Alina C.

Copilăria mea s-a săvârșit într-un tipic cartier muncitoresc, din cele care astăzi au blocuri gri, iar apartamentele de tip cutie de chibrite adăposteau familii cu doi până la șase-șapte copii. Copiii singuri la părinți erau la fel de rari ca familiile cu trei copii din ziua de astăzi. Noi, copiii de atunci, eram mai răi decât babele din ziua de astăzi. Nimic nu ne scăpa; a doua zi după ce vecinul de la apartamentul 11 se mutase la noi pe scară, știam că are două fete (cam năzuroase!), că e fotbalist (la fel ca vecinul dinaintea lui), că nevastă-sa e vânzătoare, că i s-a rupt ușa de la dulap când au descărcat mobila și orice altceva ar fi putut interesa pe cineva.

Salutam toți vecinii și îi știam după nume. Nu știam decât de frica lui nenea Bâtă de la parter, care nu ne lăsa să ne apropiem de grădina „lui” din spatele blocului, și de a lui nenea Zaharia, șeful de scară. Mai toți vecinii munceau la uzine sau erau cel mult vânzători la vreo alimentară. Aveam un fotbalist și un milițian la parter, iar la etajul unu și doi erau două familii de surdo-muți.

Avantajul de a sta deasupra unei familii de surdo-muți este că nu-ți bate nimeni în țevi când behăi prin casă și tropăi ca un elefant sau când asculți muzică să-ți sară timpanele – valabil și pentru părinți, nu doar pentru copii. Un lucru pe care l-am aflat apoi cu uimire este că surdo-muții au copii normali, care nu le moștenesc handicapul. Odată ce-au crescut mărișori, au învățat și singuri să bată în țevi. Și așa s-a dus avantajul nostru.

Dezavantajul major era că muta era foarte gălăgioasă pentru o persoană care nu putea vorbi. Spun muta pentru că, dacă vecinul de la 11 era fotbalistul, iar cel de la 4 era milițianul, logic, ea era muta. Pentru că n-am avut niciodată habar care era numele ei. N-o puteai striga pe nume. Iar dacă îi spuneai muta, oricum nu te auzea. Se întâmpla – nu foarte des, dar nici prea rar – să inundăm baia. Se lua apa, rămânea robinetul uitat deschis; nu era presiune la apă, puneam dop la cadă să se adune apa și uitam de ea, se mai spărgea furtunul la mașina de spălat – de parcă ne-ar fi făcut plăcere să sune la ușă.

O cunoșteam după țârâit. Se înfigea în sonerie și acolo o uita Dumnezeu. Niciodată nu dădeam fuga la ușă să deschidem, ci la baie să vedem ce s-a mai întâmplat de data asta. N-aveam de ales și, într-un final, deschideam ușa. Un potop de gesturi largi, rapide ca țăcănitul unei mitraliere, și sunete guturale:

– Apa, apa, apa!! Baia! Jos, acum!! Vii tu cu mine!

Cuvintele erau poticnite, bolovănoase, dar întotdeauna pronunțate puternic și repetate până când se asigura că am înțeles totul, după care încă de trei-patru ori pentru siguranță. Să nu fi înțeles cumva altceva. La început nu pricepeam mare lucru, dar apoi am început să recunosc mult mai ușor sunetele și cuvintele, la fel cum se întâmplă cu limbajul celor mici. Gesticula larg, fie folosind limbajul semnelor din obișnuință, fie arătând lucrurile pe care le rostea sau mimând anumite acțiuni: sus, jos, când spunea „tu” arăta către persoana în cauză, când spunea „apă”, arăta spre robinet etc.

Cu muta de dedesubt și familia ei n-am fost niciodată prietenă. Prea zgomotoși pentru gustul meu. În schimb, cei de la etajul nostru erau foarte liniștiți, îmi făcea plăcere să schimb opinii literare cu fata lor, iar maică-sa abia aștepta prilejul să mă mai întrebe ce mai face fiecare membru al familiei în parte, întrucât rar avea prilejul să mai schimbe o vorbă cu cineva.

