Postul nu e post destul

Un neam cu dragoste de greve

Radu Pircă
Una dintre cele mai frumoase trăsături ale poporului român este că se înmoaie la suflet și devine lăcrămos atunci când vede o manifestație sindicală.

Au ieșit cadrele didactice în stradă? Nu contează că ieri ai lăsat jumătate de salariu la fondul clasei și cealaltă jumătate la meditații, ca să-ți treacă profu’ de mate copilul. Nu ești om, dar mai ales nu ești român, dacă nu te solidarizezi brusc cu dascălii și nu ceri să ți se mai ia din salariu ca să li se mărească lor normele.

O grevă spontană a salariaților de la Metrou? Ce importanță are că din cauza asta ai să te trezești la 3 dimineața ca să faci doar 5 ore până la muncă, înghesuit într-un autobuz unde vei avea ocazia să te delectezi cu pitoreștile obiceiuri și mirosuri ale minorităților conlocuitoare? Asta nu te va opri  să ți se topească sufletul de mila bieților sindicaliști de la Metrorex și să-ți dorești ca Guvernul cel rău să le mărească lefurile nu cu 10%, ci cu 100%, retroactiv pe ultimii 10 ani, ca să compenseze – cât se poate – suferințele lor.

Sursa: ro.altermedia.info

De fapt, dacă trăia Antonescu, îi trimitea pe front, dar intenția contează. Sursa: ro.altermedia.info

Acum protestează angajații de la Finanțe. Am crezut, cu sufletul plin de sentimente neromânești, că pe ăștia o să-i scuipe lumea pe stradă, dat fiind că nu-i român care să nu fi suferit ca un câine măcar o dată în viață la un ghișeu al Administrației Financiare. Dimpotrivă; n-a fost om în țara asta – poate doar ceva unguri răi – care să nu verse o lacrimă pentru acești oameni obidiți și sortiți la o viață mizeră de croșetat, făcut integrame și răstit contribuabili în spatele unui ghișeu.

Personal, tot ce mi-aș dori să mai văd ar fi o grevă a torționarilor și călăilor.

Share:

42 comments

  1. Dan1 14 October, 2010 at 15:27

    Adica, greva sepepistilor, ai vrea domnia-ta sa vezi! =))
    Totusi, asta cu Antonescu n-o inteleg si pace! Unde-i rima? Si de ce tocmai Antonescu? Sau poate e vorba de arhitect?

  2. dyers_eve 14 October, 2010 at 15:30

    Pai, dupa greva “bulangiilor” (aka “purtatori legali de bulane”, cf Dex), si ea intampinata cu suspect de multa simpatie mediatica, la ce te asteptai acum?

  3. Kilroy 14 October, 2010 at 15:45

    Cred ca era vorba de Crin 😉

  4. motanes 14 October, 2010 at 15:45

    Pt că e un site de pamflet nu pot să vă iau în serios. Altfel, şi noi toţi suntem nişte ţigani pentru că aşa cred francezii şi italienii speriaţi de vreo 200 de netrebnici.

    Aşa şi cu bugetarii din Finanţe: Chiar or fi toţi nenorociţi şi şpăgari? Din experienţa mea de privat 100% zic că nu.

