Căutătorii de ceafă de porc
Julius Constantinescu
Feliată corespunzător şi ambalată în caserole albe de celuloză, ceafa de porc reprezintă unul dintre cele mai populare sortimente de la raionul “Carne” al oricărui hipermaket. Pe lângă un bogat conţinut caloric, ceafa de porc prezintă şi avantajul că se combină excelent cu piperul, usturoiul, ienihabarul, cimbrul sau coriandrul, preparându-se astfel felurite mâncături extrem de apreciate de către mase largi de consumatori.
Datorită faptului că este gustos şi uşor de preparat, sortimentul “ceafă de porc” se adresează atât familiştilor, cât şi nefamiliştilor, putând fi servit de familii compuse din 5 sau 10 membri, dar şi de către holtei convinşi, fete bătrâne, studenţi sau văduve. De asemenea, ceafa de porc se poate consuma la fel de bine duminica sau în timpul săptămânii, la masa de prânz sau la cină, acasă, la restaurante şi la picnicuri cu prietena sau organizate în grupuri mai mari, cu prietenii sau colegii de serviciu.
Toate aceste motive fac, implacabil, ca sortimentul “ceafă de porc” să se epuizeze rapid din galantare. Spre seară, raionul “Carne” al hipermarketurilor devine scena unor înfruntări mai puţin elegante, care n-ar putea fi văzute niciodată la raioanele “Cosmetice” sau “Hârtie iginenică – şerveţele de masă”. Cetăţeni de diverse categorii sociale şi pregătire profesională îşi dau brânci fără nici un fel de jenă, călcându-se pe picioare sau aruncându-şi cuvinte grele, unele dintre ele inspirate chiar de tăbliţele pe care sunt trecute numele felurilor de carne comercializate la raionul respectiv – “Porcule!”, “Vită încălţată!” sau “Unde te-mpingi aşa, berbecule?”. Aplecaţi deasupra frigiderelor, domni spătoşi, cu mustăcioare tip “sindicat”, gospodine vânjoase şi asudate, domnişoare suple ce poartă pantaloni la modă, cu talie joasă, ochelarişti delicaţi sau puşti durdulii, care urlă din zece în zece secunde: “în stânga, mamăăăă!”, scormonesc febril în marea de caserole albe în căutarea unei porţii de ceafă de porc dezosată, rătăcită eventual printre caserolele ce conţin alte părţi, mai puţin nobile, ale porcului, cum ar fi cotletele, şniţelele, pulpele sau muşchii.
Chiar şi atunci când reuşesc să găsească o caserolă cu ceafă de porc, clienţii pot întâmplina unele neplăceri; de pildă, să constate că nu o pot pune în coş cu tot cu cetăţeanul care o ţine strâns de partea cealaltă şi care pretinde că el a pus primul mâna pe ea.
“… nu o pot pune în coş cu tot cu cetăţeanul care o ţine strâns de partea cealaltă şi care pretinde că el a pus primul mâna pe ea.”
Te-au biruit şi de data asta, Julius!
Tot shaorma-i baza! 😉
Păcătosule, a început postul crăciunului!
Ca toate luccrurile satatoase, postul poate incepe de luni.Eventual lunea urmatoare…
Ce post, daca nu era 12:30 ma duceam la cumparaturi ca mi-ai facut o pofta de m-as bate cu juma de magazin pentru o ceafa buna… “la restaurante şi la picnicuri cu prietena sau organizate în grupuri mai mari, cu prietenii sau colegii de serviciu.”, de ce atat de serios, nu uita de o manea ascultata de colegul de inghesuiala la picnic…:P
mmmmmmmmmmmmmmmmmm
Un articol deosebit de interesant, am inceput sa salivez pe tastatura…..
Si cred ca m-am ingrasat 500 gr doar citind acest articol 😀
Daca e asa de rara ceafa de porc, de ce nu se vinde la uncie, sa aiba sansa fiecare cefalopag la cate o firimitura? Balenele cu strampi si rechinii obezi cu lantoaie la gat tot cu delicatese din astea se indoapa si se plang apoi ca ei nu inteleg cum de s-au ingrasat suta de kile, ca doar ce au ciupit cate ceva la masa…
[…] din 5 sau 10 membri, dar şi de către holtei convinşi, fete bătrâne, studenţi sau văduve. more De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { 'pub' : '560302451683403', 'site' : […]
Articolul asta era in draft din perioada comunismului si acum i-ai dat publish sau cum? Ca altfel eu inca nu am vazut cazuri de genul. 😛
Cah! as putea trai linistita fara cefe si alte parti porcine…
@Bogdan Epureanu: pe vremea lui Ceau nu prea exista raionul “Carne”; poate cel mult erau raioanele de tacamuri de pui sau creveti vietnamezi
yuks..nu maninc porc deloc…gross
la un popor cu o alimentatie asa sanatoasa ca noi se adevereste vorba ca cea mai buna leguma este porcul. 😀 Pe vremea plumbuitului nici nu stiam ca porcul are ceafa. Stiam doar de adidasi, si aia din auzite … :))
la ceafa de pui nu era inghesuiala?
