Postul nu e post destul

Vecinii și turturica

ErRon

Din cele zece apartamente de pe scara mea, în şase locuim aceleaşi familii de la darea blocului în folosinţă, în 1984. Ne ştim, deci, de o viaţă, de pe vremea când nu era încă introdusă lumina pe casa scării şi număra fiecare treptele până la etajul lui.

Deşi provin dintr-un sat de lângă Cluj, țăranilor de dedesubt nu le plac pomii. Fac mizerie! Frunze, crengi, iar ei au mașina parcată sub pomi. Or fi fiind ei ţărani, dar acuma, ajunşi în Cluj, le plac foarte mult asfaltul, betonul și dalele care pot fi măturate şi menţinute curate tot timpul anului. Acum sunt țărani de oraș.

În urmă cu vreo douăzeci şi trei de ani, tata a adus şi plantat doi tei şi un brad argintiu. Unul dintre tei e chiar sub geamul dormitorului. A crescut , coroana e în dreptul geamului nostru, când înfloreşte miroase foarte frumos, acoperă tot geamul cu frunzişul lui verde, reconfortant. Nu vedem ce fac vecinii din blocul de peste drum, dar, și mai mișto, nici ei nu ne văd pe noi.

Însă, ghinion, vecinii de dedesubt nu-l suportă pentru că face umbră şi, mai ales, mizerie. Au vrut să-l taie, ne-am bălăcărit frumos, ca între vecini – cert e că am apărat teiul cu prețul vieții. De atunci, țăranii urlă întruna, vara că e umbră, toamna că sunt frunze, când ar putea fi ordine şi disciplină în jurul blocului, că doar de aia suntem la oraş.

Astă primăvară, în tei și-a făcut cuib o turturică. După mine, a cam fuşerit cuibul, dar, trăind în ţara asta, s-a adaptat şi ea la specificul local. Între timp, a clocit şi a scos un puişor. Copilul și nepotul stau toată ziua gură-cască pe geam, uitându-se la puiul de turturică.

Amândoi au declarat că, dacă țăranii se ating de copac, le mânjesc clanța cu rahat.

Share:

45 comments

  1. sow 23 April, 2012 at 12:05

    Asa-i romanu’ mah…cand are de lucru se enerveaza. Cat despre tarani, apoi cum zice a Cehov “Cu cat ii mai prost taranu’ cu atat mai bine-l intelege calu'”.

  2. Lexu 23 April, 2012 at 12:06

    Mi se pare o pedeapsa corecta:))

  3. Dan1 23 April, 2012 at 12:11

    Ontopic: daca taie copacul pot face si puscarie, din ce stiu.
    Offtopic: cred ca pot sa le mânjeasca clanta preventiv, asta ajuta întotdeauna! =))

  4. Ionel Stan 23 April, 2012 at 12:16

    Din viteza am citit titlul “Vecinii si tuica” si mi-am zis: in sfarsit un articol potrivit de Sf. Gheorghe.

  5. Cms 23 April, 2012 at 12:26

    Am întâlnit şi eu astfel de persoane. O doamnă, aflată la prima generaţie de orăşeni, mi-a spus, foarte mândră de ea, că a reuşit în sfârşit să scoată ceapa şi usturoiul din toate reţetele ei de gătit. Erau prea ţărăneşti. 🙂

  6. joyflint 23 April, 2012 at 12:32

    Trebuie inregistrat la primarie, sa capete un numar, daca nu a fost facut.
    Pe urma il vopsiti cu var si bateti pe el placuta cu numarul, cat mai sus.

  7. Cristina Ș. 23 April, 2012 at 12:33

    @Ionel Stan said “Din viteza am citit titlul “Vecinii si tuica” … si tu ?!? :))

  8. Fratele Andryusha 23 April, 2012 at 12:34

    Cred că aşteptau şi copiii ăia o praştie cadou de Paşti…

  9. Ciprian 23 April, 2012 at 12:36

    Primăvara plouă, turturelele se ouă.

  10. Didinutza 23 April, 2012 at 12:44

    Nu te lasa! Am si eu un razboi cu taranii care isi parcheaza masina pe spatiul verde, ca nu le mai ajunge parcarea si trotuarul! Asa ca port la mine post it-uri cu texte amenintatoare la adresa cauciucurilor.

