Postul nu e post destul

Angajatul de la Mega

Julius şi Pircă

Dacă aţi intrat vreodată într-un magazin care nu e doar de pantofi şi hăinuţe (dacă nu, nu-i nimic, de aia există bărbaţi), aţi observat că există două tipuri de angajaţi: vânzătoarele, care formează elita, şi restul, plebea, care schimbă termenul de garanţie pe cârnaţi, bagă pâinea în pungă ca să nu mai fie bună şi crocantă şi caută în spate să vadă dacă mai e suc la 2,5 L.

Încă de la prima oră a dimineţii, angajatul de la supermarket are o faţă de zici că l-a pus cineva să dea căcatul cu lopata. Chiar şi sclavii care munceau la piramide păreau mai veseli – măcar ei ştiau că la un moment dat nepoţii lor or să vadă piramida gata, pe când angajatul de la Mega ştie că nu se va termina niciodată pâinea de băgat în pungi de plastic sau cremvurştii vechi de înlocuit cu unii proaspeţi. E un fel de Sisif – munca lui constă în a împinge la nesfârşit paleţii între raioane ca să ajungă mai repede cu detergentul la raft (practic, e ca un corporatist, doar că, în loc să facă excel-uri şi prezentări în PowerPoint, bagă pâinea în pungi).

Ceva mai bine decât angajaţii de la Mega o duc cei de la hipermarket-uri. Nu că munca lor ar fi diferită, dar sunt mai mulţi şi, dacă ceva nu s-a făcut sau s-a făcut prost, pot împrăştia vină. Mai e şi magazinul mare, aşa că se pot ascunde mai uşor după o stivă de-aia mare de produse la promoţie ca să stea. Plus că sunt arondaţi la câte un raion, dacă-l întrebi pe vreunul unde sunt pijamalele, îţi răspunde imediat că el e de la raionul de chiloţi bărbăteşti, de unde să ştie unde sunt pijamalele? Pe când la Mega, lucrurile sunt clare: “Geta, du-te şi bagă pâinea aia în pungi”.

La magazinele mai mici, în fruntea ierarhiei e ajutorul şefului. Stă toată ziua la o bere în faţa magazinul cu clienţii fideli, dat fiind că n-are voie să se atingă de casă sau de preţuri pentru că se ştie că fură. El poate chiar i-ar ajuta pe clienţi, dar cum, dacă nu intră în atribuţiile sale? Cea mai mare plăcere a lui e să-l întrebi dacă au un produs care nu se vede pe rafturi, fiindcă atunci se poate duce în spate să vadă dacă au – odată ajuns acolo, fie trage un gât de bere, fie se culcă direct. În schimb, deşi în magazin nu face absolut nimic, în sarcina lui cade cea mai umilitoare muncă la poate fi pus un angajat – să spele trotuarul din faţa magazinului. Are însă noroc că îşi poate scoate pârleala stropind fiecare client care intră în timpul ăsta.

Comun pentru toţi aceşti angajaţi este faptul că pentru ei cumpărătorii sunt un fel de paraziţi care nu fac altceva decât să-i încurce şi să trăiască pe spinarea lor. De regulă, blochează jumătate din magazin ca să pună ca lumea nişte cutii de scobitori, dar, dacă ar fi după ei, ar închide pentru totdeauna magazinul şi ar face frumos înăuntru.

Share:

28 comments

  1. Nu plange ca s-a terminat, bucura-te ca s-a intamplat » Angajatul de la Mega 3 May, 2010 at 00:11

    […] angajatul de la supermarket are o faţă de zici că l-a pus cineva să dea căcatul cu lopata. (more) De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]

  2. zoso 3 May, 2010 at 00:18

    esti un insensibil! si ei e oameni!!!

  3. JULIUS 3 May, 2010 at 00:22

    @zoso: toti sunt oameni: si ei, si functionarele de la administratia financiara, si tipii de la RDS, si fetele de la “Relatii clienti”, toata lumea, numai eu nu – eu sunt un tampit care ii deranjeaza pe toti.

