Postul nu e post destul

Feisbuc – sfaturi pentru începători

Dacă ați rezistat până acum tentației de a vă aventura în jungla FB-ului, vă felicit și vă sfătuiesc să nu vă tâmpiți taman acum deoarece dacă îndepărtăm cei 15-20% dintre utilizatorii întregi la minte  ( care au conturi cu nume și prenume real, au prieteni vii din lumea reală și care folosesc rețeaua pentru a face schimb de informații cu cei dragi) plus persoanele (oarecum) publice care au nevoie de vizibilitate în online,  restul sunt niște  ciudăței. Totuși FB are și personaje amuzante,  cum ar fi:

 

Fata bătrană & virgină  de la țară –  deține un cont de FB sub pseudonim, e o tristă căreia i-a trecut vremea, locuiește de o viață într-un banal târgușor provincial, muncește în aceeași localitate, fie ca funcționăreasă la Primarie, fie ca educatoare/invățătoare la școala din sat. Pe FB pune statusuri și comentarii în care sugerează că e o femeie bogată, care se îmbracă numai în Dior și bea Dom Perignon deși în realitate se îmbracă de la second-hand și maximul de fiță pe care și-o permite e un PET de 3 litri de Babanu.

 

Escroaca sentimentală – wall-ul ei este ca Zidul Plângerii, absolut tot timpul are fie drame familiale despre care bocește rupându-și (virtual) hainele de pe ea , fie boli incurabile de care se vindecă miraculos, în momentul în care s-a plictisit să le expună pe FB. Este urmarită pe de o parte de oameni naivi și cumsecade, care uneori o ajută cu bani sau diverse bunuri, iar pe de altă parte de curioși, care, deși s-au prins că totul e teatru, nu se pot priva de distracția de a o urmări pe mincinoasă.

 

Gospodina cu 4999 de prieteni pe Facebook. După ce își dă jos șorțul mirosind a rântaș se transformă în Monica Tatoiu și emite păreri competente despre orice. Este urmărită cu religiozitate de neveste frustrate care o invidiază pentru presupusa ei independență  și de către soți aflați sub papuc.

 

Divorțata din Pădurea Adormită –  Trezită din somnul căsniciei ei plictisitoare  care rula în buclă “serviciu-dispute conjugale-lecții copii”, descoperă că e încă o muiere futabilă, motiv pentru care își pune pe FB poze  cu bot, cu ursuleți de pluș în brațe … în fine, wall-ul ei seamana izbitor cu al fie-sii adolescente.

 

Mogulul cu blog de succes – bărbat deosebit de fermecător, sexy cu draci, burlac, are veșnic pe urmele lui hoarde de gagici mișto cu craci lungi și țâțe mari, intelectuale și care știu să gătească ca un  « chef » cu trei stele Michelin. Oferă fanelor fărâme din viața lui interesantă postând statusuri mustind de inteligență și poze din locuri exotice unde superbul își petrece vacanțele.. Emailul îi este invadat de declarații de dragoste și poze topless de la admiratoare cu vârste  cuprinse între 18 și 99 de ani.

Share:

35 comments

  1. Belle dImagination 1 April, 2014 at 07:08

    Ai sărit piţipoancele şi cocalarii care abuzează de limba română şi încă vreo 20 de categorii.

  2. marcian 1 April, 2014 at 07:22

    Vazand ultima categorie inteleg ca Babatunde nu a reusit sa-l “gateasca” pe m’siu Giulika 🙂

  3. Dan1 1 April, 2014 at 08:17

    Si mai este si eu, doamna autoare, care mi-am facut cont fake la cererea colegilor trolli, cont pe care nu l-am mai accesat de… nici nu mai stiu…
    Si ca mine e multi! :))

  4. N.A. 1 April, 2014 at 08:21

    Mai avem maidanezofila feroce, care face spume la gura, certandu-i pe toti ca nu adopta absolut toti cainii de pe strazi, ca sunt oameni rai, lumea asta e in ultimul hal, nu mai sunt sperante pentru umanitate, ea a ramas singura fiinta decenta. Ea nu poate adopta, ar face-o, dar are deja un caine de rasa, nu poate lua unul de-ala naspa, fara pedigree, dar uneori le mai arunca de mancare, pe langa bloc.

  5. Bogdan 1 April, 2014 at 08:25

    Nea Julica, mogulul nesatul 🙂

  6. chocolate 1 April, 2014 at 08:26

    Exista Babanu’ la 3 litri?!? >:/

  7. Ina_adevărata 1 April, 2014 at 08:40

    N.A.,

    Da! Plus: activista culturală, participantă la tot felul de acțiuni hipsterești cu nume bizar, activiștii sociali care salvează mereu cîte o localitate anonimă din calea capitalismului lacom; ah, cîte categorii ar mai fi…

  8. Dan1 1 April, 2014 at 08:51

    @Ina_adevărata: Iar va luati de Remus Cernea! Va e frica de el, clar! =))

  9. sebra 1 April, 2014 at 09:05

    Bre, aia cu pseudonim a durut!

