Evenimentul zilei de ieri

Cât de vandali au fost vandalii?

Julius Constantinescu

Vă este cunoscută, presupun, expresia „Zici c-au trecut vandalii pe-aici!”, folosită pentru a exprima uimirea faţă de distrugerile, dezordinea sau pur şi simplu mizeria lăsată în urmă de cineva (de pildă, faţă de mizeria făcută de ecologişti pe plaja din Vama Veche în fiecare noapte). De altfel, vandalii, un popor germanic a cărui istorie se leagă de căderea Romei, ne-au dat şi termenul de „vandalism” – care, conform DEX, înseamnă „Distrugere sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor; p. gener. distrugere sălbatică și nejustificată”.

În cele ce urmează, vom încerca să vedem dacă vandalii au fost într-adevăr nişte barbari groaznici, care-şi aruncau şosetele murdare prin toată casa, sau dacă nu cumva imaginea pe care o avem despre ei a fost niţel deformată de către romani, din raţiuni de propagandă.

Hunii, promotorii turismului european

Spre finele secolului IV, triburile germanice de la est de Rin constatau cu mare neplăcere că în Europa îşi făcuseră apariţia nişte barbari chiar şi mai oribili decât ei: hunii. Principala problemă cu hunii era că nu te lăsau să te bucuri prea mult de prada obţinută cu greu din jaf, că hop şi ei, să te treacă prin sabie şi să-ţi fure munca. Prin urmare, în anul 376, goţii cedează psihic şi se refugiază în Imperiul Roman, cerând împăratului dreptul de a se aşeza în interiorul graniţelor.

Ca să înţelegeţi mai bine bucuria ce i-a cuprins pe romani când s-au trezit cu goţii pe cap, imaginaţi-vă puţin că vărul Costel din Paşcani, dimpreună cu nevastă-sa şi ăia mici, vin să stea la voi o perioadă, până îşi găsesc ceva, asigurându-vă că n-or să vă deranjeze cu nimic. Ei bine, exact asta au spus şi romanii.

Avându-i deci în faţă pe romani şi în spate pe huni, goţii n-au stat prea mult pe gânduri şi au ales să-şi încerce norocul cu armata romană. În 378, la Adrianopole, goţii zdrobesc armata romană şi reuşesc chiar să-l ucidă în bătălie pe împăratul Valens, primul împărat roman mort pe câmpul de luptă. În urma acestei victorii, goţii primesc dreptul de a se aşeza în imperiu.

Cu hunii suflându-le în ceafă şi încurajaţi de succesul goţilor, alanii, suevii şi vandalii trec şi ei Rinul, în 406, încercându-şi norocul în Imperiu. Neavând puterea să-i arunce înapoi peste Rin, romanii încearcă toate combinaţiile posibile: unde îi pot bate, îi bat; negociază alianţe şi îi determină să se bată între ei; le acordă statutul de federaţi, permiţându-le să se stabiliească pe teritoriul imperiului; şi, bineînţeles, în momentul în care raportul de forţe se schimbă în favoarea lor, încalcă tratatele şi impun alţi termeni. La fel de adevărat e că loialitatea nu era o trăsătură definitorie nici pentru barbari – deci, urmează câteva zeci de ani în care toată lumea e prietenă cu toată lumea, dar e bine, totuşi, să nu te-ntorci cu spatele.

Invazii barbare

În ce-i priveşte pe vandali, ei au încercat fără succes să obţină un acord cu romanii pentru a se stabili în Galia – insucces cauzat, în principal, de faptul că au fost înfrânţi în repetate rânduri, jumătate dintre ei fiind practic măcelăriţi în timpul traversării Galiei chiar de către bravii urmaşi ai lui Asterix, Obelix şi Vercingetorix (ăsta din urmă a fost un personaj real; probabil de aia nu vi-l amintiţi din „Asterix şi Obelix împotriva lui Cezar”). Împinşi în Spania împreună cu suevii şi o parte dintre alani, reuşesc să se stabilească aici după ce împart Spania cu colegii barbari.

Stabiliţi în Andaluzia, la marginea imperiului, vandalii sunt în continuare priviţi cu ostilitate de romani. Fiind însă atât de departe, iar uzurpările curgând gârlă, împăratul nu are timp de ei. Abia în anul 418, având niţel timp liber, împăratul îi asmute pe vizigoţi, noii săi prieteni de-o viaţă, împotriva germanilor care ocupă Spania. Vizigoţii îi zdrobesc pe alani şi-i împing până în sudul Spaniei, în Andaluzia, în braţele prietenilor noştri, vandalii.

