Postul nu e post destul

Covrigul – istorie şi tendinţe

Monica Ionescu

Aliment de bază al populaţiei băştinaşe, covrigul a intrat în istoria noastră, se pare, pe filieră turcă, probabil odată cu restul beneficiilor aduse de imperiul otoman în sărăcuţa noastră ţară: ibricul, ilicul, sarmaua, rahatul, sugiucul şi, nu în ultimul rând, bacşişul.

Covrigul, lăsând la o parte originile, atât culinare, cât şi etimologice, este, la bază, o chestie din aluat, de formă circulară (adică rotund, bre), copt şi presărat cu sare, mac, susan, depinde ce a avut simigiul prin casă. Sunt aproape convinsă, deşi sursele istorice sunt sărace în acest domeniu, că, de fapt, covrigul este creaţia unei gospodine care, când a văzut că i-au mai rămas două firmituri de aluat după ce a făcut nişte pită sau lipie, ce-a zis: doamne, e păcat să aruncăm şi, neavând prea multă imaginaţie, l-a întins ca pe un cârnat şi apoi l-a adunat în cea mai răspândită forma din univers: rotundul (cercul, pentru intelectuali).

Cu rotunduri d-astea a hrănit femeia generaţii întregi de copii, alături de, eventual, iaurt (când voia să-şi ea şi ea Dacie, ca toată lumea) sau ceai (când voia să-şi ia şi Dacie, şi apartament proprietate personală).

Odată cu evoluţia omenirii, şi covrigul a cunoscut o evoluţie paralelă. De exemplu: în perioada comunistă, pe teritoriul Republicii Socialiste România covrigul avea forma circulară, rareori se puteau întâlni exemplare de covrig care să nu fi fost rotunde. Probabil că erau covrigi dizidenţi, nu ştiu… Oricum, cei mai buni erau covrigii de Buzău. Acum se fac covrigi de Buzău şi la Tecuci, pe principiul roşiilor româneşti de Madagascar.

După ’89, covrigul a început, timid, să cunoască variante din ce în ce mai năstruşnice de existenţă: covrigul împletit, în formă de opt, covrigul despletit, în formă de nod marinăresc, covrigul simplu, în formă de nod marinăresc aplatizat şi tot aşa, până la descoperirea secolului viitor, covrigul în formă de.., în formă de… (ah, doamne, îmi vin în cap numai tâmpenii), în formă de băţ.
Sub denumirea: covridog, covribig cu mozzarella, covrig cu şuncă şi măsline, covrigelul uriaş, covrigul yum-yum, şi aşa mai departe, covrigul a ajuns, în sfârşit, în delirul, în vârful progresului său: are forma unui, of…, supozitor umplut cu diverse.

Aşa că, pe măsura evoluţiei covrigului, propun eliminarea din limba romană a următoarelor: a se încovriga, a dormi covrig, a ţine covrigul în mână. Pentru că mi se pare nefiresc, de exemplu, să conduc o maşină cu volanul în formă de…, în formă de… pfff.. băţ sau supozitor! Ca să nu mai spun de restul.

Şi, pe gratis, o idee pentru comercianţi: când o să faceţi covripizza?

Share:

56 comments

  1. Mariana 11 April, 2014 at 09:55

    Si, totusi, la ce s-a gandit autorul cand a pus punctele de suspensie?

  2. Monica 11 April, 2014 at 09:55

    La covrig, doamna Mariana, la covrig.

  3. Mariana 11 April, 2014 at 09:57

    Prea pufaia si bufnea, doamna Monica, zau asa!

  4. Cristi 11 April, 2014 at 10:01

    Mai nou exista covrigi umpluti cu gem, ciocolata,etc. Foarte buni.

    D-na Moni ati uitat de dimenisunile covrigilor, daca in R.S.R. (Republica Socialista Romania pentru cine a deschis televizorul mai tarziu) dimeniunea era standard acum dimensiunea variaza de la marimea unui inel de chei pana la marimea unui volan de autobuz.

  5. Dan1 11 April, 2014 at 10:14

    Bre, în RSR mai erau si covrigi de-aia în forma de… în forma de… (ah, doamne, îmi vin în cap numai tâmpenii), brezel. Pe Plevnei era o covrigarie de-asta, mergea câte un coleg sau colega de-a mea si lua câte 10-15 pe-o sfoara, da? Calzi!