  11. Cristi 23 April, 2012 at 12:47

    @Dan1: Doar amenda ca nu-s pomi fructiferi. Daca era nuc puscaria ii manca.

    @Fratele Andryusha: O parere autorizata despre arhitectura cuibului din poza se poate? :))

    Eu am o problema cu vrabiile. Le apuca sexuletul sub ochii papagalului de a ajuns saracul un voyeur profesionist cu ochii scosi din orbite si cu gura cascata de pofta. Nebunele ciripesc in fata lui si el saracul se da de ceasul mortii ca nu poate sa se bage in seama cu ele.

  12. Ciprian 23 April, 2012 at 12:53

    Turturelele (guguştiucii) sunt unele dintre cele mai simpatice păsări. În copilărie am găsit un pui de guguştiuc căzut dintr-un cuib construit într-un copac din faţa blocului. L-am dus acasă şi tata i-a făcut o atelă şi i-a legat aripa, şi-a revenit în vreo două săptămâni. Nu l-am eliberat însă, venise vacanţa de vară şi l-am luat cu noi la ţară, unde l-am mai ţinut în îngrijiri câteva zile, timp în care îl învăţam să zboare, noi îl aruncam în sus şi el cădea în cioc. A învăţat în cele din urmă, dar nu a fugit de noi. Când i-am dat drumul i-am legat o aţă roşie de un picior, ca să îl putem recunoaşte. Îşi petrecea timpul pe firul de curent care trecea pe deasupra curţii, îi puneam boabe de grâu şi cobora să mănânce. Era tare simpatic, inventasem şi un strigăt “gru gru gru” şi el îşi făcea apariţia când îl chemam.
    Cinci ani de zile al fost parte din familie, îşi găsise o pereche şi şi-au construit un cuib în stâlpul de curent din colţul curţii, puii lui au zburat, turturica lui l-o fi lăsat sau o fi păţit ceva, asta nu mai ştiu, dar într-o vreme venea iar singur pe firul de curent, el şi aţa lui, care între timp se decolorase. Într-o zi ne-am întristat, cine ştie ce pisică l-o fi îngrămădit, prin ce pod o fi adormit şi l-o fi muşcat vreun şobolan, cert era că-i lipsea partea inferioară a unui picior, stătea pe firul de lumină într-un picior şi cobora din când în când după boabele lui de grâu.
    Într-o zi probabil a întâlnit o altă turturică şi s-a dus în zări mai albastre.

  13. Cristi 23 April, 2012 at 13:02

    Mi-am adus aminte cum strigam cand eram mici “gugustiuc, eu sunt turc” :). Si repetam atat de des ca ni se parea ca exact asta spun turturelele.

  14. Catush 23 April, 2012 at 13:12

    Vecinii astia sunt adeptii principiului “oricum ar fi, tot nu-i bine”. Eu m-as gandi la o pedeapsa mai dureroasa, asa, sa nu uite prea repede…

  15. Cms 23 April, 2012 at 13:14

    @Ciprian: Dacă mai rămânea pe lângă casă, într-o bună zi ar fi apărut şi cu un plasture negru pe ochiul stâng, apoi cu un cârlig în loc de aripa dreaptă… 🙂

  16. N.A. 23 April, 2012 at 13:26

    Si dupa ce vor scapa de tot ce-i verde, vor urla ca nu le asigura primaria spatii verzi, vai ce poluare e si nu face nimeni nimic! Eu sustin in totalitate demersul copiilor, vorba lui Dan1, preventiv e si mai bi e! :))

  17. N.A. 23 April, 2012 at 13:29

    Mie imi sadise bunicul in ziua in care m-am nascut un tei in fata curtii, a fost mandria mea, mirosea dumnezeieste cand inflorea! L-au taiat acu’ vreo 15 ani, vezi Doamne aia de la Electrica aveau o problema (aiurea, l-au tot ciuntit, de nu mai ajungea la fire). Le-am jurat ca-i duc la azil la batranete, de pahar cu apa nici nu mai incapea vorba! :))

  18. Ionel Stan 23 April, 2012 at 13:39

    @N.A.:Nu inteleg, ai dus pe cei de la Electrica la azil sau cum?

  19. joyflint 23 April, 2012 at 13:43

    @Ciprian: Placerea lui i-ati dat-o, s-ii ramase, zborul.

