Postul nu e post destul

Totul despre bucătărie

Ovidiu Eftimie

La cererea publicului telespectator, în premieră, pe Daily Cotcodac, un articol despre bucătărie.

Bucătăria este acel loc prin care trecem când mergem spre beci ca să mai luăm o popică de vin. Acum, ajungând la adevăratul subiect al discuţiei, beutura, trebuie să dezbatem importanta problemă a vinului bun.

Vinul poate fi folosit în mâncare, o ceşcuţă în tava cu pui la cuptor, 10 ceşcuţe în bucătarul competent care supraveghează importantul procedeu. Dar cum îţi dai seama că un vin este bun? În primul şi primul rând trebuie să ne ferim de „vinul natural de la ţară”. Sub această egidă am băut unele din cele mai îngrozitoare poşirci posibile. Orice gospodar de oraş are câteva peturi (noi, beţivanii din Ardeal, le mai zicem popici, sună mai eco) cu un „vin bun de la ţară, de la cumnată-miu/taică-miu/socru-miu”.

Din explicaţiile gospodarului înţelegem că ruda respectivă, care a produs onorabila poşircă, este un oenolog renumit în cel puţin trei judeţe, care provine dintr-un neam ce a dat ţării cei mai buni specialişti în acest domeniu. Ramura familiei sale se trage direct din Burebista, zeci de invazii tătare, turceşti, hune sau vizigote au fost efectuate doar pentru a jefui via familiei sale. În plus, ruda asta de la ţară nu deţine niciodată un căcat de hectar de vie ci minimum un deal. A doua zi dimineaţă te simţi învigorat, ca după o invazie tătară: te doare capul ca şi cum ar fi încercat vreun han să ţi-l despice cu o sabie extrem de neascuţită.

Alte vinuri de evitat sunt celebrele vinuri din „Dealurile Chimiei”. Le ştiţi, nu le fac reclamă, genul de vinuri „Premiat”. Stai şi te întrebi cine a fost premiat la vinul ăla, chimistul care a descoperit combinaţia perfectă între alcool etilic, zahăr şi colorant? Sunt pline televizoarele de reclame la nişte crame de vin legendare. Şi cum să nu fie legendare când din 50 de hectare de vie reuşesc să extragă atâta vin încât sunt cel puţin 100 de litri în fiecare chioşc din România? Dacă boabele de struguri de acolo ar fi uraniu ar fi atâţia bani în România că până şi guvernanţii ar părea competenţi.

Înainte de masă, aperitiv aşa, e bună o ţuică. Pentru cine nu ştie, absolut toată ţuica din România este făcută la Zalău. Până acum nu am întâlnit niciun om care să aibă altceva decât „o ţuică bună, de la Zalău”. Mereţi prin piaţă, trageţi un pic cu urechea la ce discută gospodarii: „Când vii pe la mine, că am o ţuică bunăăă, de Zalău, nu prostii”. La cantităţile de ţuică existente în România mi se pare evident că întreaga industrie a Zalăului este dedicată distilării de ţuică. Sunt convins că la meciurile echipei de fotbal Armătura Zalău ţiganca aia care trece printre scaune n-are seminţe în poală, ci un bol cu ţuică din care mai dă câte un păhărel de-ăla cu fund dublu microbiştilor.

Bucătăria mai poate fi folosită a doua zi dimineaţă când vom încerca să mâncăm, fără să ne tremure mâna, o ciorbă rece, de potroace sau de perişoare. Vă urăm poftă bună.

Share:

36 comments

  1. M3bis 4 February, 2010 at 00:27

    Da’ ciorba de burtă, caldă, nu e bună, ‘ai? Ţi-o sta în gât…

  2. Le Bon Critique 4 February, 2010 at 02:13

    cat timp persista egzistenţa ţuicii(o aroma,un paharel, un bautor,cuvantul “ţţuicăăă” măcar) lumea mai are o şansă de scăpare din, nu-i aşa, meandrele concretului, cum zicea Ilici….

  3. Carmen 4 February, 2010 at 02:34

    Domnu’ Eftimie, imi place cum combateti! De aia va invit la o degustare (de vin bun, de tara si tuica nu de Zalau) la Odobesti 🙂

  4. Victor B 4 February, 2010 at 03:07

    Are la Ceasu Rău un vin bun, mmmmm. Şi o bere nefiltrată de sorbi până și ultima picătură din halbă.

    La cât am lăudat Ceasu Rău o să creadă lumea că-s chelner pe acolo şi-mi fac reclamă. De fapt sunt cel mai fidel client:D

    Chiar că, dacă veniţi lunea pe acolo daţi şi voi un semn. Clar o să fiu pe acolo sorbind maiestuos dintr-o halbă de bere nefiltrată. A, şi da sunt off-topic!