  4. zoso 3 May, 2010 at 00:29

    pai vezi? problema e la tine. ia alege sa nu mai platesti taxe si sa nu mai interactionezi cu oamenii, sa vezi ce bine e. plus, ajuta sa te dai strain.

  5. Un PROST 3 May, 2010 at 00:38

    Si ei e oameni ca este sub 20 =)))

  6. JULIUS 3 May, 2010 at 00:44

    @zoso: au mai incercat si altii, dar putini au ajuns artisti sau filozofi, cei mai multi au sfarsit crezand ca pisatul contra vantului e o mare virtute.

  7. CID 3 May, 2010 at 01:03

    Offtopic dar tinand cont de ce scrie in capul paginii(meciul Deep Blue-Kasparov).
    A inceput la Sofia meciul pentru titlul de campion mondial la sah intre Anand si Topalov.In acest moment scorul este de 3,5 la 2,5 pentru Anand(vor juca 12 partide).Nu faceti si voi un reportaj ceva,dr.aventurier Sendroiu nu da o fuga pana la Sofia sau ii e mai frica de hotii de masini bulgari decat de piratii somalezi ?

  8. JULIUS 3 May, 2010 at 01:09

    @CID: ajunge ca ne chinuim cititorii cu week-end-ul cultural, ar fi culmea acum sa mai scriem si despre sah… mai ramane sa tinem rubrica de go sau sa publicam probleme de scrabble si dupa aia ne putem muta linistiti serverul pe o discheta.

  9. omu 3 May, 2010 at 04:08

    @zoso..pai te contrazici…sau pe aici nu sunt oameni si nu tu cauti sa interactionezi??cred ca ai o bere in + la bord

  10. omu 3 May, 2010 at 04:29

    @CID a propos de piratii somalezi..cum naiba scapa aia??NATO,SEATO,CENTO este..CIA,SIE,mai bine trimiteam soldatii din afganistan si irak in Somalia,ce naiba..
    am adaugat si SIE ca la numar….LOL
    pe bune,se impiedica lumea de un ciot

  11. nurya 3 May, 2010 at 08:50

    eu cred ca angajatul de la mega este special ales sa fie scarbos, neatent, impertinent si foarte foarte NESIMTIT…
    am ajuns sa cred ca in fisa postului sunt trecute toate astea.
    So nu te stresa… noi suntem cei care nu ii intelegem ei isi fac doar job-ul
    cred …

  12. Stephanie 3 May, 2010 at 09:11

    Intreaba pe oricare baiat/fata de la mega/hyper de ce se poarta asa si o sa-ti raspunda invariabil : “nu sunt motivat, salariul e de cacat etc.”
    Ce nu am reusit eu sa pricep, poate ma ajuta cineva cu o explicatie cat de cat logica, de ce stai, frate, agatat de locul ala de munca? Te obliga cineva? Du-te, prietene si angajeaza-te director sau fa-te patron,daca-ti da mana, dar nu-mi f*te mie ziua pentru ca tu esti un frustrat!
    Ah, am uitat asta :”Plm,am facut o facultate ca sa bag marfa la raft?”

  13. De ce n-am mai scris pe blog | Cronica unei vieţi. Banale. 3 May, 2010 at 09:29

    […] vor fi trecut, mă voi apuca din nou de scris. Şi voi scrie atît de bine, încît site-uri precum DailyCotcodac, Futezătorii sau publicaţii precum Dilema Veche, Kamikaze, Caţavencu, vor apela la mine, […]

  14. presacaopra(v)da 3 May, 2010 at 09:31

    La ce va mirati? cultul munci e singurul neatestat pe teritoriul carpato-danubiano-pontic!

