Postul nu e post destul

Ecologia picnicului la români

Ionuţ Şendroiu

Imaginea familiei de gherţoi, care pleacă de la picnic lăsând pajiştea acoperită cu resturile chiolhanului, a devenit un clişeu expirat. Cocălarii şi-au rafinat apucăturile, făcând în ultimii ani progrese ce nu ar trebui ignorate.
Evaluând aspectul pajiştii pe care a avut loc picnic-ul, deosebim mai multe tipuri de melteni.

1. Melteanul clasic.
E ăla care nu se va schimba niciodată. Îşi aruncă gunoaiele haotic, peste tot prin poiană. Borcanul de muştar aici, bidonul de bere la 2,5 L acolo, sticla de vişinată peste caserolele de ceafă de porc, în tufa de zmeură. Foarte probabil, continuă să îşi spele Dacia în pârâul de munte. Teoria lui e că ecologia asta e ceva masonic. Natura patriei se reface de la sine. Pe vremea lui Ceauşescu, Ştefan cel Mare sau Burebista nu era nici un fel de ecologie şi, evident, o duceam mult mai bine. De obicei, la fiecare 20 de manele ascultă ceva patriotic, gen Cenaclul Flacăra.

2. Melteanul purificator
Nu este clar ce lob cerebral este ars la această categorie de indivizi, dar ei îşi adună conştiincioşi toate resturile şi le depozitează în vatra focului. Mintea umană nu este deocamdată capabilă să înţeleagă de ce. Probabil că sunt adepţii unei teorii secrete, conform căreia tăciunii stinşi vor absorbi pet-urile, sticlele, pungile şi conservele, aşa cum cărbunele medicinal absoarbe gazele intestinale provocate de costiţa de porc cu fasole, înecată în multă bere.

3. Melteanul cu pungă
Supranumit şi Melteanul Marsupial, acest ins îşi înfrânge pornirea ancestrală de a arunca sticla de bere în pârâu, după golire. O depune tacticos într-o pungă, alături de celelalte resturi. Înainte de a se retrage la el în cartier, Melteanul Marsupial îşi lasă cu mândrie sacul menajer burduşit cu gunoaie în mijlocul poienii în care a campat, pentru a transmite vecinilor de picnic şi tuturor urmaşilor mesajul subliminal “io-te, băh, ţăranilor, ce cilivizat am fost io, cu familia mea!”. Dacă maidanezii nu ar face punga franjuri în timpul nopţii, mostra de civilizaţie, împreună cu toată mizeria din ea, ar putea fi admirată şi la anu’, de Unu Mai.

4. Melteanul tomberonier
El nu locuieşte la bloc de ieri de azi şi ţine să demonstreze asta tuturor ţăranilor care îşi frig cârnaţii în jurul său. Ştie ce e tomberonul şi la ce foloseşte el. Cunoaşte şi “semnu’ de reciclare”. De aceea, preferă să-şi planteze grătarul prin pădurile în care municipalitatea a instalat coşuri de gunoi. Pentru a-şi etala noţiunile de protecţia mediului, işi depune resturile menajere în jurul punctului de colectare a gunoiului. Esenţa este ca nici măcar un capac de bere să nu ajungă în tomberon, toată mizeria trebuie expusă pe lângă. În viziunea melteanului tomberonier, o ţară curată înseamnă, în primul rând, tomberoane curate.

Share:

23 comments

  1. Mortyse 17 August, 2011 at 11:26

    Dragul de Doc! Stia ca azi tre’ sa radem la textul lui Pirca si el a venit cu un text serios de responsabilizare ecologica.

  2. Mortyse 17 August, 2011 at 11:30

    In alta ordine de idei, pe langa melteanul care vine din Germanica sau Italica plin de aere, cu baxul de peturi intr-o mana si cu securea in cealalta, sa-l vezi pe ala care vine cu duba incarcata de melteni peturi si marlanie + o drujba, ca el vrea sa faca foc de tabara + sa-si ia si acasa, ca are centrala pe lemne … si-l vezi cum timp de doua zile taie padurea … ce, dom’le, ce te bagi! Vezi, asa-i lumea proasta in Romania, toti se iau de tine, nu poti sa stai si tu la un picnic linistit si sa-ti iei niste surcele acasa… Si crezi ca padurarii au curaj sa se puna cu astia? Pf, mor de frica, mai ales daca zona e fara semnal si la mama naibii.

  3. Robintel 17 August, 2011 at 12:03

    Adevărul este că să stai de bună voie și să mănânci lângă tomberoane trebuie să fii de-a dreptul un supraom de-al lui Nietzsche.

  4. Toto 17 August, 2011 at 12:28

    Daaaa, nimeni nu mai scria de chestiile astea, in 2007 era la moda!

  5. Cristi 17 August, 2011 at 12:33

    Jumatate din tomberonieri arunca din mersul masinii punga cu gunoaie.

  6. sendroiu 17 August, 2011 at 13:50

    @Toto: pai, asta constatam si eu: din 2007 pina acum, picnicistii s-au mai cizelat, s-au diferentiat pe categorii …
    E un fel de evolutie, cum ar spune Darwin …

  7. N.A. 17 August, 2011 at 14:00

    Uuuu, ce-as mai strange eu bani la buget din amenzi date cercopitecilor astora! Dupa care i-as pune sa adune cu dintii gunoaie lasate de cateva luni acolo. Pe astia si pe nesimtitii care isi lasa potaile sa se usureze sau si mai mult in lazile cu nisip ale copiiilor. Am unii in bloc. Vinde careva o maceta?

