Postul nu e post destul

Crimă în cartierul Dristor

Julius Constantinescu

Într-o seară, mă uitam liniştit la televizor, când sună la uşă doamna Bujor, cea mai simpatică vecină a mea din toate timpurile, Dumnezeu s-o odihnească. Era complet transfigurată.
– Domnu’ Constantinescu, ştiţi cumva ce s-a întâmplat la noi pe stradă?
Domnul Constantinescu tocmai trăsese un pui de somn, deci habar n-avea.
– Trotuarul din faţa blocului de la şaormărie e închis de poliţie cu bandă şi pe perete e plin de sânge. Acu’ cinci minute a trecut doamna Creţulescu pe-acolo.

Îmi sare brusc somnul şi-i reamintesc doamnei Bujor că locuim într-un cartier nesigur, în care bătrânele singure pot cădea oricând victime infractorilor de tot felul. Apoi, îi povestesc încă o dată cum am fost jefuit chiar în faţa blocului şi cum, tot la noi în cartier, o femeie a fost atacată în lift cu un cuţit, nu demult.

Doamna Bujor pleacă la vecernie, să afle ultimele noutăţi, iar eu dau pe Realitatea, să văd dacă zic ăştia ceva. Între timp, mă pregătesc să scriu o nouă filipică împotriva poliţiştilor de la secţia 12, să şterg pe jos cu ei, să deplâng faptul că, din cauza incompetenţei lor, am ajuns să trăim cu frica de a ieşi din casă.

În timp ce aştept rezultatele vecerniei, îmi aduc aminte că în blocul cu şaormăria stă un amic de-al meu, Marian Ghiţeanu de la “Ziua”. Pun mâna pe telefon şi-l sun:
– Mă, ce crimă a fost la tine în faţa blocului?
Pe ăsta, saracul, îl luase cu palpitaţii, are nevastă şi copil mic acasă.
– Cică a închis poliţia zona, zic, e plin de sânge pe pereţi.
– Băi, stai să sun acasă, să văd dacă e totul în regulă.

Peste două minute, mă sună înapoi:
– Îşi închide un vecin balconul, a pus bandă ca să nu parcheze cineva pe trotuar.

Mă îmbrac şi mă duc la vecernie, să difuzez ştirea: o bătrânică a fost ucisă cu bestialitate în plină stradă, cu 34 de lovituri de cuţit, iar criminalul a reuşit să dispară.

Share:

45 comments

  1. Daily Cotcodac »  Primul dublu câştigător la VSFT? 27 August, 2009 at 04:34

    […] dintre cărţile de aici. Pentru a intra în concurs, trebuie să postaţi un comentariu la textul Crimă în cartierul Dristor. Câştigătorul va fi desemnat prin tragere la sorţi în cursul după-amiezii; pentru a lua parte […]

  2. Stash 27 August, 2009 at 06:39

    Ba, sa zici mersi ca vecinul in cauza nu s-a apucat sa darîme vreun perete, ca vecina ta ar fi spus ca a intrat un avion în blocul cu pricina si sigur era plin de arabi aflati în training la Al-Qaeda.

  3. d0h 27 August, 2009 at 07:53

    ai jefuit in fata blocului? sau ai fost? Nu de alta, dar nu te stiam asa haiduc:P

  4. add 27 August, 2009 at 08:36

    bai, sa moara bibi, asta e un text vechi, bai Julica, nu incerca sa ne pacalesti ca suntem vigilenti, si nu te citim de saptamana trecuta.

  5. XaeL 27 August, 2009 at 09:02

    pana sa apuci sa modifici textul, sa te intreb si eu, ca omul: ce/pe cine ai jefuit in fata blocului?