  15. dorinho 3 May, 2010 at 09:56

    “în sarcina lui cade cea mai umilitoare muncă la CARE poate fi pus un angajat” 😉

  16. Tweets that mention Daily Cotcodac »  Angajatul de la Mega -- Topsy.com 3 May, 2010 at 10:25

    […] This post was mentioned on Twitter by Gabi. Gabi said: Daily Cotcodac» Angajatul de la Mega http://bit.ly/bdjvUj […]

  17. ewr 3 May, 2010 at 10:25

    poate nu ai mai fost demult prin super/hyper market-uri..lucrurile s-au schimbat drastic in cele mari..1.in mega ori au fost trainuiti ori le-au facut ceva..sunt f amabili..pe ici pe colo mai gasesti un “supraveghetor”care te tintuieste cu privirea ca Superman, dar asta doar daca te duci la shopping neingrijit..acum pe bune..are si el dreptate..ce dreak mergi nebarbierit la mega..si-n tricou?baiete costumu daca vrei quality..2.mi s-a acrit de astia care zic daca nu-ti convine du-te acolo, fa pe dicolo, fa-te director,patron si etc..ferchesho daca-ti da tati bani sau lingi the right ass pt un job bun,sau mai rau mai stiu eu ce ..
    nu esti o valoare..se zice ca e bine sa incepi de jos dar cand vezi ca trec anii si tu tot incepi de jos si iar de jos ca boul da, ti-e sila si sa mai bagi paine-n punga cand te gandesti cat te-ai chinuit cu job si scoala si chirie si taxe la faculte/mastere etc si vezi totusi numai usi inchise..si ce faci ca sa nu mori de foame..bagi si painea-n punga ca alternativa e saritura de pe pod..acum nu zic de toti..da mai gandeste-te ca sunt si d’astia si mai sunt si nesimtitii, dar pan la urma toti trb sa manance painea aia din punga..poate ca trebuie s-o faca cineva si p’asta..aa si asta intra la marketing, pt societati intr-adevar puturoase ca a noastra unde ne incanta ca cineva ne paga painea-n punga..nu e un must

  18. lulu 3 May, 2010 at 10:45

    hm … perfect adevarat.
    Asteptam sa scrieti si despre casiera de la orange/vodafone/romtelecom. O alta “figura” impresionanta in ziua in care te ocupi de problemele administrative …

  19. silviu 3 May, 2010 at 10:56

    Chestia cu “nu sunt motivat, salariul e mic” am tot auzit-o in ultimul timp (de fapt, de 20 de ani)si la profesori si la politisti si la functionari…Problema e in felul urmator: in momentul cand te-ai angajat ai acceptat acel salar si obligatia ta este sa iti vezi de treaba, sa-i inveti pe elevi, sa-i prinzi pe hoti, sa vorbesti frumos si sa rezolvi problemele celor care iti platesc chiar si salariul ala de cacat. Daca nu-ti convine salariul cere-i patronului o marire, fa greva, da-ti demisia, dar nu ne chinui pe noi pentru nemultumirile tale. Va mai trece ceva timp pana cand “consumatorii”,”clientii” is vor da seama ca angajatul, profesorul, politistul,functionarul sunt la dispozitia lor SI NU INVERS. Deocamdata sunt prea multi cei carora le e teama sa comenteze cand nu le convine ceva (daca nu ma mai serveste?) Dar cand va veni acea vreme va fi ca si in tarile occidentale (adica asa cum este normal): toti angajatii in astfel de joburi vor tine cu dintii de serviciul lor chiar daca salariul este de cacat si ne vom simti si noi, clientii, oameni atunci cand intri intr-un magazin sau la administratia financiara si nu hoti, banditi, criminali.

