Evenimentul zilei de ieri

Actium, bătălia în care Marc Antoniu a pierdut un imperiu

Julius Constantinescu

Suntem în vara lui 30 î.Hr. Se împlineşte aproape un an de când Marc Antoniu, unul dintre cei mai capabili şi iubiţi general pe care i-a avut vreodată Roma, suferă de o depresie cruntă. Când nu bea până nu mai ştie de el (am uitat să vă spun, Marc Antoniu a fost şi unul dintre cei mai capabili beţivani pe care i-a avut vreodată Roma), se plimbă pe digurile Alexandriei, căinându-se: „Pe Bacchus, nu mi-era mai bine mie singur?” În ziua de 1 august, într-un moment de demnitate, Marc Antoniu comite un gest salutar, de care bărbaţii însuraţi din ziua de astăzi nu par să mai fie în stare: se sinucide. Să vedem însă și cum s-a ajuns aici (așa, de chestie; dacă sunteți însurați, oricum nu mai puteți dispune de propria viață după bunul plac).

Marc Antoniu atacă testamentul lui Cezar

În anul 44 î.Hr., iubitul dictator şi părinte al patriei Iulius Cezar se stinge în braţele celor dragi, care încercau să-l ţină în picioare pentru ca restul colegilor să-l poată lovi cu pumnalele. Suntem la începutul unor lungi ani de luptă crâncenă pentru putere, la capătul cărora avem doi finalişti: Marc Antoniu, prieten și strălucit general al dictatorului defunct, și tânărul Octavian, adoptat prin testament și desemnat moștenitor de către același dictator. Octavian stăpâneşte Occidentul, iar Marc Antoniu Orientul – incluzând-o aici şi pe Cleopatra, regina Egiptului (pe asta Cezar uitase să i-o lase prin testament lui Octavian, așa că Antoniu se simte dator să continue munca prietenului său).

Războiul rece dintre cei doi ia sfârşit în anul 31 î. Hr. – sosise timpul să se scoată săbiile pe masă. Octavian și Antoniu se înfruntă la Actium, în Grecia (nu, nu e lângă Halkidiki; e fix pe partea cealaltă a Greciei, şi mult mai la sud). Cele două armate sunt aproximativ egale numeric, dar Marc Antoniu are o piatră de gât: Cleopatra însăși, în fruntea capabilei flote egipteane, ținuse să-i ofere neprețuitul său sprijin.

“Mai stăm mult la bătălie, Antoniu?”

Prins în fundătură de Octavian și cu liniile de aprovizionare tăiate, Antoniu are de ales între a se retrage prin Grecia înspre Asia sau a încerca să-l forțeze pe Octavian să dea bătălia pe uscat. E un comandant mai bun decât Agrippa, cel mai bun general al lui Octavian, și singura șansă de a învinge e lupta pe uscat – pe mare e într-o inferioritate de 1:2 față de flota lui Octavian.

Batalia de la Actium

„Reconstituirea bătăliei de la Actium“, un spectacol care s-a jucat cu succes la Roma multă vreme, fiind scos din repertoriu abia când actorii creştini au devenit noua senzaţie a Circului.

Cu o Cleopatră care voia să plece pe mare spre Egipt (se răzgândise, nu-i mai plăcea la bătălie) și confruntat cu dezertări masive la inamic, care riscau să-l lase în scurt timp fără armată, Antoniu n-are de ales și acceptă bătălia pe mare. Însăși strategia de luptă e făcută astfel încât flancul stâng, cel al Cleopatrei, să poată scăpa din blocadă. Bătălia n-are nici un suspans: Cleopatra fuge spre Egipt, Antoniu schimbă vasul în toiul luptei și fuge după ea (probabil că să nu-i facă scandal că stă cu băieții la bătălie în loc să-i facă și ei un picuț de masaj la tălpi), iar soldații săi încheie imediat bătălia printr-o fraternizare spontană cu soldații lui Octavian. Practic, cel mai capabil general roman a pierdut un imperiu într-o bătălie care aproape că nici n-a avut loc.

Octavian îi sileşte să se sinucidă din dragoste

Știu, cititoarele noastre vor fi plângând deja încetișor, pradă emoției de nestăpânit: „Doamne, cât a iubit-o! A lăsat un imperiu pentru ea! Și eu, nefericita de mine, m-am măritat cu Costel…”

Va fi iubit-o, imbecilul. Pe 1 august 31 î.Hr., când Octavian ajunsese la porțile Alexandriei, Marc Antoniu s-a sinucis, fără să aibă habar că scumpa lui Cleo își negociase îndelung tronul cu noul stăpân al Romei și că nu se va sinucide din dragoste pentru el, ci abia atunci când va înțelege că Octavian o vrea în viață doar pentru a o târî în urma carului său triumfal.