Aflat sub presiunea romanilor şi a vizigoţilor, Geiseric, regele vandalilor („şi al alanilor”, cum se va autointitula după primirea alanilor înfrânţi de vizigoţi), izbuteşte o manevră de geniu: construieşte o flotilă şi traversează pe burtă strâmtoarea Gibraltar, pomenindu-se dintr-o dată în ceea ce lui, creştin arian, trebuie să i se părut însuşi Paradisul: cea mai bogată provincie romană, fără nici un fel de armată romană care să o apere. Geiseric cucereşte fără nici o problemă Cartagina şi pune bazele unui regat vandal independent, care va dura o sută de ani.

De fapt, abia din acest moment vandalii devin o problemă reală pentru Imperiu. Lipsind-o de cea mai importantă sursă de grâne şi impozite şi de controlul asupra Mediteranei, vandalii dau Romei una dintre loviturile care vor duce la căderea Imperiului de Apus. Mai mult, în anul 455, vandalii debarcă în Italia şi pradă Roma, oripilându-le până şi pe femeile de serviciu, care exclamă, scârbite: „Porci, doamnă, nu barbari!”

Cât de vandali au fost, însă, vandalii? Au fost ei „băieţii răi” ai istoriei sau, mai degrabă, victime ale propagandei romane?

În primul rând, trebuie remarcat faptul că cvasitotalitatea mişcările militare şi politice ale vandalilor au fost reactive, venite ca urmare a acţiunilor Romei. Refuzaţi de romani şi împinşi la marginea imperiului, Africa a fost singura opţiune aflată la îndemâna lor – de care, ajutaţi şi de atacurile hunilor din nord, au profitat cu abilitate. De asemenea, invadarea Italiei şi jefuirea Romei a fost şi ea urmare a maşinaţiunilor iscusitului împărat Petronius Maximus – pe care, credeţi-mă, chiar şi un om civilizat l-ar fi strâns de gât, darămite un barbar.

Heinrich Leutemann - Jefuirea Romei de catre vandali Nici în ceea ce priveşte violenţa nu se poate spune că vandalii se remarcau în mod deosebit. Exceptând inerentele violuri de călugăriţe, câteva transferuri de proprietate survenite prin decesul subit al foştilor proprietari şi tradiţionala luare de sclavi, cucerirea Africii de nord a decurs fără evenimente majore – pe lângă măcelul făcut de romani după al treilea război punic, cucerirea Cartaginei de către vandali a părut mai degrabă o vizită de curtoazie la Popeşti. De asemenea, să spunem şi că Geiseric şi-a respectat cuvântul dat papei Leon III, anume să nu treacă Roma prin foc şi sabie, iar jefuirea oraşului s-a desfăşurat în linişte, într-o atmosferă de seriozitate nemţească.

În final, să revenim puţin asupra definiţiei „Vandalism – Distrugere sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor”. Or, având în vedere că regatul vandal a preluat mare parte a instituţiilor şi valorilor romane, deci nici vorbă să le distrugă, trebuie că termenul de “vandalism” îl datorăm, cel mai probabil, jefuirii Romei. Dar, atunci, definiţia corectă ar fi: “Vandalism – Jefuire sălbatică a valorilor culturale, artistice etc. ale unui popor care, la rândul său, le-a jefuit sălbatic de la alte popoare”.

Un documentar despre vandali, dar şi despre alţi barbari simpatici este „Barbarii lui Terry Jones” de pe Viasat History. Primul episod e chiar astăzi la ora 10, şi, în reluare, de la 16:15.

Află şi cum a murit iscusitul împărat Petronius Maximus:
31 mai 455 – Împăratul ucis cu pietre

Share:

51 comments

  1. NNA 30 August, 2013 at 09:05

    In comparatie cu niste baieti din zilele noastre vadalii astia erau un soi de gentlemani. 😀

  2. NNA 30 August, 2013 at 09:06

    Incredibil, primul comentariu, deci cine se scoala de dimineata… citeste printre dinti. :))

  3. Mariana 30 August, 2013 at 09:21

    @NNA: Ai vandalizat tu comentariile, repede! 😛

  4. Mariana 30 August, 2013 at 09:22

    @Mariana: Bre, Bisu, stiu ca ma iubesti, dar atat de tare incat sa ma tii la beci, ferita de ochii lumii si alaturi de toader?

  5. belle.dimagination 30 August, 2013 at 09:22

    Nici vandalii nu mai sunt ce au fost! E drept că şi gentilomii în loc să meargă la hipodrom, merg la meciurile Stelei şi urlă ceva despre cât de iubibile sunt gurile adversarilor

  6. andrei 30 August, 2013 at 09:28

    eu sunt din pascani…

  7. Dan1 30 August, 2013 at 09:31

    Probabil au intrat ei pe Colosseumul National si au aruncat cu brichete în arbitri si cu hârtie igienica pe teren, ca nu se poate sa fi aparut termenul asta asa, fara motiv. :))

  8. Cristi 30 August, 2013 at 09:37

    Si Asterix a fost un personaj real, doar am poza lui pe tastatura *.=))

  9. Cristi 30 August, 2013 at 09:40

    Hei, cine imi vandalizeaza comentariile? :xc

  10. IV 30 August, 2013 at 09:40

    Urmaresc documentarul lui Terry Jones si imi place. Am vazut ieri episodul despre Attila. Interesant, interesant.

