Postul nu e post destul

Acţionarul român

Cms

Gheorghe fu trezit din dulcea picoteală de după-amiază de nişte ciocănituri repezite în ulucile gardului. Ieşi pe prispă la timp să-l vadă pe Vasile, factorul poştal, cum renunţă să mai bată în gard cu pompa de la bicicletă şi se apleacă să caute nişte pietricele de dat în geam. Amândoi aveau telefoane mobile, dar obiceiurile vechi mor greu.

– Haide, vecine, vino mai repede la poartă, îi strigă Vasile, impacientat. Mi-au trimis ăştia de la centru un mandat pentru tine!

– Pentru mine?, replică Gheorghe cu o faţă de concurent la emisiunea „Feriţi-vă de măgăruş”. Ultimul mandat pe care-l primise fusese atunci când unchiul său din America îi trimisese o pereche de blugi, prin colet, în urmă cu 3 ani. Blugii erau atunci cu câteva numere mai mari, dar acum se potriveau numai bine cu burtica de om la casa lui pe care Gheorghe începuse să şi-o cultive. Tot întrebându-se ce ar mai putea fi acum, omul ajunse la poartă şi luă din mâna poştaşului hârtia.

– Primire contravaloare dividende în calitate de acţionar Oil Terminal, citi el cu greutate scrisul gros şi lătăreţ. Acţionar Oil Terminal… repetă el, încruntându-se. Stai aşa, Vasile! Astea sunt acţiunile mele, puse la sfatu’ lu’ tata, după Revoluţie. Bătrânu’ a zis că vrea să investim în petrol, ca ăia, Jere şi Bobi şi care dracu’ mai erau, din filmul ăla, Dalas sau Palas, cum dracu’ îi spunea, de l-au dat la televizor tot atunci. Uite că n-am investit degeaba la ei!

Gheorghe se întoarse în casă cu o mină solemnă şi o anunţă cât se poate de pompos pe nevastă-sa, Vetuţa, că are un soţ mare acţionar în domeniul petrolier şi că mâine dimineaţă vor pleca împreună la oraş să ridice dividendele.

A doua zi, dis de dimineaţă, domnul Gheorghe şi soţia, îmbrăcaţi cu hainele de sărbătoare, luară cursa de la ora 8 dimineaţa din centrul satului, spre oraş. Ajunseră pe la 9 în autogară şi, după ce se lămuriră cu şoferul pe unde trebuie să meargă ca să ajungă la oficiul poştal, căzură amândoi de acord că un acţionar de succes şi soţia nu pot să coboare în faţa oficiului altfel decât dintr-un taxi, cel puţin câteva zile, până îşi vor permite şi maşină cu şofer personal care să-i aducă direct de acasă.

Lăsară taximetristului 30 de lei, triplu faţă de cât îi costase cursa preorăşenească, şi se grăbiră să intre în clădirea poştei, un amalgam arhitectural pătrăţos de pe la mijlocul anilor ’80. Înăuntru, lume de tot felul, pensionari în cea mai mare parte, îmbrăcaţi modest. În timp ce Gheorghe se umfla de mândrie şi căldură în costumul său din stofă groasă, moştenit de la tata, Vetuţa îi toca mărunt în ureche lista cu magazinele de haine pe care urmau să le viziteze. Avusese timp berechet să o facă, nici unul nu putuse închide un ochi toată noaptea, tot gândindu-se la câţi bani au să primească şi ce vor face cu ei.

– Nevastă, nu-i mai bine să-i depunem deocamdată pe toţi la o bancă?, o întrebă Gheorghe îngrijorat. La urma urmei, o să fie o grămadă de bani, iar prin oraş ştii şi tu că mişună ‘oţii.

Vetuţa n-avu timp să reacţioneze la propunere, că le şi veni rândul în faţa ghişeului.

– Pentru acţiunile de la Oil Terminal, spuse fălos Gheorghe, aşteptându-se să se facă linişte împrejur, ca în filmele pe care le prindea vecinul la televizor cu o farfurie din aia de vedea salteliţii, sau ce dracu’ mai erau şi ăia.

– Semnaţi aici, domnu’ Gheorghe, îi spuse amabil funcţionarul. Poftiţi buletinul înapoi. Poftiţi şi suma încasată din dividende: 4 lei şi 15 bani.

Soarele ardea şi mai tare atunci când cei doi ieşiră din clădirea poştei. Se opriră pe trotuar, aşteptând parcă ceva, cu umerii căzuţi, ca nişte păsări udate de ploaie, care nu se încumetă încă să zboare. În cele din urmă se priviră unul pe celălalt.

– Hai, nevastă, sparse tăcerea Gheorghe. Să ne destrăbălăm şi noi puţin cu ce-am câştigat ca acţionari, dacă tot am ajuns în oraş.

Cumpără pentru amândoi câte o îngheţată la cornet, în trei arome, şi o porniră agale prin parcul ce îşi deschidea aleile în apropiere. Măcar acum nu mai aveau grija ‘oţilor.

Share:

22 comments

 1. dc 30 September, 2013 at 06:56

  Sigur e mai veche povestea, ca in zilele astea nu-i ajungeau banii pentru 2 inghetate cu cate 3 arome 😀

 2. dc 30 September, 2013 at 07:00

  Iar am fost primul!? Bag de seama ca ploaia va tine la somn 🙂

 3. dc 30 September, 2013 at 07:03

  Nu e nimeni pe aici sau sunt la camera ascunsa?

