Evenimentul zilei de ieri

14 octombrie 1926: Winnie-the-Pooh

Radu Pircă

Poate v-ați fi așteptat ca pe 14 octombrie Daily Cotcodac să aniverseze bătălia de la Hastings ori pe cea de la Iena sau altă întâmplare sângeroasă din istoria omenirii (dacă mă uit nițel pe Wikipedia mai sunt vreo trei bătălii, două revolte, un cutremur și, mai trist, e și ziua când Arafat a luat Nobelul pentru pace). Dar nu; azi aniversăm publicarea primei cărți cu Winnie-the-Pooh și prietenii săi.

Winnie-the-Pooh – Winnie-Puh la noi sau chiar Winnie ursulețul (mă mir că nu i-au zis Vasile) a fost creat de scriitorul englez Alan Alexander Milne (foto). Milne a început bine în viață, ratându-se ca matematician. Nu mă întrebați, că nu știu cum se poate, o fi făcut vreo împărțire cu zero. Apoi a început să scrie articole umoristice la Punch – aici urma clasica poantă ”un fel de Cațavencu, dar…” și explicam de ce Punch era haios și Cațavencu nu, dar practic am folosit atât de des poanta, că acum a ajuns la fel de bună precum cele din Cațavencu.

NPG x19563, Alan Alexander ('A.A.') Milne

A. A. Milne mai scris și scenarii, piese de teatru, romane și multe alte lucruri destul de agreabile, dar despre care nu a auzit nimeni. Spre marea sa nefericire, Milne a fost însă stigmatizat drept un scriitor pentru copii din cauză că a publicat Winnie-the-Pooh și continuarea, The House at Pooh Corner (Cartierul Winnie Pooh se cheamă la noi – uneori febra imobiliară e împinsă un pic prea departe). Nimic din ce a scris după 1926 nu a mai fost luat în serios – ”a, e de ăla care a scris cartea cu ursulețul și măgărușul!”.

Milne nici măcar nu s-a îmbogățit din asta. Abia după moartea sa, drepturile asupra lui Winnie și prietenilor săi au fost vândute corporației Walt Disney. Care acum scoate anual cam 1 miliard de dolari de pe urma ursulețului, aproape la fel de mult cât produc la un loc toate personajele create de Disney însuși.

Așa că, în onoarea bietului A. A. Milne (nu și a lui Disney, care presupun că s-a uitat în oglindă când l-a creat pe Unchiul Scrooge), astăzi Daily Cotcodac îi va dedica o traducere. În această după-amiază veți avea plăcerea să nu ne mai citiți pe noi, ci primul capitol dintr-unul din volumele – azi uitate – de povești pentru copii ale lui Milne. Eu unul le găsesc foarte amuzante și pentru adulți – oricum nu pot fi mai puțin amuzante decât ce scriem noi de obicei.

A, era să uit de Winnie: ca să nu mă dea Corporația Disney în judecată că difuzez desenele lor animate (bine, eu am încercat să mă uit pe Disney Channel și n-am văzut măcar o dată desene, doar adolescenți care-și storceau coșurile), iată versiunea sovietică a lui Winnie-the-Pooh, care e foarte drăgălașă. Acum judecă-te cu Putin dacă te ține, Disney!

Dacă vreți să știți mai mult: partea economică – și legală – a lui Winnie-the-Pooh.