  6. dc 11 April, 2014 at 10:18

    Ati vorbit atat despre toate felurile de covri(gi/dogi/bigi/pizza) ca mi s-a facut o pofta groaznica de mici si bere! 😀 >:)

  7. Florin 11 April, 2014 at 10:38

    O istorie atat de bine documentata a covrigului, care imi lasa o singura nelamurire: oare d-l Damian chiar n-a fost nici macar consultant? Sau d-na Monica a vrut sa pastreze toti laurii doar pt dansa?

  8. sebra 11 April, 2014 at 10:43

    există covripizza. adică e mânjit cu ketchup și cu niște aproape mozzarella.

  9. N.A. 11 April, 2014 at 11:32

    O mancare de lux, am auzit ca prin alte parti ale lumii merg cainii cu asa ceva in coada.

  10. RoseN 11 April, 2014 at 11:32

    In forma deee… in forma de POOOOOOOST desigur, ca mai-mai vin sarbatorile pe noi 😀
    deeeci ia poftiti un covrigel si va urez pofta buuuna myummyyum

  11. Marian S 11 April, 2014 at 11:35

    Dacă e mai mulţi covrigi e tendinţi, nu ştiu ce e aia tendinţe.

  12. Florescul 11 April, 2014 at 11:41

    pot sa carcotesc? Covrigul…este… o chestie din aluat, de formă circulară (adică rotund, bre), FIERT, copt şi presărat …

  13. Marian S 11 April, 2014 at 11:48

    Acuma, dacă tot am citit şi textul (plouă afară) şi mi-am terminat porţia de trollat:
    Doamna Ionica Monescu, vă rugăm mult pentru data viitoare, ceva material şi despre gaura covrigului.
    Publicul cititor vă mulţumeşte anticipat. ^#(^

  14. Dan1 11 April, 2014 at 12:04

    @RoseN: Pare un McCovrig, ceva! :))

  15. Cata 11 April, 2014 at 12:13

    Dar va dati seama ce sunt nevoiti sa isi indese acum in coada (sau pe unde pot) bietii caini? Adica “fug cainii cu covridogi in coada” suna chiar usor sadic :)) Ca sa nu mai spun ca expresia “gaura din covrig” chiar capata ceva consistenta in ziua de azi.

  16. geo 11 April, 2014 at 13:11

    aha … deci, până la urmă mog.nc.na.etc J.C. este un fel Henric al VIII-lea

  17. Belle dImagination 11 April, 2014 at 16:49

    Se fac şi covrigi pizza: adicătelea au în interior şi caşcaval şi şuncă. Sau caşcaval şi ciuperci. Deci pizza mai aşea, autohtonă.

  18. Dan1 11 April, 2014 at 16:59

    @Belle dImagination: Da’ covrigi cudetoate nu s-or face? :))

  19. dyers_eve 11 April, 2014 at 18:21

    Cei mai faini îs covrigii ăia de se poartă pe post de brățări, câte unul pe fiecare mână, legați între ei. Foarte trendy, am văzut că îi poartă mai ales baronii locali și oamenii de fotbal. Și le stă bine.

  20. Dan1 11 April, 2014 at 18:24

    Ooof, ca textul asta îmi aduce aminte de Andryusha, cum trolla el pe-aici acum un an… 😐

  21. Dan1 11 April, 2014 at 21:47

    …si mai joaca si Steaua (cu Vaslui)! Cum zicea el “Steaua rulz!” 😐

  22. Dan1 11 April, 2014 at 23:56

    Cum zicea si Ciprian, aici nu ploua… bre da’ bate vântul!… 😐

  23. Belle dImagination 12 April, 2014 at 08:31

    Dan1, păi probabil nu au fost încă cereri. Ce ar fi să parlamentezi cu doamna Dan1?

  24. cheguevara 12 April, 2014 at 11:12

    Pai, daca exista varianta in forma de gaura, de ce nu ar exista si forma de bat? Cum sa se inmulteasca bietii covrigi? Ca eu cu greu ii vedeam in timpurile celelalte (probabil erau extincti sau pe cale). Acu sunt pe toate drumurile. E chiar o analogie biblica, daca vreti, numai ca de data asta intai a fost gaura.

  25. Radu Vasile 12 April, 2014 at 11:48

    @Monica: Eu zic, pentru corectitudinea textului si pentru buna informare a cititorilor, sa fim totusi pedanti si sa nu incurcam formele geometrice.
    Cercul buna oara, este un loc geometric in doua dimensiuni. Covrigul pare mai aseaaa, in 3 dimensiuni.
    In plus, cercul este locul geometric al tuturor punctelor egal departate de un punct separat, denumit centru.
    Covrigu, datorita formei sale, are puncte si mai apropiate si mai departate.