Cleopatra Captured by Roman Soldiers after the Death of Mark Antony

Jean-Bernard Duvivier – “Cleopatra Captured by Roman Soldiers after the Death of Mark Antony”

Şi cititorii noștri vor fi plângând deja încetișor, pradă emoției de nestăpânit: „Doamne, cât a iubit-o! Și ea, curva dracului…”

Text apărut în ziarul “Daily Cotcodac – Istoria amuzantă”, editat împreună cu Viasat History România.

Share:

57 comments

  1. Megami 22 October, 2013 at 06:51

    Maestre, superb ca intotdeauna! Si tot fara gluma, la ce surse sa ma duc eu ca sa ma edific in legatura cu cantitatea de alcool pe care o putea ingurgia Marc Antoniu intr-o singura sesiune? Cu multumiri anticipate.

  2. althea 22 October, 2013 at 08:25

    Cred că dacă nu ai şti atât de multă istorie erai îmbucşat demult.

  3. Xanax 22 October, 2013 at 08:52

    @althea:
    Julius s-a apucat de citit istorie in speranta ca va gasi dovada macar a unui mariaj fericit :))

  4. boemul 22 October, 2013 at 09:00

    telenovelă, dom’le! sau manuscrisonovelă :))
    aaa, şi dacă Cleopatra arăta ca în tabloul ăla, eu sunt pigmeu!

  5. althea 22 October, 2013 at 09:05

    @xanax
    Posibil, insă nu i-a ieşit. L-a distrus firea-i analitică. Voilà la femme, Voilà la femme… atâta ştie.

  6. dyers_eve 22 October, 2013 at 09:06

    “Suntem in vara lui 30 i.Hr.”.
    Bre, mie termometrul imi zice ca e toamna, si calendarul ca e 2013. Iar BOR sustine raspicat ca e “dupa Hristos”. Ce pot sa iau ca sa ajung si eu in 30 iHr, si unde trebuie sa schimb?

  7. N.A. 22 October, 2013 at 09:16

    A avut cinci neveste. Cata incredere poti sa ai intr-un om de-asta?

  8. Xanax 22 October, 2013 at 09:28

    @N.A.:
    imperiul era suficient de mare ca cele cinci sa nu se intalneasca una cu alta. omu’ era strateg, ma :))

  9. Ina_adevărata 22 October, 2013 at 09:35

    @N.A.:
    …plus că pierdea atîta timp în bătăliile alea, dar în vizită la socri nu s-ar fi dus măcar o dată!

  10. N.A. 22 October, 2013 at 09:39

    @Xanax: Si n-a fost doar de convenienta, a trantit plozi cu toate.
    @Ina_adevărata: si cum adica sa auda ca s-a sinucis Cleo? Pai el unde umbla creanga? Asa stia el sa faca o femeie fericita, sa piarda vremea cu razboaie si prostii, in loc sa stea langa ea?

  11. Alex 22 October, 2013 at 09:40

    Pe cand despre Gesta Hungarorum ?

  12. miki 22 October, 2013 at 09:42

    Batalia aia a fost cam pe unde se ia feribotu spre Lefkada, asta ca sa nu mai rada intelectualii de noi ca nu stim istorie/geogra :p
    pies ca era cat pe ce sa uit: Cliopatra n-o fi aratand ca-n tablău, da’ oare Marc Anthony ala o fi fost reprezentat fidel, ca n-arata rau deloc, nu-i asa fetele? 😉

  13. Belle d”Imagination 22 October, 2013 at 09:51

    @Miki,
    Ăla în viaţă e ostaş roman, Marcus Antonius arată în tablou puţin cam mort, deci nu mi se pare eligibil. Şi fir-ar a dracului de treabă nu semăna nici cu bărbatul lui Liz Taylor.

    @ Boemul:
    Scundacule, comparativ cu nemuritoarea Liz cea cu ochi albaştri, modelul din tablou e destul de ştearsă. Ce îi lipsesc sunt trăsăturile macedonene.

  14. Xanax 22 October, 2013 at 09:54

    @Ina_adevărata: @N.A.:
    Cleopatra s-a sinucis de fitzoasa ce era, ca o lua Marc la rost “pune mana si sterge praful ala ca s-a adunat de doua degete, si fara scuze absurde c-a fost furtuna de nisip. gunoiul nu-i dus de nu stiu cand, a facut cobre!” :))

  15. Oana 22 October, 2013 at 09:54

    Doamne, cât a iubit-o!

  16. Belle d”Imagination 22 October, 2013 at 10:01

    Aiurea! Marc Antoniu nu s-a sinucis de depresie. Ci de prostie. Altminteri un tată responsabil a 3 fiice nu pierde aiurea timpul în bătălii când trebuie să le facă zestre.

