Aventurile bravului soldat JulicăPostul nu e post destul

Particular, închiriez karma pozitivă

Julius Constantinescu

Partea cea mai tare când îţi cauţi o chirie e să-l asculţi pe proprietar lăudându-şi apartamentul. Nu se compară cu nimic, nici măcar cu Gigi Becali anunţând că, în maximum doi ani, Andrei Ionescu va costa 20 de milioane de euro.

În primul rând, de la proprietar poţi afla o mulţime de lucruri utile, cum ar fi la ce foloseşte un aragaz (“puteţi să vă încălziţi o mâncărică”) sau că pe o canapea extensibilă se poate şi dormi dacă o desfaci (“o desfaceţi şi dormiţi fără probleme”). Dar cele mai drăguţe texte sunt cele care reliefează calităţile neobişnuite ale unui apartament în aparenţă banal din Berceni sau Drumul Taberei, calităţi pe care ar fi bine să le iei de bune, pentru că proprietarul nu are nici un interes să te mintă. Am întocmit mai jos un Top3 al celor mai frumoase texte oferite de particulari – am exclus intermediarii, că ăia mint mult –, texte pe care le-aţi auzit cu siguranţă şi voi dacă aţi căutat măcar o dată un apartament de închiriat.

1. “Toţi cei care au stat aici şi-au cumpărat casă”
Practic, niciodată n-a fost mai simplu să-ţi cumperi o casă: tot ce ai de făcut e să te muţi într-un apartament cu instalaţiile sanitare defecte şi plin de gândaci din Berceni. Dar cum, cum vei reuşi să-ţi cumperi totuşi o casă? Aici intervine karma, karma pozitivă a apartamentului, care îşi reîncarnează periodic chiriaşii în proprietari.

2. E foarte multă linişte
Se pare că niciunde nu e mai multă linişte decât în cartierul Sălăjan sau lângă Cora Pantelimon; practic, e absolut imposibil de găsit un loc mai liniştit pe Pământ. Dacă sunteţi practicant de yoga, călugăr budist sau, pur şi simplu, vă place să vă petreceţi seara meditând, acest apartament e tot ce vă puteţi dori. De altfel, dacă n-ar fi avut nevoie de bani, proprietarul nici nu l-ar fi închiriat, ci l-ar fi păstrat pentru sine, ca să aibă o oază de linişte unde să se refugieze la sfârşit de săptămână.

3. Nici n-o să simţiţi că aveţi vecini
Uitaţi de experienţele neplăcute cu vecini care-ţi taie cablul sau îţi pun Guţă la 3 dimineaţa, babe care bat în calorifer şi administratori de bloc responsabili, care te cercetează să vadă dacă eşti demn să stai pe scară cu ei! Aici, nici n-o să simţiţi că aveţi vecini, discreţia e cuvântul de ordine al asociaţiei de locatari. Foarte rar, ţi se va părea, pentru o fracţiune de secundă, că zăreşti o umbră prelingându-se de-a lungul holului, însă, până să te dezmeticeşti, va dispărea ca intrată în pământ. Cel mai pro-
babil, te-ai mutat într-un bloc de masoni, agenţi secreţi şi nazişti care n-au reuşit, la sfârşitul războiului, să fugă în America de Sud.

Share:

29 comments

  1. M3bis 21 October, 2009 at 20:01

    2 şi 3 nu e acelaşi lucru? Întreb şi eu.

  2. Laura 21 October, 2009 at 20:22

    M3bis păi tu nu ştii diferenţa dintre liniştea pe care ţi-o dă faptul că nu auzi noaptea lătratul câinilor, dimineaţa la cinci motorul autobuzelor sau al ăluia ce încearcă să-şi pornească rabla şi liniştea pe care o ai când nu vezi şi nu auzi ţipenie de om în jur, când poţi urla ca un nebun şi nimeni nu vine să te frece la melodie? Ha?
    Că io în mintea mea de strigoită cam aşa il inţeleg pe maitre.

  3. http://www.tahemet.blogspot.com/ 21 October, 2009 at 20:30

    Nu e acelaşi lucru 2 cu 3.