  8. Lucian Iorgulescu 17 August, 2011 at 14:52

    Nu stiu cum fac românii picnic, pentru că n-am avut încă onoarea sau oroarea de a-i cunoaşte pe absolut toţi românii, dar ştiu cum îl fac eu. Deşi sunt român cu acte în regulă, nu am lăsat în toată viaţa mea de până acum vreun şerveţel sau o pata de muştar în urma unui picnic.

  9. dyers_eve 17 August, 2011 at 15:07

    Din alta perspectiva, meltenii pot fi clasificati si dupa “amplitudine”. Astfel, avem:
    Melteanul cu raza scurta de actiune (sau “de uichend”)- ala care vietuieste si imputeste doar in imediata vecinatate a localitatii de bastina; il gasim in toate orasele, oraselele si metropolele tarii.
    Melteanul cu raza medie de actiune (sau “melteanus festivus”)- se manifesta oarecum mai rar decat primul, doar cu ocazia miniconcediilor cauzate de sarbatori legale. Are idealuri mai inalte (Valea Prahovei, Valea Oltului, Litoralul, ba chiar si Bulgaria sau Grecia) si e mai adaptat conditiilor de trafic greu. De obicei il gasim doar in metropole si capitala.
    Melteanul cu raza lunga si foarte lunga de actiune (aka “melteanul cosmopolit” sau “intercontinental”) – e cel mai de nadejde exemplar atunci cand vine vorba de exportul valorilor traditionale romanesti. Poate lovi tinte aflate in Dubai, Egipt, Caraibe si chiar Filipine.

  10. Insignifianta 17 August, 2011 at 15:09

    Melteanul automobilier nu invadeaza spatiul sacru al naturii. El desarta scrumiera doar pe asfalt si doar in locul unde parcheaza de obicei. Pe trotuar.

  11. sendroiu 17 August, 2011 at 15:31

    @Lucian Iorgulescu: nu ma refer la TOTI romanii in acest text. Am precizat ca este vorba despre ghertzoi, adica insi care pot avea orice nationalitate, nu doar romani. Din pacate, ghertzoii din aceste fotografii, facute in interval de o ora la poalele muntilor Iezer Papusa, erau toti romani, asta e!

  12. sendroiu 17 August, 2011 at 15:33

    @dyers_eve: foarte buna clasificarea ta! Si foarte utila! 😉

  13. ela 17 August, 2011 at 16:21

    Doctore , esti prea indulgent …. nu-i poti numi nici melteni , nici cocalari , nici ghertoi pt ca ar avea totusi o legatura cu primii humanoizi cu domiciliu fix in pestera !

    Astia nu sint decit niste vertebrate total lobotomizate !

  14. Belle d”Imagination 17 August, 2011 at 17:28

    Missed you Doc!

  15. Stephanie 17 August, 2011 at 18:29

    @Sendroiu: Pana la urma te-ai lasat convins sa trimiti un text…

  16. nicole 17 August, 2011 at 19:08

    melteanul/ghertoiul/nesimtitul care face gratar in balcon sau in fata blocului unde intra?

  17. Ciprian 17 August, 2011 at 19:23

    @nicole: cică un meltean din ăsta a făcut grătar pe terasă la Marriott.

  18. dyers_eve 17 August, 2011 at 20:28

    @nicole:
    Astea doua sunt specii mai curand inofensive, un fel de rude mai sarace; doar in circumstante speciale pot deveni daunatoare. Adica daca sunt dotati cu boxe si dau manele la tot cartierul.
    De exemplu, melteanul de balcon, sau “domesticus” iti poate cel mult afuma rufele (asta daca te-mpinge pacatul sa speli in uichend).
    Cat despre melteanul de parcare, e o specie cu preferinte gastronomice aparte. Toata lumea stie ca micii si fleicile au un gust mai bun daca le prepari cu gaze de esapament.
    Oricum, dupa cum pui problema, deduc ca esti din Bucuresti. Din Militari cumva?

  19. nicole 17 August, 2011 at 20:55

    @dyers_eve:
    nu, nu-s din bucuresti… dintr-un cartier de militari sunt 😀

  20. Black Ares 19 August, 2011 at 14:39

    ce imi place mie la comentariile unora este faptul ca ii blameaza pe altii ca fac anumite practici asa zis urate, deranjandu-le lor practicile urate.
    Nu am sa zic mai mult si nu am sa dau exemple, pentru ca in general oamenii cand incepi sa le zici, incep sa isi gaseasca diverse justificari pentru ei, practicile urate fiind urate numai daca le comit altii.

  21. gena 1 May, 2013 at 20:34

    @Ciprian: am vazut eu unul d-asta, in statiune la Mamaia! aproape de Rex!

  22. sendroiu 1 May, 2013 at 23:09

    @gena: adevarul este ca nici nu sunt prea multe diferente intre Marriott si Mamaia 😉

  23. dana 8 May, 2013 at 14:38

    Educatia asta incepe odata cu notiunea de igiena(fara a o exclude si pe cea mentala) si apoi putem vorbi despre chestiuni de finete in educatie. Ar fi bine sa gasim solutii in a ne directiona semenii(meltenii, ghertoii, taranii)dar si autoritatile, catre chestiuni, altfel filozofice (sic!) gen: ecologie, biodiversitate respect pentru natura….

Leave a reply