Postul nu e post destul

CINEMA/ Atunci i-am comandat pe toţi la moarte

Beni Goace

Supravieţuitorul / Lone Survivor (acţiune, commando, 2013)
Regia: Peter Berg
Cu: Mark Wahlberg, Eric Bana, Taylor Kitsch, Ben Foster

Eşti băiat?* Îţi plac armele şi filmele cu băieţăreală, gen “Alpha Team, cover! Bravo Team, go! Fire in the hole! Tango down!”? Eşti filoamerican sau, mă rog, nu borăşti instant la propagandă din aia cusută cu aţă albă, cu soldatul american care şi-ar da fără să clipească viaţa pentru patrie, atît pe a lui cît şi pe a altor zeci sau sute de soldaţi neamericani? Perfect! Atunci înseamnă că ai un film bun de văzut în weekend. Îi zice Lone Survivor / Supravieţuitorul şi l-au marketat ca fiind “inspirat dintr-un caz real”.

Pierdut acte de curaj! Le declar nule.

Dar, iată formaţiile… (© Dumitru Pelican, Radio România, emisiunea “Minut cu minut”, 1987)

În jumătatea din stînga a terenului: oaspeţii. Bronzaţi, veseli din cale-afară, înarmaţi pînă-n dinţi şi într-o formă fizică deosebită, echipa Navy SEAL de la Clubul US Marines, aflată într-un scurt cantonament în ţara total nevecină şi cu atît mai puţin prietenă Afganistan.

În cealaltă jumătate dar, practic, pă peste tot şi de jur împrejur, “Suntem peste tot aaacaaasă/ Porţiile de humus ni seee deeeschiiid!”, se află gazdele. Pentru publicul american: “afganistanii”. Destul de bronzaţi şi ei. Cu bărbi, Kalaşnikoave şi purtînd toţi ţoale nou-nouţe, de la magazinele cu desfacere H&M, Bershka şi Zara for Women Kabul. Că bugetul filmului a avut şapte zerouri după cifra 4. Misiunea americanilor: să lichideze un element terorist care află în vizită de lucru la o tabără de talibani din imediata apropiere. Din nefericire – în cazul în care vorbim din punctul de vedere al creştinilor – în acea zi, Dumnezeu nu era orientat cu faţa înspre teatrul de operaţiuni militare din Afganistan. Există informaţia, pe surse, că Dînsul tocmai comandase de la arăbesc, şi era supărat că nu-I puseseră şi lipie.

Aşadar, cei patru soldaţi speciali SEAL deplasaţi în teren, care deja ocupaseră o poziţie strategică pe versantul unui munte, deasupra taberei inamice, întîmpină următorul cumul de factori:

1) poziţia ocupată se dovedeşte atît de strategică încît ţinta nu se află în bătaia lunetistului,
2) canci semnal radio între munţi pentru a cere ajutor sau noi instrucţiuni,
3) nexam semnal de la satelit pe telefonul mobil Iridium din dotare
4) în plus, în timp ce se scărpinau ei în cap a nehotărîre, sunt descoperiţi, precum victimele accidentului aerian de mai deunăzi, de clasicul cioban, plus turma de căpriţe aferentă.

Mori, Assange!

Aici, lipsa de acţiune se opreşte timp de o jumătate de oră în care cei patru soldaţi americani poartă un dialog absolut incredibil (incredibil pentru cei care au mai deschis la viaţa lor un WikiLeaks şi au mai făcut un cornet) dacă să-i lichideze sau să-i lase în pace pe cei care le-au compromis în mod involuntar poziţia. Contrar a ceea ce ştiam din alte filme cu soldaţi americani, înregistrări care însă nu au depăşit studiourile YouTube, decizia a fost în favoarea căpriţelor. De aici încolo filmul urmează reţeta Rambo, doar că exact invers. Cei patru soldaţi universali înarmaţi pînă în gît o rup la fugă cu circa două sute de turbane cu AK-47 după ei, dacă ne întrebaţi pe noi, sau cu vreo mie cinci sute, dacă o întrebaţi pe Roberta Anastase.

La fel ca în cazul avionului prăbuşit în Apuseni, şi aici tehnologia ultramodernă este ajunsă din urmă şi apoi bătută la cur de know how-ul bazat pe opinci şi şalvari a răzeşilor talibani din oastea lui Ahmad Shah, căpetenia teroristă de care făceam vorbire mai sus. Urmează jumătate de film în care americanii realizează că expresia “fuga e sănătoasă” nu e valabilă în cazul în care terenul e extrem de accidentat şi în urma ta se trage cu aruncătoare RPG.

Mori, Schumachere! Mori, Huidule!