    Vecinii pot să fie pâinea lui Dumnezeu, dar dacă vecinătăţile pot fi cumplite. Par de un examplu cu vecinii de la fosta adresă n-am avut nicio probemă. în schimb m-a scos la pepeni un fost magazin non stop de pe aleea din spate.

  4. Bogdan Epureanu 21 October, 2009 at 21:06

    Super tare; am ras vreo 5 minute dupa ce am citit articolul tau. :))

  5. Ciprian 21 October, 2009 at 21:12

    @Oricui
    2 e true. Am o matusa in Salajan… cand am fost eu ultima data in Bucuresti chiar si ea mi se plangea ca nu suporta linistea. S-a acomodat intre timp. Pacat.Ca era tanara acu 15 ani si treb sa-si traiasca varsta.
    Au si flori pe scara, chiar f frumoase.

  6. Ciprian 21 October, 2009 at 21:16

    Numai 5 minute? Eu inca mai rad.

  7. Skag 21 October, 2009 at 21:19

    eu stateam deasupra la o berarie, bodega de cartier. Imi canta salam si rudele sale de imi sareau fulgii pana la ora 10 nopatea. Noroc ca m-am angajat si lucram schimbu 2. acu m-am mutat!

  8. M3bis 21 October, 2009 at 21:25

    @4mall
    Unde umbli bre, cu văr-tu’ ăla, de era domiciliat deasupra discotecii?

  9. mukawaka 21 October, 2009 at 21:45

    eu ce sa zic de vecinii mei, ca am aflat weekendul asta ca m-am mutat in India, nu alta. Vazusem eu niste indieni prin cartier, dar nu credeam ca e asa rau. Nu cred ca e macar unul din vecini sa nu fi sarbatorit Diwali, au pocnit petarde si artificii trei zile la rand. Da’ vine anul nou, numai in ciuda am sa arunc petarde toata noaptea 😀

  10. sebra 21 October, 2009 at 21:46

    Pct 1 seamănă cu cel spus de cei ce închiriază spaţii comerciale ( toţi cei care au avut aici şi-au cumpărat spaţiul propriu,da’ în altă parte).
    La pct 2 se schimbă problema: e bun ,că e trafic pietonal!Tot omu’intră,că vede şi-i curios.

  11. N.A. 21 October, 2009 at 21:55

    Uiti de traditionalul si categoricul “ocazie ca asta nu mai gasiti!!!”

  12. M3bis 21 October, 2009 at 22:11

    Ocazie? Ce ocazie? Au şi pioies? Că nu mi-am mai luat porşu’ ăla. Şi se-nvechesc banii pe card, le trece termenul.

  13. mifty 21 October, 2009 at 22:12

    @sebra: da’ de unde ştii aşa de bine???
    @ciprian: moaaaamă, ce frumos eşti!!! îmi dai voie să pun mâna pe trompiţă??? 😛

  14. Şi la vară cald 21 October, 2009 at 22:16

    @M3bis
    Bagă-mi-i mie în cont, că am conservat în el! Ţi-i dau ca noi când îi avea nevoie să-ţi cumperi o pereche de “adidaşi” chinezeşti! Te bagi?

  15. sebra 21 October, 2009 at 22:18

    @mifty
    Am fost martor ocular!

  16. M3bis 21 October, 2009 at 22:26

    @şlvc
    Taci, nu-mi adu aminte. Cu banii de i-am strâns ‘nainte de revoluţie îmi luam juma’ de dacie. Am fost eu băiet econom şi, după revoluţie adică, mi-am luat o pereche de adidaşi Rostar. Da-ntregi, nu jumătăţi. De egzact aceeaşi bani.

  17. Laura 21 October, 2009 at 23:10

    Măi Julică, da’ tu numa’ de proprietari te iei, da’ de chiriaşii ce lasă totu’ vraişte când pleacă si restanţi pentru câteva luni şi pereţii zgâriaţi şi canapeaua aia extensibilă atât de zdruncinată… de ăia nu te iei?

    No, mi-am permis şi eu o aroganţa, că altfel n-am nici un sfanţ din ce be’!

