Fasole cu afumătură
Alina C.
Când m-am mutat cu Iubi, am crezut că mâncarea noastră de bază vor fi cartofii și ouăle. De aceea, primul lucru pe care l-am cumpărat a fost o tigaie de calitate. De mărunțișuri, gen tacâmuri, oale și altele asemenea s-a ocupat mama, dându-mi-le zeste și rugându-se la ceruri să nu trăiesc prea mult în păcat și să mă mărit degrabă.
Eram convinsă că vom fi prea obosiți să gătim des, că nu vom avea chef sau nu ne vom pricepe. Însă fiind gurmanzi, am început să gătim împreună tot ce ne trecea prin fața ochilor, orice ne făcea poftă când mergeam la cumpărături. Nu neg că în primă fază m-am gândit că ar fi bine să-l impresionez și cu talentele mele culinare, astfel încât relația noastră să aibă o bază solidă, de nezdruncinat.
Nimic nu-l făcea mai fericit pe Iubi ca fasolea cu afumătură. De câte ori pregăteam această delicatesă seculară, mă lăuda mamei soacre, să știe și ea ce bine a nimerit. Din punctul nostru de vedere, testul pentru fetele bune de măritiș n-ar trebui să fie o mămăliguță ordinară, ci o fasole extraordinară, cu ceapă roșie spartă lângă blidul plin, cu arome de cimbru și tarhon. Din motive neînțelese de Iubi, maică-sa doar dădea din cap, zâmbind vag, fără nici o tragere de inimă.
Abia după ce ne-am mutat cu ea, o ia gura pe dinainte într-o oareșcare zi:
– Mi-am schimbat mult părerea despre Alina, când te auzeam că iar ați făcut fasole, credeam că altceva nu știe să facă, nu dormeam nopțile de grijă, gândindu-mă ce rău o duci, toată ziua numai fasole, fasole, ca săracii!
Fasolea nu mai e demult mancare de saraci. 🙂
Banc:
Sotul o certa mereu pe sotie “Habar nu ai sa faci fasole. Mama o face mai buna”.
Intr-una din dati femeia lipeste si afuma din greseala fasolea . Replica sotului “Ce fasole buna. Ca la mama acasa.” =))
Fetele astea ca tine, care vor să își impresioneze soțiorii, golesc rafturile supermarket-urilor de tigăi la promoție. În loc să mănînci din ciorba soacrei și să îi fii recunoscătoare, să povestești ce bine gătește…
“…toată ziua numai fasole, fasole, ca săracii!” – cum ca saracii?! Voi ati vazut cat costa un kil de fasole? Zici ca-i caviar de arac. Icre negre la pastaie…
De afumătură n-a pomenit? Colesterol,alea,alea…
Ce-au barbatii astia cu fasolea cu afumatura? Si pentru al meu maximul culinar e tot ciorba de fasole/varza/ceva cu afumatura. Degeaba ii tot explic eu ce cangerine-s afumaturile, ce dezgustatoare sunt, etc. etc., cand o vede in farfurie, viata lui e perfecta, ma iubeste ca-n prima zi, etc, etc. :))
Ufff… v.a.r.z.a!!!
Da’ stai asa!!! Intrezaresc, cumva, un semi-compliment de la mama-soacra???!!!
@N.A.: Bingo! 🙂 Un fel de…
Am impresia ca venise prima intretinere cu caldura si trebuia sa ne tina aproape.
d-abia am terminat azi dimineata ditamai oala de fasole.
acum cred ca voi face alta, mi-e deja pofta :))
Of, numai eu m-am gandit la flatulenta??? 🙁
@Ioana K-Man>> nu, asta vroiam sa intreb si eu :))
Hai mai… era muma-sa si nu stia ca e lesinat dupa fasole???
@Cristi: Incă mai este mumă-sa. Are o listă foarte lungă cu ce nu-i place ei, alta cu ce nu-i face bine, alta cu ce-i face bine, dar nu-i place etc.
Dacă ei nu-i place sau nu-i face bine, nu îi face bine nici lui fiu-său.