  5. fraier 14 October, 2010 at 15:47

    Stimate domn Pirca.
    De data asta te-ai facut de rusine. Combini minia proletara cu ura nationalista a legionarilor. Si daca sint un pic mai atent observ ca imprumuti un pic din textele lui Base si Iliescu. Am putea spune ca de data asta ai dat-o rau pe linga.
    As putea si sa iti spun ca am fost asistent la Universitate in Romania si ma bucuram cind primeam bonuri de masa pentru ca nu imi ajungeau banii. Erau zile cind mergeam la lucru fara bilet de autobuz pt ca nu aveam bani. Erau zile cind mincam doar piine cu margarina.
    Acuma nu mai sint in Romania (si e excelent). sint totusi trist ca o persona ce scrie (si poate cel putin teoretic sa influenteze pe cei care il citesc), poate scrie asemenea mizerii.
    Te legi de victimele colaterale si crede-ma este extrem de penibil.
    Mai urmeaza sa indemni clasa muncitoare sa porneasca o noua revolutie proletara pentru propasirea neamului. Si evident un pic de autocritica, la urma urmei numai asa vom putea sa ne dezvoltam.
    Recomandarea mea este sa treci inapoi pe traduceri si texte usurele despre activitati cotidiene fara importanta (cind te axezi pe acel model esti simpatic dar nu foarte creativ, macar nu deranjezi).

  6. Kilroy 14 October, 2010 at 15:47

    Eu vreau sa vad un meci de wrestling intre finantisti si guvernanti. M-as simti mai bine decat daca ar bate Stiinta 😀

  7. kekee 14 October, 2010 at 16:12

    dar voi, sclavii pe plantaşia Mogulului Julius nimic ?
    Nici o grevă, măcar japoneză, dacă nu română.
    Aşa cu banderola pe braţ sau pe ochi, cu suşi şi dansuri ale gheişelor, nu cu mici şi dansul pinguinului.

  8. Daniel Chiriţă 14 October, 2010 at 16:16

    Dragă Pircă, pe cea cu profesorii nu ţi-o iert. Ai pierdut un cititor din cauza ei (neimportant, dar fidel). 🙂

    Chiar cred că profesorii au şi părţi bune, nu sunt acolo doar pentru a colecta fondul şcolii şi a da meditaţii.

  9. sebra 14 October, 2010 at 16:21

    Măi, eu sunt solidară cu oricine strigă “Jos Guvernul!” şi dacă văd un căţel că face pipi pe gardul Cotroceniului, îi cumpăr un os:))

  10. ErRon 14 October, 2010 at 16:27

    Pirca,
    Care norme sa li se mareasca profesorilor????
    Poate voiai sa zici salarii, ca de norme nu doreste nimeni sa auda ca s-ar putea mari!!
    Eu, de exemplu, (si ca mine toti cei din invatamantul special!), am 16 ore pe saptamana in norma!!
    Cand m-apuc sa spun p-aici ca-n America stateam in scoala 8 ore zilnic, se uita cu totii siderati la mine! Ce mai idei pot avea !!!!X(

  11. fraier 14 October, 2010 at 16:29

    imi retrag postul numarul doi si imi cer scuze pt el.
    Nu imi retrag parerea despre articolul lui Pirca.

  12. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Un neam cu dragoste de greve -- Topsy.com 14 October, 2010 at 16:33

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC, sebra. sebra said: Daily Cotcodac» Un neam cu dragoste de greve http://bit.ly/cW5N5z […]

  13. ErRon 14 October, 2010 at 16:34

    A nu se intelege ca sustin guvernul si masurile lui idioate, dar sistemul de invatamant trebuie restructurat total!
    Fondul clasei si al scolii este i-le-gal!!

  14. JULIUS 14 October, 2010 at 16:36

    Stimate domn “Fraier”,

    ne-am adunat aici, pe site-ul asta, niste oameni care se simt bine impreuna – mai radem, mai glumim, mai sarim si calul, unul te face zdreanta, tu il faci oligofren, important e ca nu ne jignim. nimeni, dar absolut nimeni nu te obliga sa intri pe-aici. iar daca ai copii, tine-le predici lor, noi suntem prea batrani pentru asta, si avem si alte lucruri de facut.
    cat despre recomandarea facuta lui Pircă, nu vrei sa ne arati niste pagini memorabile scrise de tine, inainte sa-i dai lectii? daca nu poti, recomandarea mea e sa ne citesti (sau nu, la alegere), dar sa nu mai lasi comentarii – macar asa nu deranjezi.

