Postul nu e post destul

Hrușcă și cureaua lată

Simona Catrina

București, decembrie 2011. Ieri, am crezut că a murit Hrușcă. Vezi aici de ce: numai când a murit Freddie Mercury, bunăoară, am auzit atâtea piese cântate de Freddie Mercury pe toate posturile. Deci, prin analogie, la câte colinde, șlagăre și triluri am auzit ieri cu Hrușcă prin tot orașul, nu puteam să-mi imaginez decât o streche comemorativă.
A venit luna decembrie, când noi trebuie să fim cei mai buni creștini, să ținem post, să ne dezlegăm la pește și să ascultăm Hrușcă până strigăm ca-n beciurile procuraturii: să moară mama, recunosc orice, semnez orice, numai ia-ți torționarii și discurile cu Hrușcă de pe mine! Leru-i ler.
FOTO: SIMONA CATRINA


Eu am domiciliul stabil în Canada, doar că am domiciliul și sufletul instabil în România, așa că de vreo doi ani sunt în vacanță la București – nouă așa ne dau ăia din Canada, concedii de doi ani, scrie în contractul colectiv de muncă.

Bun, așa că ieri am auzit Hrușcă la metrou, în tramvai, în autobuz (așa-i când n-ai lucrul tău, vorba ardeleanului), la mall, la radio, la ring tone-ul unuia din taxi, la doi prieteni pe care i-am vizitat, la trei pe care nu i-am vizitat (dar cu care am vorbit la telefon și se auzea pe fundal “Numai tu, iubita mea/ Nu apari la geam deloc/ Să te pot îmbrățișa”). Auzi, apropo, dar cum poți s-o îmbrățișezi p-aia, ea fiind la geam și tu, deduc, jos? Stă la parter, deci targetul nostru e parterul, atât? Florile dalbe.

Oricum, mie mi-era dor de Hrușcă, nu-l mai auzisem de alaltăieri și simțeam deja că mă usuc. Am stat șapte ani în Canada și, de bunăvoie și nesilită decât de faptul că n-aveam unde să mă duc, eram concetățeană cu Ștefan Hrușcă, la Toronto. Eram foarte mândră. Cum se crăpa de primăvară, începeau să-l cheme la chermezele românești din exil. Venea îmbrăcat românește, cu cămeșă albă și brâu lat. (Mărimea nu contează, era doar un detaliu cu valoare jurnalistică). Iarna nu-l chemau, că era plecat în România, să ne cânte și să ne, vorb-aia, încânte. Leru-i ler.

Am senzația că, într-un an, în luna iunie, la o pajiște comunitară pe care noi o numim, la Toronto, “Câmpul Românesc”, Hrușcă ne-a cântat un colind de Crăciun. Dar e posibil ca această percepție să fie numai rodul caniculei proverbiale canadiene (hă, hă, hă) sau al șnapsului pe care îl aprobasem, ca să fac față situației. Leru-i… ăsta… ler.

Românii din Canada îl adoră pe Hrușcă, mai ales când pleacă iarna în România. El stă la Toronto din ’91, dar de plecat de-acolușa, pleacă numai de câțiva ani, după ce românii din Canada (inclusiv o preoteasă) au întrebat cu cine trebuie să se culce ca să le mai cânte și altcineva de Crăciun, în afară de Hrușcă. Pentru că lumea îl voia totuși pe Hrușcă – dar nu neapărat ca să cânte, ci eventual ca să le spună la care doctor și-a făcut operația plastică la năsuc – odată l-au invitat la o demonstrație de gimnastică. Veniseră campioanele românce Cătălina Ponor și Loredana Boboc. Au făcut astea câteva elemente înnodate și-au trezit toate fanteziile latente ale canadienilor care, până atunci, având în vedere ce neveste au acasă, credeau că aplecatul din picioare la șireturi e un element acrobatic profesionist – din seria: nu încercați așa ceva acasă! Florile dalbe.


FOTO: SIMONA CATRINA

Sunt aproape sigură că Hrușcă venise la acest show sportiv cu chitara după el. Normal, era iarnă și creștinii urmau să deschidă ușa, din câte știu. Doar că, țeapă, desfășurătorul nu prevedea niciun copac cu flori, niciun ochi de iubită, niciun ler. Nasol. Prin urmare, rapsodul a încălecat bârna, pentru ca totuși presa românească locală s-o pună de-un subiect (în calitate de ziariști oropsiți din exil, noi n-veam bani să plătim paparazzi – și nici n-ar fi meritat cheltuiala, vedeți bine că acolo vedetele ne ajutau să trăim decent și fără detectivi particulari). Leru-i ler.

