Postul nu e post destul

Bolile turistice

Dr. Ionuţ Şendroiu

După ce ani de zile s-au fript cu ciorba expirată din cîrciumile naţionale, românii au început să sufle în concedii în iaurtul unor ţări mai calde. Cam 30% dintre ei o fac împreună cu copiii.

Cu ăia micii la palmieri
Copiii sunt cei mai susceptibili la îmbolnăviri. Sistemul lor imunitar este incomplet maturizat, iar curiozitatea specifică vîrstei îl pune la grele încercări. Măsurile de precauţie sunt ignorate de copii pe motiv că e vacanţă, iar de părinţi pe motiv de cazare la nu ştiu cîte stele. Ceea ce îi face adesea să vadă stele verzi, mult mai multe decît are hotelul pe firmă. În plus, părinţii sunt de obicei convinşi că programul de vaccinări obligatorii, aplicat de către Ministerul Sănătăţii din România, este universal valabil, din bazarul de la Istanbul pînă pe malul Nilului şi pe uliţele din Casablanca.

De multe ori, prafurile anti-diaree înghesuite pe fundul geamantanului se termină după primele două zile de concediu.

Vaccinările noastre şi bolile lor
În Marea Britanie există aşa numitele “Travel Clinic” în care programul naţional de vaccinare este suplimentat în funcţie de destinaţia turistică aleasă. Programările se fac din timp, cu atît mai mult cu cît anumite scheme de vaccinare presupun mai multe rapeluri. La noi nu exită aşa ceva, deocamdată, decît la anumite clinici particulare.

Ponturi anti-diaree
Cu toate acestea, nici vaccinările suplimentare, adaptate destinaţiilor mai mult sau mai puţin exotice, nu aferă o protecţie nelimitată. Trebuie respectate anumite măsuri de igienă, mai speciale. Iată-le pe cele mai importante:
• Consumaţi numai băuturi îmbuteliate şi verificaţi integritatea dopului. Vă este clar că sticlele cu apă plată pot fi umplute fraudulos cu apă de la robinet, lichid pe care, în 99% din cazuri, stomacul dumneavoastră nu-l va tolera.
• Atenţie la cuburile de gheaţă! Acestea pot fi preparate cu aceeaşi apă de la robinet, sau chiar mai rău. Fluviul care curge prin faţa hotelului arată superb, dar conţine microorganisme. În ţările calde, apa plată este scumpă şi nu toţi patronii îşi permit s-o folosească la fabricarea cuburilor de gheaţă. Dacă paharul dumneavoastră de whisky cere cîteva cuburi, vă urez succes, dar măcar nu puneţi şi în limonada copilului.
• Din aceleaşi considerente, nu vă riscaţi la o îngheţată, decît dacă este preambalată.
• Mîncarea gătită trebuie servită întotdeauna fierbinte. În caz contrar, este mai bine să fie refuzată. Decât să vă frigeţi la intestine cu un bacil faraonic strecurat precum Ali Baba într-o ciorbă reîncălzită, mai bine suflaţi în chefir, preventiv …
• Consumaţi numai fructe care pot fi curăţite de coajă. Dacă sunteţi cu copiii, dumneavoastră trebuie să fiţi cel care curăţă fructul de coajă şi nu ospătarul sau vînzătorul. Este adevărat că cele mai multe vitamine se află sub coajă, dar în caz de dizenterie, vitaminele nu prea mai ajută. Apropos de fructele mîncate prin ţările de soare pline, englezii au o vorbă: “Cook it, peel it or forget about it!”. Ei călătoresc de mult şi ştiu ce spun.

Share:

26 comments

  1. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Bolile turistice -- Topsy.com 12 July, 2010 at 17:29

    […] This post was mentioned on Twitter by JuliusDC. JuliusDC said: Daily Cotcodac» Bolile turistice http://bit.ly/9ADuOq […]

  2. mitrutz 12 July, 2010 at 18:51

    Foarte tari sfaturile, coane! Deja m-ai convins sa economisesc banii de vacanta si sa-mi iau bere cu ei, macar aia are alcool si dezinfecteaza.

  3. alt corporatist 12 July, 2010 at 18:57

    Hai ma, in ce tari trebuie sa te duci ca sa patesti asa ceva? Adica cine e atat de dement sa mearga cu copilul in Africa?

  4. avemblog.net 12 July, 2010 at 19:09

    Daily Cotcodac »  Bolile turistice…

    Bolile turistice si sfaturile Daily Cotcodac…

  5. alexnicolae 12 July, 2010 at 19:50

    un prieten, ghid prin egipt- cica prin templele alea se cacau turistii la greu pe dupa coloanele alea. au egiptenii o diaree din aia ca bombardamentele in irak. nu, stai o clipa sa ajung la buda !(si nu prea au bude chiar peste tot!), ci right now! right here!

  6. Jules 12 July, 2010 at 19:52

    Unde dracu ti-au fost sfaturile astea acu citva ani? :((
    Nici nu vreau sa ma gindesc la ce chinuri am fost supus din cauza unor ingrediente fermecate. Noroc de mama ca mereu mi-a indesat imodium si furazolidon in bagaje. :))

  7. Razvan 12 July, 2010 at 19:55

    Eu am facut tampenia sa beau apa de la robinet in Turcia, c-am zis ca-i tara civilizata, gata sa intre in UE, si dupa aia cu ranga au trebuit sa ma dezlipieasca de pe veceu.

