Câtă cultură!

Sex anal la Braşov în 1725 şi câteva elemente de paleografie germană. Vezi FOTO!

George Damian

Paleografia germană este o artă: arta de a citi ce au scris germanii de mână în urmă cu mai multe sute de ani. În România există câteva tone de hârtie scrise de germani în cele câteva secole petrecute pe aici. Iar cum în România nu există nici un manual de paleografie germană, dacă vrei să înveţi să citeşti documentele medievale trebuie să o faci de la un „meşter”. Dar nici meşterul nu te poate învăţa foarte multe, îţi spune şi el ce ştie. Restul descoperi singur. Una din provocările oricărui începător în ale paleografiei este momentul în care într-un document scris în germană apar cuvinte scrisă într-o altă limbă (română de exemplu!). Am răscolit câteva biblioteci în căutarea unor dicţionare germane vechi pentru a afla sensul cuvântului (presupus german sau maghiar) „kekemesch” (a cărui istorie o puteţi găsi aici).

Aici mai trebuie amintită reacţia unui neofit în faţa unui document vechi de câteva sute de ani. La un moment dat comandasem ceva sute de copii la arhivele din Braşov (la un preţ pipărat!) şi l-am rugat pe taică-meu să le ridice. La puţină vreme îmi sună telefonul şi taică-meu îmi agresează agitat timpanul: „Ăştia îşi bat joc de tine! Nu poţi să dai atâtea milioane pe mizeriile astea!”. Aflu de la el că nu sunt bune de nimic copiile de pe documente, arată oribil. L-am rugat să îmi dea la telefon pe angajatul arhivelor, care mi-a spus că sunt OK documentele. Am avut apoi ceva de furcă să-l lămuresc pe taică-meu să plătească şi să ia copiile. A fost greu să-i smulg cuvintele: „Bine, până la urmă sunt banii tăi…”. Ca să înţelegeţi ce vroia să spună, n-aveţi decât să vă uitaţi la documentul anexat.

Şi acum, sexul anal pe care îl aşteptaţi cu atâta nerăbdare. Pe 31 mai 1725, judecătorul oraşului Braşov a ţinut o audiere a martorilor în cearta dintre Gheorghe Stroia şi Vlad Ţiganul. Iată mărturia lui Dumitru Mucea, în vârstă de 40 de ani: „Eram câţiva adunaţi împreună în faţa primăriei şi l-am văzut pe pârâş (Gheorghe Stroia) venind dinspre Şirul Grâului, iar pârâtul (Vlad Ţiganul) care era cu noi i-a spus: Du-te şi scoate-l din mormânt pe tac-tu Tănase, că ţie îţi merge mai rău decât lui! La care pârâşul a răspuns: Să vezi ce-ţi dau, cioară spurcată! După aceasta pârâtul a început să profereze următoarele injurii: că îi fute şi tata şi muma” (în original: „ke futte sche Tata sche muma”). De obicei documentele juridice sunt scrise cursiv, fără adăugiri sau modificări. Însă în acest caz apare o adăugire suprascrisă la cuvintele lui Vlad Ţiganul: „că îi fute şi tata şi muma” lui Gheorghe Stroia – în original: „szen in kur”.

Share:

21 comments

 1. Nero 5 November, 2011 at 11:16

  Sa scrie numai Damian ca el stie!

 2. Belle d”Imagination 5 November, 2011 at 11:22

  Şi familia extinsă a sus numitului Vlad nu a ieşit pe ştrasse cu săbii ninja, nunceaguri, şişuri, sâneţe cumpărate pe sub mână de la fraţii slavi (proto-kalaşnikoave)ca să răzbune virginitatea victimelor?

 3. Lecteriţa 5 November, 2011 at 11:31

  La vremea aia nu era pe strada nici un “ein, zwei, polizei / drei,vier, grenadier”? Doar Mucea a fost martor?

 4. stalker 5 November, 2011 at 11:46

  să mărturisească numai Mucea, că el știe 😀

 5. Cristi 5 November, 2011 at 12:02

  O tempora, o mores. Pentru cateva amenintari sexuale se ajungea la judecata. Daca ar fi asa in vremurile de azi ar fi salile de judecata neincapatoare.

 6. ErRon 5 November, 2011 at 12:13

  George Damian, sper ca l-ai linistit pe tatal tau spunandu-i cat de bine te-a platit Julius pentru articol, ca ti-ai scos cheltuiala insutit!:D
  Cat despre paras, sunt de acord cu stalker, cu greu ar fi putut gasi un martor mai credibil si mai impartial!:D

 7. ela 5 November, 2011 at 12:14

  @stalker:

  O fi Mucea Cacâcea din Râmnicu Vâlcea ? 😀

 8. Ciprian 5 November, 2011 at 13:27

  Justitia avea ochiul maro inchis!

