Aventurile bravului soldat JulicăPostul nu e post destul

Pregătiri de drum. Cum reuşesc ai mei să nu piardă trenul

Julius Constantinescu

Una dintre cele mai spaime ale părinţilor mei este să nu piardă trenul. Nu l-au pierdut niciodată, dar asta nu-i împiedică să-şi ia toate măsurile de precauţie şi să rămână mereu în alertă. Desigur, în România este foarte greu să pierzi trenul – practic, ar trebui să ajungi la gară abia peste trei zile, dar şi atunci sunt şanse destul de mari ca el nu să nu fi sosit încă de la Ploieşti -, însă ne vom raporta aici strict la ora de plecare menţionată în Mersul trenurilor.

Pregătirile încep cu o zi înainte şi, cu minimum 24 de ore înainte de plecare, valizele trebuie făcute şi aliniate la uşă, să fie la îndemână. Întrucât pe tot parcusul zilei de dinaintea plecării va fi mereu nevoie de câte ceva din ele, valizele vor fi desfăcute şi împachetate la loc de nenumărate ori. Atunci când nu va fi nevoie de nimic, mama nu îşi va aminti dacă a luat cutare lucru şi îl va pune pe tata să verifice. Valizele vor fi desfăcute din nou, răscolite, tata va striga din hol: “E aici!”, iar valizele vor fi aranjate şi închise din nou. Solicitat de atâtea ori, inevitabil, fermoarul unuia dintre geamantane va ceda.

– Exact acum, când plecăm!, va exclama mama.

După câteva minute, mama va realiza că nu ghinionul este de vină pentru stricarea fermoarului, ci tata, fiindcă n-a umblat cu grijă.

– E şase! Nu mai ai de unde lua alta la ora asta!, va spune mama.

– O repar pe-asta, va încerca tata să calmeze lucrurile.

În următoarea oră se va chinui zadarnic să repare fermoarul. Când va realiza, în sfârşit, că nu poate, va încerca să închidă cumva valiza, mascând cât de cât defecţiunea şi pretinzând că l-a reparat. În funcţie de dispoziţie, mama va verifica sau nu – oricum ştie că nu l-a reparat, ideea e dacă are sau nu chef să-i arate că ştie.

Tata se va culca devreme, fericit că are un pretext pentru asta. Mama va citi până târziu în noapte, încărcată de griji.

Deşi au biletele cumpărate cu zile bune înainte, trebuie să ajungă la gară cu cel puţin 2-3 ore înainte, să nu piardă trenul. Vor întreba cât este ceasul; răspunsul primit îi va linişti pentru 5 minute, după care vor întreba din nou.

După ce îl vom lăsa pe tata de pază la bagaje, eu şi mama vom pleca după apă, senvişuri, cafea, ziare şi ce mai este nevoie pentru drum. Tata va profita de răgaz pentru a fuma pe ascuns – oficial, s-a lăsat de fumat, deşi toată lumea ştie că fumează pe ascuns. Procedăm cu el cu tactul de care dă dovadă un profesor când iese din sala din examen pentru câteva minute ca să le dea ocazia studenţilor să copieze de un 5.

Cu ultimele lucruri cumpărate – pe care tata se va chinui să le introducă într-o valiză al cărei fermoar încă nu s-a stricat -, ne aşezăm la o terasă şi luăm o cafea. Este partea cea mai plăcută pentru mine. Având în sfârşit câteva minute de linişte (cam 100 – 120, până vine trenul), mama are timp să-mi reamintească ce vârstă am, starea civilă , traseul profesional, cât şi alte neîmpliniri. La toate aceste nerealizări aş adăuga şi faptul că stârnesc compasiunea celor de la mesele alăturate.

În tot acest timp, tata se ridică de nenumărate ori şi verifică panoul pe care sunt afişate trenurile. Când se întoarce la masă, ne comunică: “Mai e!” Mi-au trebuit câţiva ani ca să-mi dau seama de ce ridică atât de des să se uite la panoul ăla: memorează toate trenurile.

Suntem primii suiţi în tren, când acesta e tras, în sfârşit, la linie. Tata ştie cu precizie unde anume va opri vagonul în care au bilete. Odată instalaţi, îmi spune:

– Du-te şi tu, că poate ai treabă. Ne descurcăm noi.

De la geam, mama strigă, s-o aud:

– Şi data viitoare când vin, poate te găsesc şi eu cu o fată cu care ai intenţii serioase, mamă!

Trenul se urneşte din loc şi se depărtează încet, iar eu şi restul cetăţenilor de pe peron, care acum ştiu că nu prea am intenţii serioase cu fetele, ne grăbim să părăsim gara.

