Tentativa moarte n-are

Fănel şi găinile santinelă

Julius Constantinescu

Fănel D. era un hoţ itinerant, întrucît, pe de o parte, spiritul de aventură nu-i lipsea deloc, iar, de pe altă parte, nu putea rămîne mult timp într-un loc în care simţea că oamenii nu-l iubesc (asta, ca să nu mai spun că l-ar fi dat bucuroşi pe mîna poliţiei). Azi aci, mîine-n Sascut, Fănel se nimerise sîmbătă tocmai în comuna buzoiană Merei, mai precis în gospodăria lui Gheorghe B.

Pentru a admira şi mai mult curajul şi profesionalismul lui Fănel, trebuie să vă spun că Gheorghe era acasă – deşi, e drept, era 12 noaptea, iar Fănel avea toate motivele să spere că Gheorghe doarme dus la ora aia, nu se uită la OTV, ca orăşenii.

Doar că Gheorghe nu numai că nu dormea, dar îl scăpa şi la budă (mă rog, tehnic vorbind, îl scăpa la grădină). În timp ce se uşura într-o tufă, lui Gheorghe i s-a părut că aude nişte zgomote care păreau a veni din coteţul găinilor, ceea ce i s-a părut din capul locului foarte suspect, dat fiind că găinile sale ar fi trebuit să doarmă la ora aia pentru că, de regulă, se culcau odată cu găinile. Bănuind că e vorba de vreo vulpe, Gheorghe a pus mîna pe un par şi a deschis uşurel uşa coteţului, îmbiind-o pe coana vulpe să iasă. Degeaba încerca bietul Fănel, aflat în coteţ, să le determine pe proastele alea de găini să-şi ţină gura, făcându-le semne disperate cu mîna; simţindu-l pe Fănel prins la-nghesuială, găinile se făceau că nu văd, în timp ce jegosul de cocoş îi striga lui Gheorghe: “Nu-i nici o vulpe, bre, e un bulangiu într-un tricou verde acilea”. În cele din urmă, Fănel n-a avut de ales şi a ieşit din coteţ, cu mîinile ridicate deasupra capului – evident, nu ca să se predea, ci ca să se ferească de parul lui Gheorghe.

Share:

21 comments

  1. yeonsaeng 22 September, 2009 at 20:25

    gaini,cotet…imi pare cunoscut limbajul..

  2. sebra 22 September, 2009 at 20:27

    asta e o parabola?
    Julius vrea sa spuna ca apare un intrus in sindicat,iar Gheorghe(=Flo) o sa-l ia cu parul?

  3. Şi la vară cald 22 September, 2009 at 21:07

    @sebra
    Nu cred. Adică, da, cred că e o parabolă, dar nu la noi se referă, ci la propriul blog. Adică apare cineva mâine cu o postare mediatizată din seara asta, şi ncearcă să-i fure găinile cu coteţ cu tot.
    Morala: Mogulule, ia laba de pe puicuţele mele!
    Uoah, ce importante suntem!
    😀

  4. FLORIN CIRSTEA 22 September, 2009 at 21:39

    decapiteaza-l

  5. Moroi 22 September, 2009 at 21:45

    DA, DA, DA! Delicios.(exclam frenetic) Totuşi nu ştiu când s-a făcut trecerea geografică din Moldova în Muntenia. Eu sunt focşănean şi Focşani-ul e la graniţa celor două zone. Nu am citit nici o schiţă din Vrancea. Încă aştept… Sper că se remediază. Make me proud! (nu uitaţi că la noi, în Vrancea e ţara vinului, faimoasele podgorii de la Odobeşti şi Panciu, ştiu că vă place “nişa” asta bahică. E păcat să nu o “exploataţi”.)

  6. Florian 22 September, 2009 at 22:08

    De fapt, parabola vrea să scoată în evidenţă superioritatea arhaicului tufiş faţă de moderna budă de interior. Julius induce prin metode subliminale ideea că, dacă nevoia nu-l antrena pe Gheorghe pe traiectoria casă – tufiş, Fănel ar fi devenit fericitul proprietar al locatarelor coteţului.
    Concluzia irefutabilă este că Julius are un spirit retrograd, care îl plasează în zona gravelor pericole sociale.

  7. karmapolice 22 September, 2009 at 22:25

    si, si?a recunoscut ca de fapt voia sa i-o traga lui Maria?