Așa se face că după ani, într-o duminică frumoasă, plecând leneș spre centrul vechi cu autobuzul, aproape gol, m-am întâlnit cu fosta vecină de la etajul doi. Mi-a făcut semne prietenoase, zâmbind mai ales cu ochii, cum îi era obiceiul, și făcându-mi semn să mă așez lângă ea, apoi gesticulând către mine:

– Ce faci? Ești bine?

– Daa, daaa, merg în oraaaș, la plimbaaree, îi răspund în șoaptă, accentuând cuvintele cât puteam de mult. Învățasem că nu era nevoie să vorbești tare cu surdo-muții, ci doar să mimezi cuvintele ca și cum ai striga, lungind un pic vocalele ca să se poată citi mai ușor pe buze.

– Și mamaaa? Mamaaa ce faceee?
– E bineee, bineee, acasă. Treabă.
– Treabă… – repetă și zâmbește iar. Și tataaa? Tata e bine?
– Da, e biiine, cu munca mereuuu.
– Și frații?
– Bine și ei. Muncă, școală.

Pauză. Zâmbim, privim pe fereastră, e soare, e bine. Mă atinge ferm pe mână, să-mi atragă atenția.

– Fata mea… a mea… fata… s-a măritat. E bineee.

Mă bucur, încuviințez. Se bucură și ea. Coboară. Un prieten se apropie de mine și mă întreabă de unde știu eu limbajul semnelor. Îi vine greu să creadă că n-am habar de limbajul semnelor și că ai nevoie doar de puțin exercițiu, atenție și bunăvoință pentru a duce o conversație simplă și politicoasă cu un surdo-mut. Nu înțelesese nimic din discuția noastră pe mutește.

Share:

16 comments

  1. marcian 28 September, 2013 at 20:13

    M-a intristat putin textul tau de astazi. Si eu cunosteam toti vecinii dupa nume in blocul in care am copilarit. Acum m-am mutat. Nu stiu dupa nume decat pe un vecin cu care m-am certat :), pe presedintele de bloc si pe d-na administrator.

  2. Dan1 28 September, 2013 at 20:28

    @marcian: Parerea mea e ca cunosti suficienti! :))
    @Alina C.: Deci eu cautam, când eram tânar si voiam sa ma-nsor, o femeie muta! (da’ n-am avut noroc, nevasta-mea e – e-adevarat – mai laconica asea, dar nici pe departe muta!) =))

  3. Marian S 28 September, 2013 at 22:39

    Dragă Alina, la mine în bloc mai sunt garsoniere de închiriat. O să te rog să vii şi la noi o vreme, că ne-am pierdut cartea de imobil. X_X

  4. Belle d”Imagination 28 September, 2013 at 22:46

    Aşa mulţi Marcian?

  5. Serban 28 September, 2013 at 23:32

    Acum niște ani eram într-o cârciumioară cu un amic. Nimeni în afară de noi.
    Vin doi tipi, se așează la o masă și încep să discute prin semne. Surdomuți. Se ambalează, fac gesturi din ce în ce mai largi, e clar că discută în contradictoriu, probabil se ceartă.
    Amicul meu:
    – Hai să plecăm, mergem în altă parte.
    Eu:
    – …?!?
    El:
    – Păi, fac ăștia o gălăgie…

  6. deaddy 29 September, 2013 at 00:15

    Eu imi stiu cam jumatate din vecinii de scara, nu toti si dupa nume; bine, am si scuza ca stau doar de 16 ani aici….

  7. marcian 29 September, 2013 at 09:06

    @Dan1: @Belle d”Imagination: Asa multi, dar pe administrator si presedinte ii cunosc dupa nume doar pentru ca sunt cenzor al asociatiei. Mai tare este nevasta-mea, ea nu-l stie decat pe presedinte 🙂

  8. Marian S 29 September, 2013 at 09:32

    Iar eu am văzut şi când s-a turnat fundaţia blocului.

    Şi NU, nu glumesc acum.