Aşa că cei patru muşchetari americani îşi dau foc la călcîie. Sar în prăpastii, se lovesc de bolovani cum au văzut la domnul Schumacher, iau copaci în freză cum au învăţat de la domnul Huidu. Se rostogolesc, îşi rup oasele, îşi pierd armele în cădere, dar rezistă… Sunt împuşcaţi mortal, cad, dar se ridică şi trag în continuare, din fugă, dînd numai headshot-uri, chiar dacă ei sunt jos în rîpă, în timp ce inamicul îi atacă de pe coastă. La un moment dat chiar mor, pentru că, nu-i aşa, cît poţi trăi cu un glonte în ceafă? Dar tot nu se lasă… Îndeasă pămînt de pe jos în răni, îşi scot schijele din picior cu cuţitul… Apoi se ridică şi aleargă în continuare, cu fracturi deschise care vor face medicii din sală să se ridice şi să plece acasă înjurînd. Evident, vor trage în continuare, cu armele pe care le-au pierdut în urmă cu zece minute, atunci cînd au căzut în prima prăpastie.

(întrerupem acest text pentru un scurt moment publicitar: Nu ezitaţi să apelaţi cu încredere la trupele SEAL! Au apărut şi la tv. Au fost plecaţi şi în străinătate! Au scos argintul viu şi Bin Laden-ul mort! Folosiţi SEAL!)

Din acest moment, filmările la Die Hard 6 nu mai au nici un sens, iar Bruce Willis poate să iasă lejer la pensie. Dar n-aş vrea să vă stric surpriza, aşa că n-am să vă spun cum se termină fuga celor patru soldaţi americani din filmul intitulat extrem de subtil Supravieţuitorul.

*Nu? Atunci, înseamnă că eşti fată. Semnat: Cpt.Obvious, US Navy. În acest caz, nu citiţi mai departe. Vă recomandăm, în schimb, cu încredere filmul August: Osage County.

Te trailers bahtalo:

 

Hai cu galeria:

Share:

29 comments

  1. RoseN 25 January, 2014 at 16:37

    H&M, Bershka şi Zara =)) pai isi merita soarta dom’le, la asa lipsa de stil…adecatelea se imbraca cam ca mine cand ma duc la intreprindere… neste tenesi d’aia misto cum numa Julica stie de multeeee multe zerouri n-ar fi incaltat si ei 😀

  2. Radu Vasile 25 January, 2014 at 17:20

    Are turbane la Zara? Unde ca eu nu am gasit!

  3. geo 25 January, 2014 at 17:29

    4515 de caractere … 5432 caractere cu tot cu spatiile dintre cuvinte, atâta munca și nu a scris nici un cuvânt despre cremșnițel sau pisicuță … să scrie Julică că el știe 😀

    … am impresia că Ioneasca e la maica-sa la Ploiești

  4. Pusi 25 January, 2014 at 17:40

    super filmu’, super ideea! Papa merge la film, eu la Zara si clllte. tre’ sa-l vedem neaparat!

  5. Pusi 25 January, 2014 at 17:42

    @geo: si nici de sexulet 🙁 . sa scrie dr. Sendroiu ca el stie.

  6. Pusi 25 January, 2014 at 18:58

    Uaaaau! a venit iarna! extraaordinaar!
    ne-a luat prin surprindere.

  7. monica 25 January, 2014 at 19:38

    Ce-s cu cronica asta de film, e iarna in iulie, a-ti in-n-nebunit?! Va credeam oameni seriosi, care a murit degeaba degebuta la revolutie! Pfiiii, nu ma ma-i prindeti p-aici!

  8. Dan1 25 January, 2014 at 20:10

    Ma scuzati domnu’ Goace, cred ca s-a strecurat o eroare de greseala! Supravietuitorul e regizat de Sergiu Nicolaescu iar în rolul lui Sergiu Nicolaescu joaca chiar regretatul Sergiu Nicolaescu! Ce Peter Berg, ce Mark Wahlberg, ce ne povestiti dvs. aicisa? Poate voiati sa faceti o recenzie a Titanicului, ca ala s-a lovit de un berg!… Aisberg. 😐
    P.S. Mogulu’ e bine? Da semne de activitate cerebrala?

  9. sebra 25 January, 2014 at 22:28

    :-O Ce pariu a pierdut dl.Goace de a scris ditamai cronica?