@boemul: dacă prindeai o știucă la 2 kg … tot fasole ? =))
Cred ca i-au aratat cum spargi, cu pumnisorul tau cel delicat, ceapa aia rosie. Precis a fost impresionata! ;))
@Alina C.: Şi chiar voiam să te laud că umanizezi personajul “Soacra”… :))
@Cms =))=))=)) orice minune tine putin :)))
Pentru tarhonul ala trebuia sa primesti nu unul, ci trei de zece de la soacra (si sa-ti incheie si media). :))
anul asta nu am mancat deloc fasole. la cat de scumpa e am preferat sa cumpar carne
Sory, dar nu pot baga cuvintele “gurmand” si “fasole cu afumatura” in aceeasi propozitie…
eu, in prima zi cand m-am mutat cu sotul meu, i-am facut varza cu carne . a doua zi, fericita ca mi-a reusit , i-am facut iar varza cu carne si l-am intrebat : e buna , iubire ? raspunsul lui : da , dar nu mai face niciodata ! :))) au trecut de atunci 20 de ani si tot de 20 de ani face el mancare . oare chiar asa rea a fost varza mea ? :))
“…dar acu’ c-am vazut ca stie sa faca si fasole cu cârnati m-am mai linistit maica!” :))
@N.A.: Mie mi se trage din armata. Nu cred ca sunt un caz singular! :))
De ziua soacrei tale ar trebui sa-i duci un tort de fasole. Cu lumanarele de praz =))
@Dan1: Lasă că eu nu am făcut armata şi când eram mic uram fasolea cu ciolan/cârnaţi afumaţi. Acum sunt mort după ea. Poate sunt nişte gene care se activează la o anumită vârstă, numai la bărbaţi… :))
Offtopic: Cica la procesiunea de Sfântul Dimitrie, un fals profet (ca altfel nu-l pot numi), a zbierat pe-acolo ca “cei ce manânca ceafa de porc vor merge în iad”! Va vine sa credeti asa ceva?
@Dan1:
Cred că se referea la cei care o mănîncă gătită prost. Dacă o pui pe grătar fără să o condimentezi bine, de exemplu- mi se pare normal să fii pedepsit pentru un asemenea sacrilegiu.
@N.A.: Da, da, confirm, si bărbatu-meu si fiu-meu sunt în extaz de câte ori gătesc fasole (sub orice formă) sau altceva cu afumătură. Da- pretențiosi, le place numa afumătura de casă, nu aia de la magazin…
Mai am eu un amic care e mort după varză cu ciolan afumat. I-am făcut surpriza odată, demult. Şi mi-a pomenit varza cu ciolan până-n Afganistan.
Culmea e că eu sunt moartă după varză nu-mi place cu afumătură. O prefer oricând călită simplu, cu nişte costiţe.
Fasolea cu afumatura ,cea mai buna leguma pentru un barbat.
@Dan1: lasa-l ma sa zica asa, ne ramane noua mai multa ceafa! =))
@Cici: :))
@geo:
ştii foarte bine că nu mănânc peşte 🙂
@boemul: știu … pai dacă nu prinzi =))
hmmm, o baza solida a casniciei e fasolea, da?…
cineva ar trebui sa mai mearga prin Tailanda la o specializare
@camionagiu: cum ar veni, casnicia noastra, cladita pe o fundatie de fasole cu ciolan afumat ..
@N.A.: Elena Udrea?!?!?
@N.A.:
Din tot ce am citit şi eu la istorie, foarte puţini oameni celebri (regi, conducători de oşti, scriitori, compozitori, pictori etc.) au murit de cancer. Totuşi, în Europa se manâncă afumătură de mii de ani.
Cred că doar oamenii de rând fac cancer de la afumătură.