Share:

51 comments

  1. Vanda 25 April, 2013 at 06:03

    Nu stiu cum ai putut sa uiti, dar in dimineata calatoriei, cand trezirea se da undeva la 5.30-6.00 (indiferent la ce ora e trenul), nu se va bea nimic.
    “Hai mai mama, vrei sa ma apuce in tren?”
    “Dar pleci la 3 si mergi doar pana la Ploiesti. Practic ajungi la destinatie inainte sa ajung eu acasa”.
    “N-are a face. Daca ma apuca?”

  2. Mariana 25 April, 2013 at 06:51

    Si cand te gandesti ce viata comoda ai avea daca doar te-ai insura.

  3. ralu 25 April, 2013 at 07:07

    – Iubitule, ce zici? Facem si noi nunta?
    – Draga mea, nu am chef de nunta, mie mi-e foame!
    – Prostutule, la nunta o sa mananci cat vrei!

  4. sebra 25 April, 2013 at 07:26

    Erai însoțit și de fata cu care nu aveai intenții serioase? Astfel, te-ai scutit de discuția despre natura și viitorul relației voastre.:))

  5. Ciprian 25 April, 2013 at 07:38

    Dar nenoroceste-te insoara-te, mai Julica. Fa-le pe plac parintilor, surorilor, prietenilor, sunt de-ai tai, nu-ti vor raul.. E o placere sa mergi la cineva si sa-i admiri nevasta, sa o complimentezi pentru cat de bine gateste, sa o asiguri ca sotul ei s-a schimbat radical de cand a avut sansa sa se insoare cu asa femeie.. Sa nu te ingrijoreze chestiunile financiare, chiar daca se vor tripla cheltuielile zilnice peste noapte. Dragostea, statutul de barbat insurat nu au pret, Julica..

  6. coradob 25 April, 2013 at 07:43

    @Ciprian: Cine-i insurat stie! 😀

  7. Ciprian 25 April, 2013 at 08:18

    Cred ca mai toti ¡i regasim mai mult sau mai putin pe parintii nostri in insemnarea de azi. Mie mi-e dor sa ii vad asa usor stresati de la lucruri atat de neinsemnate.
    Si fermoarul ala care se strica atunci cand te grabesti.. , cat ai fi de nervos, stresat, tot trebuie sa-ti tii putin respiratia, sa te calmezi, poate poate reusesti sa-l inchizi, daca se poate si fara sa-i rupi cheita.

  8. Dan1 25 April, 2013 at 08:19

    @Ciprian: Cred c-a-nteles din prima dar poti sa-i mai repeti, poate-l sugestionezi… subliminal… sau cum s-o zice! =))

  9. Arsulici 25 April, 2013 at 08:32

    @Mariana: Ce viață comodă visezi? Dacă s-ar însura, ar trebui să repare el fermoarul la valize….

  10. Radu Vasile 25 April, 2013 at 08:34

    @jul: Nu il crede pe Ciprian. Daca faci greseala sa te insori, mama, neamurile si tot ce a mai insirat el pe acolo va trece la next level:
    “Si voi pe cand unu mic”?

    Aceasta fraza, eliptica de predicat (printre putinele fraze in romana eliptice de predicat, de aceea greutatea ei in aur e cu atit mai mare) reprezinta apogeul sicanelor si dorintelor familiei in ceea ce il priveste pe individ.
    Daca la celelalte esti oarecum singur, pe asta tre sa o induri in doi, alaturi de pupa (hait) pardon femeia pe care ai luat-o de nevasta tot de gura lor.

    Nu stiu ce urmeaza dupa, ca am trecut doar de nivelul 1, dar m-am desteptat la timp (daca pot zice asa) de nivelul 2 nici ca nu trec.

    Cine stie, sa ne spuna si noua, dupa ce faci unu mic, cu ce te mai asteapta familia?

  11. Arsulici 25 April, 2013 at 08:34

    @Ciprian: De ce te repeți? te obligă nevasta? 😀

  12. Brinzovenescu Cla 25 April, 2013 at 08:37

    Pa mini n-o invtat bunicul, ca dupa avtobus si neci dupa ghezesi, nu tre sa alergi nikagda,ca ai sansa sa te prinda alta mai descuiata(aici “goala”)din urma…!Ca ultima, scapa turma.

  13. Dan1 25 April, 2013 at 08:39

    @Radu Vasile: Te iarta, ca te vede stors ca o lamâie! =))

  14. Cristian 25 April, 2013 at 08:41

    google te invata dar nu te face mai destept

    “se poate invata fotbal in 2 zile?”
    Natural, raspunsul este:”naturlich ”

    Scuze de off-topic, nu m-am putut abtine…..

  15. Xanax 25 April, 2013 at 08:59

    “De la geam, mama strigă, s-o aud:

    – Şi data viitoare când vin, poate te găsesc şi eu cu o fată cu care ai intenţii serioase, mamă!?”

    replica pe care o dam doar in minte:

    – o fata serioasa nu mi-ai ura sa gasesc, mama.

