Evenimentul zilei de ieri

Un elveţian îi laudă pe români!

George Damian

De obicei occidentalii privesc cu superioritate spre români. Vesticii nu se înghesuie cu laudele – şi nu s-au înghesuit nici în trecut. Elveţianul Franz Josef Sulzer este cunoscut ca un mare teoritician al muzicii, însă puţină lume ştie că a avut de-a face cu românii şi şi-a exprimat chiar admiraţia faţă de unele calităţi ale poporului nostru.

În lucrarea „Geschichte des transalpinischen Daciens, das ist der Walachey, Moldau und Bessarabiens. Im Zusammenhange mit der Geschichte des übrigen Daciens als ein Versuch einer allgemeinen dacischen Geschichte mit kritischer Freyheit entworfen” 1781 vol II, pp. 356-358, Sulzer laudă românii în felul următor:

“Se pare că în ceea ce priveşte sudalmele, valahii întrec toate celelalte naţiuni care trăiesc sub soare; dacă îi lăsăm deoparte pe italieni atunci când sunt furioşi. Atât copilul de ţăran cât şi cel mai mare boier şi chiar doamna nobilă sunt obişnuiţi cu vorbele nepotrivite la fel ca ţiganii de la grajduri şi după cum este obiceiul oamenilor fără educaţie, îşi exersează spiritul cu cele mai indecente jocuri de cuvinte chiar în prezenţa doamnelor, schimbând cele mai ordinare înjurături cu cele mai înjositoare ocări. Un astfel de valah stăpâneşte o îndemânare pe cât de neruşinată pe atât de ieşită din comun de a lăsa să curgă un fluviu de înjurături şi ocări dintr-o singură suflare. Domnul Grisellini vrea să ne convingă că valahii din Timişoara nu pronunţă numele Domnului atunci când înjură. Printre înjurăturile valahilor el numeşte două, care dacă eu le înţeleg bine, nici nu sunt atât de aspre. “Cupilla della draco”, sau mai bine zis în valahă “Kopille della Draku”, înseamnă nu mai puţin decât copilul dracului. Ce poate să însemne “santa Cruce ti affecte” nu putem decât să ghicim, pentru că “affecte” nu este un cuvânt valah.

Pentru înjurătura de cruce folosesc însă altă expresie, zicând: “Se te battie sfunta Krutsche!” Mult mai răspândită şi obişnuită este înjurătura în numele Domnului: “Se te battie Dumne Seu!” “Nebun, Draku, Kine, Magar” şi alte asemenea sunt ocări care nu înseamnă prea mult. Dacă este folosit “Blestamatule” atunci se aprind mai tare.

Pentru a înjura mai apăsat şi cu adăugiri ei folosesc cuvântul latin “Fut”, care în a treia conjugare sună ca în limba welsa. Nimic din ceea ce este bun sau mai de preţ nu va fi scutit de acest cuvânt indecent – sfânta cruce, pomana, credinţa, sufletul, mama, ochii – iar dacă această combinaţie face prea puţină impresie nu uită ca la sfârşitul înjurăturii să o repete şi se îngrijesc ca această repetare să fie însoţită de altceva, pronuntând-o cu o voce înaltă. “Futtui Ledsche a lui futt” este cea mai aprigă înjurătură care poate fi spusă de cineva. Nu sfătuiesc pe nimeni să folosească această înjurătură împotriva valahilor, dacă nu vrea să dea de necaz şi să fie ucis de aceştia sau cel puţin să fie târât la judecată, unde va fi condamnat la câteva sute de lovituri la tălpile goale, după cum a păţit-o nu cu multă vreme în urmă un biet sas din Transilvania, care fără să ştie a folosit această înjurătură lângă o biserică valahă”.

P.S. Sulzer ne laudă în multe feluri, cei interesaţi poţi citi mai multe aici.

Share:

25 comments

  1. boemul 14 October, 2011 at 08:05

    parcă în ţara ăstuia se făceau ceasuri… el când a plecat îl mai avea p-al lui?

  2. stalker 14 October, 2011 at 08:20

    eu mă tot gîndesc: americanii nu mai au mineri decenți. toți sînt vedete ba pe history, ba pe discovery-uri. unu’ n-ar lăsa trabucul lîngă jacuzzi pentru un week-end la plantat panseluțe pe wall street. în schimb, am văzut că miron cozma se plictisește și cred că implicarea sa ar putea rezolva definitiv și problema vizelor pentru români.

  3. Cristi 14 October, 2011 at 08:32

    Alea-s injuraturi? Bai nenea elevetianu sigur ai fost in “Walachey”? Sau ai stat de vorba numai cu copiii?