  6. fraierit de base 27 August, 2009 at 09:03

    mai,Julius,cumpara vreo 6-7 pachete de cari de poker si dai cate una zilnic…ai rezolvat ieftin treaba…LOL

  7. cosanzeana 27 August, 2009 at 09:14

    Trebuia chemată poliţia:
    – Cel care îşi închidea balconul ar fi primit amendă pentru că nu a anunţat vecinii, astfel contribuind la o stare de nelinişte în cartier
    – Doamna Creţulescu ar fi fost cercetată pentru mărturie falsă pentru că a dezinformat locatarii cum că ar fi sânge pe pereţi
    – Doamna Bujor ar fi primit amendă pentru curiozitate
    – Domnul Constantinescu ar fi primit amendă oricum, motive s-ar fi găsit, ghinionul lui cel mai mare fiind că poliţaiul avea un frate naturalizat francez.

  8. cosanzeana 27 August, 2009 at 09:15

    Acum să vedem dacă merge metoda lui Florian. Teoretic, acest comentariu ar trebui să-l scoată pe precedentul de la moderare.

  9. cosanzeana 27 August, 2009 at 09:15

    Se pare că nu.

  10. FBRonnie 27 August, 2009 at 09:15

    Ce? Dristor e cartier? Credeam ca e Republica bananiera, pe undeva pe la Ecuator. M-ati pacalit, mai.!

  11. Arsulici 27 August, 2009 at 09:21

    Din text se pot trage urmatoarele concluzii:
    Textul este mai vechi (intre timp vecina a murit, Dumnezeu s-o odihneasca).
    Vecina e posibil sa fi murit de spaima.
    Vecina a trecut personal si a vazut singele? In acest caz, e clar, singele provine de la doamna Cretulescu, aflata la ciclu, care trecuse cu 5 minute inainte pe acolo…
    Singele putea proveni si de la materia prima (carnea) de la saormerie, proaspat taiata. In urma acestei actiuni de abatorizare ilegala, s-a observat absenta unora din ciinii vagabonzi 😀
    Contrar insinuarilor unor cititori invidiosi, julius nu a jefuit, ci a fost jefuit. Ca sa-l consolam, trebuie sa facem tot posibilul pentru a creste traficul pe DC…
    Julius este un idealist, crede ca poate afla ceva de la Realitatea TV 😀
    Vecinul care-si inchidea balconul nu are simtul umorului, altfel ar fi preferat sa se distreze vazind tencuiala cazuta pe masinile parcate sub balcon in timpul lucrarilor 😀
    Saormaria este extremd e daunatoare sanatatii 😀

  12. Caprioara 27 August, 2009 at 09:31

    Bai Arsulici, ne-ai pacalit! In postul anterior spuneai ca ai ramas fara cuvinte, iar acum iacata ce diaree verbala ai..inca 3-4 paragrafe si comentariul tau era mai lung dacat textul expus.
    Nu-ti ajung doua carti? Vrei sa-ti umpli biblioteca aia ramasa mostenire de la bunica pe spinarea DC? Lasa si alti amarati sa aiba o sansa la gloria eterna..si la ocazia unica de a citi o carte fara a o “imprumuta” subtil de la libraria din colt!
    Domnule Julius, luati masuri!

  13. Andrei 27 August, 2009 at 09:41

    @Arsulici la ce comentariu ai scris e clar … ai castigat definitiv cartea 🙂

    Si ca sa mai zic si de Julius : pai te uitai la televizor sau dormeai ?

    Si ca incheiere : pana la urma sangele de unde era ?

  14. delly 27 August, 2009 at 09:48

    Din acest text tragem multiple concluzii, precum:
    1. Julius stie unde e saormeria, acum ne intrebam cu ce scopuri?!
    2. Julius isi ofera protectia domnisoarelor usor in varsta, acolo pe la 80-90 de ani, iar daca corelam cu relatarile despre babofilie, o singura intrebare ne vine firesc in cap: “Julius, cum e la Vaslui?”
    3. Julius e un om foarte pios, frecventeaza biserica pentru slujba vecerniei, se stie ca acolo se afla cele mai interesante barfe din cartier! Dar el merge doar ca sa faca “Shhhh!!!” la domnisoarele de mai sus…
    4. Mai bine imi beau cafeaua, brainny need fuel 😀

  15. Raluca 27 August, 2009 at 09:54

    @Andrei N-a castigat nimic, ca e tragere la sorti, si crede-ma, sortii nu tin cu Arsulici !