Share:

14 comments

  1. Xanax 14 October, 2010 at 12:29

    sa nu va dea Disney in judecata si sa trebuiasca sa platiti cu drepturile de autor DC 🙂
    aia ar sti sa faca bani din blogul asta :))

  2. offtopic 14 October, 2010 at 12:48

    @”Board-ul DC”: cum n-am gasit alta ocazie, va zic aici: fratilor, vedeti ca Moise Guran a parasit clubul antenelor. Acu’ o fi el mogulul Voiculescu membru de onoare al DC-ului, dar io zic sa nu va impiedicati in asta si sa il recrutati rapid pe Moise, pana nu se prinde TVR-ul care e valoarea lui de piata 😀 si-i baga vreun contract restrictiv, ca la PRO. Ca omul poate face mai mult decat analiza financiar-sportiva, mai ales acu’, cand s-a intors Wall Street cu fata catre voi. Dati un telefon la fratii Becali, sunati-o pe tanti aia cu parul catrofi-pai, invitati-l direct pe Moise la cina, numa; nu scapati transferul anului.
    @Julius: faza aia cu “Board-ul DC” am bagat-o ca sa-i flatez pe Pirca si Raetchi. In realitate tie ma adresam mai sus, ca tu esti finantatorul DC 😀

  3. Cla...ieee !!!Blogspot 14 October, 2010 at 12:59

    Oricum, mai misto desenele cu Mihaela sau alea cu Miaunel si Balanel. 😛

  4. Adi 14 October, 2010 at 13:14

    @ Claie

    Da , dar cand ma gandesc la Pic si Poc chiar nu suporta comparatie . Decat eventual cu Lolek si Bolek , da’ aia erau polonezi (si ar trebui sa fim patrioti in desenele animate) si , o , da! , Kukorica si Kutkoda , da’ astia , fir-ar sa fie , sunt unguri !!!! Kutkoda e un fel de Cotcodac revizionist .

  5. Dan1 14 October, 2010 at 13:18

    @Adi
    Da’ Lolek si Bolek erau cehi sau slovaci, nu polonezi!

  6. Adi 14 October, 2010 at 13:18

    @ Dan

    Serios ??? Mai rau !!! Hai ca m-am uitat : sunt polonezi , bre , cum zisei . http://en.wikipedia.org/wiki/Bolek_and_Lolek

    Stii cui i se zicea Lolek in copilarie / tinerete ? Lui domnu’ papa , sa stii . Ala polonez .

  7. Cla...ieee !!!Blogspot 14 October, 2010 at 13:27

    @Adi
    Pe Lolek si Bolek ii stiu, la fel si pe Miaunel feat. Balanel dar nu ma prea omoram nici atunci dupa ele. Ma cam enerva Miaunel asta, avea o moaca de pampalau, asa. :))

  8. Dan1 14 October, 2010 at 13:39

    @Adi
    Asa pare bre! Eu fusei convins de mic copil ca sunt cehi!…

  9. Kilroy 14 October, 2010 at 13:55

    Desenele cu Mihaela inseamna de fapt pozele din Click cu Raduleasca? Ca le-as mai acorda putina atentie

  10. N.A. 14 October, 2010 at 14:12

    Asa, asa, Pirca, ti-ai mai castigat doi cititori prin casa, pe-aci. O anumita camera e plina de poze cu tovarasu’ Winnie, Aiurila, Tigrila si ailalti..

    P.S. – Si chinejii pe vapor faceau un winnie mai bun ca asta rusesc!

  11. Cla...ieee !!!Blogspot 14 October, 2010 at 14:32

    @N.A.
    Care-s aia? Cumva si io ?:P

  12. Daily Cotcodac »  A. A. Milne – A fost o dată (I) 14 October, 2010 at 18:00

    […] fiind ”Ziua Winnie-the-Pooh fără Winnie-the-Pooh” (din motive de drepturi de autor), aveți, după cum v-am promis, primul capitol al unei cărți […]

  13. N.A. 15 October, 2010 at 11:46

    @claie – Esti pe la mine, prin casa? :))

  14. Cla...ieee !!!Blogspot 15 October, 2010 at 21:49

    @N.A
    Nu ! 😛
    Sunt mulat pe scaunul meu din casa mea, dormitorul meu …:P
    Iar in fata am o pereche ochelari, una bucata tastaura, sticla monitor si toata lumea virtuala din Daily Cotcodac..

Leave a reply