  17. janedoe 22 October, 2013 at 10:06

    si iata cum femeile rescriu istoria!
    stiam io ca din vremuri stravechi au avut sange-n instalatie. daca-au vrut la razboi, s-au dus la razboi, n-au stat acas’, la cratita!

  18. N.A. 22 October, 2013 at 10:17

    @Xanax: Daca era baiet dastept, o lua pe cleo si niscaiva sclavi (sa aiba cine sa le stearga praful), provizii si niste maruntis, ii trantea pe o corabie si fugea in lume, sa nu ii mai gaseasca Octavian ala. Descopereau si ei o America, ceva..

  19. deaddy 22 October, 2013 at 10:40

    @Belle d”Imagination: Ba invers, nu pierde timpul aiurea facand zestre cand in razboaie o gaseste gata facuta!

  20. RoseN 22 October, 2013 at 10:43

    Sa scrie numai Julica texte ca… nimic, sa scrie, punct. =))

  21. Dan1 22 October, 2013 at 10:54

    Ma scuzati, o întrebare ma apasa: Marc Antoniu atacă testamentul lui Cezar fiind reprezentat în instanta de Paula Iacob?

  22. Cms 22 October, 2013 at 11:27

    @Dan1: N-avea cum, Paula Iacob era la vremea aia o tânără absolventă de Drept, nici nu se înscrisese în barou.

  23. Dan1 22 October, 2013 at 11:30

    @Cms: Drept roman, cred! :))

  24. Ionuţ Şendroiu 22 October, 2013 at 12:27

    @Cms: parea tanara pentru ca isi vopsea parul si nu iesea fara machiaj, dar era trecuta de 45 de ani. Paula Iacob a intrat la menopauza inainte de asasinarea lui Julius Cezar, orice istoric poate sa-ti confirme …

  25. Dan1 22 October, 2013 at 12:42

    @Ionuţ Şendroiu: I-o fi fost si amanta, pacatele! =))

  26. Dan1 22 October, 2013 at 13:06

    Si, ma scuzati din nou, dar Jean-Bernard Duvivier asta e total pe lânga! Eu auzisem ca Cleo avea ditamai nanaul nasul mai… impozant, asea, aproape ca Tonciu! =))

  27. ela 22 October, 2013 at 13:12

    @Dan1:

    Si-a bagat nasul unde nu i-a fiert oala…:D

  28. janedoe 22 October, 2013 at 13:29

    iar a luat @Xanax: toate laicurile!
    bre, cand mai pleci si tu la pescuit sa ne lasi si pe noi sa castigam un laic cinstit?

  29. Xanax 22 October, 2013 at 14:22

    @janedoe:
    stai, bre, ca vine tare CMS-ul din urma. ia uite 😀

  30. janedoe 22 October, 2013 at 15:07

    @Xanax: las’ ca vorbesc io cu M3Bis sa-ti pregateasca o excursie one way pan’ la Toader! 😛

  31. Xanax 22 October, 2013 at 15:38

    @janedoe:
    ca daca nu, ce, te duci la usa lui si plangi? 😛

  32. janedoe 22 October, 2013 at 15:47

    @Xanax: uai, io-s o muiere puternica, nu plang cu muci pe la usi! =))

  33. M3bis 22 October, 2013 at 16:18

    @Xanax: Mai am unul care scheaună şi latră pe la uşă…

  34. ela 22 October, 2013 at 16:42

    @M3bis:

    Numai unul?

    Dar cu restul ce-ai facut ?

  35. M3bis 22 October, 2013 at 16:59

    De căţel spuneam, @ela, că numai ăla mă latră şi scheaună când nu-i dau drumul la uşă!

  36. Dan1 22 October, 2013 at 17:04

    @M3bis: A, ştiu şefu’! Bichonul Bişu! :))

  37. ela 22 October, 2013 at 17:08

    @M3bis:

    Mea culpa, te-am banuit pe nedrept; credeam ca i-ai donat doctorului pt experiente stiintifice anatomo-patologice 😀

  38. M3bis 22 October, 2013 at 17:20

    @Dan1: Maxi, bre! Un nume de căţel nu sunteţi în stare să ţineţi minte!

  39. Dan1 22 October, 2013 at 17:25

    @M3bis: Cerber?… :-/

  40. Xanax 22 October, 2013 at 17:27

    @Dan1:
    vames 😀

  41. Marian S 22 October, 2013 at 17:59

    Ciudat. Eu am văzut un film educativ în care o anume Cleo s-a sacrificat pentru amândoi. Cu amândoi.

    Doamne şi cum i-a mai împăcat… 8-}

    Hotărît lucru, scenariştii si regizorii istoriei n-au pic de talent.