  16. http://www.tahemet.blogspot.com/ 27 August, 2009 at 10:01

    Julius, vezi ca raspandirea de zvonuri rauvoitoare, de natură să creeze panică în rândul populaţiei e de natură să dăuneze grav libertăţii.

    ia reprede măsuri să iei banda de semnalizare a vecinului prietenului, nu de alta, dar dacă ajungi la mititica, în locul gagici trăznet care o pun în umbră până şi pe claudia shiffer cu care eşti obişnuit să ieşi la pădure sau la mall, vei avea mai mulţi prieteni cât dulapul, care să vorbească franceza muuuuuuuuuuuuuult mai bine decât călăraşu, deci… ştii tu, s-ar putea să devii

  17. kuktoos 27 August, 2009 at 10:04

    Omu’ isi modifica balconul , OK !
    Dar daca incepea sa foloseasca pikamerul , ce iesea ?
    Rafale de mitraliera ?

  18. http://www.tahemet.blogspot.com/ 27 August, 2009 at 10:04

    @arsulici,

    pe perete era o pată dar nu de sânge ci de tencuială, nu era roşie, era verde, dar vecina avea probleme de vedere şi nu distingea prea bine gama de culori, motiv pentru care e obligată să aibă permis de ratb nu de conducere.

  19. theheartcollector 27 August, 2009 at 10:37

    Eu știam că ăștia cu shaormăriile ne mai scapă de câinii maidanezi… Când s-au reprofilat pe babe?

  20. warlock 27 August, 2009 at 10:42

    Saorma … saorma … cat ai dat pe saorma??!!

  21. warlock 27 August, 2009 at 10:42

    Bah … cumse scrie shaorma … damn 😛

  22. Gobblin 27 August, 2009 at 10:47

    La mine in cartier, accidentele se produc in felul urmator (in functie daca sursa e baba de la 6 sau vecinu care mananca semninte de la 3):

    Era o tanara/baba care trecea pe trecere/la 10 m de trecere, si a venit saracu/unul tare cu motocicleta/cu masina si a izbit-o in plin. Ea abia coborase din autobuz/alerga sa se urce in autobuz si a trecut strada fara sa se uite/pe trecere….

    Ce e comun in toate versiunile, e ca daca se lasa cu mortaciuni, cadavrul o sa zaca cel putin 2 ore in mijlocul soselei, pentru ca cei de la criminalistica era ocupati sa rezolve o sinucidere cu 30 lovituri de cutit in ferentari.

  23. redeu 27 August, 2009 at 10:59

    Ce shaorma dubioasa au aia prin Dristor. Este lucru stiut ca de asta se intampla toate crimele bestiale in cartierul ala.

  24. Andrei 27 August, 2009 at 11:11

    ala care-si repara balconul probabil ca zidea o baba in el. ca sa ii poarte noroc…

  25. db 27 August, 2009 at 11:26

    … in care se dovedeste ca numitul Constantinescu este intr-atat de lenes incat, desi senzationalul (dorit zilnic de toate babele din cartier) este la nici 5 minute de mers pe jos de la patul sau, nu-si misca fundul nici macar un metru pentru a se informa … dar, cu toata lenea, tot pune de-un articol …

    Va dati seama acuma de ce are nevoie de o hartie igienica de calitate: fundul lui nu s-ar misca nici pana la baie daca n-ar avea o motivatie serioasa 😉

  26. http://www.tahemet.blogspot.com/ 27 August, 2009 at 11:30

    Desigur, când domnisoarele de la a 4-5 tinereţe or să iasă de la vecernie se va afla şi cine a comis bestiala crimă. de fapt baba nu fusese ucisă cu 34 de lovituri de cuţit ci cu de două ori 17. fiecare set de lovituri aparţinea cuplului dârţă – naomi care au recurs la soluţia finală deoarece nefiind din vaslui bătrânica nu le era de niciun folos. aici variantele se despart:
    – prima versiune este că bătrâna nu a vrut să le dea în îndrumare nepotul/ nepoţii de sub 17 ani ca să fie iniţiaţi
    – a doua versiune este că baba deşi locuia în românia, nu a priceput că este ”land of choice” şi că se poate transforma din proprie iniţiativă oricând într-un june imberb de maxim 17 ani, cu buze senzuale şi fund în formă de inimioară gata să fie iniţiat, aşa că au vrut să-i facă operaţie estetică şi de schimbare de sex

