Postul nu e post destul

Misterul felului de mâncare fantomă

Radu Pircă

Orice restaurant care se respectă pune în meniu cel puţin un fel de mâncare pe care nu-l are niciodată.

Acest fenomen bizar e uşor de observat dacă te duci suficient de des la o singură crâşmă – fie din lipsă de imaginaţie, fie pentru că la toate celelalte restaurante manifeşti o reţinere inexplicabilă vizavi de inventivitatea bucătarilor care au decis că ciorba de perişoare poate, în fond, să nu conţină nici perișoare, nici ciorbă, iar friptura nu e bătut în cuie să fie făcută din carne. După un timp vei descoperi că există un fel de mâncare, aparent inocent, pe care nu îl au absolut niciodată. Nu trebuie confundat nici cu felurile de mâncare care lipsesc întâmplător fiindcă n-a avut bucătarul chef să frământe aluatul sau n-a găsit roşii destul de ieftine. Nu e nici ceva exotic; dacă ceri din meniu degetele de elefant flambate cu ouă de prepeliţă amazoniană, s-ar putea să ai surpriza să le şi primeşti sau, în cel mai rău caz, să ţi se spună să revii mâine, fiindcă azi li s-a terminat alcoolul pentru flambat. Dimpotrivă, felul de mâncare fantomă e un produs perfect banal, de exemplu ciorba de fasole ori cartofii țărănești – ceva ce până şi o popotă a armatei română sau un restaurant din Mamaia ar putea să prepare cu succes.

Evident, tocmai pentru că lipseşte întotdeauna, felul de mâncare fantomă ţi se pare brusc extrem de interesant, un soi de Triunghi al Bermudelor în meniu. ”Trebuie că e ceva foarte bun, care se prepară doar la ocazii”, te gândeşti și pe loc îți lasă gura apă. De fiecare dată când mergi la respectivul restaurant sari grăbit peste fripturile, sufleurile şi prăjiturile din meniu pentru a te interesa exclusiv de iluzoria ciorbă de fasole. ”Nici azi n-aveţi?”. ”Nu, îmi pare rău, dar mai reveniţi, poate spre sfârşitul săptămânii.” Uneori te şi aţâţă, pentru ca focul patimii să nu se stingă cu totul. ”Da, cred că mai e o porție de ciorbă de fasole, staţi să verific la bucătărie”. Clipele de aşteptare îți par ore. ”Nu, regret, tocmai se terminase, dar cred că mai facem pe luni-marţi”.

Practic, nici dacă ţi s-ar fi pus heroină în mâncare n-ai reveni atât de des. Evident, felul fantomă lipseşte întotdeauna şi te mulţumeşti cu nişte substitute nesatisfăcătoare, ca să nu zici că ai venit degeaba. ”Luaţi o ciorbiţă de legume, are şi fasole, e aproape la fel.” ”Asta crezi tu, domnişoară”, îţi spui în gând, ”ciorba de fasole se uită cu milă de la înălţimea ei olimpiană la această apă chioară”.

Desigur, există şi o zi în an când bucătarul prepară acest fel fantomatic de mâncare. Dacă ești suficient de perseverent, s-ar putea să ai norocul să te afli în restaurant cu ocazia fericitului eveniment. O oprești, fără speranță: ”N-aveți ciorbă de fasole, nu?”. Domnișoara te privește mirată. ”Ba da, cum să nu avem. Vă aduc o porție?”, întreabă candidă, nu fără un pic de cruzime în glas. Când vine cu farfuria, te miri că domnișoarei nu i-a fost așternut în față un covor roșu și că n-o încadrează heralzi cu trâmbițe. Te arunci asupra ciorbei, uitând complet de maniere, de prezența altor persoane la masă, de cele cinci milenii de civilizație. ”Domnișoară, dar e infectă!”. ”Știu, de ce credeți că n-o facem mai des?”.

Share:

60 comments

  1. Radu Vasile 30 September, 2010 at 08:16

    Bai Pirca, nu e frumos nene sa te uiti in viata oamenilor asa.
    Tu ai fi din ala de la urmaritori de stii atit de bine ce mi se intimpla!
    Eeee! Firar ea de lege a urmariri comu nicatiilor electronice

  2. Dan1 30 September, 2010 at 08:33

    @Radu Vasile
    Mai degraba, in farfuria oamenilor se uita! =))
    Unul din felurile de mâncare care nici nu mai exista, este tuzlamaua. Când eram copil si ieseam cu parintii mei la restaurant, era in toate meniurile. Acum, nici nu se mai stie ca a existat… 🙁
    Daca intâlniti, undeva, un restaurant care sa aiba tuzlama in meniu, anuntati-ma!