  20. Ionel Stan 23 April, 2012 at 14:02

    Cand stranut a raceala, nimeni nu-mi zice “Sanatate”, toti ma intreaba daca am vre-un Gheorghe. Geme tara de cati Gheorghe sunt.

  21. joyflint 23 April, 2012 at 14:11

    Sanatate, sa alungi raceala precum Sf, Gheorghe, balaurul

  22. Sanda 23 April, 2012 at 14:30

    tot in Cluj si eu ma lupt cu iubitorii de betoane si praf:(
    Sa va traiasca teiul si familia de turturici!

    Eventual, ca sa nu ti-l taie sau otravesca (ii pun constant la radacina tot felul de chimicale pana se usuca – romanii sunt inventivi si iubitori), cheama pe cineva sa-i aranjeze corola nitel, sa nu le tina multa umbra la dobitoci.

  23. ErRon 23 April, 2012 at 14:46

    @Sanda: Am tot crezut ca noi, clujenii, suntem mai civilizati si mai culti!
    Dar la modul in care s-au taiat copacii in Parcul Central, cum se taie acuma la Spitalul de Psihiatrie, nu ma mai mira de idiotii care maltrateaza copacii pe langa blocuri!
    Daca as putea (ma tot vreau Abu-Hasan pentru o zi!), celor care aproba si fac taierile acestea le-as amputa o mana! Cea cu care se sterg la fund!:D

  24. Sanda 23 April, 2012 at 14:50

    completare: sa toaletati copacul doar dupa ce pleaca turturele cu treaba:)
    spun de otrava fiindca de ani de zile spal pe langa pinii de langa bloc pe care cateva vecine incearca sa-i culce la pamant (noroc ca taranii sunt destul de prosti sa puna otrava langa tulpina, desi radacinile lor nu-s chiar langa copac)

  25. N.A. 23 April, 2012 at 15:09

    @Ionel Stan: Nu, pe bunici ii amenintam, ca tataia l-a taiat pana la urma. :)) Pe aia de la Electrica nici acolo nu i-as fi dus! 😀

  26. Fratele Andryusha 23 April, 2012 at 15:11

    Adevărul e că e nasol să fie vara umbră, nu vezi să-ţi faci o sanie mai de Doamne-ajută.

  27. serban 23 April, 2012 at 15:41

    @Fratele Andryusha: Nu sanie îţi trebuie, ci paşaport.

  28. Dan1 23 April, 2012 at 15:50

    @Fratele Andryusha: Ce sanie bre când ai Debica Navigator? :))

  29. Ina_adevarata 23 April, 2012 at 15:58

    ErRon, explica-le idiotilor ca e sansa lor sa li se c.ace turturelele in cap, ceea ce chiar si peizanu’ ajuns la oras stie ca poarta noroc.

  30. Fratele Andryusha 23 April, 2012 at 16:07

    @serban: Paşaport, reni, fabrică de jucării… ştiu. :))
    @Dan1: Eu am, da’ sunt şi oameni mai necăjiţi, aşea… :))

  31. ErRon 23 April, 2012 at 16:20

    @Ina_adevarata: Mi-i tare ciuda pe ei si efectiv nu inteleg modul lor atat de rudimentar de gandire! Au taiat un nuc, pe care ei il plantasera, ce-i drept, dar era la coltul blocului, nu facea umbra in apartamente, facea doar nuci si frunze toamna; au taiat doi salcami si miroasea asa de frumos in toata zona. De tei, totusi, n-au sa indrazneasca sa se atinga, ca suntem trei familii carora ne place!
    Sunt maniaci cu ordinea si disciplina, cu maturatul si spalatul covoarelor, geamurilor. Asa ca ideea copiilor cred ca i-ar baga de-a dreptul in spital!:D

  32. Glumetzu 23 April, 2012 at 16:24

    N-am metoda. Exista diverse lichide bune de turnat la radacina si se usuca singur singurel 🙂

  33. Fratele Andryusha 23 April, 2012 at 16:34

    @ErRon:
    Şi, până toamna, ce făcea nucul? Bijniţă la colţul blocului, hai?!… =))

  34. zibusor 23 April, 2012 at 16:36

    din pacate mai sunt si oameni cu alergie la polen… daca aveti ghinionul sa se mute vreunul din asta in bloc, pa pa tei

  35. joyflint 23 April, 2012 at 17:09

    @zibusor: Teiul calmeaza.