Scoală, gazdă, din patuț, florile dalbe/ Și ne dă un dolăruț, florile dalbe. La 30 de dolari (canadieni, dar orișicât, dolari) biletul, aș zice că te descurci bine, maestre, pentru asemenea meserie liberală.

Am multe amintiri minunate cu Hrușcă, dar fiindcă luna cadourilor și a lui Viflaim abia a purces, am să revin bucuroasă asupra subiectului. Nimic nu mă va putea opri, cu excepția avocaților lui Hrușcă. Dar la cât costă un avocat la Toronto, n-am nicio grijă. Deci va urma, vă rog să mă scuzați.

Share:

34 comments

  1. Dan1 12 December, 2011 at 08:36

    Simona, te rugăm, să nu va urma! Nouă ne-ajunge! :))

  2. Radu 12 December, 2011 at 08:56

    Simona, te rugam, mai da-ne…un foileton..daca s-ar putea…:)

  3. Tetelu 12 December, 2011 at 09:05

    Pe asta daca l-ar rasplati cu nuci pentru toate colindele lui nu ar ajunge productia mondiala de nuci. Dar l-as obliga sa le manance pe toate sau i le-as sparge in cap.

  4. m 12 December, 2011 at 09:34

    un singur cantaret de suckces avem si noi in canada si voi dati cu nuci in el. sa-ti fie rusine, dina patricia!

  5. mih 12 December, 2011 at 09:42

    Pei luna Decembrie la romani se numeste Luna lui Hrusca, in caz ca nu stiai.

  6. Belle d”Imagination 12 December, 2011 at 09:49

    I have a cunning plan!

    Aştept până fată boxeriţa prietenilor. Aleg cel mai agresiv pui din cuib, scriu la Cezar şi câinii, aştept pre Cezar să mi-l dreseze. Cum o să audă cânele Leru-i ler, cum să îl parcheze pe cantautor sau fan în cel mai apropiat copac, de unde să îi dea drumul NUMAI după Crăciun.

    http://www.youtube.com/watch?v=-gDHU1j_5tQ

  7. eftimie 12 December, 2011 at 09:51

    Poza este prea mişto

  8. Gabitzmic 12 December, 2011 at 09:54

    au, frate, abia imi beam a doua cafea :)) pieta !

  9. NNA 12 December, 2011 at 10:00

    Stie cineva de unde pot sa cumpar un CD cu colindele lui Hrusca?
    Vreau sa-l fac cadou unei doamne. 😀

  10. Gabitzmic 12 December, 2011 at 10:02

    vorba aia: fie ler-ul cat de mic, Hrusca mai canta un pic :))

  11. pretender 12 December, 2011 at 10:03

    Nu a murit Hrusca, ci Malina.
    Dumnezeu s-o hodineasca.
    Sper sa nu va plangeti daca-i veti auzi toata ziua cantecele…

  12. Suminona 12 December, 2011 at 10:26

    Mai … daca se apuca Hrusca sa cinte “pusca si cureaua lata” , si “of viata mea” , la chitara … o sa fie mai mare ca segnior Mercury … ca il vei auzii tot anul nu doar in decembrie …

  13. ThoR 12 December, 2011 at 10:32

    @NNA: te rog nu-i da idei lui Julius=))

  14. Old John Wheel 12 December, 2011 at 10:37

    Hăăă, hăăă, hăăăă!!!
    Dăcât atât vă spui: Simona ruuuulzzzz!
    http://www.youtube.com/watch?v=-gDHU1j_5tQ
    Nah, acu văzui că-l dădu şi Bella, da’, orişicât, merită un bis băieţii de la Fără zahăr! 😀

  15. Sare'n Ochi 12 December, 2011 at 10:54

    asa scrie si pe sticla cu cianura: “nici o dusca fara Hrusca” (pe cele contrafacute le recunosti usor ca scrie: “dai de dusca dupa Hrusca”)
    chiar ma gandesc la tortionarul HruscaIov (retinut in istorie drept Husciov) cum dadea el cu papucu-n masa lui Kenedy pe ritm de lerui-ler si iara ler / razboi rece io va cer / dus in Siberia / unde ninge, iarna-i grea
    😀

  16. sendroiu 12 December, 2011 at 11:00

    “bun ii leru’ ghiurghiuliu” – asta e o compilatie, e un remake sau e un fake?
    ca eu nu stiu exact ce e leru’ si sa nu iau plasa, zic …

  17. Ciprian 12 December, 2011 at 11:02

    Au incins o hora in sala de gimnastica?