  5. Silviu 4 February, 2010 at 09:06

    Dragul meu, esti genial! Am ras cu lacrimi la citirea acestor minunate randuri. Dar sa stii ca tatal meu nu da doi lei pe Zalau, el e fan infocat al tuicii de pruna de la Pitesti (o fi avand legatura cu faptul ca e nascut acolo, nu stiu). Oricum ma bucur ca am descoperit atatea lucruri noi despre bucatarie 😉

  6. sebra 4 February, 2010 at 09:07

    Te-ai cam aruncat cu alcoolul ăla etilic din în reţeta chimistului.Nişte drojdie de pâine cu zahăr şi cu sfanta apă, ajunge pentru un vin de calitate superioară.Colorat şi aromatizat ( arome identic naturale) în funcţie de sortiment.

  7. cornel 4 February, 2010 at 09:32

    Draga autorule,
    Subsemnatu’ face parte dintre cei pe care tu ii numesti creatori de posirca, insa pentru posirca mea nu s-au incordat hoardele turcesti, hune si tatare si nici nu mi-am popularizat posirca printre aurolaci care beau “vin bun” la PET de 5 litri.
    Fac vin pentru familia mea (cam 500 litri/an)si mai cadorisesc cativa apropiati care sunt sigur ca-l apreciaza. Daca vrei sa incerci si astfel sa te determin sa nu mai generalizezi, ai adresa mea de mail, fie esti invitatul meu fie iti trimit o mostra.
    Apropo, il produc in Bucuresti din vita de vie de pe “Dealurile Bucurestiului”

  8. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 4 February, 2010 at 10:07

    @Vitor B.
    Io-te ca ma facusi curioasa, asa ca ti-am intrat in blog, da’ tot nu stiu: unde stai, bre, la Buzau sau la Brasov? Ca pun pariu ca in ambele exista cate un “Ceas rau”… 😉

  9. animaloo 4 February, 2010 at 11:18

    la zalau eventual e palinca. aici in josul tarii tuica celebra e aia de pitesti, evident facuta din prunii petrochimiei.

  10. mifty 4 February, 2010 at 11:34

    … ţuică de pileşti, moh!!! 😛

  11. Si-la-vara-cald / Vara Eterna, pentru Ciprian 4 February, 2010 at 11:39

    @mifty
    😀

  12. Florian 4 February, 2010 at 12:59

    Măi, ce-mi place mie la Eftimie este consecvenţa. De oriunde ar porni, el face ce face şi tot la castravete pileală ajunge. Trimite-l în bucătărie, că el ajunge în doi timpi şi trei mişcări în pivniţă. Dă-i un acvariu pe mână şi cât ai zice peşte îi macheşte pe locatari de ajung beţi morţi, da’ ţepeni de morţi. Pune-l să ţină o dizertaţie despre forţa violet, crezi că se sperie? Aş, din câteva fraze meşteşugite ajunge de la forţa violet la butelca rubinie.
    Păi îţi trebuie talent, frate, să nimereşti sticla din orice poziţie mai ceva ca-n filme.

  13. JULIUS 4 February, 2010 at 13:37

    @florian: ai observat corect, eu nici nu ma mai obosesc sa-i sugerez vreun subiect, stiu deja ca tot la bauturica ajunge.

  14. JULIUS 4 February, 2010 at 13:43

    aaa, si apropo, Sindicatu’! Voi stiti ca Arsulici, pe care nu-l mai vedem comentand pe aici, a fost surprins de paparazzi Daily Cotcodac pe alte site-uri?
    @Arsulici: te asteptam diseara in direct sa-ti ceri scuze si apoi mai vedem daca plecam cu tine in Caraibe, sa ne salvam relatia.

  15. mifty 4 February, 2010 at 13:54

    @Florian, ce Kid Sheleen, Kid Eftimie rulzzzz!!!!
    (ăla din Cat Ballou, ca să nu te chinui cu amintirile şi să nu torturezi de moarte goangălul nevinovat!!!)

  16. mifty 4 February, 2010 at 14:06

    şi ca să fie şi mai clar, na: http://www.youtube.com/watch?v=UvwmWqmzSXE

  17. Arsulici 4 February, 2010 at 14:22

    @Julius
    Dar tu ce cautai pe alte site-uri? cautai idei? =))
    Măi, Julică, măi, n-am timp nici să mor, ai vazut că și la mine apar rar…..
    Plus că de când sor’mea nu mai apare pe aici :(, parcă nu mai am tragere de inimă…. 🙂

    Mie imi place cum se leagă titlul acestui articol cu titlul articolului despre albul gustos, al lui 4Mall…
    Deschidem cumva curs de bucătărie? Dau Daily Cotcodac va deveni Cotcodac Rotisat Daily? 😀

  18. sixtyniner 4 February, 2010 at 14:50

    @slvc
    Buzăul e de la buze, vezi comentariile de la porecle, Ceasul Rău e braşovean şi unic, te rog.
    Conu Eftimie poate ne va scrie şi despre alte stabilimente unice din urbea sa, cum ar fi cel numit (cu firmament în toată regula) La Gaura Dulce.