  8. Ion Avram 12 July, 2010 at 20:03

    Tunisia, 2007. Apa plata, 2 litri, bazar. Diaree, 10 litri, hotel. Voma, 20 litri, acasa.

  9. anndryusha 12 July, 2010 at 20:15

    @Ion Avram: ai uitat să zici – “coafura rezistă!” =))

  10. cheguevara 12 July, 2010 at 20:27

    Intrebare: la bolile turistice nu intra si sifilisul? Sau, Doamne fereste, mai rau, boala aia de umfla burta la fete… cum se numeste, ca am uitat?

  11. aNDRIIpOPA 12 July, 2010 at 20:48

    Bun! Si asa sunt putin paranoic ( http://www.andriipopa.ro/2010/06/21/ghid-anti-plictiseala.html ) cand e vorba de Bulinuta mea ( a se citi pentru documentare http://www.bulina-atomica.blogspot.com ). Deci stiu unde nu mai merg anul asta. Sau poate nu mai merg nicaieri….

  12. punKreas 12 July, 2010 at 21:05

    Acum, dac-o sa vina strainii la noi, trebuie sa decojeasca toate corcodusele pe care la mananca? :))

  13. andreic 12 July, 2010 at 21:49

    Eu cred ca riscul de imbolnavire e mai mic decat la noi pe litoral. La cum a fost vremea in ultimele zile va dati seama ce stocuri de mici expirati e in zona??

  14. enzo 12 July, 2010 at 21:58

    mai usor. mananci orice si cand te apuca panticaraia (regionalism) bagi un cartof crud – nici prea mare, nici prea mic – in tine (leac mosesc)

  15. unmihai 12 July, 2010 at 22:09

    @enzo
    pe unde-l bagi?

  16. silavaracald 12 July, 2010 at 22:11

    @unmihai
    =)) =)) =))

  17. sebra 12 July, 2010 at 22:14

    Cafea pot să beau fără nicio grijă?? Ăia mici oricum n-au voie.
    @cheguevara :))
    Şi eu m-am gândit când am văzut titlul, la boli din alea ruşinoase=))…deşi cred că nu tre să mergi peste mări şi ţări să te procopseşti cu aşa ceva:))

  18. lichu 12 July, 2010 at 22:25

    uelcame bac, doc!

  19. exvpa 13 July, 2010 at 06:59

    Am fost in Egipt si m-am pazit ca de dracu de lichide si mancaruri de provenienta incerta. La fel si in Namibia. In Filipine am rezistat cu greu la un Baloot si niste Durian. Prin India nu am mancat mai nimic timp de 4 zile, ca de baut, am terminat stocul de orice ar fi fost prin minibar. Dar asa cum este viata, vin in concediu pe acasa, si am degustat faimosii mititei de Dealu’ Negru. Urmarea a fost asa de periculoasa, ca nici cu Taft nu mi-a rezistat coafura. Acum la modul foarte serios, inainte de a pleca intr-o locatie exotica merita sa faci o plimbare pe la Victor Babes sa incerci sa te imunizezi, sau macar sa primesti cateva sfaturi obiective.

  20. dracu 13 July, 2010 at 11:33

    corect, inainte de a merge prin destinatii mai exotice, nu strica sa bagati niste vaccinuri. parca aia de la Babes au asa ceva.
    nu va luati copchii prin locuri d-astea, macar sa boliti numa voi. si dati tare cu alcoale (orice peste 30 grade, de preferat peste 40), ca astea dezinfecteaza orice 🙂

  21. Ina 13 July, 2010 at 11:39

    Eh…si io care tocmai ezitam intre citeva destinatii exotice, de la 3000 de coco in sus biletul…M-ai convins, doctore, nu mai plec nicaieri! O sa petrec un concediu sanatos, acasa. Ca de obicei.

  22. silavaracald 13 July, 2010 at 14:23

    Păi, le fierbi sau le beleşti, asta-i esenţa. Aşa poţi merge oriunde, fără pericol! 😉

  23. aNDRIIpOPA 13 July, 2010 at 14:26

    Dacă nu le poţi nici fierbe şi nici beli, le uiţi (sau te uiţi la ele…)!

  24. Laur 13 July, 2010 at 17:50

    India: no fruit, no salads, no problem – spre marea mea mirare. Ghidul meu de călătorie îi dă și un nume – “Delhi belly” – dimpreună cu o probabilitate foarte mică de a o evita. Cred totuși că tre’ să ai și un dram de noroc – în definitiv nu-ți spală nimeni farfuriile cu apă plată, iar detergentul costisește bani, bre.

  25. cato 13 July, 2010 at 21:53

    adevarate povete!

  26. CID 13 July, 2010 at 22:39

    Tarile germanice,scandinave,Beneluxul,UK,Franta,Japonia,Canada si US.In rest,numai daca ai chef de senzatii tari.Si daca m-as putea muta in una din locatiile de mai sus ce bine ar fi.

Leave a reply