  11. marcian 30 August, 2013 at 09:45

    Azi e marti si avem articol istoric. Si eu care credeam ca e vineri si incepe weekend-ul:)

  12. oake 30 August, 2013 at 10:20

    astept cu interes acelasi articol, dar “coafat” de revista Historia

  13. zarionu 30 August, 2013 at 10:22

    Sa se dea in reluare si dupa orele 19, sa il vada si clasa muncitoare. Am zis!

  14. Alt Marian 30 August, 2013 at 10:36

    Mai exista clasa muncitoare în România? 🙂

  15. Ozzy 30 August, 2013 at 10:45

    Text lung, istorie, glume de intelectual pe seama unor personaje/fapte din istorie…iată ceea ce numesc eu ”Moartea traficului”. Noroc că ești patronul, că altfel nu ți se publica în veci așa ceva.

  16. Mariana 30 August, 2013 at 10:46

    @Ozzy: Pai baga ceva amuzant, de vineri. 😛

  17. Cristina Ş. 30 August, 2013 at 10:49

    @Dan1: :)) :))

    @Cristi: unul dintre cei mai cunoscuti vandali digitali: askimet ;))

  18. dio 30 August, 2013 at 10:49

    Dar Idefix? Idefix a fost un personaj real? 😀

  19. boemul 30 August, 2013 at 13:22

    din câte auzisem eu romanii le-au scos nume rău pe motiv religios, vandalii ca adepţi ai arianismului erau consideraţi eretici.
    dar poate ne lămureşte stimabilul G. Damian, dacă n-a abandonat de tot DC-ul 🙂

  20. RoseN 30 August, 2013 at 13:23

    Băăăi, chiar m-am chinuit să-l citesc pană la final 😀 drăguuuuuut, ce pot să zic, la asa ceva ce să mai comentezi? =))

  21. RoseN 30 August, 2013 at 13:24

    si traditionalul X( X( X( erstgertygfuhhhck!!!

  22. Marian S 30 August, 2013 at 13:33

    I-am dat lu` goagle temă de cercetare: Viasat History live online stream. Răspunsurile mi-au vandalizat creierii.
    Adică trebuie să instalez sopcast şi alte mizerii de hecăreală, când puteau să pună şi ei un stream Flash cinstit.

    Io nu mă mai joc aşa, pe bune. Da` nici cablu de la erdeeşi nu-mi bag, să fie clar.

    Transcrie cineva stenograma?

  23. Marian S 30 August, 2013 at 13:34

    @Ozzy: Un LIKE e de la mine, să se ştie.

  24. ela 30 August, 2013 at 13:49

    “…. bravii urmaşi ai lui Asterix, Obelix şi Vercingetorix (ăsta din urmă a fost un personaj real….”

    Poporul francez recunoscator, iti multumeste pt aceasta importanta precizare !

  25. AGI 30 August, 2013 at 14:09

    @belle.dimagination: Asa, bine ca m-ai luminat! De ani de zile incerc sa le dau un nume astora care merg la meciurile Stelei: “gentilomi”, asta e! :p

  26. geo 30 August, 2013 at 14:11

    @belle.dimagination: să știi că pe stadion nu se mai strigă …UE Dinamo 😀

  27. geo 30 August, 2013 at 14:28

    Dinamo sau …UE e de beci? … dupa ce ca dimineata la mare erau – 10 grade Celsius acuma il mai caut si pe …… aloooo Toadere

  28. NNA 30 August, 2013 at 14:30

    @Ozzy: …dar pozele sunt frumoase. 😀

  29. JULIUS 30 August, 2013 at 16:26

    @boemul: uite, la asta nu m-am gândit, deşi e foarte plauzibil ce zici tu acolo – nu văd pe nimeni mai potrivit decât biserica catolică să răspândească o minciună aşa ordinară.

    Deşi reputaţia de barbari groaznici o aveau de la contemporani, iar Biserica Catolică opera mistificările, de regulă, după aia, când era sigură că nu mai trăieşte nimeni care să-şi amintească adevărul.

  30. Costica 30 August, 2013 at 16:34

    @Marian S: Ia de aici, bre:

    http://documentare.digitalarena.ro/?s=Barbarii+lui+Terry+Jones

    Toate 4; Frumusele, tinerele, abia au implinit 7 anisori!
    Subtitrarea este putin decalata, da merge.