@Bogdan Epureanu
pe vremea lu’ Ceau raionul de ceafă de porc era la ţară în coteţ iar ceafa de porc era chiar la purtător (recte porcul din coteţ)
Dintre toti pestii, cea mai buna pasare tot porcul ramine…. 😀
@Bogdan Epureanu
Nu-l asculta pe Julius. Era raion de carne, dar noi, find un popor care ţinea la sănătatea lui, nu ca acum, găseai acolo doar “adidaşii” porcului, restul mergând la export, să moară alţii din cauză de colesteroale şi trigliceride…
Si uite asa Julius si-a rezolvat si masa de Craciun… :))
Totuşi, nu înţeleg ce e ienihabarul. Nici dexonline nu ştie: http://dexonline.ro/search.php?cuv=ienihabar
O fi vorba de ienibahar? Habar n-am.
dupa ce am ris cu lacrimi citind posturile mi-am adus aminte de o faza din tinerete cind tot asa era postul craciunului si raposata soacramea a gatit fasole de post si vine cumnatameu si zice ofensat : ce mincare e asta undei carnea??? dupa care soacramea da o fuga la magazin si vine cu o bucata de ceafa de porc afumata .acu amintindu-mi mi-a lasat gura apa.nu puteai sa scrii si tu altceva ca da lumea in ulcer citind
@Elena
Ce oameni,nici nu a inceput bine postul ca deja va plangeti de pofte..
De asta nu merge nimic in tara asta.. ehee
@sixtyniner
Ce rautacios esti! 😀 Dar si “ienihabar” este de o vreme destul de uzitat.
@ciprian nu tin post in mod specia decit cind banii se imputineaza da trebuie sa recunosti ca asa delicatesa merita atentie indiferent de anotimp
Bre Julius, e post, ce Doamne iartă-mă, te-a apucat să vorbeşti de funie în casa spânzuratului?
@Elena
Sincer, mie din contra mi se pare costisitor sa tin post. Nu-mi permit sa tin post, iar chestiile astea vegetale (pateuri, salamuri, cascaval si ce o mai fi) nu le sufar.
Cu exceptia caltabosilor (dezgustatori) pap orice preparat din carne de porc.
asta e articol cu tenta politica, faci cumva referire la lupta ptr presidentie?
@Dan Ciulea
Nu. Că atunci vorbea despre ciolane, nu despre ceafa de porc.
@Dan Ciulea – Hahahahaha, just! L-ai dibuit!
@M3bis – Incerca sa fie mai subtil..
@M3bis
E posibil sa aiba dreptate si Ciulea, ca oricum nu se explica de ce a plecat Cozmanca din PSD. S-o fi certat cu Nastase si Hrebenciuc la rand la carmangeria Parlamentului pe tema motiunii Efectul cefei de porc afumate asupra impozitului forfetar.
Gata! Stiu cu cine votez! (macar pe ftw) 🙂
Ca sa fiu putin critica… ti-a scapat mana pe taste.. e “ieniBaHar”, nu “ieniHaBar” :))
Unde anume e partea anatomica a porcului numita “snitele”?
Ce bine că porcul este sursa atâtor şi atâtor bunătăţi – ceafă la grătar, slăninuţă afumată, carne prăjită şi păstrată în untură, şorici, cârnaţi preparaţi după fel de fel de reţete, pulpă sau ciolan afumat, jumări, piftii, lebăr, caltaboş, tobă, câte şi mai câte. Până la Crăciun, Julius are timp să îi fericească pe cei care ţin post cu cele mai strălucitoare dovezi ale sadismului cu care ne-a obişnuit.
@Florian
Eu as fi inceput enumerarea cu savurosul şorici, urmat apoi cu o pomana a porcului servita omeneste cu mamaliguta si varza murata si stropita din belsug cu vin rosu sec.
Si drobul din ficat de porc cred ca l-ai sarit, preparat fie sub forma de mici chifle invelite in prapur sau pus in tava precum sulul de placinta, cu un ou fiert la mijloc si putin piperat, sa te indemne la inca un pahar de vin.
Sa nu uitam nici rasolul cu hrean sau răciturile (piftie) usturoiate.
printre “ochelaristii delicati” care trag porcu’ de ceafa sa inteleg ca te numeri si tu? ca prea e cu naduf articolul :-p
desi nu stiam ca e asa lipsa-n galantare la noi, acolo. ..
p.s. m-am hotarat sa-mi schimb id-ul in “ienihabarnam”. da’ poza cum pot sa mi-o schimb?
@Ciprian:Jos colesterolul!!Nu doare cand il ai pe vene si artere,dar poti ajunge in carucior din cauza lui.
@Japo:Iti poti schimba poza cu cea a soacrei,daca o ai.Daca nu,merge si Minodora la Maxim.
@Ciprian
Faci de râs întreaga Moldovă, măi cinstite fiu al Bârladului. Păi unde ai mai auzit tu de tradiţionala pomană a porcului, fără o ţuică fiartă înainte de începerea ospăţului?
@Florian
Pfff… Am uitat.
La Ispas pana si porcul ia o gurita de rachiu de cazan. Sa moara si el cu sufletul impacat.
[…] e urât să vă luaţi de nişte femei care totuşi ţin în spate aproape singure producătorii de ceafă de porc şi de […]