    Facand o analiza transcedentala, coroborata cu o alta analiza tranzactionala si punând peste o analiza cost beneficiu, doar asa ca sa fie,
    se constata ca in denumire geometrica, covrigul este…. Ia sa vedem, stiti?

    ha? Dan1, e asta trol de calitate sau ce?

  26. Rabbi 12 April, 2014 at 16:58

    Tor.

  27. Rabbi 12 April, 2014 at 16:59

    Radu Vasile:
    @Monica: Eu zic, pentru corectitudinea textului si pentru buna informare a cititorilor, sa fim totusi pedanti si sa nu incurcam formele geometrice.
    Cercul buna oara, este un loc geometric in doua dimensiuni. Covrigul pare mai aseaaa, in 3 dimensiuni.
    In plus, cercul este locul geometric al tuturor punctelor egal departate de un punct separat, denumit centru.
    Covrigu, datorita formei sale, are puncte si mai apropiate si mai departate.

    Facand o analiza transcedentala, coroborata cu o alta analiza tranzactionala si punând peste o analiza cost beneficiu, doar asa ca sa fie,
    se constata ca in denumire geometrica, covrigul este…. Ia sa vedem, stiti?

    ha? Dan1, e asta trol de calitate sau ce?

    Tor.

  28. Rabbi 12 April, 2014 at 17:02

    Radu Vasile,

    Tor. Inel umplut cu cocă coaptă.

  29. Ciprian 12 April, 2014 at 17:56

    Dan1 Acu ploua doar cand iesi din casa. Cum intri, cum se opreste ploaia.

  30. Dan1 12 April, 2014 at 21:39

    @Radu VasileCooorect! Este un troll astaaa… tor! Tor!!
    Da’ bre, da-mi aduc aminte si cum trolla Andryusha, ca eu chiar îl propusesem ca troll oficial, ca Cougar nu prea mai trolla… 😐
    @Ciprian: Da’ batea un vânt asear azinoapte… Pe DC zic! Nu afara! :))

  31. Radu Vasile 13 April, 2014 at 09:16

    Corect domnu @dan1, TOR se numeste.
    Locul geometric al rotirii unui cerc in jurul unei axe verticale.
    Deci se cheama corp de rotatie.
    Bravo @dan1, 10 pentru azi.

  32. Alt Marian 14 April, 2014 at 15:14

    Citat “de fapt, covrigul este creaţia unei gospodine care, când a văzut că i-au mai rămas două firmituri de aluat după ce a făcut nişte pită sau lipie, ce-a zis: doamne, e păcat să aruncăm şi, neavând prea multă imaginaţie, l-a întins ca pe un cârnat şi apoi l-a adunat în cea mai răspândită forma din univers: rotundul (cercul, pentru intelectuali).”

    daca nu exista cuvântul covrig, sa mor daca nu credeam ca te referi la pizza. Cuvinte cheie: rotund, aluat, resturi alimentare, lipsa de imaginatie.

  33. dyers_eve 14 April, 2014 at 15:38

    Mă, chiar nu se simte că s-ar fi întors Scipio Africanul.
    Julius, vezi că e deja luni, or terminat și arghelenii de râs la textul de vineri, bagă și tu altul.

  34. Radu Vasile 15 April, 2014 at 08:38

    Ma gândesc ca daca dam mai multe like-uri la comentul anterior, o fi ca la buguri, ne ia cineva in seama.

  35. Dragos 15 April, 2014 at 14:01

    Eu zic sa mergem sa le batem la usa, poate nu s-or fi trezit.

  36. Dan1 15 April, 2014 at 16:45

    Asta e saptamâna patimilor sau cum? 😐

  37. Ciprian 15 April, 2014 at 20:19

    Dan1,

    Cred ca asta a fost… Stinge lumina cand iesi.

    T0adere, du-te si tu acasa si sarbatoreste Pastele cu cei dragi.