  3. m3bis 30 September, 2010 at 08:49

    @Dan1
    Tare bătrân tre’ să mai fii de-ţi aduci aminte de tuzlama! Ce mâncare de burtă mai e şi aia?

  4. sebra 30 September, 2010 at 08:56

    Creierul pane, este după părerea mea cel mai fantomatic fel de mâncare.

    @Dan1,
    Dă o fugă până la Sinaia, acolo am tot văzut în meniuri tuzlama, dar nu garantez că o şi au, n-am îndrăznit niciodată să comand :))

  5. Dan1 30 September, 2010 at 08:57

    @m3m3
    Batrân cât timpul, sau cum se spune? =))
    Habar n-am, ca n-am mai apucat! Da’ acu’ ma obsedeaza, cum scrie si Pirca in textul de mai sus… =))

  6. Cata 30 September, 2010 at 08:57

    aşa am păţit la restaurantul Pui de Urs din Bucureşti, acum ceva vreme. Crâşma era (nu ştiu dacă mai e) cunoscută pentru friptura din medalion de urs şi în general pentru fripturi de vânat. Aşa că la o chermeză care nu era pe banii mei am zis să-mi fac damblaua şi să încerc ursul. “Medalion de urs aveţi?” Nu. “Friptură de vânat? (în meniu era căprioară, mistreţ şi nu mai ştiu ce)” Nici din alea nu avem. Vă putem face piept de pui la grătar sau nişte mici :))

  7. Dan1 30 September, 2010 at 09:00

    @sebra
    La Sinaia, unde? Pe dreapta? Ca, la cabana schiorilor n-au, la popota casa armatei n-au, la Vânatorul era inchis sau nu l-am mai gasit, iar la casa marmotelor (parca?) n-aveau – din tot meniul – decât ficatei.

  8. 4mall 30 September, 2010 at 09:02

    @m3bis: Cand eram mic, eram convins ca tuzlamaua este ciulama facuta in Tuzla (poate daca eram nascut in Vaslui nu stiam ca dupa Eforie vine Tuzla). Ma rog, ideea e ca nici in ziua de azi nu am nici cea mai vaga idee despre ce inseamna…

  9. 3fmi 30 September, 2010 at 09:02

    Discuție în restaurant despre alt fel fantomă:
    – O porție de șalău, vă rog.
    – Salău??? (ochii cât cepele)
    – Șalău.
    – Ce-i aia salău? (ș rămâne imposibil de pronunțat)
    – Ceva ce aveți in meniu.
    – Avem??!
    – Aveți.
    – Da ce-i aia salău?
    – Șalăul este un pește care… Lăsați, aduceți-mi mămăliguță.

  10. sebra 30 September, 2010 at 09:06

    @Dan1,
    În centru, bre! Pe ce coclauri cauţi tu??? :))

  11. Dan1 30 September, 2010 at 09:07

    @4mall
    Pai cred ca chiar e un fel de ciulama, dar cu bucati de burta… Si poate a fost inventata la Tuzla =))

  12. 4mall 30 September, 2010 at 09:08

    @Dan1: Deci inspiratia bate informatia 😀
    @3fmi: Tu inca n-ai invatat ca cel mai bun peste e porcu’ ???

  13. Dan1 30 September, 2010 at 09:09

    @sebra
    De centru ma feresc ca de draq, ca nu gasesti loc de parcare nici pentru o pereche de role… Deci spui, la restaurantul de la unul din hotelurile alea, Montana, Sinaia?

  14. 3fmi 30 September, 2010 at 09:10

    @4mall: Nu, dar am învățat că cel mai bun pește este mămăliguța

  15. sebra 30 September, 2010 at 09:11

    @Dan1,
    Lângă Montana, alături e şi o cafenea-patiserie.