  10. N.A. 1 April, 2014 at 09:09

    Ina_adevărata,

    Salvatorii de feisbuc! Neobositi, salveaza neostoit de la delfini roz, paduri, cai din Delta, copii din Africa, ornitorinci din Mesopotamia, toate sunt doar la un like&share distanta! Preferatii mei sunt aia de inca mai cred ca cineva da un cent pe like-ul lor la o poza sau un mesaj vechi de ani de zile, mai ales celebra donare de sange BIII pentru nu stiu ce bebelus.

  11. N.A. 1 April, 2014 at 09:21

    Am mai remarcat doua categorii speciale:

    Habotnicul de feisbuc: musteste de spirit crestin, ar vrea sa moara toti necredinciosii, ah, unde sunt cruciadele d’antan?! toti sunt niste damnati, el e Alesul, singurul care va ajunge in rai, deosebit de prost, rau, obtuz si intolerant.

    Pitipoanca wannabe melanj cu femeia “cata cultura”: pune poze de pitipoanca, țâțe, craci, bot bosumflat, tot tacamul dar o dispretuieste pe Dragusanca, amintind des de ea in postarile ei (deci o urmareste indeaproape) scarbita ca unele a avut noroc, dom’ne, si ea nu. Precizeaza ca ea merge la teatru si e o tipa culta, deosebita, nu ca altele, se crede spirituala si profunda. Datorita pozelor in care isi afiseaza diverse parti ale corpului, are parte de o armata de admiratori care se gudura in extaz la orice puseu de profunzime a spiritului.

  12. RoseN 1 April, 2014 at 09:58

    =)) nah taman bine mi-am deschis feisbucul ;))

  13. janedoe 1 April, 2014 at 10:05

    RoseN,

    pe bune, fata? pai sa ne imprietenim, zic!

  14. deaddy 1 April, 2014 at 11:39

    S-a omis cea mai importanta categorie! EU! Cata nedreptate, dom’le, cata nedreptate…. :-<

  15. Marian S 1 April, 2014 at 11:46

    Câtă nedreptate pe lumea asta…
    Dacă aminteam eu despre ultima categorie din articol eram dat afară în 3 secunde.

  16. RoseN 1 April, 2014 at 12:56

    CeeeMeSicaaaaa ce astepti, recomanda-mi doamna Jane pe FB 😀

  17. Stephanie 1 April, 2014 at 13:23

    Belle dImagination, Oooo, stiu ca mai sunt o gramada, dar cum ziceam, cei care m-au amuzat cel mai tare au fost astia.

    De fapt, am uitat-o pe cea mai importanta:

    Pitipoanca bătrână: fostă Miss Scara Blocului, se indreaptă vertiginos spre un tort cu 40 de lumânari.Trăiește impreună cu un babalâc pe care l -a cunoscut pe când ea era încă nefleșcăită iar domnul îi era șef sau patron. Își umple wall- ul cu poze din secolul trecut și cu statusuri despre minunata poveste de amor pe care o trăiește alături de tataie, deși ăla n- a mai atins- o de hăhăăăă. 😀

  18. bogho 1 April, 2014 at 13:48

    iar loveste lumea in mogul profitand ca e plecat.

  19. Dan1 1 April, 2014 at 14:19

    @bogho: Ca e mâncat, vrei sa spui! :))

  20. bogho 1 April, 2014 at 16:11

    Dan1,

    Apare online pe facebook, deci sperante ca-i inca viu exista

  21. ela 1 April, 2014 at 16:43

    Eu, perfect perpendicular cu toate aceste high tech-uri pina acum vreo 2 luni, cind fii-mea, coinac de 10 ani a inceput sa ma ai la 11 métri la un meci pe Wii U 😀

    Acum sint Top of the Top ! De ex pe FB stiu chiar sa pun poze, iar parola o nimeresc din prima……

  22. Tonto 1 April, 2014 at 21:39

    Offff, i-aţi uitat pe “Motivaţionali”: cei care postează de cinşpe ori pe zi citate din Andi Laslău, Dalai Lama, Buddha şi Dan Puric. Deschzi feisbucul dimineaţa, cănd îţi bei cafeaua şi fumezi tihnit ţigara şi poing! îţi apare primul mesaj. Îţi zice că viaţa e mişto, e roz, că nu contează că eşti rupt în cur şi n-ai bani de mâncare, fericirea şi bogăţia plutesc prin aer, la un click distanţă. Îl înjuri pe motivaţional, respiri greu şi porneşti la muncă . Seara mai arunci o geană pe wallu’ tău şi constaţi că motivaţionalul a mai şeruit vreo zece imagini pastelate, cu texte edulcorate despre prietenia adevărată, despre căsnicie, despre cum să-ţi creşti copiii, etc, etc. Unora ca ăştia doar atât am a le zicea : “Mai ieşiţi naibii din casă şi marş la muncă, lobotomizaţilor!”. Gata, m-am răcorit. Merci!