  20. anomalia 3 May, 2010 at 11:23

    Baieti, va multumesc! Uneori simt ca fac parte dintr-o minoritate a frustratilor cu serviciile de tot soiul care nu sunt ceea ce ar trebui sa fie. Ca are dreptate mama sa se uite stramb la mine cand declar ca NU VREAU sa dau bani la doctor/ functionar, etc., sau ca NU-I OK ca tanti de la casa de la market, in pieptul careia troneaza mare o insigna cu “Astazi zambesc pentru dumneavoastra” (sic!) sa se uite la mine cu o moaca de vanzatoare de la Alimentara deranjata de la o cura de barfa cu colegele, doar sa imi incaseze mie banii.
    Am lucrat in Relatii cu Clientii si chiar mi-a placut. Pentru ca am fost invatata ca am un salariu tocmai pentru ca clientul ala nervos din fata mea vine la mine sa ma intrebe nu-stiu-ce, si ca clientului aluia nemultumit trebuie sa-i multumesc pentru ca e asa, ca el ma ajuta sa fac mai bine ceea ce fac. Chiar sunt curioasa daca o sa va multumeasca vreodata cineva de la Mega pentru articol…
    Dincolo de bla-bla-ul corporatist, trebuie sa recunosc ca am dormit bine noaptea cat am avut jobul ala, ma duceam zambind dimineata la munca si, oricat de mult ma enervau unul-altul in timpul zilei, nu exista nicio problema cara sa nu poata fi rezolvata in pauza la o tigara si un banc bun cu colegii. Cat despre bani, stiam exact cat castig, stiam exact cum sa fac sa fie mai multi (adica sa stau mai mult la serviciu si sa zambesc chiar mai mult timp clientilor), iar la vremea aia mi se parea ca eu, cu facultatea inca neterminata, castig o avere (adica bagam in buzunar 800 de RON lunar, ceea ce nu mai vazuse sufletul meu la un loc in portofelul personal niciodata).
    Entry-level-ul in servicii nu o sa se plateasca niciodata bine, tocmai pentru ca e o munca cvasi-necalificata. Daca ai licenta in istorie nu prea ai calificare sa stivuiesti sticle in supermarket… te califici la locul de munca. Si daca vrei mai mult, trebuie sa o demonstrezi. Nu e nimeni dator sa faca eforturi deosebite sa te remarce pe tine, Gogu din randul patru cand se face dimineata apelul, ca ai privire inteligenta si meriti sa fii sef si sa ai salariul de trei ori mai mare.

  21. Bear Grylls 3 May, 2010 at 11:52

    Ce dreptate ai,Julius…Ma facusi sa incep saptamana pe un ton optimist.

  22. boga 3 May, 2010 at 12:16

    @Bear Grylls: Din poza ta nu s-ar spune… Hîc

  23. mihaela 3 May, 2010 at 13:26

    o angajata din Praktiker,cand am vrut sa imi cumpar adeziv ptr cheder,dupa ce s-a uitat pe ambalajul produsului,fara traducere in romaneste,evident,si-a ridicat senina-i privire la mine si cu un zambet dragalas imi spune: “uitati pe poza.este adeziv ptr vapor,masina,chiuveta. sa vi le lipiti ! ” ;;) deci plec sa imi cumpar vapor ;;)
    eu propun sa-i infratim pe astia de pe raioane,din magazine, sa le facem o asociatie ceva si apoi sa le dam foc

  24. bogdan 3 May, 2010 at 14:53

    cine a scris articolul asta de fapt? visurat cumva?

  25. karmapolice 3 May, 2010 at 16:54

    ar face frumos inauntr..adica ar imprastia berea pe jos, mestecata desigur cu seminte

  26. sorinssUK 3 May, 2010 at 18:13

    Exagerezi maxim cu postul asta, cu cei care pun marfa pe rafturi si etc. In sectorul privat este putin mai bine, pe cand la stat….bugetarii….nici nu vreau sa ma mai gandesc. Numai bine!!

  27. JULIUS 3 May, 2010 at 18:15

    @sorinssUK: numai bine si tie.

  28. mifty 4 May, 2010 at 19:34

    mda… zoso încă mai lucrează la metro, de-aia face gât!!! ;))

Leave a reply