  16. Dan1 30 September, 2010 at 09:12

    @3fmi
    Nesatioase amândoua! Dupa ce manânci, spui ca tipul ala din reclama: “da’ de mâncat, nu bem si noi un Neumarkt adevarat?” =))

  17. 4mall 30 September, 2010 at 09:13

    @3fmi: fara branza? fara smantana?
    @sebra: tu esti din sinaia? :))

  18. Dan1 30 September, 2010 at 09:14

    @sebra
    Merci, incerc sa dau o fuga in weekend numai pentru asta!

  19. sebra 30 September, 2010 at 09:17

    @4mall,
    Nu măi! Da’ mi-a rămas pe creier tuzlamaua aia, pt că în alte părţi nu am mai văzut felul ăsta de mâncare:))

  20. Dan1 30 September, 2010 at 09:22

    @sebra
    Pe creierul pané, ca poate e la fel de fantomatic! =))
    Dar sa stii ca creier pané am gasit acum vreo doi-trei ani la Cabana Schiorilor. Bine, era inainte sa o inchida pentru renovare, ca dupa ce au redeschis-o, au mai simplificat si din meniu, mi s-a parut mie.

  21. 4mall 30 September, 2010 at 09:24

    @sebra: pai daca te duci numai la munte…trebuia sa vii la tuzla :))
    @Dan1: iti recomand sa ti se faca pofta si de niste friptura cu cartofi prajiti (asta in caz ca nu gasesti totusi tuzlama, ca e pacat sa ramai nemancat)

  22. Dan1 30 September, 2010 at 09:26

    @4mall
    Ai dreptate, m-am gândit si eu ca s-ar putea sa fie doar in meniu (“fantoma” cum bine a definit Pirca termenul) =))

  23. sebra 30 September, 2010 at 09:30

    @Dan1,
    Doar la pizzării nu am văzut în meniu “creier pane”, în rest e trecut peste tot la aperitive-mizilic, alături de salam şi caşcaval (de ce ar merge cineva la restaurant să mănânce salam, nu am înţeles), dar foarte foarte rar, îl şi prepară.
    Mi-am făcut şi un obicei, să întreb dacă au, şi dacă răspunsul e afirmativ nu înseamnă că şi comand :))

    @4mall,
    Acolo cer hamsii :))

  24. Silavaracald 30 September, 2010 at 09:35

    Dar momitze? A avut careva dintre voi norocul sa manance asa ceva? Ca eu le-am gasit in cateva meniuri, dar niciodata in farfurie.

  25. 4mall 30 September, 2010 at 09:56

    @sebra: aoleo, uitasem de hamsii…
    @slvc: tu…in farfurie vrei sa le gasesti? :)) stii ce-s alea momitze, nu? =))

  26. jeu 30 September, 2010 at 10:08

    la sinaia aveau ciorba de pasarica :))

  27. ady 30 September, 2010 at 10:11

    Dan1. nu ma pricep la carciumi, dar te pot ajuta cu o reteta de tus(z)lama. una notata in goana mare la o emisiune a regretatului Radu Anton Roman.

  28. Io 30 September, 2010 at 10:19

    @Sebra

    Chiar ieri am mincat creier pane la o crisma in centru, zisa Blanduziei (pe linga BNR). Trimite-ti-va seful, soacra, colegii timpiti si alte neamuri d’astea p’acolo.

  29. sebra 30 September, 2010 at 10:21

    @Io,
    Centru cui ?? :))

    @slvc,
    Alte pofte n-ai, în afară de momiţe? =))

  30. Dan1 30 September, 2010 at 10:21

    @ady
    Merci ady, dar una e facuta in casa (si mai ales prima oara) si alta e la restaurant, unde stiu ce-i aia… Ca stii, majoritatea retetelor spun “se adauga sare dupa gust, se adauga condimente/mirodenii dupa gust” si iese cu un cu totul alt gust decât originalul.

