Dr. Ionuţ Şendroiu

(prima parte, aici)

Cu cei douăzeci de mii de cai putere huruind prin valuri, carena albastră a lui Maersk B a apărut dinspre pupa şi s-a postat în dreptul coloanelor noastre de la babord. Comparativ cu nava noastră (un semisubmersible drilling rig, pentru cunoscători şi pentru cei care ţin mereu google-u’ la îndemână), supply vessel-ul danez părea un bulldog ce se agită la picioarele unui dog german încremenit de reumatism. Dacă ne întindeam un pic peste bord, am fi putut să le scrumăm pe punte (scrumierele noastre fiind, oricum, destul de pline).

Între timp, căpitanul a contactat Departamentul Naval, Coordonatorul de Foraj pe Africa de Vest şi circa 20% din numerele de telefon pe care le avea în agendă, informând pe toată lumea despre “ambarcaţiunea suspectă“ ce se apropia de noi “într-un mod alarmant”. Cum nu era nici 8 dimineaţa, ora locală, presupun că şi-a primit câteva înjurături interesante.

Pe la 8:15 binoclul ne permitea să identificăm siluetele a cinci bărbaţi într-o barcă de pescuit de circa 8-9 m lungime, iar pe la 8:20 devenise clar, cu ochiul liber, că nici unul dintre cei cinci nu era femeie.

Pe fundul bărcii se putea distinge silueta unui al şaselea bărbat, care zăcea pe un năvod, lângă cadavrul unui ton, mâncat pe jumătate. Maersk a redus turaţia motoarelor şi un ofiţer, înconjurat de câţiva marinari s-a apropiat de balustradă cu un megafon. Cei din barcă au fluturat mîinile, arătînd spre trupul trântit pe plasa de pescuit.

“Ambarcatiunea suspecta” apropiindu-se de Maersk. Agregatul ala portocaliu murdar din prim plan e scripetele uneia dintre ancorele noastre

Barca se apropiase la circa 10 m de Maersk şi angolezii au început să facă spre danezi semne ce sugerau acţiunea de a vomita, după care, unul dintre ei s-a aşezat pe marginea bărcii astfel încît să scoată fundul în afară, deasupra valurilor, mimând un personaj care are diaree şi crampe abdominale. A luat apă din mare într-un bidon gol de plastic, pe care şi l-a plasat cumva pe sub burtă, între fese, apoi a lăsat apa să se scurgă din el, ca să ne arate că diareea era lichidă. Toată această pantomimă era însoţită de semne ce îl indicau pe colegul lor, ce zăcea pe năvod.

Se pare că spectacolul i-a impresionat pe danezi, care au coborât spre barcă un coş metalic plin cu sticle de apă plată. Africanii au descărcat sticlele în barca lor, şi-au l-au luat camaradul pe braţe şi l-au depus în coş, în locul sticlelor de apă.

Ridicat la bordul lui Maersk, devenise evident că bolnavul era atât de deshidratat şi epuizat, încât nu numai că nu se putuse ridica singur din coş, dar nici măcar nu se putea ţine pe picioare. Marinarii danezi l-au cărat pe umeri, în timp ce angolezii au întors barca şi, punând în funcţiune micuţul lor motor de 45 CP, s-au îndepărtat spre Sud. După ce au parcurs vreo 500 m au redus viteza şi au început să lanseze un năvod …

– Păcat că danezii s-au grăbit şi nu i-au lăsat pe angolezi să continue pantomima, zic, întorcându-mă spre căpitan. Dacă ar fi sugerat şi febra, tabloul de holeră era aproape complet. Vă daţi seama, comandante? Un diagnostic prezumtiv de holeră, sugerat prin semne?

În timp ce mă pregăteam să fiu transferat pe Maersk B să văd bolnavul, l-am auzit pe căpitan comunicînd prin staţie:
– Piraţi?! Ar fi fost bine! E mult mai grav: o bombă biologică!

Share:

22 comments

  1. 4mall 23 December, 2010 at 09:07

    Si pana la urma, ai murit sau nu?

  2. dush 23 December, 2010 at 09:09

    tz tz tz, dom doctor…cum semanati spaima intre marineli…si pana la urma? un pic de dezinterie?

  3. Borish 23 December, 2010 at 09:18

    Poate e sub acoperire, urmand ca noaptea sa le faca semnale cu voma celorlalti.. planuind un atac surpriza..

