Postul nu e post destul

Hai, Catrină, şi ne-arată, măăăi, cum trăiai când erai fată!

Simona Catrina

De la o vreme, sunt îngrijorată că petrec cam mult timp pe posturile tv religioase. E drept, de cele mai multe ori, televizorul e dat fără sonor, fiindcă eu de fapt sunt pe Facebook, dar oricum, subliminal mă subjugă. Probabil fărădelegile zilnice pe care le făptuiesc cu vorba, cu gândul sau cu fapta mă împing, dinspre subconştientul păcătos, către un canal tv stins cu aghiazmă.

Sâmbătă, un popă foarte vorbăreţ a rostit cuvântul “catehizaţie” exact când am nimerit pe Trinitas TV, aşa că am rămas acolo, că suna foarte palpitant. Interlocutorul lui l-a întrebat dacă are cunoştinţă că tinerii din ziua de azi se cunună fără spovedanie prealabilă. (Bine, tinerii din ziua de azi se cunună şi fără himen prealabil, dar cred că ştia deja). Preotul a hăhăit blajin şi-a cuvântat: “Sunt convins că se poate orice!”. Un truism înduioşător, care merge la orice emisiune, pe orice temă, de la ortodoxie la diabet, de la Botezatu la asteroizi. Bine, domnul popă e foarte descheiat la lexic, a zis: “E posibil ca unii tineri pe care îi cununi să nu fi participat la Taina Spovedaniei şi tu să nu te prinzi!”. Aha, deci aici e pe prinselea, nu pe verificatelea, părinte? Oricum, inflexiunile colocviale ale sfintei feţe bisericeşti mă tulbură profund.

Am descoperit totuşi că nu sunt dependentă de posturile ortodoxe, sunt doar consumator ocazional. M-am smuls din sevraj şi-am căutat un post de sport (vedeţi ce partidă bună sunt?). Am şase posturi de sport, iar pe cinci dintre ele era fotbal. Pesemne nu-s chiar aşa o partidă bună, fiindcă m-am strâmbat şi m-am dus pe al şaselea (PVTV), unde era pescuit – fiindcă aici e ori vânătoare, ori pescuit, normal.

Acolo, un pescar francez dublat de un nepescar român îmi făceau urechea varză: “Peştele se află pe patul de nadă, dar nu muşcă, aşa că m-am gândit să schimb viermuşii cu pasta”. Aşa că m-am gândit (vorba lui) să merg la fotbal, pricepeam mult mai multe lucruri acolo. Dar un simţământ pervers m-a făcut să zăbovesc pe postul cu pescarul, iar de la el am mai aflat: “Cu un minciog mic, nu este o plăcere să scoţi un peşte mare. Pe de altă parte, cu un minciog mic, există neplăcerea de a se rupe”. Doamne, e o minunăţie să stai sâmbăta la televizor!

Am fugit şi-am ajuns acolo unde am dreptul să stau cât vreau, că plătesc abonament: la TVR1. Am nimerit la Tezaur folcloric, lari-lari-lari-raaaa. Aşa-mi trebuie, nu degeaba sâmbăta oamenii normali la cap au cu totul alt program. Era Festivalul “Strugurele de Aur”, ila-ila-ilailaaa, prezentat de inexpugnabila Mărioara Murărescu, de data asta în variantă HD, din păcate. Domnia-sa tremola tragicomic: “Maharelehe câhştigăhător al festihivaluhului Struguhurele de Auhur este…”. N-am mai văzut-o de mult, nana-naina-nana-naaai, dar aş fi preferat să mi-o amintesc de pe vremea când spunea “folcloric”, nu “foholclohorihic”. Fie-i dicţia uşoară! De altfel, Mărioara a grăit un adevăr bubuitor: “Adăugăm, bob cu bob, perle pe cartea de vizită a Festivalului Strugurele de Aur!”. Deci mi-a plăcut asta cu perlele la nebunie, mai ales că, de când cu perlele de la Bac încoace, nu mai auzisem nimic aşa savuros. Dacă spuneam eu că e un festival plin de perle, zicea că sunt nesimţită, dar aşa cel puţin a avut decenţa să recunoască un fapt cutremurător.

Sunt cam rea, recunosc, însă am o explicaţie ştiinţifico-folclorică. N-are niciun sens să fiu ca pâinea caldă, când la Festivalul Strugurele de Aur, distinsul Nicolae Furdui-Iancu (guest-star, desigur) a hăulit: “Haaaaida, haaaaida, la omu’ cu suflet bun/ Haaaaida, haaaida, nu-i iarbă pă drum”.

Share:

38 comments

  1. sebra 4 October, 2011 at 08:17

    Emisiunile despre pescuit sunt bune. Cresc vânzările comercianţilor de momeli şi satură peştii.