 9. Sandi 5 November, 2011 at 13:47

  Erzsi era servitoare la domni in Cluj. In fiecare joi avea liber si se intorcea acasa seara foarte bine dispusa. Intr-o joi seara domnul o intreaba: – Erzsi, ce faci tu joia de vii asa vesela acasa?
  Erzsi: – O, domnu’, noi joi intilneam cu Ildiko si cu Feri si Pista si mergem pe Feleac si jucam de-a ghicitul.
  Domnul: – Cum e jocul asta, Erzsi?
  Erzsi: – Mergem la capitza, noi fetele punem capul in capita si baietii vin pe la spate si f_te la noi, iar noi trebuie ghicit cine fost. Citeodata vine mai multi tineri si noi nu putem ghici si atunci ridem si ridem, ei f_te pina ghicim cine fost.
  Domnul: – Mai Erzsi, e tare interesant jocul asta, as veni si eu!
  Erzsi: – Veniti domnu’, ca joia trecuta fost si doamna si nu ghicit de 6 ori!

 10. George Damian 5 November, 2011 at 14:28

  Dumitru Mucea a fost şi el înjurat de Vlad Ţiganul, vezi mărturia a doua a lui Vasi Arbes. Vlad Ţiganul i-a zis aşa lui Dumitru Mucea: “Ce te mănâncă pe tine în cur să te bagi când am de-a face cu altul, vezi că te zdrobesc acum!”
  Mărturia a treia, a lui Petru Ciută prezintă o altă evoluţie a evenimentelor: “Gheorghe Stroia i-a zis lui Vlad Ţiganul: tu să taci, neam de călău. După asta a început Vlad Ţiganul să-l înjure de tată şi de mamă”.

 11. BRRC 5 November, 2011 at 15:05

  Aaaa…. Acuma deja are sens!

 12. Leo 5 November, 2011 at 15:17

  Hmmm… nu prea le zice bine ţiganu, episcopu de Râmnic e mai creativ: “Să fiţi procleţi şi afurisiţi de 316 sfinţi părinţi de la Niceea şi de toate sfintele soboare. Aşişderea şi de smerenia noastră să fiţi legaţi şi neiertaţi: Hierul, piatra să mucezească şi să putrezească iar trupurile voastre după moartea voastră să rămână întregi şi nedezlegate să vă cuprindă cutremurul lui Cain şi bubele lui Gheez să crape pământul şi să vă înghită de vii ca pre Datan şi Aviron să fiţi la un loc cu Iuda Satan şi afurisitul Arie şi să rămâie muierile voastre văduve şi copii voştri săraci mâncând spini şi pălămida şi să nu se aleagă de voi şi de toata agonisita voastră ca praful cel spulberă vântul de pe suprafaţa pământului şi până nu veţi spune adevărul ertaciune nu veţi avea.”

 13. Ciprian 5 November, 2011 at 17:53

  @Leo: NiCoEfCaCoCoNi.

 14. Dan1 5 November, 2011 at 20:38

  @George Damian: Ai putut sa descifrezi asa ceva? Champollionule! Jos palaria! :))
  @BRRC: Hai bine-ai revenit! De cand te asteptam! =))

 15. Jeannine 6 November, 2011 at 11:41

  Noroc că am văzut Braşov în titlu că altfel nu citeam.:) Fotografiile sunt “the best of” care va să zică…

 16. nimeni 6 November, 2011 at 12:19

  Link obligatoriu: http://www.meentzen.de/Produktserien/Ampullen-Kur/

 17. Old John Wheel 6 November, 2011 at 12:28

  @nimeni: măh! da’ pân la urmă ce se bagă? lebeniţa ori fiola? 😕
  că am o dilemă deja! 😀

 18. borg 6 November, 2011 at 16:21

  @Old John Wheel: Normal ca lebenitza. Ca in bancu ala:
  Mere fata la muma-sa inainte de noaptea nuntii si ii zice: “Mama, io nu mai is fata mare, ce sa fac sa nu se prinza Ion?
  Ma-sa zice: “Baga un mar pacolo si apoi om povesti in dimineata dupa.”
  Mno, mere fata, face ase si a in dimineata dupa fuge la ma-sa:
  “Ioi, ioi, ca am facut ase da mai dupa alea alea l-am scos si l-am pus pe masa. Si Ion lo mancat cand s-o trezit.”
  Da zice ma-sa: “Lasa fata me ca nu-i bai, doara si tata-to o mancat la vremea lui o lebenitza!”.

 19. Belle d”Imagination 6 November, 2011 at 19:12

  Brrrr!

  Horror banc Borg!

 20. BRRC 6 November, 2011 at 22:09

  @Dan1 – Thanks, mate! 🙂
  Been here all the time.

 21. dush 7 November, 2011 at 11:35

  brasoave dom’le…brasoave!

Leave a reply