  8. http://www.tahemet.blogspot.com/ 22 September, 2009 at 22:38

    Acu mă gândesc la varianta cu happy end, cum că gheorghe, român neaoş, neatins de valorile pervertite ale oraşului, a pus la bun folos parul din mână şi l-a înmuiat şi deznodat un pic pe cocalar. şi deja fantazez cum primarele l-a chemat la primărie să-i dea o acoladă de merit şi cocardă tricoloră pentru serviciile aduse comunităţii.

    trist e că probabil viteaza poliţie română o să-i facă dosar penal lui nea gheorghe pentru port ilegal de armă de lemn.

  9. Şi la vară cald 22 September, 2009 at 23:03

    @tahemet
    Hai să presupunem că totuşi poliţia română îl va pune la poprire pe hoţ şi nu pe pungaş, dar va fi nevoită să-i dea drumul după cele 30 de zile de arest preventiv, pe motiv de grevă a magistraţilor.

  10. ce-apa.nova 22 September, 2009 at 23:06

    Cu alte cuvinte, Fănel este un găinar cu acte în regulă, deci ar trebui să fie invitat pe blog, iar Sindicatul ar trebui să-l reprezinte în Instanţă…Cred că ăsta-i scopul lui Julică – infiltrarea lui Fănel, ca şi în cazul lui Voiculescu…

  11. sixtyniner 23 September, 2009 at 09:21

    @slvc
    Cred c-ai vrut să zici păgubaş, nu pungaş, care-i sinonim cu hoţ.

  12. Şi la vară cald 23 September, 2009 at 09:37

    @sixtininer
    Ai dreptate, m-au luat tastele pe dinainte! 😀
    Sau, poate, n-am greşit totuşi. Nu apare niciunde că Gheo ar fi curat la cazier… Mai ştii, poate că găinile din coteţul lui or fi fost furate, iar Fănel D. ăla o fi fost vreun justiţiar… ca Zoro…

  13. Bulina Neserioasa 23 September, 2009 at 11:07

    Se vede ca nu e din Vaslui intamplarea. Daca ar fi fost, ar fi avut happy end, pentru ca la ora aia Gheorghe era de-abia la mijlocul lecturii profunde al unei carti de psihologie la biblioteca din sat.

  14. Florian 23 September, 2009 at 11:25

    Bine ai revenit, Bulinuţă zbrehuie. Da’ mult (ne) mai lipsişi, surată moţată. Au nu cumva ai tras la aghioase în Pădurea Adormită, până veni Prince of Persia să te trezească din catalepsie?

  15. Popeasca 23 September, 2009 at 13:31

    Nu mai sunt carti la biblioteca, Bulinuta, ca le-a dat pe toate Julius ca premiu:D

  16. 4mall 23 September, 2009 at 13:36

    @Popeasca: “Biblioteca” mai, nu biblioteca…get it?

  17. Popeasca 23 September, 2009 at 13:53

    Las’ ca intelegi tu! sau o potrivesti mai bine, ca vad ca stii:P

  18. Andi 23 September, 2009 at 14:46

    Mie imi placea mai mult varianta oficiala, cand ii dadea una cu parul peste dinti…
    Dar merge si asa, mai verde. Ca o injuratura perfect decenta.

  19. Bulina Neserioasa 24 September, 2009 at 19:36

    @Florian sa stii ca eu nu m-am oprit nicicand din lecturarea blogului. Nu nu ! Doar ca nu simteam ca e nevoie sa comentez.
    Am vazut ca ati pus si buton de edit, ca v-ati facut sindicat, nebunilor !
    Eu urmaresc totul din umbra,ca sa nu stiti voi, ca doar de-aia-s neserioasa .

  20. Bulina Neserioasa 24 September, 2009 at 19:40

    @ Popeasca

    Pe langa faptu ca n-ai prins ideea la ce am zis eu, da lasa, e bine ca au inteles altii, vreau doar sa precizez un mic amanunt : Ei pe naiba a dat Hulius carti !

  21. Popeasca 25 September, 2009 at 15:56

    @Bulina

    Am prins ideea, numai ca din tastatura nu iese de fiecare data… ca sa inteleaga oamenii. Asta spuneam si eu, de fapt, prin comentul acela. Daca tot nu m-am facut inteleasa, revin sa dezvolt subiectul, daca se doreste 😀

Leave a reply