  18. sebra 12 December, 2011 at 11:14

    Cumva parcă mi-e milă de comunitatea românilor din Canada. Da’ îmi trece repede.

  19. viorel 12 December, 2011 at 11:14

    Leru’-i ler si-n pielea goala…zic. Ce-a ajuns sarmanu’ Hrusca! Sa mearga pe barna ca sa-l mai vada lumea. Linu’-i lin si iarasi lin, as bea un pahar de vin si-as….ceva strain (Ma scuzati, n-am gasit alta rima!) 🙂

  20. NNA 12 December, 2011 at 11:17

    Fetele, cu ocazia sarbatorilor de iarna, mogulul Jul va face cadou un CD cu colindele lui Hrusca. Pentru concursul de “mima cu pisici” in loc de sincere felicitari …, un CD. :))

  21. NNA 12 December, 2011 at 11:18

    @ThoR: Raul a fost facut. 😀

  22. ela 12 December, 2011 at 11:21

    Dar cind aprindeati brichetele si urlati toti in cor la Cenaclul Facara ati uitat , hai ?

    Enigmaaaaaaatici si cuminti …. 😀

    ps dau la schimb CD hrusca contra CD socaciu 😀

  23. Vio 12 December, 2011 at 11:30

    Eu il urasc pe hrusca si muzica lui rahatoasa. Credeam ca sunt singura.. la cum rasuna asta de prin difuzoare. Oribil si el si muzica lui.colindele astea de se vor romanesti te baga in depresii si de 25 de ani sunt aceleasi.leru-i ler.hrusca, esti oribil!!! Die, bastard, die! Florile dalbe.

  24. Tetelu 12 December, 2011 at 11:31

    @viorel: Linul e un peste, asa ca versurile sunt corecte, cu asta se ocupa linul, distribuie “ceva” strain.

  25. Ina_adevarata 12 December, 2011 at 11:55

    Fir-ar, iar descoperim o mare cintareata abia dupa ce se-arunca de la geam. Si iar nu e nimic in presa doua saptamini de-aici incolo, decit sinuciderea marii artiste. Nici nu stiu ce prefer: prea multe stiri cu sinuciderea genialei neintelese, sau prea mult ler.

  26. pretender 12 December, 2011 at 13:54

    S-a deschis sezonul la sinucideri ar zice un cinic.
    Pai cu asa muzichie, nici nu e de mirare.
    Nu la toata lumea apar florile dalbe pe la subtiori de fericire in perioada asta, lacramoasa prin definitie.
    Singura speranta e ca va trece odata si odata si Craciunul acesta.

  27. Lautaru' 12 December, 2011 at 14:35

    Acum te-ai gasit si tu sa dai in Hrusca, tocma’ in Hrusca, taman in aceasta luna cand trebuie sa fim si mai buni, si mai iubitori, si mai iertatori?… De ce n-ai lasat-o pentru ianuarie?

  28. Ion T 12 December, 2011 at 15:23

    @mih: Corect e “Hrușcar”!

  29. Ramses3 12 December, 2011 at 16:13

    oricum eu ma asteptam la o poza cu el pe jos, cu barna in ochiul altuia. dar dat fiind ca nu exista o asemenea proba inseamna ca omu e pragmatic se descurca si pe muchie de barna

  30. Old John Wheel 12 December, 2011 at 16:21

    @Ion T: Nu cumva ie “şatră de Hruşcari”? 😕

  31. serban 12 December, 2011 at 16:33

    Trollurile de anul trecut cu Hruşcă erau mai reuşite. Şi cele din anii precedenţi. Dar, cine ştie, abia a început sezonul.

  32. Old John Wheel 12 December, 2011 at 16:38

    @serban: Ai dat comanda? A venit! Un troll special pentru matale :D:
    Doi miliţieni, în maşina de serviciu, urcă Transfăgărăşanul în marșarier. Un cioban îi vede şi îşi manifestă nedumerirea.
    – Păi -zice un miliţian- ne gândim că sus o fi aglomerat şi poate nu găsim loc de întoarcere…
    După o jumătate de oră, aceeaşi maşină coboară Transfăgărăşanul, tot în marșarier. Ciobanul, la post, îi întreabă de ce.
    – Păi -răspunde acelaşi miliţian- nu era aşa de aglomerat sus şi am găsit loc de întoarcere…

  33. Dan1 12 December, 2011 at 16:52

    @serban: S-a blazat lumea! :))

  34. dyers_eve 12 December, 2011 at 22:48

    Deci, pan’ la urma au dreptate aia din South Park (filmu’): Blame Canada !!!
    http://www.youtube.com/watch?v=0SDrqa-eTXU

Leave a reply