  15. Pirca 14 October, 2010 at 16:43

    @Julius
    Esti prea nervos. Omul e in Canada (zic si eu dupa IP, poate gresesc) si normal ca e calm si relaxat iar noi ii parem niste maimute isterice. Acum zi si tu dupa cativa ani in care n-ai mai avea nicio forma de contact cu functionarii / profesorii / doctorii / politistii / politicienii / ziaristii / soferii / oamenii din Romania, tu n-ai fi si n-ai gandi la fel?

  16. sebra 14 October, 2010 at 16:45

    Ioiiii!!!! Pe DC, “miniştrii” coboară pe site să discute cu protestatarii=))

  17. fraier 14 October, 2010 at 16:49

    Sincer sa fiu nu cred ca am tinut o predica. Opinia lui Pirca este opinia lui. Nu am pretentia ca stiu sa scriu. Nu am incercat si nici nu voi incerca sa scriu.
    Cit despre sfatul/comentariul meu – se inscrie pe linia daily cotcodac. Se pare insa ca daca cinva va zice ceva ce nu va pica bine automat devine deranjant.
    Poti sa intelegi indignarea mea referitoare la articol. Am plecat din Ro tocmai pt ca am fost umilit (primeam un salariu de doi bani). Ai mei inca lucreaza in invatamint in Ro si nu dau meditatii si nu au luat spaga si e jenant sa aud cit de putin salariu au si cum le-au taiat din salariu si toate cele.
    Deci cind Pirca da cu tasta in varza da-mi voie sa imi exprim opinia (e doar o opinie si nu o predica).

  18. JULIUS 14 October, 2010 at 16:50

    @Pirca: personal, structura nu cred ca-mi permite sa fiu calm si rational, dar da, imi place sa dau vina pe cei din jur. de fapt, cateodata merg cu nerusinarea pana acolo incat imi inchipui ca daca ma nasteam in germania as fi fost harnic.
    @sebra: tehnica nu e noua – vii, cobori printre oameni, ii asculti, le dai asigurari ca o sa fie bine si, cand iesi de-acolo, ii soptesti consilierului: “omorati-i pe toti”. stii, si nazistii le spuneau evreilor ca or sa faca duş…

  19. sebra 14 October, 2010 at 16:56

    @Julius,
    Naziştii uitau să spună din ce-i făcut săpunul…

  20. Adi 14 October, 2010 at 18:11

    Ma , nu-i vesela viata de profesor . Am fost si eu , patru ani , prof de mate , cu doua norme : la liceu (unde aveam catedra) si la Politehnica din Cluj (unde tineam niste seminarii de optimizari , dar catedra nu era aprobata de minister – trebuia sa treaca trei ani consecutivi in care sa se tina cursul pentru a fi definitivat postul si eventual sa concurez atunci pentru el) . In sfarsit : ce vreau sa spun este ca desi norma era de 18 ore la liceu (plus una de dirigentie) si de 12 la Poli. , eram ingrozitor de ocupat toata saptamana : lectii si seminarii de pregatit , lucrari de corectat , plus orele (care pot fi foarte obositoare daca te intereseaza) , plus orele de consultatii din timpul scolii si cele dinaintea corigentelor . E adevarat , aveam colegi extrem de linistiti , care nu se stresau deloc si aia se plangeau cel mai mult . Cert este ca nu e cum pare dinafara . Iar de banii dintr-un salariu abia imi plateam chiria si cheltuielile la bloc , de-aia imi trebuiau doua slujbe . INSA : cand nu mi-a mai convenit am plecat , ca nu te tine nimeni legat . Asta vorbind din punctul de vedere al grevistilor . Din punctul de vedere al guvernantilor , insa , daca pleaca toti nu rezolvi nimic , din contra …

    A , nu am dat meditatii elevilor mei (decat consultatii deschise tuturor) , deci cei care si-au dat salariul pe meditatiile mele (ca aveam si de alea – nu multe) nu ma plateau ca sa le trec copilul . Si l-am picat inclusiv pe nepotul directorului .