 4. Peter Pan 30 September, 2013 at 08:02

  Ntz…
  Nu ai văzut comentariile de genul: Să comenteze doar @&qx că ea/el stie… ? Deci da

 5. Belle d”Imagination 30 September, 2013 at 08:11

  Eu m-am trezit mai devreme (pe la un 6.30 a sunat un mişel şi n-a menţinut convorbirea şi nici n-a binevoit să zică ceva la telefoanele ulterioare de răspuns ) şi până am pus câteva lucruşoare pe la locurile lor, până să-im fac unghiuţele şi să mănânc un măr, gata, am ajuns pe locul 5. Minim

  Cât despre Gheorghe, aşa-i trebuie dacă se ia după vorba muierii. Banii din moşteniri nu se toacă la cumpărături de ţoale, se investesc în bunăstarea urmaşilor

 6. sebra 30 September, 2013 at 08:50

  Ehh, li s-a mai întâmplat și altora. Da’ măcar mi-au ajuns de cafea. Nu și de țigări, că se știe că fumatul nu trebuie încurajat.

 7. janedoe 30 September, 2013 at 09:20

  dar ce texte are CeMeSica de cand a renuntat la feisbuc, ceva de speriat!
  Bravo, ma! =))

 8. deaddy 30 September, 2013 at 09:26

  Totusi, pe vremea mea scria pe mandat suma, puteai sti cat sa lasi la taxi. Da asa, de-un pamflet, merge 😛

 9. Xanax 30 September, 2013 at 09:47

  CMS,

  scrie, dom’le, mai des, ca or sa inceapa cititorii DC sa se salute cu “CMS a-nviat!” si replica rostita mecanic “cu-adevarat!” 😛

 10. RoseN 30 September, 2013 at 09:47

  @janedoe: Breeee, in loc sa-i tineti pumnii la bietul baiet, un tine-o tot asa cevaaa :)) voi repede repede l-ati trage inapoi in cazanul cu smoala feisbucistica 😀

 11. Xanax 30 September, 2013 at 10:10

  @RoseN:
  @janedoe:

  adevaru-i ca e un dezmat pe feisbuc, pfoioioi!

 12. Serban 30 September, 2013 at 15:21

  Anul 2050, în fața clădirii cazinoului din același oraș, un amalgam arhitectural pătrăţos de pe la mijlocul anilor ’20.
  Juan-Eusebio, nepotul lui Gheorghe, îi spune lui Roberto- Alexandro, nepotul lui Vasile:
  – Băă, în 2013 leul avea valoare, bă. Io știu de la tataia, care era patron la benzinărie.

 13. oake 30 September, 2013 at 15:24

  de regula pe la tara se pronunta “dividente” (din cand in cand intalnesti si ziaristi care isi tradeaza obarsia)

 14. ErRon 30 September, 2013 at 18:11

  Mie astia de la Oil Terminal mi se par foarte seriosi si scrupulosi cu castigul omului; puteau sa rotunjeasca, sa-i dea numai 4 lei, dar ei i-au dat si cei 15 bani! Corecti!:D

 15. ela 30 September, 2013 at 18:35

  Nici nu pot ca sa comentez, mi-e mila rau de sarmanii Ghita si Vetuta; atitea iluzii pierdute, atitea sperante spulberate:D

 16. Marian S 30 September, 2013 at 19:28

  Deci nu cred că e vorba de Oil Terminal, cred că e vorba de Oil Terminator. 😯

 17. Marian S 30 September, 2013 at 19:37

  Vedeţi dumneavoastră, între comentariile numărul 11 şi 12 trebuiau să mai fie şi altele, însă cotcodacu` era plecat la coadă la dividende, la PayPal.

  Am şi io nişte întrebări: Câţi giga are cotcodacu`? Pot să-mi fac o copie offline, ca să citesc din arhivă cât timp e plecat… unde o fi el plecat? 😀

  Şi încă ceva, că acum am prins legătura, să n-o scap: există şi alţi oameni care au renunţat la feisbuc? Să fie primit!!! =D>

 18. Marian S 30 September, 2013 at 19:40

  @deaddy: Aşa aroganţă, dom`le…

 19. Dan1 30 September, 2013 at 21:38

  @Marian S: Au nu cumva încerci sa insinuezi ca n-a functionat site-ul azi pe la prânz! (ca n-a functionat, deci daaa?)

 20. Alt Marian 30 September, 2013 at 22:01

  Lasa bre, ca nici în America nu se dau dividente pentru actiuni ….

 21. Cms 1 October, 2013 at 01:52

  @janedoe: E de bine sau de rău? Şi am zis că mă întorc (mulţumesc pentru urări, le păstrez pentru miercurea asta). 😛

  @Xanax: Acolo învierea era după trei zile. Eu sunt mai zalmoxian, reapar după câteva luni de pauză literară.

 22. janedoe 1 October, 2013 at 09:19

  @Cms: e dă bine, mă! și BAFTĂ again!
  @RoseN: lasă, fată, că e fun pe feisbuc, nu te lua după @Xanax =))

Leave a reply