  4. Dan1 14 October, 2011 at 08:57

    “Nemtzo dracoli!” :))

  5. Q 14 October, 2011 at 09:07

    Vorbiti careva cu veveritaBC sa dea o tura pe link-ul din final si sa rezolve cazul 🙂

  6. Adrian 14 October, 2011 at 09:14

    Ia te uită! Înjurăm în welşă de sute de ani şi nici nu ştiam…

  7. ionut 14 October, 2011 at 09:26

    in sfarsit o postare care se asorteaza cu avatarul meu.:)

    (cred ca articolul asta e o capcana intinsa de m3bis sa mai castige cateva suflete cu care sa se distreze in spam:D
    cum oare poti comenta on topic?pana si ” -ce educ4tiv ! ” e interzis 🙂 )

  8. andryusha 14 October, 2011 at 09:34

    Într-un compartiment de tren călătoreau un transilvănean, un moldovean, un valah şi un elveţian. La un moment dat, elveţianul a scos din buzunar un briceag elveţian, cu gândul să desfacă o conservă de carne de vită elveţiană în aspic elveţian.
    Bineînţeles că n-a avut nici cea mai mică şansă.

  9. ionut 14 October, 2011 at 09:45

    @andryusha: cu toate astea e posibil ca ikea(conceptul) sa fi pornit de la surprizele din oua Kinder 🙂

  10. Lecteriţa 14 October, 2011 at 09:48

    De la inaltimea lui de teoretician muzical, ma asteptam sa ne spuna si in ce metru sau in ce tempo se intoneaza injuraturile, eventual acompaniate la clarinet sau tuba

  11. Tetelu 14 October, 2011 at 09:49

    Ne traduce cineva titlul cartii si ne spune si cine e Ledsche?

  12. Groparu 14 October, 2011 at 10:00

    welsa = galeza, cumva?

  13. 4mall 14 October, 2011 at 10:12

    @Groparu: Nu mah! Welsa vine de la Wales, deci e portoricana…

  14. Subinus 14 October, 2011 at 10:16

    Cum poti sa faci o astfel de lucrare si sa nu incluzi termele general utilizate “gami-as”, “dati-as”,si referintele agricole care vin dupa “futtuti” cum ar fi graul, ceapa, rapita, rosia, ovazul, vaca, oaia, capra,etc atribuite de obicei unui membru al familiei (ma-tii, soru-tii)ce atesta faptul ca valahi isi merita titulatura de “Granarul Europei” si faptul ca traiesc intr-o societate matriarhala.

  15. Lecteriţa 14 October, 2011 at 10:20

    @4mall:
    Asa e! Pe eroina aia a americanilor, din United Flight 93 o chema Waleska Martinez si se nascuse in Puerto Rico. Deci Wales e portoricana

  16. Raluca 14 October, 2011 at 10:21

    Si se pare ca inca suntem fruntasi la injuraturi, chiar daca in topuri neoficiale. http://www.cracked.com/article_16275_the-9-most-devastating-insults-from-around-world.html

    Se pare ca prin zona Europei de Est oamenii sunt ceva mai creativi, avand in vedere ca topul e ocupat, spre varful lui, de vecini.

  17. Sandi 14 October, 2011 at 10:51

    Intr-o sectie comandantul isi stringe politistii in sedinta si spune:
    – Maine sa veniti imbracati frumos ca mergem la Nunta lui Figaro. Intelege toata lumea?
    A doua zi vin politisti toti imbracati la costume, cu neveste, copii, cadouri, flori. Cand ii vede sefu’ se ia cu mainele de cap:
    – Dobitocilor, nu mergem la nunta propriu-zis. Nunta lui Figaro este o opera, maaa, opereta, teatru, chestii din astea, intelegeti?
    Unul dintre politisti :
    – Sefu’, nu te supara, am zis noi ceva cand mata ai venit la Lacul Lebedelor cu unditele…?

  18. Tetelu 14 October, 2011 at 11:06

    Eu sunt singurul care n-a inteles care e cea mai apriga injuratura romaneasca? Vad ca nu mai cere nimeni explicatii.

  19. Sandi 14 October, 2011 at 11:12

    @Tetelu: e mai multe ! =))

  20. Rada 14 October, 2011 at 13:17

    @Tetelu: Pai eu am inteles ca injuratura tine nu numai de sintaxa, ci si de locatie. Expresia este cotidiana, avand in vedere calitatea Legislativului nostru (sau Ledsche-stativul, cum ar veni). Insa individul a fost total neinspirat folosind-o langa o biserica, unde stim cu totii Cine face legea. 🙂

  21. Cms 14 October, 2011 at 14:45

    @Raluca:
    Înjurătura românească pe care o dau de exemplu cei de la cracked-punct-com e un neologism :))
    Ea ţine mai degrabă de jargonul adolescenţilor şi adulţilor în stadiu tardiv de maturizare care cred că vizionarea până la orbire a filmelor erotice duce la emancipare sexuală. Ultimele exemple care apar în text în cazul nostru sunt mult mai folosite, în general.

  22. Raluca 14 October, 2011 at 16:07

    @Cms: insa au observat pertinent ca mamele sunt o tinta predilecta. Iar print screenul de la Realitatea face toti banii.

  23. N.A. 15 October, 2011 at 00:46

    @Tetelu: Noi astialalti ne facem ca am inteles 😀

  24. N.A. 15 October, 2011 at 00:48

    Da’ vaz ca stramosii nostri stateau destul de prost cu injuraturile pe la 1781. Pai sa vina ei azi in traficul bucurestean, sa vaza ei exprimare de sentimente..

  25. Emil 5 November, 2011 at 20:52

    Eu sigur nu ma mir :)) dar…(no comment)

Leave a reply