    Le vezi si inaintea lui Nea Julius. 🙂

  31. RoseN 30 August, 2013 at 17:25

    Toate ca toate, da’ ce-s asa putine like-uri??? nu va mai place cu kultura, ha? 😀
    ia baga bre un text cu ăăă nush… alina plugaru, antonia, mantea, bianca… astea =))

  32. Cristina Ș. 30 August, 2013 at 18:10

    @RoseN: likeurile au fost vandalizate de mura.turile din but.oiul ala …

  33. Dan1 30 August, 2013 at 19:18

    @RoseN: As baga eu, da mi-e ca iar intru la moderare! :))

  34. Dan1 30 August, 2013 at 19:19

    …ceea ce s-a si-ntâmplat!

  35. zidanne 30 August, 2013 at 19:21

    @Marian S cu putin ajutor nu mai e hacareala 😉

  36. Dan1 30 August, 2013 at 20:54

    Acu’, c-am vazut ca ultimul comentariu n-a intrat la moderare, am sa ma obraznicesc si-am sa comentez (fara sa-mi mai fie teama ca intru la moderare)! :))
    Deci dom’le, nuuu cum zice Ozzy ca textu asta e “moartea traficului” , asta e text cum doar Pirca mai scria (în vremurile bune, demult uitate). De-aia nici nu i-am dat like la comentariu (desi meritaaa, meritaaa!) :))

  37. Dan1 30 August, 2013 at 20:54

    …dar iata c-a intrat! 😐

  38. Dan1 30 August, 2013 at 20:55

    …la moderare zic…

  39. Dan1 30 August, 2013 at 20:57

    M333biiis! Da’ renunta bre odata la askimetu’ ala sau cum îi zice! Si foloseste “regular expressions” ca toata lumea! Ca ala baga la moderare oameni nevinovati! 😐

  40. M3bis 30 August, 2013 at 21:10

    Am să renunţ. De test! Ia vezi!

  41. Dan1 30 August, 2013 at 21:24

    @M3bis: Na si-un like! :))

  42. M3bis 30 August, 2013 at 21:35

    Deci nu e de la akismet! Akismetul îşi făcea treaba, a trebuit să şterg vreo 15 spam-uri pe lângă comentariile tale! E altceva!

  43. RoseN 30 August, 2013 at 21:51

    Buuuuuey si sunteti atatia IT-isti pe aici, si unul n-ati ajuta la repararea căsutei noastre virtuale 😀 spuse ea tacticos si se duse să lingă o inghetată =))=))=))

  44. Dan1 30 August, 2013 at 22:24

    @RoseN: Dǎ zmeurǎ, lasǎ-mǎ sǎ ghicesc! :))

  45. Serban 30 August, 2013 at 22:39

    @JULIUS: Dacă e vorba de propagandă, nea Terry ăla e în top. Și încă de-aia temeinică și vehementă, de anii ’50. Nu știți voi, n-ați prins.
    P.S. Mă scuzați, vă rog, spun și eu ceva ontopic, dacă tot s-a stabilit că “ceva e de vină” și apsimetu’ e băiat de gașcă.

  46. Dan1 30 August, 2013 at 22:43

    @Serban: E “de gasca” cu tine! Cu mine nu! Unde m-a prins, m-a … (ca mi-e si rusine sa folosesc asemenea cuvinte, cum ar fi “m-a bagat la moderare” ) 😐

  47. Cristina Ș. 30 August, 2013 at 23:22

    test: M3bis, esti gras!

    si serverul ala e varza

  48. Cristina Ș. 30 August, 2013 at 23:23

    deci da

  49. belle.dimagination 30 August, 2013 at 23:32

    @Agi: Merci! Chiar aveam nevoie să îmi fie recunoscute public meritele de despot luminat!

    @Geo: Nuş mămicule, mi-s fomeie respectabilă, n-am ce căuta pe stadion. Şi rază dacă mânc, o fac în casa mea, nici măcar la balcon. Dar de câte ori au ”meci” pe Naţional Arena (dacă-i ziceau Arena Naţională murea careva cu engleza-n gât?) îmi cântă duios serenade sub balcon şi-mi sparie papagalul.

  50. CID 31 August, 2013 at 01:01

    @ Cristina S
    Hiiii,ce-ai spuuus !!! Cat curaaaj !!!
    Numele tau adevarat e Xena nu-i asa ?

  51. Serban 1 September, 2013 at 00:30

    @Dan1: Cu tine e mai ciuf­ut pen’că l-ai zăpăcit cu diacriticile. Că nu se supără dacă-i zici var­ză. Da’ tre’ să i-o spui mai duios, mai din suflet.

Leave a reply