  31. sebra 30 September, 2010 at 10:24

    @Dan1,
    Plus deranjul din bucătărie!
    Ai dreptate, mai bine la restaurant, chiar dacă mai pui sare :))

  32. Dan1 30 September, 2010 at 10:28

    @sebra
    Am vazut-o eu (pe google maps) e aproape de intersectia dintre Academiei si Doamnei (Blanduziei asta).
    Iar in legatura cu deranjul din bucatarie, am mai spus ca eu stiu sa gatesc doar crenvursti, oua si supe instant. =))

  33. sebra 30 September, 2010 at 10:31

    @Dan1,
    În Bucureşti nu mănânc decât în locaţii testate şi verificate (am senzoru’ specialist în asta;) ) , evident după ce bag la intrare o şaorma din Dristor :))

    wow..ştii să faci supe instant??? e greu? sunt bune? =))

  34. Dan1 30 September, 2010 at 10:34

    @sebra
    E greu, de cele mai multe ori imi ies, dar se mai intâmpla si sa… =))

  35. sebra 30 September, 2010 at 10:37

    @Dan1,
    Oricum e lăudabil, ştiu pe cineva care a ars ceaiul! =))

  36. anomalia 30 September, 2010 at 11:18

    @Dan1 – Thalia se numeste, mama draga! Aia cu tuslama in Bucuresti. Cauta-i la sectiunea ciorbe, ca au meniul si pe net. Te saturi privind!

  37. Dan1 30 September, 2010 at 11:25

    @anomalia
    Merci! Caut!

  38. Silavaracald 30 September, 2010 at 11:33

    @4mall & sebra
    Da’, ce, nu-s bune?! :-??
    Ca creier am si eu, momitze, nu!

  39. sebra 30 September, 2010 at 11:43

    @slvc,
    Or fi bune, fată, da’ aşa de dimineaţă? =))

  40. EstNordEst 30 September, 2010 at 11:46

    @anomalia

    Sa nu va luati de Thalia. Merg de cel putin 3 ori pe saptamana acolo (la ala din Victoriei) pe sevastopol mai exact…

    As vrea sa-l cunosc pe bucatarul ala… sa-i strang mana (nu cu usa) :))

  41. Dan1 30 September, 2010 at 11:48

    @EstNordEst
    Nu s-a luat bre de Thalia; mi-a zis doar ca acolo fac tuzlama… Tu ai comandat vreodata tuzlama acolo? Cum e?

  42. gftvmm 30 September, 2010 at 12:04

    Zic si eu asa: fudulii, momite, braga.

  43. anomalia 30 September, 2010 at 12:21

    @Dan1 – iti zic yo, e GENIALA (parerea mea)

  44. vizy 30 September, 2010 at 12:22

    Ahahahhahah, domaneeeeeeee cat de adevarat!!! Si mai e si faza naspha, cand intrebi de bautura si eu nu au decat o bere, desi sunt trecu 40 de feluri de bere!!!!

  45. sebra 30 September, 2010 at 12:22

    @Dan1,
    Iertată-mi fie curiozitatea, da’ eşti în pofte cumva, că prea insişti cu tuzlamaua aia? =))

  46. asteris 30 September, 2010 at 12:35

    Unii au si picioare de broasca!

  47. Dan1 30 September, 2010 at 12:36

    @sebra
    Nu bre, da’ ai vazut ca si Pirca, daca nu au ceva la restaurant – AIA II TREBUIE, NEAPARAT! El formuleaza asa: “Evident, tocmai pentru că lipseşte întotdeauna, felul de mâncare fantomă ţi se pare brusc extrem de interesant, un soi de Triunghi al Bermudelor în meniu”
    =))
    Acu’, ce sa ma mai duc pân’ la Sinaia, daca e Thalia aci, lânga Budapesta…

  48. 4mall 30 September, 2010 at 12:41

    @slvc: Ai dreptate fata, si eu am, dar invers…

  49. tahemet.blogspot.com 30 September, 2010 at 12:51

    @dan1
    http://www.reteteonline.com/2008/01/tuslama-de-burt.html – e excelentă
    @tot dan1
    Cu creierul pane e o lecuţă de trudă, dar iese de leşini mâncând:

    se ia creierul de la măcelărie sau supermarket. se curăţă de pieliţe şi se lasă în 5-10 ape la rece. (apa trebuie să fie cât mai rece, şi în primele 2-5 ape se mai pune şi puţin oţet, să iasă sângele). se consideră că e suficient de spălat când nu mai e apa roşie-roză

    se pune într-un vas mai mult adânc decât larg apă cu sare şi cu mirodenii: boabe de piper negru şi verde şi roşu, boabe de ienibahar, foi de dafin, cimbru, busuioc, oregano, tarhon. (dacă ai chef de muncă şi apetit sibaritic, poţi să pui în zeama asta şi un morcov şi ceva bucăţi de ţelină)
    de preferat ca mirodeniile să fie puse în bula aceea de inox, sau după ce dă câteva clocote, strecori apa şi pui iar pe foc.
    când clocoteşte zama asta aromată, se lasă uşurel creierul spălat bine de tot în apă şi se lasă câteva momente, să se întărească, sau vreo 5 min să se fiarbă de tot.