  18. JULIUS 21 October, 2009 at 23:12

    @laura: pai comunisti suntem noi, sau ce? 🙂

  19. AndreeaB 21 October, 2009 at 23:13

    sa-ti spun si 4.ai locul tau de parcare. platit la primarie, nu e marcat, dar e al tau!in veci n-o sa vezi stergatoare ridicate, urme de chei sau sticle bagate intre discul de frana si jante!!!jur…stiu eu..
    si da…toti inaintea mea s-au mutat la casa lor, mai putin una cu tatal super bogat care nu vroia s-o piarda prin buc…..din ciclul…of.of…fuck off

  20. sebra 21 October, 2009 at 23:19

    @Laura,
    Deci tu esti proprietaru’ din poveste 😀

  21. Particular, închiriez karma pozitivă » visurat.ro 21 October, 2009 at 23:21

    […] o desfaci (“o desfaceţi şi dormiţi fără probleme”). Dar cele mai drăguţe texte sunt more De la Julius citire Niciun comentariu X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : […]

  22. Ensi 21 October, 2009 at 23:33

    Apropos de liniste, va reamintesc faptul ca locuiesc la bulevard. Si inca ce bulevard! Intr-adevar, toti chiriasii de pe-aici si-au cumparat ulterior apartamentul lor, unii prin Ardeal; probabil nu mai suportau zgomotul, gunoiul, parfumurile de la subsol, cursele de masini noaptea si vecinii zglobii, placeri ale vietii care nu costa decat 350-600 euro pe luna plus intretinere, functie de numarul de camere. Cel putin la chiriile de anul trecut, cu 600 euro iti cumparai nu inchiriai apartament 2 camere. Intretinerea insasi poate deveni un lux, daca platesti: apa calda pe care nu o ai, gazele pe care le consuma vecinul, administratorul care apare ca ciclul, cand e saptamana-de-plata-ca-au-sosit-pensiile, femeia de serviciu care intotdeauna iti poate spune cat e ceasul dar nu si cand a spalat ultima oara ghena etc.

  23. Şi la vară cald 21 October, 2009 at 23:34

    @Laura
    Nebuno, chiar te-ai luat la harţă cu Tiranu’! Ce nu face omu’ pentru un spriţ! Da’ chiar te-ai răţoit la el! Lasă, că prea şi-o luat-o-n cap, şi cu zelistu’ o lăsat-o de izbelişte. Că n-are nevoie de-astea, că mai mult îl încurcă… Nu-l mai interesează deloc. Ei, uite că acum ne-am pus noi ambâţu’ să ne săltăm în Z-u ăla. Cu sau fără Julius! Hai acasă, că dau un rând! 😀

  24. Skag 21 October, 2009 at 23:53

    Babuta care era proprietara la apartamentu ala de deasupra la berarie zicea ca nu platim mult la intretinere iarna…daca stam cu centrala oprita. Sa stiti ca avea dreptate.

  25. Andrei B. 22 October, 2009 at 08:55

    @Ensi
    din aia de s-au mutat in Ardeal avem destui , au venit aici cu tot cu obiceiurile lor proaaste , si cu ingamfarea specifica unora dintre ei , daca sunt de la capitala ei sunt superiori tuturor , si da au adus si liniutele , motoare , atv-uri asa ca in curand nu o sa mai fie liniste asa multa nici pe la noi.

    P.S. Sa nu sara in sus bucurestenii , am precizat “specifica unora” deci nu ma refer la toti am cativa prieteni din Bucuresti si sunt foarte ok

  26. 4mall 22 October, 2009 at 10:05

    @M3bis: Mai, nu se mai zice discoteca bre, acum e club!

  27. santierul 22 October, 2009 at 11:02

    Mai e una:
    FARA TIGANI!
    Pai unde nu sunt astia???

  28. cristina 29 October, 2009 at 14:44

    eu am mai auzit o minciunica foarte draguta: toti cei care au stat in acest apartament s-au maritat/insurat:))) deci daca vrei sa te legi la cap doar iti cumperi un apartament:))

  29. Ghidul micului proprietar – cum să nu închiriezi o casă » Daily Cotcodac 31 August, 2011 at 08:03

    […] aceeaşi temă: Particular, închiriez karma pozitivă Întâlnirea de la miezul nopţii, cu DJ […]

Leave a reply