  19. eftimie 4 February, 2010 at 16:34

    @sixtyniner Gaura Dulce era la Curul Cerbului orice braşovean ştie asta. Da nu mai e, acu e un local de fite acolo. Totusi, Tâmpla Spartă supravieţuieşte. E pe lângă Ceasul Rău

  20. pisica turbata 4 February, 2010 at 16:41

    fraza finala dezinformeaza poporul!!!

    ciorba se mananca inainte sa te culci daca vrei sa aiba efect. astfel, cand te trezesti din somn nu mai trebuie sa te vindeci de mahmureala.

    offff, amatori!!

  21. Dexter 4 February, 2010 at 18:02

    @pisica turbata: fac pariu ca Eftimie stie asta, dar doar cand e treaz 😛

  22. cuibaru 4 February, 2010 at 19:21

    @eftimie:”tuica”? si esti din Ardeal?

  23. JULIUS 4 February, 2010 at 19:29

    @cuibaru: e, din Ardeal o laie! E din Iaşov 😀

  24. eftimie 4 February, 2010 at 19:38

    @Julius Bine mă ăla din Beiuş care ţine cu Ştiinţa.

  25. cuibaru 4 February, 2010 at 20:14

    Sambata dimineata m-am trezit devreme, m-am imbracat in liniste, mi-am pregatit un pachet cu mancare pentru pranz, am luat cainele, am mers apoi tiptil pana in garaj si am atasat barca la Jeep si am pornit la drum. Spre disperarea mea, la iesire din garaj am observat ca afara era o vijelie de nedescris, ploaie amestecata cu fulgi de zapada, vantul sufla cu peste 95km/h. Am revenit cu masina in garaj si am pornit radioul. La stiri se anunta ca vremea se va inrautati in continuu.M-am intors in casa. M-am dezbracat inapoi in liniste si m-am strecurat in pat langa sotia mea soptindu-i la ureche: − E o vreme ingrozitoare afara. Ea a raspuns somnoroasa: − Iti vine sa crezi ca idiotul de barbatu-meu e la pescuit pe furtuna asta!!!…m-am spart la bancul asta =))

  26. M3bis 4 February, 2010 at 21:37

    @cuibaru
    Tu trebuia să scrii la Urzica…

  27. mifty 4 February, 2010 at 22:05

    @m3bis: poate avea noroc de o rubrică permanentă… “poşta redacţiei” 😀

  28. John Terry si amantele, Lumea nebuna si Cotcodacii – Zambetele de vineri 05.02.2010 | Parerile Artistului in Blogosfera 5 February, 2010 at 09:21

    […] premiera un articol despre bucatarie pe Daily Cotcodac marca Ovidiu […]

  29. N.A. 9 February, 2010 at 01:32

    =)) =)) Cred ca toate gospodinele au apreciat enorm articolul asta! =))

  30. Daily Cotcodac »  Comisionul de “bună ziua” de la BCR 20 September, 2010 at 08:05

    […] Totul despre bucătărie […]

  31. Eu, robotul de bucătărie » Daily Cotcodac 1 December, 2010 at 09:37

    […] Totul despre bucătărie, cu maestrul culinar Ovidiu Eftimie […]

  32. Misterul vieţii anterioare a lui Julius Constantinescu 30 December, 2010 at 11:52

    […] asaltul din ultimele două luni). Mai mult, Daily Cotcodac e amuzant. Oamenii vor amuzant. Amuzant e bine, e de succes. Amar de Zi e, după cum îi spune şi numele… nu prea […]

  33. La ce ne-am mai râs în 2010 | Jurnal roz de cazarmă și nu numai 30 December, 2010 at 22:49

    […] zică, 2010 ne-a adus pe DC, un articol în premieră despre bucătărie, intitulat promiţător Totul despre bucătărie. Începe aşa: “Vinul poate fi folosit în mâncare, o ceşcuţă în tava cu pui la cuptor, […]

  34. Eugen 30 December, 2010 at 23:10

    Cea mai si cea mai buna tuica ever made este cea de Nehoiu!

  35. radup 8 January, 2012 at 05:20

    Apropo de tuica de Zalau.Stai sa vezi cum este cu Busuioaca de Bohotin de la Husi.Pe toate dealurile ale nu mai exista decit citeva “sfori” de vita originala.Produc si ele cam 1500 litri anual din care majoritatea se duc in burdihanele proprietarilor,nasilor,finilor,cumnatilor si altor “bondari”care trag la mierea asta.In principiu nu ramine nimic iar daca ramine NU SE VINDE ca este prea pretioasa.Ce o fi cu sticlele alea de pe rafturi ?

  36. danutza 5 November, 2013 at 12:12

    M-am amuzat bine, mai ales la partea cu…palinca de Zalau. N-ai sa crezi, da’ eu chiar am acasa palinca de Zalau, facuta de tatal meu, care s-a apucat de agricultura dupa ce-a iesit la pensie (asta ca sa nu moara de foame in celelalte 25 zile din luna, cand nu-i ajunge pensia!). Si cum casa bunicilor e langa Zalau, (stie cineva unde-i Seredeiul?!?!) pot spune ca ce-a produs e de Salaj, get-beget! Si, Ovidiu, daca esti curios, cand ajungi prin Petrosani, te invit la o degustare. Daca te tin bojocii!! :))

Leave a reply