    se scurge bine, se lasă la răcorit, se taie felii groscioare, se dă prin făină (poţi să pui în făină şi un pic de praf de usturoi şi un strop de boia) sau prin pesmet.
    se dă prin ou bătut cu sare şi cu boia şi cu piper alb măcinat finuţ

    se prăjeşte la foc mediu

  50. tahemet.blogspot.com 30 September, 2010 at 12:52

    @ Pârcă

    Nu ai învăţat încă don Pârcă că cel mai bun bucătar e soţul? dacă nu, zi-mi unde să îţi trimit o minunată carte de reţete a lui moş radu anton roman şi go cooking!

  51. Dan1 30 September, 2010 at 13:00

    @tahemet
    Merci pentru retete, dar eu cu creierul nu prea, ca mi se pare gretos (in sensul de gras)… Sebra se omoara cu asa ceva.
    Iar, cel mai bun bucatar e foamea, am auzit eu! =))
    Si mai adaug una, ca nu ma pot abtine: “boabe de ienibahar” sau de ienihabarnam? =))

  52. tahemet.blogspot.com 30 September, 2010 at 13:34

    @dan1

    Dacă-l faci cum ţi-am zis eu, nu mai e greţos. e greţos şi gras când bucătarul îl îneacă în oloi reprăjit a mia oară

    şi-s boabe de ienibahar. de ienihabarnam n-am mai auzit de ceva vreme, şi îţi dai seama că nu pot să mă duc peste fomeie să-i culeg boabili. (dacă nu s-a copt?)

  53. tahemet.blogspot.com 30 September, 2010 at 14:22

    @4mol: cf. dex
    MOMIŢĂ, momiţe, s.f. (În special la pl.) Glande situate în zona pieptului şi a gâtului la animale tinere; în gastronomie, momiţele de viţel şi cele de miel sunt utilizate pentru realizarea de preparate rafinate.

    Confunzi matale (ca multă lume de altfel) momiţele cu fuduliile, carele cică ar fi fudulia/ fala masculului

  54. costin 30 September, 2010 at 14:55

    Acum m-am prins de ce nu gasesc glume pe site-ul asta de umor. Sa nu-si sperie Julius cititorii!!! =))

  55. ienihabarnam 30 September, 2010 at 16:38

    poftim? ma cauta cineva? scuze, iesisem pana aci, in curte, sa-mi culeg momitele, aaa…pardon, bobitele 😀

  56. mifty 30 September, 2010 at 16:55

    @ienihabarnam: ai vrut să spui “fuduliile”, dar te iertăm!!! 😛

  57. Dan1 30 September, 2010 at 20:17

    @ieni-san (sau poate, sana, ca nici eu nu prea am habar)
    Spune-ne si noua, acu’ daca tot te-am prins, in Japonia exista “fantome” de-astea in meniul restaurantelor? Adica, sa ceri “Da-mi, bre si mie, un snitzel de-asta ‘Origami’!” si sa-ti raspunda “Haaaa? Onorate oaspete, umilii de noi nu am avut niciodata asa ceva!”?
    Scuze, off-topic, meciul asta (Steaua-Napoli) mi se pare BLAT!

  58. ienihabarnam 1 October, 2010 at 11:15

    @mifty: n-am fudulii, desi mi s-a spus ca-s fudula, asa ca fix momitze am vrut sa zic, finca-mi place cum suna 😀
    @dan1: sa stii ca se intampla! si sa stii ca si exprimarea propusa de tine e pe-aproape, ai surprins foarte bine eternul japonez :p

  59. Dan1 1 October, 2010 at 21:23

    @ienihabarnam
    Da’, macar lor poti sa le spui: “Preferi dezonoarea de a nu-ti satisface clientii oaspetii unui harakiri maiestrit executat?” =))

  60. Eu, robotul de bucătărie » Daily Cotcodac 1 December, 2010 at 10:06

    […] Secretul felului de mâncare fantomă, cu expertul nostru în roşii ieftine, Radu Pircă […]

Leave a reply