    Cum ar veni , au dreptate (intr-un fel) si cei ce s-au suparat pe tine si tu . Ma rog , tu mai mult , ca cei suparati te-au luat prea in serios (cum am facut si eu – scuze! ) .

  21. ioana 14 October, 2010 at 18:51

    mi se pare un pdv mai mult decat simplist. Chiar daca imi place f mult Pirca

  22. Dan1 14 October, 2010 at 18:53

    Dom’le, hai sa comentez si eu ceva repede, sa mai detensionez atmosfera! Deci eu simpatizai cu greva politistilor! Asta e! Pot sa va spun si de ce: au compus un distih o pereche de rime presedintelui; acu’, eu nu fac confuzie intre versificatie si poezie, dar mi s-a parut un mare pas inainte pe calea sensibilizarii acestei categorii socio-profesionale. Si va sfatuiesc, daca Doamne-fereste meritati un proces-verbal de contraventie, provocati-i sa-l scrie in versuri! =))

  23. Pirca 14 October, 2010 at 19:04

    @fraier
    Eu oricum nu cred ca esti roman, pentru ca din ce spui rezulta ca esti de mai mult de o saptamana in strainatate si totusi vorbesti corect limba materna. Deci nu poti fi decat un bot, ceva.
    @sebra
    Da, dar era bio sapunul ala.
    @ioana
    E un pamflet, normal ca e simplist, poate chiar si stupid.

  24. ioana 14 October, 2010 at 19:14

    pai asta-i, ca mi-ar fi placut sa fie mai stupid.
    Dar, avand in vedere ca, incet-incet, strange mai multe fete revoltate decat postul cu Isus :)), inseamna n-oi avea eu o zi destul de buna ca sa-l vad cum trebuie. Abia ce-am iesit din greva :))

  25. Adi 14 October, 2010 at 19:19

    @ Dan

    Cum ar fi :

    “Legea-i incalcat / Deci te-am amendat ” .

    “Fiola s-a-nverzit / Deci te-am dovedit / Si ai de platit / Sau de mituit / Politist frumos / Fluiera duios / Politistul drag / Banii , ca te sparg.”

    “Treci pe partea dreapta / Vita incaltata.”

  26. Dan1 14 October, 2010 at 19:36

    @Adi
    Sau chiar (ca tot il simpatizeaza Julius pe Tudor Chirila): “N-am nevoie bah de spaga/Totusi, baga-baga-baga” =))

  27. anndryusha 14 October, 2010 at 19:45

    Gata, m-am hotărât: nu mai plătesc fondul clasei, fie ce-o fi! =))

  28. anndryusha 14 October, 2010 at 19:46

    Cel mai tare comentariu:
    “unul te face zdreanta, tu il faci oligofren, important e ca nu ne jignim” =)) =)) =))

  29. fraier 14 October, 2010 at 21:01

    @Pirca
    consider chestia cu botu un compliment. Nu mi-e rusine ca sint roman. Nu o ascund si cu siguranta nu am de gind sa ma prefac ca mi-am uitat limba. De altfel accentul (italian/englez etc) fortat il consider o totala dovada de imbecilitate si prost gust.
    Da – nu imi place ce se intimpla in tara si da – mi-ar fi placut sa predau in romana si nu in engleza, dar na, cind ma gindesc la citi ticalosi sint in Ro si citi indivizi au ajuns in fata……. nici nu are sens sa analizam subiectul.