  10. Dan1 25 January, 2014 at 22:31

    @sebra: Incearca sa salveze site-ul, doooh! >:)

  11. sebra 25 January, 2014 at 22:42

    @Dan1:
    Io aș mai zice ceva, da’ mi-e rușine de omu’ ăsta să fiu offtopic.:D

  12. Beni 25 January, 2014 at 23:08

    @sebra: Vaaai, dar cum puteţi spune aşa ceva?! Eu pt dl Julius scriu decît de plăcere! Plăcerea de a-mi da el 100 de euro pe text. Că dl Julius cînd plăteşte un text bun cu 100 de euro nu se uită la bani…

  13. Beni 25 January, 2014 at 23:10

    @Dan1: Uniţi Salvăm Site-ul! (nu ştiu, poate s-a mai dat gluma asta previzibilă)

  14. Dan1 25 January, 2014 at 23:12

    @Beni: Poate ati uitat un zerou! De-ala… semnificativ… Poate ati vrut pentru ca sa ziceti 1.000 de euroi/text! >:)

  15. Savantu' 26 January, 2014 at 01:27

    Domnu’ Goace, pe bune????
    Ai dat bani pe bilet la cinema sa vezi asa ceva???
    Io la 20 si ceva de ani aveam de ales sa vad la video (casete VHS, video playeru’ costa cel putin 10 salarii medii pe economie, Base, care le aducea cu vaporu’, va poate confirma) vreo 5-6 filme, din care unul era Rambo (ei, a mai fost si Caligula, si Once upon a time in America), dar dumneavoastra ce scuza aveti?

  16. N.A. 26 January, 2014 at 02:27

    Am citit, chiar daca m-am descalificat de la prima intrebare si tin sa ii multumesc calduros autorului pentru o recenzie extrem de haioasa a unui film la care n-as calca in veci. Propun sa scrie mai des, mai ales despre filme.

  17. Firestarter 26 January, 2014 at 02:57

    Totusi Michael Schumacher este intr-un moment difil a vietii sale, mi se pare exagerat si iresponsabil sa folosesti titluri de genul “mori Schumachere”… Si nu inteleg comparatia cu Die Hard si Bruce Willis care este un actor consacrat ce nu se compara cu Marky Mark sub nicio forma.

  18. MNX 26 January, 2014 at 03:43

    Buna ziua. M-a trimis Google aicisha. Vorbitz frumeos.

  19. geo 26 January, 2014 at 07:47

    @MNX: probabil, Goagle, era beut … de ce tocmai acilea ?

  20. Beni 26 January, 2014 at 11:54

    @Savantu’: Neah… Din contră. Se numesc vizionări de presă. Pe de altă parte, filmul nu este atît de rău. Dacă treci peste condiţiile din primul paragraf.

  21. Beni 26 January, 2014 at 11:56

    @Firestarter: Eu consider că, date fiind condiţiile actuale, expresia trece drept încurajare.

  22. Big Snow Den 26 January, 2014 at 13:03

    Doooomnu` Beni, esti rau! Tocmai cand ne distram si noi la postul anterior…
    Data viitoare strangem benevol 100 de iepuroi si ti-i oferim. Sa nu mai faci de-astea, da?

  23. Razbunarea Capsunarului 26 January, 2014 at 13:11

    a apărut și cartea?!

  24. ady 26 January, 2014 at 13:48

    @firestarter. din cand in cand, oameni ca dvs imi schimba parerea despre propriul simt al umorului. in ciuda a tot ce credeam eu, chiar s-ar putea sa existe.
    chiar ati vazut cele tzaspe filme din seria die hard? recunosc, nu l-am vasut pe ultimul, dar tot m-am prin care-i legatura.

  25. Firestarter 26 January, 2014 at 15:30

    @ Beni: probabil am inteles gresit dar ai mentionat si accidentul aviatic din Apuseni care este o drama a natiunii romane si nu pot lua asta ca o scuza. Schumacher a fost preluat foarte repede de echipele de salvare spre deosebire de cei din Apuseni.

    @ Ady: am urmarit cu pasiune toate filmele lui Bruce Willis, inclusiv seria Die Hard dar rolul magistral cred ca l-a facut in Maddie si David. Daca tie iti place mai mult Mark Wahlberg decat Bruce Willis nu ma supar dar te rog sa nu mai faci comparatii eronate.

  26. Pusi 26 January, 2014 at 16:05

    Mno, ăsta era un site de glume. Mie-mi plăcuse și prezentarea filmului, nu numa` comenturile.

  27. Beni 27 January, 2014 at 18:21

    @Firestarter: Păi normal că Schumacher a fost preluat repede. Pacientul activa în branşa vitezei. Voiai să se facă salvatorii de rîs?

    În Maddie şi David nu mai ştiu, care era dl Bruce Willis: Maddie sau David?

  28. Cms 27 January, 2014 at 19:24

    @Beni: David, da’ se travestea des.

  29. Cristi 28 January, 2014 at 09:14

    @Firestarter: Pe bune? Nu te cred.

Leave a reply