  27. Broky 27 August, 2009 at 11:59

    Imi vine sa ma c*ac

  28. CID 27 August, 2009 at 12:20

    Din acest text rezulta ca Julius jefuieste pentru a face rost de cartile pe care apoi le distribuie aici cu larghete.E lucru stiut ca tot romanul are la el un volum de Kant-Critica ratiunii pure,un Nietzche-Supraomul sau macar acolo un Shakespeare-Opere Complete

  29. Arsulici 27 August, 2009 at 12:20

    Eu sint curios:
    Cum a murit doamna Bujor?
    Cit costa o saorma la Dristor?

  30. Florian 27 August, 2009 at 12:46

    La OTV, doamna Creţulescu a povestit altceva. Intorcându-se acasă, în timp ce urca scările a auzit-o pe doamna Bujor la un etaj mai sus, spunând:
    – Credeţi-mă, domnule Constantinescu, peretele e plin de sânge… vai, dar văd că şi mâinile dumneavoastră sunt…
    A urmat o bufnitură însoţită de icnetul doamnei Bujor, apoi s-a auzit o uşă trântită şi s-a lăsat liniştea.
    In aceeaşi seară, toate posturile TV au transmis că o babă cu buletin de Vaslui, violată şi ucisă cu 34 de lovituri de cuţit la şaormăria Dristor, a fost găsită în spatele restaurantului McDonald’s de vizavi.
    Stiu că am pierdut premiul, dar la noapte pun capul pe pernă cu conştiinţa curată. Când mă gândesc că mai apuc să pun capul pe pernă, mizez pe faptul că domnul Constantinescu nu-mi cunoaşte semnalmentele. Dacă premiul ăla promis nu era mânăreală şi ne întâlneam să mi-l dea, acum nu aş fi putut să povestesc toate acestea.

  31. Florian 27 August, 2009 at 12:55

    PS Cadavrul doamnei Bujor nu a fost găsit nici până în ziua de azi. Locuitorii din zona Dristor povestesc însă că, în perioada când s-au petrecut acele evenimente, maidanezii se împliniseră şi nu mai săreau la sacoşele trecătorilor.

    PPS Peseul de deasupra nu va putea fi înţeles până nu va apărea şi comentariul pe care îl completează şi care, din motive lesne de înţeles, a fost oprit la moderare.

  32. anya 27 August, 2009 at 13:06

    Dar vai, in preajma saormeriilor se petrec cele mai oribile fapte. Ele sunt un fel de magnet al celor carismatici si seducatori. Interlopii, babele, si cainii vagabonzi.

  33. Mortyse 27 August, 2009 at 13:07

    De fapt, Doamna Bujor este victima respectivei crime, iar Julius a fost anuntat de fantoma Doamnei Bujor, lucru pe care l-a realizat cand s-a dus sa dea stirea in cadrul vecerniei si a vazut ca era de fapt priveghiul Coanei Bujor. Si-a dat seama atunci ca Doamna Bujor nu era transfigurata, ci chiar putin transparenta cand vorbise cu ea, dar asta oricum nu conta, ci faptul ca il suspecta deja pe amicul de la Ziua, mai ales ca venise cu o scuza asa de anapoda. Cum Doamna Cretulescu, sefa de ceremonii, dadea de pomana numai niste covrigi uscati, Julius s-a intors pe calcaie nemultumit – ca nu reusise sa le sperie pe babe si ca nu-i placeau covrigii -, si-a infundat mainile in buzunare si s-a indreptat cu pasi hotarati spre shawormeria din colt. Nu de alta, dar shaworma de acolo e tare buna, mai ales cand trebuie sa-ti storci creierii sa dezlegi misterul Crimei din Dristor. Ajuns acasa, Julius se apuca de scris, iar cartea rezultata o puse mai tarziu la bataie la concusul de pe Daily Cotcodac.