    :))

  16. Vanda 25 April, 2013 at 09:07

    @Radu Vasile: Dupa ce faci unu’ mic: “Si cand ii faceti un fratior/o surioara? Ia zi tu, nu vrei sa-ti faca mami si tati un fratior/o surioara?” Dar atentie! Nu poti sa faci doi la fel. Adica daca ai o fata acasa, musai iti trebuie un baiat si invers.

  17. lulu 25 April, 2013 at 09:12

    Macar mancarea gatita ti-a ajuns doua saptamani, ca sa merite privirile de pe peron? Sau in drum spre casa a trebuit sa te opresti pe la mec, unde ti-ai sporit sansele de a intalni o fata serioasa?

  18. Arsulici 25 April, 2013 at 09:24

    Cam ce-ar putea însemna intenții serioase? că nu e musai vorba de căsătorie….

  19. Xanax 25 April, 2013 at 09:37

    http://www.youtube.com/watch?v=8jcYKyTfiuE

    Tommy (Joe Pesci), eroul burlacilor de pretutindeni 😀

  20. Jumulici 25 April, 2013 at 10:40

    Las’ ca data viitoare te alegi cu o studenta din moldova venita proaspat in bucuresti si care are nevoie de un mogul sa ii arate imprejurimile.

  21. Cristina Ş. 25 April, 2013 at 10:42

    Julius a spus:
    Mi-au trebuit câţiva ca să-mi dau seama de ce ridică atât de des …

    câţiva ce, bitte schön?

    p.s. … da’ o fata care EA intentii serioase cu tine nu ti-ar ura sa gasesti? ca degeaba ai tu intentii serioase, daca ea vrea doar sa te … “consume” ;))

  22. Andreea M. 25 April, 2013 at 12:32

    @Radu Vasile: Da cu astia mici ce ai, Radu, mama, Radule?
    Ca te-ai desteptat in faza 1, sunt de acord, dar sa fii asa de inversunat pe faza 2… ce rai is copiii, o boala, ce mai !
    Ca posesoare de 2 bucati faza 2 si o faza 1 “desteptata”, te asigur ca exagerezi.

  23. RoLo 25 April, 2013 at 12:58

    Desi sunt femeie, sfatul meu (pentru ca tin la tine) este sa-ti angajezi o menajera, iesi mai ieftin. Dar asta nu rezolva problema cu mama… explicatia cu “e criza, nu te uita ca pinguinul la valiza (ca sa fim in tema)” nu cred ca tine.

    Am totusi o curiozitate, ce fac (ar face) ai tai daca (ar) pleaca in strainatate cu avionul?

  24. Ciprian 25 April, 2013 at 13:02

    Si chiar daca se va pune apoi problema unui Julica Jr., ce poate fi mai frumos decat sa ai un mic terorist/ o printesa delicata care sa-ti semene la frumusete, desteptaciune si personalitate? Dar daca nu are norocul asta, atunci o sa semene cu nevasta sau cu bunicii ori matus-sa. Taticii de pe aici pot confirma cat s-au bucurat si cat au baut cand a venit barza. (ontopic: cu trenul din Franta)

  25. Dan1 25 April, 2013 at 13:07

    @Ciprian: Aia e vacanta! Pa’erea mea!

  26. panze 25 April, 2013 at 13:28

    @Ciprian: Am ras copios. Pai mai Julica, nu vrei sa intri si tu in randul lumii?:)

  27. finch 25 April, 2013 at 13:29

    Hinturi subtile ca ai un stramos Tabara, sau poate pe fiul sau. Rebreanu stie.

  28. Rushenne 25 April, 2013 at 13:39

    O sa tin cont de ghidul asta. Eu mereu prind trenul pe ultima suta de metri. Inca putin si o sa ajung sa il prind din mers. 😛

  29. Dan1 25 April, 2013 at 14:01

    @Rushenne: Stai linistita, CFR-ul s-a gândit deja la problema ta, asa ca trenurile pleaca cu întârziere serioasa! Si oricum, daca-l pierzi, cred ca-l poti prinde la primul semnal de unde s-au furat releele (probabil 100-200 de metri). :))

  30. Dan1 25 April, 2013 at 14:03

    Heeei! Cine a sters cel de-al doilea comentariu al lui Ciprian? Ca-i dadusem si like! :))

  31. Rushenne 25 April, 2013 at 14:09

    @Dan1: M-ai linistit. Deci nu mai e nevoie sa plec de dimineata de acasa ca sa prind trenul de la ora 20:00. :))

  32. Hapi 25 April, 2013 at 14:12

    Foarte tari parintii tai 🙂
    Pun pariu ca jumate din fetele de aici si-ar dori sa-i cunoasca 😉

  33. Old John Wheel 25 April, 2013 at 14:14

    @Radu Vasile: După ce te trezești cu unu’ mic pe cap, familia trece la nivelul 3: “da’ când aveți de gând, maică, să-i faceți și ăstuia micu’ un surior sau o frățioară, că iote-l cum se plictisește, sireacu’?!” 😀
    Update: acu văzui că și Vanda ți-a răspuns.