    Când le povestesc vecinilor chestia asta (mai ales când ne certam pe locuri de parcare)unora nu le vine să creadă, evident.
    Prin anii şaptezeci şi ceva au venit proiectanţii in cartierul în care aveam casa părintească. Au măsurat ei una-alta, dar au venit inundaţiile din `70 si `75. La cutremurul din 1977 aveam cărţile de imobil ridicate de Miliţie, pentru cine cunoaşte. Pentru cine nu cunoaşte, asta însemna că se pregăteşte demolarea. Aceasta a venit abia în 1980, că era jale prin oraş de la cutremur.
    Dar ştiam unde o să ne mutăm încă din 1979. Aşa erau vremurile, totul era planificat. Copil fiind (mă rog, 15 ani), veneam des pe şantier, să văd cum evoluează lucrurile. Ne-au mutat în primăvara lui 1980, două scări cu demolaţii noştri, alte 2 scări cu unii din Berceni.
    Dacă îmi cunosc vecinii? Da, pe cei “vechi“. Nu prea, pe majoritatea celor noi. Am condus pe utlimul drum pe câţiva. Mai rezistă eroic vreo 6-7 familii (la 60 de apartamente), deci am devenit minoritar.

    Regret un singur lucru: că blocul e plin de puştoaice de 30-40 de ani, numa` una şi una, dar nu mă atrag pentru că le cunosc încă de când jucau şotronul şi elasticul prin faţa blocului.

    Există tratament pentru aşa ceva? ;;)

  9. ErRon 29 September, 2013 at 10:16

    Din pacate nu toti copiii acestor persoane se nasc fara deficiente. Am facut un curs de limbaj mimico-gestual cu o femeie cu functie inalta (sefa surdo-mutilor pe tara), femeie care participa la tot felul de intalniri internationale, ai zice desteapta. Ei bine, ne-a spus ca are sapte copii dintre care cinci sunt elevi la Liceul pentru Deficienti de Auz.
    Sunt, intr-adevar, galagiosi. La scoala respectiva usile se trantesc foarte tare, sunetele guturale umplu cladirea in timpul pauzelor.Dar e o lume fascinanta. Copiii isi bat joc de profesorii incepatori, cei care inca nu stiu limbajul semnelor; ii invata sau le dactileaza tot felul de injuraturi, cu zambetul pe fata si plini de bunavointa. Cand profesorul repeta semnele, sau se lauda catre un confrate mai batran cu cele invatate, hazul este imens. 😀

  10. gadjodillo 29 September, 2013 at 13:56

    @Serban: da, culmea… adesea surdo-muţii sînt mai gălăgioşi decît vorbitorii. dar asta pentru că noi avem tendinţa de a ne uita în direcţia în care lucrurile se mişcă haotic – mişcările lor sînt haotice pentru noi, e o altă cultură.
    sau, mă rog, nu mai gălăgioşi, ci mai obositori, atunci cînd ei comunică între ei, iar tu încerci să fii cu gîndurile tale. ca nişte copii mici care trebuie supravegheaţi vizual, să nu facă prostioare.

  11. Dan1 29 September, 2013 at 15:14

    Hm-hm! (cu riscul de a ma repeta) 😐

  12. Ana 29 September, 2013 at 17:22

    1 chibrit – 2 chibrituri

  13. Savantu' 29 September, 2013 at 17:55

    @Marian S: La intrebarea cu tratamentu’ poti sa te interesezi la Basescu, doar el a zis ca ii vazuse chilotzeii Ancai Boagiu pe cand se juca in fata blocului.

  14. Dan1 29 September, 2013 at 20:56

    Alooo! Repet: “Hm-hm!” Nu se-aude? 😐

  15. Van Kelie 29 September, 2013 at 22:09

    @Marian S:
    Exista tratament pt asa ceva: fa-ti o scurta amnezie pentru momentele intime cu pustoaicele de 40 de ani!

  16. Hapi 30 September, 2013 at 08:21

    Ce text placut! Asta e primul cuvant tasnit dar m-am si amuzat pentru ca nuvelele de genul asta au capacitatea de-a te transporta inapoi in timp
    N-aveam nenea Bîta dar ma temeam mai rau ca de dracu (da, pe vremea aia imi era frica de dracu) de profu de mate de la etajul 4. Ma trimitea mama la ore la el si tot nu se lega nimic.
    Explica de parca era un batlan care-mi arata in balta cum sa prindem broaste

Leave a reply