  38. Dan1 15 April, 2014 at 20:53

    @Ciprian: Tu mai ai blogul ala? Ca simt nevoia sa trollez si eu undeva, oriunde, ca si eu sunt om! 🙁
    Ca Rozica nu mai are, mifty nu mai are… Doamneee, cum puteti fi asa de delasatori?! Credeam ca doar eu…

  39. geo 15 April, 2014 at 20:54

    Dan1,

    e săptămîna fără texte … și mai suntem și în prohibiție

  40. Radu Vasile 15 April, 2014 at 21:04

    @dan1: Troleaza bre la mine, ca de când tacu dc-ul, eu am inceput sa scriu puternic… Cred ca ceva se intimpla in aer.

  41. Dan1 15 April, 2014 at 21:45

    @geo: Poate tu! Io beui… si beui… si… :))
    @Radu Vasile: Asa bre!… de când asteptam! :))

  42. Dan1 15 April, 2014 at 21:49

    @Radu Vasile: Doar ca nu prea merge sa trollez! Poate faci ceva, vorbesti cu domnu’ ITst actual… 😐

  43. Ciprian 15 April, 2014 at 21:52

    Dan1,

    Bate vantul pe blogul meu de multa vreme.. Intampin aceleasi nevoi, nu mai gasesc pe tot internetul asta blogulete interesante, amuzante. De alea culinare nici ca ma ating.

  44. Dan1 16 April, 2014 at 07:20

    Aaaa, stiu! Cred ca putem trolla pe blogul lui Radu Udrescu! E culinar, dar Radu era si el troll, cred ca va întelege! :))

  45. Radu Vasile 16 April, 2014 at 07:43

    @dan1: Dezvolta, de ce nu merge sa trolezi? Ca lumea mai comenteaza pe la mine, ce nu iti merge? Baga detalii, poti sa o faci si personal la adresa notif@vasilelradu.ro daca esti dragut. Nu stiam ca nu merge trolling-ul la mine:) Merci mult.

  46. Dan1 16 April, 2014 at 08:42

    @Radu Vasile: Ba a mers! Am trollat azi la 08:41! :))

  47. ela 16 April, 2014 at 10:11

    Radu Vasile,

    Dan1,

    buna dimineata , bem o cafea ?
    😀

  48. geo 16 April, 2014 at 12:38

    Într-un compartiment de tren, în drum spre Zanzibarezia, o babă și un tânăr.
    Un tânăr înalt, cu cocoașa pe jumătate zvelta și cu domiciliul prin Amparatori … mesteca guma.
    Se uita baba la el … se tot uita … și la un moment dat ii zice:
    -Degeaba vorbești maică cu mine că eu sunt surdă.

  49. dc 16 April, 2014 at 12:43

    Mogulul a adus cu el vreun virus ciudat care a amutit pe toata lumea, ca n-a mai aparut nici un articol de la sosirea lui?
    Sau e cu bugetul flenduri dupa excursia in Africa si astepta revigorarea prin butonul ala de care ne tot vorbeste? 😀

  50. Radu Vasile 16 April, 2014 at 14:29

    @dan1: Merci de troll, e superb.

    @ela: Cum sa nu, cu mare placere, merge dupa sala.

  51. M3bis 16 April, 2014 at 15:58

    Eu zic să sunăm la 112, o fi scăpat măcar celularul lui Julius nedigerat!

  52. Dan1 16 April, 2014 at 16:03

    @M3bis: Daaa, iar STS-ul o sa identifice imediat unde se afla! Ca cu asta se ocupa! =))
    Ce dreaq bre, mai bine contactam ceva moti sau padurari sa-l gasesca! Astia nu dau gres! :))

  53. M3bis 16 April, 2014 at 16:07

    Sper să nu dea greş, Dan1!

  54. Radu Vasile 16 April, 2014 at 20:35

    M-am prins, Joule a setat counter pe comentarii. Nu apare textu nou pana ala vechi nu face un numar prestabilit de comentarii. Întrebarea e, la cat o fi pus limita? La 100? Probabil ca da, gandindu-se ca alde Camio strang lejer suta de comentarii si ca, deci, oamenii nu ar avea de asteptat prea mult. Asa e când iti faci estimari din astea bazate pe cazul optimist.

  55. Dan1 16 April, 2014 at 20:50

    @Radu Vasile: Ma scuzati, cre’ ca nu apare textu’ nou pâna… nu-l scrie cineva!… >:)

  56. RoseN 16 April, 2014 at 21:00

    @Dan1: Really zau, cum ti-ai dat seama? =)) cata intelepciune dom’le! haideti bre, vopsiti acolo oo rosii or whatever, eu le fac piiiink 😀

Leave a reply