  34. sendroiu 25 April, 2013 at 14:16

    Data viitoare, trimite-i acasa cu avionul. Sunt convins ca o sa merite diferenta de pret 😉

  35. Fratele Andryusha 25 April, 2013 at 14:18

    Mda, nasol.

  36. Ciprian 25 April, 2013 at 14:30

    @Dan1: Sa stii ca pe Daily Cotcodac se rezolva cam toate cererile. Eu am solicitat stergerea comentariului. M-am trezit inca de la ora 5 dimineata, am completat 3 formulare, fiecare cu cate un pix de alta culoare, M3bis le-a stampilat si timbrat, mi-a dat un numar de ordin si fix dupa ora 14, dupa pauza de pranz, s-a rezolvat.

  37. NusuntN.A. 25 April, 2013 at 14:39

    Eu cred ca tata se ridica de atatea ori de teama sa nu fie cooptat si el in discutie sau sa nu ajunga si el subiectul discutiei.

  38. Cristina Ş. 25 April, 2013 at 15:04

    @Ciprian: daca ala micu’ o sa-i semene la frumusete lui Julius … vai si-amar ..

  39. Dan1 25 April, 2013 at 15:26

    @Rushenne: Uite si o dedicatie muzicala ontopic: http://www.youtube.com/watch?v=KNCPGfEQDSI :))

  40. Elena 25 April, 2013 at 16:19

    @Radu Vasile: Si…un fratior lu’ asta mic, pe cand ???? :))

    hahahaha vad ca nu sunt singura care stiu raspunsul !!!

  41. windwhisperer 25 April, 2013 at 16:27

    lol..
    *- A , parintii tai sunt din Ardeal ??
    – Nu, tovarasa, sunt din Alba Iulia *…:)

    http://windwhisperer.wordpress.com/2007/09/27/impachetatul/

  42. yeonsaeng 25 April, 2013 at 16:36

    @Cristina Ş.: ce rea esti

  43. janedoe 25 April, 2013 at 17:00

    am vazut ca cineva sugera “o fata serioasa”…pai fetele serioase credeti ca se marita?? ele sunt varianta feminina a burlacului din text.
    adica, nu-s curioase!!

  44. cosette 25 April, 2013 at 17:18

    Ceva se intampla pe dailycotco, Monica nu a mai scris un articol de mult timp. Bine, mult timp pentru ea, adica de pe 23 Aprilie. O vrem pe Monica inapoi!

  45. Ciprian 25 April, 2013 at 18:12

    Textul asta ar fi bine sa aiba o varianta audio, dar sa fie in lectura lui Julius. Cred ca asta le lipsea textelor prezentate la Radio Vacanta (?), vocea lui Julius.

  46. Arsulici 25 April, 2013 at 21:02

    @cosette: Monica e la pescuit, nu te-ai prins? 😀

  47. BlindGirl 26 April, 2013 at 00:00

    @Radu Vasile:
    pe cand al 2-lea, sa nu ramana saracu’ singur pe lume…

    e bine sa-i faceti acum cat sunteti tineri, sa fie cam de-o varsta si sa se joace intre ei, apoi cresc si scapati de amandoi de-odata
    (cu variantele- un baiat trebuie, un barbat sa continuie numele familiei sau o fata e bine sa ai…nu vrei sa aibe cine sa-ti aduca o cana cu apa la batranete?)
    … cine stie next level?

  48. NusuntN.A. 26 April, 2013 at 10:58

    Asta cu “va trebuie si o fetita” pe mine ma calca pe nervi rau! Ca mie nu-mi trebuie, eu ma simt mama de baieti (bine, si daca erau fete, probabil ma simteam mama de fete, dar nu mi-am dorit musai un anume sex). De cand s-a nascut si al doilea baietel, tot aud asta: era bine daca aveati si o fetita. E, io nu vreau, imi place asa, nu fac copii sa aiba cine sa-mi aduca o cana la batranete!

  49. Mariana 26 April, 2013 at 11:15

    @NusuntN.A.: Corect. Si eu toata viata mi-am dorit baiat, s-a nimerit sa fie fata si acum nu-mi mai pot imagina cum ar fi sa am baiat, atat de mult imi place sa am fata. Asa ca da, ne adaptam de minune. 😀

  50. dan 8 May, 2013 at 12:04

    @Radu Vasile: Si, un fratior pentru aia mica? E tot eliptica de predicat.

  51. ana 15 August, 2013 at 10:21

Leave a reply