Ascultă mai bine vocea inimii! (inima bărbatului, desigur)
Despre fasole se spune ca este planta cantatoare 🙂
Si mie imi place la nebunie fasolea dar nevasta-mea nu-mi face decat rar, ca sa-mi mai indulceasca posturile. Probabil nu-i place cum cant …
@Dan1: Daca ai rabdarea si piticii pe creier necesari si vei citi biblia, o sa constati ca porcul este considerat a fi un animal necurat, si, prin urmare, nu trebuie mancat. Toti romanii vor arde in iad 🙁
Bravooo!!! 😀
As fi zis “nice”, dar cred ca e suficient un simplu bravo. :))
@Cristi: Adica… lânga gratar, nu? Daca au o naveta de bere aproape, cred ca e suportabil! :))
Cultura pe DC nu cunoaste limite, … cultura culinara. =))
@Belle d”Imagination: Vai lasaati! Costita afumata, banuiesc! :))
@serban: Da’ ce, se inventase cancerul pe vremea aia? Poate au avut si d-asta, dar nu aflasera doftorii de el..
Oricum, dupa 5 ani de pisalogeala pe capul sotului, carnivor inveterat, sa mai lase carneturile, mezelurile, afumaturile si mizeriile cu e-uri, 5 ani de chin sa-i mai strecor si legume si mancare sanatoasa in meniu, dupa ce aproape reusisem, isi face domnul analizele, care ii ies perfect! Nici macar la limita superioara sau inferioara, fix la mijloc, colesterolul, tot – perfect! Nu va zic cat jubileaza si-mi scoate ochii pe tema asta…
Acum ce-oi mai fi zis?… 🙁
@N.A.: Oi fi zis ceva… edūcätiv! :))
Deci sunteti umpic grasi?
In alta ordine de idei, mama soacra e arhetipala si paradigmatica. Ma indoiesc ca exista in forma descrisa.
@gigi22:
Domnu’ gigidomnu’ 22, ai vazut ce soarta cruda au avut doru si alioja! Iti place adrenalina? :))@Dan1: Cine sunt cei doi?
(asta inseamna ca nu am vazut 😉 )
Daca mi-as procura necesarul de adrenalina din agresivitatea comentatorilor de pe DC as muri in soc (Cms stie!) in scurt timp.
@gigi22: Doi comentatori aruncati de vii în spam, (unde îi asteptau, hamesiti (si statuti) Toader si Constantin)! :))
@gigi22: Luata progresiv, adrenalina asta, cred ca organismul se poate obisnui cu ea! :))
Fasole? Bleaaahhh! Faaatah, da’ o mazare goala, cu ceva untdelemn, nu se mai poarta? Ori un orez chior, ca la mama lui, armata? Atunci sa vezi ce te-o iubi! 😀
@Danule1: ceva carnita noua de tun la orizonturile spamului? :))
@Dan1: Corect, incercam sa fac educatie culinara, mancare sanatoasa, da…
@N.A.: Alea de si le facu domnul N.A. si au iesit perfect. Cele doua doamne, Ana si Liza, te-au trimis la moderare. 🙂
@Old John Wheel: Ala-i balastru, dom’le.:))
@Cristi: Aaaaaaaa, da! =)) server paranoic!!! =))
@Dan1: Ti-am sugerat sa-l intrebi pe Cms cum e cu socul asta. Dar tu nu, Batman-Batman, stii deja totul despre asta din titlurile tabloide, “Şoc şi groază – Click aici!!!”.
Fara stimulare adecvata, inclusiv cu adrenalina, uomul poate sa faca o hipotensiune periculoasa, scaderea irigarii organelor vitale (la unii creerul, la altii bicepsul), ŞOC 😉 si daca totul merge bine, sa crape. Deci, e umpic invers decat ai inteles tu.
@gigi22: “In alta ordine de idei, mama soacra e arhetipala si paradigmatica. Ma indoiesc ca exista in forma descrisa.”
Scriu despre ea prea plictisitor sau prea interesant?
@Alina C.: scrii exact cum ne trebuie noua :))
@Alina C.: Uneori ok, amuzant. Totusi, nu ai (inca) talentul s-o transformi intr-un personaj memorabil, dincolo de cliseu.
@gigi22: Doar n-oi fi atât de inuman încât să nu te resuscitez. Ce se va întâmpla după, însă, nu mai e de competenţa mea. ;))
@alioja:
alioja pune un semn cu sarcasm ca-mi schimb parerea despre tine. Ce, cola nu e scumpa? Suntem asa flamanzi ca ne numaram caloriile si mancam doar carne si slanina ca alea e importante mama, pe vremea mea n-aveam carne la fiecare masa?