  4. ion ion-romanul care nu face politica 23 December, 2010 at 09:45

    Si eu care credeam ca barbatii accepta doar bombele sexi.

  5. Bear Grylls 23 December, 2010 at 09:55

    Tiens,revoila notre docteur…Si ca sa inteleaga toata lumea:nu l-am testat ca medic,dar ca scriitor e evident foarte talentat.

  6. silavaracald 23 December, 2010 at 10:10

    Chiar mă întreb cum ar fi putut fi mimată febra!? Aprinzând o torță? Sau punând melodia aia a a lui Lesko: !Ard în flăcări”… ;))

  7. Dan1 23 December, 2010 at 10:16

    @slvc
    Sau Fever a lui Boney M. :))

  8. silavaracald 23 December, 2010 at 10:27

    @Dan1
    Sau varianta Elvis a lui Fever! 🙂

  9. cuibaru 23 December, 2010 at 10:29

    poate filmau pentru ultimul clip a lui Marylin Manson…

  10. eftimie 23 December, 2010 at 10:40

    Acesta a fost ultimul mesaj primit de la doctorul Şendroiu. Până la această oră nu există niciun semn despre vaporul Maresk B., despre platformă, ci doar un miros ciudat în zonă.

    Cercetările continuă.

  11. RoseN 23 December, 2010 at 11:24

    Maaaaaaaai, nu ne speria cu treburi de astea :))

  12. Tweets that mention Intruşii 2 » Daily Cotcodac -- Topsy.com 23 December, 2010 at 11:29

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC and Groparu Nemernic. Groparu Nemernic said: RT @eftimie: Intruşii 2 http://ff.im/-vHNgy […]

  13. sebra 23 December, 2010 at 12:10

    @Doc,
    Spuneai că eşti prin Bucureşti…Ai adus şi holera cu tine sau ai venit cu mâna goală? 😀

  14. Robintel 23 December, 2010 at 14:04

    E ciudat cum, în anumite circumstanțe, holera poate fi un lucru bun. =))

  15. aisha 23 December, 2010 at 14:45

    catching diseases. today – cholera. urmeaza Intrusii 3. clar.

  16. sendroiu 23 December, 2010 at 15:34

    nu a fost holera si nici tifoida … (era afebril)
    nu mai urmeaza 3 😉

  17. eftimie 23 December, 2010 at 16:36

    @sendroiu ne surprinde felul in care compania dumneavoastră încearcă să musamalizeze acest caz. Atâta vă mai întreb, veţi mai scrie câteva texte în numele dispărului doctor sau veţi rupe colaborarea fără o explicaţie. Să ştiţi că noi, la fel ca fanii lui Frank Herbert, ne vom da seama când scrie altcineva în numele lui câteva cărţi sau postări.

    O zi bună.

  18. kekee 23 December, 2010 at 18:32

    În episodul 3 eroicul doctor Şendroiu Ionuţ , va dezammorsa acea bombă biologică cu isteţimea şi o brişcă elveţiană precum Mc Gyver.
    Acest român cutezător va demonstra tuturor clasa şi nivelul medicinii româneşti, dând pace bombei.
    Howgh !

  19. sebra 23 December, 2010 at 21:18

    @Doc,
    Păi şi ne laşi aşa în suspans?? Ce’avu ăla??

  20. sendroiu 24 December, 2010 at 16:17

    @Sebra: pai, niste “dezinterie”, cum bine observa Dush Rece …
    probabil ca unul din pestii mancati pe barca se impututise de la caldura mai mult decat putea suporta stomacul lui antrenat, de pescar african.
    luntrea le fusese purtata in larg de curenti cu circa doua zile in urma si tot atunci, spunea el, a inceput sa vomite si sa aiba scaune lichide; cand diareea te loveste la tropice, intr-un loc in care nu te poti ascunde de soare si in care ai rezerve de apa limitate, rezultatul e foarte trist …
    din fericire, ne-au gasit pe noi
    ps: in primavara 2010 au fost confirmate cateva cazuri de holera in Luanda

    @kekee: nu va mai urma nici un 3, asa cum am anuntat intr-un comentariu anterior, dar tu poti sa fabulezi in continuare 😉

  21. alex 12 February, 2011 at 14:37

    pe ce platforma se intampla asta? si eu lucrez tot in angola.

  22. sendroiu 12 February, 2011 at 15:02

    @alex, nu imi permit sa dau aici numele rig-ului si nici alte date: ma poti gasi pe facebook 🙂

Leave a reply