  2. Dan1 4 October, 2011 at 08:19

    Doamne, ce nebunie: credinta, fotbal, folclor! Da’ pe Nat Geo sau Discovery n-ai prea dat! :))

  3. Dan1 4 October, 2011 at 08:21

    @sebra: … de momeli şi şoşeli! :))

  4. Cristi 4 October, 2011 at 08:27

    @Dan1: Credinta, fotbal, folclor. Tripleta de aur a lui Jiji. :))

  5. sebra 4 October, 2011 at 08:28

    @Dan1:
    Nu’ş ce-s alea şoşeli dar ştiu că după două sacoşe de boiliesuri, pescarul amator vine acasă tot cu traista goală. :))

  6. Rower 4 October, 2011 at 08:49

    @Simona C.: “..se cununa si fara himen prealabil..” Ce e aia “prealabil”? ca suna tare urat.. :)))

  7. Irs 4 October, 2011 at 09:11

    Nu ma asteptam, dar cel mai progresist pare popa!

  8. Rada 4 October, 2011 at 09:13

    @Simona Catrina: Duminica pe la aceeasi ora pe acelasi post e viata satului. Uiuiuisiiarauimaaaaa :))

  9. Dan1 4 October, 2011 at 09:14

    @sebra: Dar mangă! :))
    E o expresie: “şoşeli şi momeli”…

  10. N.A. 4 October, 2011 at 09:39

    Ma, tu vrei sa-l seduci pe andryusha! =))

  11. iulian rinder 4 October, 2011 at 09:47

    Draga C. Preoţii au sfinţit tezaurul folcloric? Udrea a tăiat panglica sau prepuţul lui Furdui Iancu? Că vorba segereilor din toate redacţiile, din text nu reiese foarte clar. Şi o ultima intrebare: “catehizaţie” este sinonim cu o cotizatie… de partid?

  12. Dan1 4 October, 2011 at 09:52

    @N.A.: Si pe camio! =))

  13. RoseN 4 October, 2011 at 09:58

    @Dan1: Tzzztzztz, ce ganduri impure aveti intr-o dimineata asa de frumoasa! de exemplu mie o baba azi mi-a mormait ceva de Sfantu Anton, si-a vrut sa-mi sechestreze plasa =)) deci va rog, probabil e vreo zi sfanta…

  14. Dan1 4 October, 2011 at 10:07

    @RoseN: Si tu i-ai mormait de Sfântu Asteapta, este?! =))

  15. RoseN 4 October, 2011 at 10:12

    @Dan1: 😀 Inca nu pot sa vorbesc despre acest episod traumatizant, sunt in stare de soc, te rog frumos 😀
    Nah serios acuma, daca ajung babutele sa traga de plasele oamenilor pe strada, hmmm…ceva nu-i chiar ok

  16. ady 4 October, 2011 at 10:14

    asa-ti trebuie daca deschizi televizorul! 🙂 daca n-ar fi inceput o serie noua dintr-un serial care-mi place al meu ar fi exclusiv pe post de mobila care aduna praf, fara vreo utilitate aparenta. o ora pe saptamana e suficient. chiar si pentru clasicul “meteo” de dimineata prefer radioul.

  17. N.A. 4 October, 2011 at 10:18

    @RoseN: Minte, nu-i azi nici un sfant Anton, sunt niste domni Atenei, Ierotei, Audact, Domnina si Calistena.
    Dar ma tavalii de ras cand vazui a cui onomastica e joi. In afara de Sf. Toma. Sf. Erotiida!!! Dupa el o fi fost botezat Caramida Erotica, unde esti Sare’n Ochi, pregateste-te de chef! =))

  18. N.A. 4 October, 2011 at 10:19

    Sari, m3biseeeee! Ma-nghesui cetateanul german intr-un colt si zbiara la mine ca nu mi-am platit nu’s ce impozite!

  19. N.A. 4 October, 2011 at 10:22

    @RoseN: Lasa, fata, priveste partea buna a lucrurilor, decat sa fi fost vreun aurolac sau vreun vlajgan vanjos, mai bine o babuta. :))

  20. Dan1 4 October, 2011 at 10:26

    @N.A. & @RoseN: Sau vreu bebeluş fioros! :))

  21. M3bis 4 October, 2011 at 11:26

    @N.A.: Sării, acum sări și tu cu o cafea!

  22. Subinus 4 October, 2011 at 12:03

    Cum schimba ala viermusii cu pasta ? Viermusii sunt de carlig iar pasta se aplica pe plumb sau peste nada de carlig (boilie, porumb,etc) si are doar rol atractiv, in plus fiind si solubila, n-are cum sa tina pe carlig… ooops, asta nu-i blogul lui Groparu’ .