  23. Irina T. 2 April, 2014 at 04:35

    Eu sunt inventatoarea și arhetipul băbuței de la țară. Doar că în viziunea mea nu exista muncă la stat și încă ceva, nu-mi aduc aminte ce…

    La un moment dat (și ăla destul de îndepărtat) am locuit de-a binelea pe un deal pustiu și am feisbuchisit în profilul meu, la note, un cântec de iobăgie despre motocoasă, buruieni, pisici, guzgani, în care făceam referiri pe șleau la Dior, Lanvin, Chanel, Ghivency etc. Viziunea naturii tumultuoase, adesea chiar potrivnice, îmbinată cu evocarea cosmopolită, fidel-ortografică și plină de smerenie a brandurilor high-end e baza caracteriologică a profilului pe care-l putem numi Victoria Lipan sau, mai simplu, Irina T.

    Acum, maică, ce să fac? Mai ies și eu la portiță și mă uit cine trece pe flux. Cel mai lung mă uit și mă minunez la postările unui hipster de multinațională din marcom, care publică cel puțin bisăptămânal câte un selfie făcut la oglinda de la buda companiei. Și-mi zic șuierând în barbă (nu din răutate, dar îmi intră bărbia-n gură și când vorbesc, parcă fluier): ”F***ing șșșșșșșsit, ssssse leim au azzzunsssss hipssssssterii în zzzzzzziua de azzzzzzzi!”

  24. Ina_adevărata 2 April, 2014 at 14:27

    Irina T.,

    Irina, încerc să te identific pe FB și nu reușesc…ești, cumva, zînă de gradul II?

  25. Irina T. 2 April, 2014 at 21:43

    Gradul meu zânesc este incert. M-ai prins!

  26. Dl. IT-ist actual 2 April, 2014 at 22:09

    Dupa 2 luni de observatie am ajuns la concluzia ca aici sunteti maxim 20 de comentatori fideli desi postarile sunt accesate de 3-4000 de persoane, zilnic. Din 4000 de persoane, doar 7-8 comenteaza intre ei seara de seara. Daca nu va prostea mogulul sa ii faceti galerie, batea vantu frunza-n dunga pe aici #-o

  27. Dan1 2 April, 2014 at 22:37

    @>Dl. IT-ist actual: Cre’ ca în curând o sa avem alt ITst actual! =))

  28. Dan1 2 April, 2014 at 22:39

    @Dl. IT-ist actual: Si se scrie “doo”! “Doo luni” da?

  29. Dan1 2 April, 2014 at 22:43

    @Irina T.: Io n-am încercat sa te identific! Pentru ca de ce? Pen’ ca nu intru pe facebook! >:)

  30. Irina T. 2 April, 2014 at 23:45

    @Dan1 – felicitări! Faci parte din acel minuscul grup de oameni cu scaun la cap. Iar ca urmare a articolului lui Stephanie, ar fi păcat să-ți spurci bunele obiceiuri taman acum. Fii liniștit, nu pierzi nimic. Stephanie a zis totul, noi am completat cu ce-am mai crezut de cuviință, așa că ai o imagine exhaustivă despre Facebook. Când apare o tipologie nouă, îți dăm de știre.
    Mă și mir de ce Adevărata a vrut să vadă un profil de babă sub-suburbană în plus, dar sunt mândră că l-a ales pe-al meu dintre toate cele disponibile.

  31. Irina T. 3 April, 2014 at 03:33

    Și dacă vreți să știți, Julică m-a identificat pe Facebook. Habar n-am cum m-a dibuit; cred că e un dar cu care se nasc mogulii. Cert e că el mi-a cerut prietenia pe FB. Eu n-aș îndrăzni niciodată să adresez cuvântul prima către o persoană de rang, că ar fi o încălcare a bunelor maniere.

  32. Dl. IT-ist actual 3 April, 2014 at 11:47

    Ela, nu mai e la moda sa pui poza cu copii la profil, it’s sooo last year! :))

  33. Dan1 3 April, 2014 at 11:59

    @admin: Admin, te rugam identifica-te! Esti Julius sau… uzurpatorul Babatunde? :))

  34. Dl. IT-ist actual 3 April, 2014 at 12:22

    Dan1,

    Nici, nici, am actualizat [..]

  35. Mifty 10 April, 2014 at 01:13

    bogho,

    “profiterolând” se spune” 😛

    Dan1,

    … ia să faci tu bine şi să intri!!!
    nu de alta, o fi interesantă discuţia, da’ de la o vreme, începi să te plictiseşti vorbind singur! 😛

Leave a reply