  30. N.A. 14 October, 2010 at 21:39

    Am predat si eu o vreme si, terminand Literele, cunosc muuuulte cadre didactice. E durere! Daca se tine musai sa luam subiectul atat de in serios (da’ parca aici intram sa ne deconectam nitel, nu suntem satui de dramele zilnice si de atatia care se iau mult prea in serios?) ati privit putin clasa asta? Cea mai mare parte din cei care au avut ceva in cap au plecat in alta parte, fortati de stomacul care nu se mai oprea din ghiorait. Au ramas aia ce de-abia s-au tarat prin facultate si care nu aveau oricum alte optiuni, imaginatie, nu i-a angajat nimeni altcineva… Nu pot sa uit o fosta colega de an care in anul IV de facultate traducea “sa luam masa impreuna in oras” “let’s take the table together in the city”. Nu va spun ce profesoara titrata a ajuns si cum indobitoceste copiii..
    Bineinteles, exista si exceptii – chiar cunosc – persoane care nu duc grija zilei de maine multumita familiei mai instarite sau – si mai rar – cei care chiar iubesc meseria asta mai presus de propriul bine.. Mult prea rar..
    Adevaratii dascali au iesit la pensie..

  31. N.A. 14 October, 2010 at 21:43

    @Pirca – Eu cred ca cea mai induiosatoare ar fi greva politicienilor! :))

  32. N.A. 14 October, 2010 at 21:44

    @anndryusha – Asta a fost de aur! =))

  33. anndryusha 14 October, 2010 at 23:06

    @N.A.: da, Julius e cel mai tare. =))

  34. ErRon 15 October, 2010 at 03:28

    @N.A.
    Nu inteleg, fata, ce ai cu colega!! Daca dorea sa-si plimbe masa, ce bagi tu strambe???:D
    Ia sa fim mai deschisi, mai maleabili!
    Fiul profului caruia i-am scris eu din America, tocmai ce si-a luat doctoratul (in psihologie!, la UBB!!), iar proful, de 70 de ani, nici nu s-a pensionat, nici n-a murit, va veni la inspectia mea de grad!:0)

  35. Dan1 15 October, 2010 at 08:19

    @ErRon
    Ai cam pus-o, soro! Daca ti-a trebuit sa-i faci arogante transoceanice!

  36. mifty 15 October, 2010 at 10:25

    @N.A.: păi deja o fac, dragă!!!
    prin interpuşi: poliţişti, finanţişti, etc, etc…
    şi o chestie ciudată: aţi observat că ăia care chiar muncesc nu au timp de greve??? 😀

  37. N.A. 15 October, 2010 at 10:46

    @ErRon – Aoleo, chiar vroiam sa te intreb ce s-a mai intamplat, daca ai trecut cu bine… :-SS
    Multa bafta!

  38. N.A. 15 October, 2010 at 10:51

    @mifty – Da, dintotdeauna, chiar observasem si eu pe la fostele locuri de munca 😀
    Dar eu vreau sa-l vad pe videanu (mai e in politica? eu incerc sa ma detasez de ceva timp si sa evit stirile.. ) cum scandeaza in strada ca-i mor copilasii de foame, ca i s-a scazut salariul, pe udrea ca nu-si mai permite fustite si vuitoane, pe base chiar… (am scris special fara majuscula!)
    Si sa vad lumea plangandu-le de mila…

  39. N.A. 15 October, 2010 at 10:54

    Doar ce citisem ieri intr-un ziar de o familie de 10 membri din C-ta (nu minoritati conlocuitoare) care statusera toata noaptea in frig sa vaza moastele Sfintei Paraschiva of Iasi, CU UN COPILAS (2-3 ANI), sa se roage pentru ei si pentru parlamentari si basescu!!!!!
    Ce sa mai zici…

  40. Dinu Patriciu 15 October, 2010 at 14:45

    Si totusi e un site de pamflet si satira…o luati prea in serios.

  41. Andrei 15 October, 2010 at 15:12

    ce ziceai?
    http://www.realitatea.net/cu-caschetele-la-pdl-angajatii-din-penitenciare-protesteaza-impotriva-reducerilor-salariale_760231.html

  42. urban violet 15 October, 2010 at 16:32

    Pe cand lacrimi la greva secretarelor? Fac eu cinste cu ceapa.

Leave a reply