  36. serban 23 April, 2012 at 17:59

    Turturele?! Hm.
    Eu ştiam că în tei sunt pupeze.

  37. joyflint 23 April, 2012 at 18:31

    @serban: Fie ce-o fi, de marca sa fie, ca de ciori zburatoare, orasul e plin.

  38. mitza 23 April, 2012 at 18:42

    Ce amintiri mi-ai starnit cu intunericul pe scara blocului!!
    Noi stateam la 8, era mai greu sa tin minte cate trepte am de urcat asa ca aveam diverse repere pe balustrada, pe la 5 incepea sa se filtreze lumina de la acoperis si mai intrezaream usile…eh…

  39. Camelia 23 April, 2012 at 18:58

    mie mi-au sadit ai mei un brad atunci cand m-am nascut:) care ramane fara varf in fiecare an….:((

  40. Cristi 23 April, 2012 at 19:23

    @ErRon: Au taiat nuc? Hmmm. Cine a taiat stie ca e pasibil de puscarie cu executare? Doar ca trebuie reclamat.
    Salcamii au un miros fantastic cand sunt in floare.
    P.S. Daca cei doi copii au nevoie de ajutor pentru organizarea represaliilor sa ne intrebe pe noi prin intermediul tau. Gasim noi cateva idei folositoare. 😀

  41. Fratele Andryusha 23 April, 2012 at 21:39

    @Cristi: Cuibul este făcut evident fără autorizaţie şi fără respectarea prevederilor în vigoare. Prin urmare, locatarii blocului sunt absolut îndreptăţiţi să ceară demolarea respectivei construcţii. Că se va face cu sau fără desfacerea structurii de rezistenţă – respectiv a teiului – astea sunt deja detalii care interesează numai pe câştigătorul licitaţiei… :))

  42. Grey Cat 23 April, 2012 at 22:35

    iata ce ne invata internetul: “De la magazinul cu momeli de pescuit, se ia una bucata fiola feromoni de crap…sau somn…se mai cumpara una seringa. cu ajutorul seringii se extrage continutul fiolei, apoi se introduce acul seringii in broasca usii vecinului…si se apasa cu putere. Atentie, purtati manusi ca daca va pisca o picatura din pretiosul lichid, veti putii a cisma transpirata si…nu mai continui…Effect?…se vor muta nesimtitii…nu mai iese mirosul decat daca varuiesti din nou, in cazul in care muzica reporneste…repetati procedeul. Functioneaza!…e probat, asa i-am facut eu nesimtitului care ma bloca in parcare in fiecare dimineata, pana cand i-am strecurat solutia magica prin chederul portierei, in 2 saptamani, masina era de vanzare” preluata de aici: http://www.urbaniulian.ro/2009/07/31/solutii-impotriva-vecinilor-nesimtiti/

  43. Petronius. 23 April, 2012 at 22:38

    Exact asa a fost si la noi in bloc. Vecinii mei insa, a doua generatie de tenisi, au fost mai parsivi: au tacut si au obtinut de la Promarie dreptul de a “defrisa” pomii care ii deranjau. Cand am venit de la lucru, nu am vrut sa cred. Sotia a plans vreo trei zile; pe bune 🙁 Mi-au aratat hartiile semnate si stampilate si mi-au ras in nas.

  44. ErRon 23 April, 2012 at 22:49

    @Petronius.: La primarie lucreaza tot imbecili, tot a doua generatie de tenisi. Te uiti numai la pomii din parcuri si de pe marginea drumului “toaletati” de angajatii lor si-ti dai seama ca se numesc degeaba oameni!
    @Cristi: Am sa apelez cu toata increderea cand am nevoie de sfaturi in aceasta problema! Stiu ca ma pot baza pe voi!:D
    @Fratele Andryusha: Asa-i ca nu arata prea grozav cuibul?? Sper ca anul asta s-a prins ceva experienta de turturica-mama si-l face mai elaborat!:D Sa nu le dea motive vecinilor sa ceara demolarea!

  45. Dan1 23 April, 2012 at 23:06

    @ErRon: Deaaa, turturica o sa zica “Draga, nu punem si noi o gresie, un termopan, ceva în cuibul asta? Ca vecinii? Ei cum pot?” =))

Leave a reply