  34. punKreas 27 August, 2009 at 13:29

    Cam paranoice babele astea … ma mir cum nu au dat de stire prin tot blocul ca se da ceva moca, deoarece a vazut ea coada la un ceva la colt de bloc (shawormaria dooh)

  35. Kiwi 27 August, 2009 at 14:06

    Sângele după peretele şaormărie era de fapt vopsea roşie aruncată în miez de noapte de dna Creţulescu. Vecinul a fost nevoit să-ţi revopsească balconul şi a mirosit-o pe dna Creţulescu ca fiind responsabila cu oribila “crimă”. Această doamnă era mână în mână cu dna Bujor care a început să răspândească zvonuri false. Iar dvs dle Constantinescu i-aţi intrat în joc 😛

  36. toader 27 August, 2009 at 15:08

    doamna bujor era la ciclu, divus julius (cunoscut de cartier si ca nea julica divinu’) are faima de baiat bun de pus la rama. de aia si povestea asta cu sangele pe pereti.

  37. Pop 27 August, 2009 at 15:43

    Ups eu am venit odata noapte prin dristor, mai bine ca nu stiam ce cartier rau famat e ca intram in panica, asa am mers incet, linistit logic ca nu s-a luat nimeni de mine, li s-a parut ca sunt prea bazat pe mine 😀

  38. men in fire 27 August, 2009 at 16:11

    Da shaorma ? Cat e shaorma…?

  39. help 27 August, 2009 at 16:29

    A fost sigur si la stirile de la ora 5 toata faza. Probabil si doamna bujor a dat o declaratie in direct, si acu se intereseaza la vecine daca a vazut-o cineva. Nu vreau sa-l supar pe juulius, da oricat de simpatice sunt vecinele in varsta, tot barfa e ocupatia de baza.

  40. Stefu 27 August, 2009 at 16:49

    Apropo de babe vecine care te inebunesc de cap eu o am pe una care are foarte mare grija de noi, eu si nevasta-mea, ne ia inclusiv pliantele promotionale din usa cand suntem plecati ca sa nu isi dea seama hotii ca nu suntem acasa… Stiam eu ca hotii astia stau si pazesc sa vada la care usa sunt mai multe pliante si asa isi aleg tinta.

    In alta ordine de idei, shaorma de la Dristor e cea mai tare, numai ca acum shaorma de la Dristori o gasesti si la Budapesta… Si culmea e ca e chiar mai buna decat aia de la Dristor. Intrebarea mea e: Se muta tot Dristorul in centru sau se muta centrul in Dristor?

  41. petronia 27 August, 2009 at 17:19

    La ce comentarii inteligente au avut cu totii de facut pe aici, nu pot decat sa ma bucur ca e tragere la sorti si ca asa am si eu o sansa sa castig fara sa-mi pun neuronii la contributie. 😀 Numai daca tragerea la sorti nu o sa fie si aia o manareala, in care premiul sa se dea de fapt pe merit si nu la intamplare. Dar n-ati face voi asa ceva, nu? :))

  42. Oly 27 August, 2009 at 20:05

    Presimt ca eu voi fi al doilea dublu castigator din istoria VSFT. Carmen, vreo previziune, maica? Auspiciile sunt cu mine? sau ospiciile?

  43. N.A. 28 August, 2009 at 21:25

    Eu n-am inteles niciodata de ce sunt asa celebre saormele de la Dristor, am mancat de 2 ori si au fost extrem de naspa.. Ma, voi nu stiti ce inseamna o saorma buna!

  44. LOGICOP » Daily Cotcodac 9 April, 2012 at 10:58

    […] ți-a plăcut acest articol, citește și: Cum m-am întâlnit cu un Autor Necunoscut Crimă în cartierul Dristor Ultima noapte cu DJ Cotco, întâia noapte cu DJ […]

  45. sebra 22 February, 2013 at 17:11

    Da` oare ce carne de vită are șaorma cu carne de vită?

Leave a reply