  42. Marian S 22 October, 2013 at 18:01

    @Marian S: Ciudat. Iar nu mă iubeşte Aksimetu`. Domnu` M trei bis, o intervenţie manuală, mulţumesc.

  43. CID 22 October, 2013 at 18:15

    Doar asa,pentru exactitate…
    Nimeni nu stie cum arata cu adevarat Cleopatra,nu s-a pastrat nici un tablou,nici o statuie nici macar un basorelief-ca in cazul lui Alexandru Macedon.Se stie doar ca era o frumusete formidabila,cand a cunoscut-o Cezar avea 17 ani,la 30 era cuplata cu Antoniu si ganditi-va ca oamenii astia erau liderii lumii mediteraneene la momentul acela-deci daca ar fi vrut ar fi putut sa-si cumpere cu usurinta zeci de femei frumoase.Sa fii la 30 de ani in lumea antica foarte frumoasa era ceva aproape de neinchipuit,la 40 erai deja considerata batrana.
    Si in ziua de azi se mai discuta de ce a plecat flota egipteana in toiul bataliei.Sunt 2 teorii,una ca regina pur si simplu s-a speriat in timpul bataliei-sange,urlete,moarte-sia ordonat comandantului vasului amiral sa o ia catre Egipt si celelalte vase pur si simplu au urmat liderul,alta ca si-a dat seama ca batalia este pierduta si s-a hotarat sa mai salveze ce se mai putea.

  44. Dan1 22 October, 2013 at 18:31

    @CID: Ma scuzati, ar mai fi o a treia, si anume ca i s-a facut de shopping! =))

  45. RoseN 22 October, 2013 at 18:38

    @CID: Aiiidiii bre, ui la el cum ne face batrane :)) huuuuuoooo, rusinica, noi suntem frumoase la orice varsta, ntz…ce vi se mai face de-un presulet =))

  46. Dan1 22 October, 2013 at 18:40

    @RoseN: Cleopatro! :))

  47. CID 22 October, 2013 at 19:03

    @RoseN

    Asta era valabil in antichitate,plus ca la cum arati eu cred ca esti la varsta la care sunt femeile la maximum,aproape de 30.
    Oricum esti frumoasa si desteapta.Iar o femeie desteapta,in ziua de azi,ramane frumoasa si la 40+.

  48. Marian S 22 October, 2013 at 19:09

    @Dan1: Nu, a citit pe feisbuc că vine Mubarak să-i ia locul. 😛

  49. ela 22 October, 2013 at 19:58

    @CID:

    Invit-o frate la o cafea, ce-o mai tot lungesti atita !
    😀

  50. Carmen 22 October, 2013 at 21:36

    zvonurile astea ca era frumoasa sunt complet false. is sigura insa ca era foarte desteapta, altfel nu se explica de ce mureau barbatii aia dupa sau inaintea ei… si exista dovezi ca anticii erau innebuniti dupa femei destepte. probabil ca le confundau cu niste barbati mai… finuti. pentru ca exista dovezi clare, scuze de insistenta, ca atat barbatii romani cat si greci se indragosteau (tot) de barbati, nu de femei :)) probabil erau constienti ca, atunci cand se vor plictisi, de un barbat mai scapi (moare-n lupta, se ineaca in mare, il ucide vrun sclav etc.) dar de o femeie … muult mai greu 😀

  51. CID 22 October, 2013 at 22:19

    @ela: Nu cred ca as face fata,sunt muuult mai in varsta.

  52. Dan1 22 October, 2013 at 23:39

    @Carmen: Ma scuzati doamna, asta e un site usor misogin (si usor francofon (ptiu – Doamne-iarta-ma – invers am vrut sa zic!…)
    Aseaaa! Deci cum va permiteti? (sa propagati asemenea idei pe un asemenea site respectabil?)

  53. Carmen 23 October, 2013 at 13:53

    nu stiu, eram beata =)) si cand am vazut cata pasiune razbate din text, nu m-am putut abtine… 😀

  54. Dan1 23 October, 2013 at 14:06

    @Carmen: Ei, am glumit, noua tuturor ne plac comentariile misogine! :))

  55. Carmen 23 October, 2013 at 14:44

    Dan, aveam asa o vaga banuiala.. mersi pt confirmare :p

  56. Alt Marian 28 October, 2013 at 15:38

    @CID: “Sa fii la 30 de ani in lumea antica foarte frumoasa era ceva aproape de neinchipuit, la 40 erai deja considerata batrâna.” Si ce, s-a schimbat cumva asta între timp? :):)

  57. tase 11 November, 2013 at 20:28

    dom” miki, pentru Lefcada nu se ia feribotu ci se trece pe sub mare !

Leave a reply