatie este de fapt o cladire veche ca dracu si atat de mica si prost compartimentata incat iti faci loc pe culoare doar dand coate la coletele care stau “parcate” pana le vin posesorii …

  21. Tiberius 7 December, 2013 at 15:29

    Bolero-ul de Ravel, ritmul postei e la fel.

  22. Cad 10 December, 2013 at 13:43

    In Brasov nu se prea sinchisesc multi factori postali sa vina sa aduca avizul nr. 1, vine dupa cateva zile avizul nr. 2, de regula prea tarziu. Sau, desi ai ridicat deja coletul/recomandata, dupa 2 zile vine si avizul 2…

Leave a reply