    Revenind, am auzit ca unii chiar pupa pestii pe gura fara sa se fi spovedit in prealabil si in plus mai si duhnesc a zeama din Strugurele de Aur.

  23. N.A. 4 October, 2011 at 12:11

    @M3bis: Pe care doar ce o beui! Da’ mai sar cu una, nu-i bai! :*

  24. 4mall 4 October, 2011 at 12:35

    @N.A.: Vezi ca asta cu cafeaua e cel mai clasic pretext…

  25. Morom3t3 4 October, 2011 at 12:41

    Vez, Catrino, tembelizorul face rau. Cin’ te pusa sa iesi din bucatarie?

  26. Ina_adevarata 4 October, 2011 at 13:24

    Simt din acest text al Simonei Catrina regretul ca pe nici un post pe care a zappat nu era Boc. A fost nevoita sa se uite la tot felul de prostii- catehizatie, viermusi, folclor- in loc sa urmareasca un discurs serios, mobilizant al premierului, asa cum isi dorea.

  27. ralu 4 October, 2011 at 13:57

    catehizaţie nu am gasit in dex on line. p.s. pe site-ul trinitas nu am cautat

  28. elena 4 October, 2011 at 14:04

    ,,Hai, Catrina, si ne-arata…”le aratsi destul de bine se pare…poate ca ai fost un pic rautza cu ,,inexpulzabila Marioara Murarescu”- e adevarat ca ,, e de cand ma stiu eu…si tu”- ador umorul tau inteligent…
    Dar nu asta am vrut sa spun…m-a surprins inceputul tau de articol pt ca de ceva vreme fac la fel, adica ascult si vad posturi religioase…nu mai pot sa ascult comentarii politice,nu-i mai pot vedea si auzi pe cei al caror job e datu’ cu parerea, gen madame Tatoiu care ,,chiar le stie pe toate… nu ma mai pot uita la ,,cine sta pe hepilica” sau la alte ,,accese directe” sau nu- mi-e rau…asa ca ma uit la cate un program religios ascult- nu ascult nu conteaza…dar nu ma crizez…O fi de la ,,40+”???

  29. M3bis 4 October, 2011 at 14:10

    @Morom3t3: Am ajuns cu numărătoarea la 2!

  30. Dan1 4 October, 2011 at 14:12

    @elena: E de la comentatorii ecumenici de pe DC >:)

  31. Nelly 4 October, 2011 at 14:23

    Ori n-a plouat, ori s-a fumat.

  32. Simona Catrina 4 October, 2011 at 14:43

    Elena, multumesc frumos! 🙂 Dar sa stii ca n-am zis “inexpulzabila”, am zis “inexpugnabila”, care nu e neaparat ceva catastrofal, depinde cum pui problema. :)) Si da, s-ar putea sa ai dreptate, o fi de la 40+, ca pe vremea cand eram o tinerica de 39 de ani, nu ma uitam decat la MTV :))

  33. Tzica 4 October, 2011 at 20:47

    Dualismul gnostic, nu poate fi negat si sacrificat de dialectica necrutatoare a culturii si gandirii, in favoarea pragmatismului, ma rog ..realismului daca vreti.Gandirea realismului este ludica, fara miza epistemologica si se arata insidioasa la adresa profunzimilor.Realismul inseamna suprafata si imanenta, accident si intamplare, indeterminare si diferenta si desi aceste caracteristici marcheaza o falie intre pragmatism si realism, nu pot sa nu remarc ironia usturatoare prin care laicul si socialul sunt repuse in drepturi.Indraznesc sa sper ca una din urmatoarele teme va dezbate:
    Fotbalul frustare sau eludare (eventual Ludicul sub semnul etapei), Hedonistica batutului covoarelor, Conditionalele contrafactuale si sambata in familie…

  34. kilroy 4 October, 2011 at 20:56

    @Rower: prea-labi-l. Hmm, e chiar dubios
    @Simona Catrina: Pe Mărioara Murărescu nu au facut-o statuie, inca?

  35. RoseN 4 October, 2011 at 21:04

    @Tzica: Iar fu doamna la mall cu toate cardurile, ha?!

  36. kilroy 4 October, 2011 at 21:07

    Io-te-o, mult stimati si stimate, e vie, da din coada:
    http://www.youtube.com/watch?v=eOezKWfXLnM

  37. Tzica 4 October, 2011 at 21:55

    @RoseN: naah…apoftegma generata de refractarismul epistemologic in relatia cu (mama) soacra 🙂

  38. Ramses3 5 October, 2011 at 14:56

    da chiar tu esti Simona Catrina sau Catrina Simona?

Leave a reply