Postul nu e post destul

Divizia de spatele blocului

Radu Pircă

Pe vremea când copiii jucau toată ziua fotbal în spatele blocului în loc să se uite la televizor, idolii lor erau întodeauna Maradona, Hagi (pentru copiii buni la scuipat), Pele (pentru copiii cu lecturi din Ioan Chirilă) sau Zubizarreta (pentru ochelariştii grăsuţi care stau întotdeauna în poartă). Puştiul care dădea un gol mai spectaculos urla imediat, să-l audă toţi: „Vedeţi, bă, sunt Paolo Rossi, am dat gol de la mijlocul terenului!”. Un amic din Berceni care a fost coleg de şcoală cu Cătălin Munteanu mi-a povestit că până şi „Cap de zmeu” se dădea Van Basten când prindea vreun gol în curtea şcolii, obicei pe care nu ştim dacă mai târziu Munteanu l-a abandonat sau nu, pentru simplul motiv că nu l-am mai văzut dând goluri.
În prostia mea, eu îmi inchipuiam că la fel trebuie să fie şi puştii din ziua de azi, până când duminică am făcut greşeala să mă uit cinci minute pe geam la picii care se jucau în spatele blocului, printre grătarele cu mici ale părinţilor (nici astea nu existau pe vremuri, poate şi fiindcă ar fi fost cam greu să faci creveţi vietnamezi la grătar). Cel mai tare la fotbal dintre puşti se lăuda „Bă, eu sunt Bănel Nicoliţă!”, pe când adversarul său, mai modest, îşi zicea Ogăraru şi, deşi probabil vi se va părea incredibil, se lăuda că are şi tricou cu Ogăraru. Ochelaristului din poartă i se spunea Zapata (poate pe bună dreptate, cât am scos eu capul pe geam a luat două goluri şi l-a certat şi mă-sa că s-a murdărit pe pantaloni şi că era să-şi şi spargă ochelarii la golul 2).

Cea mai mare realizare sportivă a puştilor a fost golul micuţului Bănel (căruia mă abţin cu greu să nu-i zic Bănelinho), ce a înscris cu poarta goală, după care a urlat: „Senzaţional!!!! Gol dintr-un şut de la 12 metri!” (era mai degrabă de la 2 metri, dar în fond asta ar fi o realizare chiar şi pentru adevăratul Bănel). După care a venit un puşti mai nervos, care nu jucase deloc până atunci, şi le-a zis să îi dea mingea înapoi, că l-a chemat mă-sa sus, la care micul Bănel s-a executat imediat şi i-a pus mingea în braţe fără comentarii (de unde deduc că puştiul nervos era un Gigi Becali al spatelui blocului meu).

Acestea fiind date, eu unul nu m-aş mira ca, după fiecare miuţă, picii să se strângă în sufrageria unuia dintre ei, un gras cu ochelari, prost la fotbal, îmbrăcat de mă-sa în nişte tricouri cu năsturei de care fac toţi mişto, dar care comentează vreo două ore toate fazele litigioase.

Share:

9 comments

  1. Ciprian 28 May, 2009 at 18:06

    Moaaammmaa, ce ii uram pe astia care veneau cu mingea de acasa si dupa fiecare sut o verificau minutios sa vada daca nu s-a zgariat coashca :). Din familie erau invatati asa. I sa spart unuia mingea si a chemat pe tat’su (complimenta-l-as ca intr-un roman post-modern) si afuristul vroia sa ii dam bani pe minge, de parca fiu’su nu jucase. A fost “show” vreo 3 zile la bloc.. “Ba , nenorocitilor, sa veniti cu parintii la usa mea si sa aduceti bani de minge. Era mingea mea, ma, nu a lu fiu’miu. O aveam de cand eram mic :)). ” A dracu basica de porc..
    Acum fiu’su vinde sifoane si se uita la cei mici cum se joaca, iar el mananca seminte pe balcon, scuipa peste narcisele babei de la parter si tot asteapta pe cate unul sa ii aduca bani de minge.

  2. PussyCat 29 May, 2009 at 04:18

    fotbalul actual nu mai este ceea ce a fost.cel putin la noi in tara.mai mult scandaluri decat fotbal…

  3. Marian 29 May, 2009 at 09:10

    Incerdibil, isi mai aminteste cineva afara de mine de Catalin Munteanu… Matale trebuie fie ca ai memorie foarte buna, fie ca tii minte toate prostiile.

  4. inbalcani 29 May, 2009 at 09:19

    l-am recunoscut pe nea Ovidiu 🙂

  5. FB Ronnie 29 May, 2009 at 11:40

    La voi in spatele blocului inca se mai joaca fotbal? Mai exista copii? De la noi parca au disparut (desi stiu sigur ca exista). Cred ca sunt “pitulati” prin fata PC-ului sau TV-ului. Astia, daca ar juca de-ascunselea, nu i-ar mai gasi nimeni, asa de bine se ascund.
    Mai demult se plangeau pensionarii de galagia facuta de copii in fata/spatele blocului. Astazi, doar galagia celor care isi sparg peretii si a manelistilor mai deranjeaza somnul batranilor.

  6. lucicah 29 May, 2009 at 11:46

    Cea mai buna parte a fotbalului in parcare era cand intra mingea sub masina. Si ciutan fiind intrai repede sub ea cu ambele picioare si te tineai cu mainile de bara din spate sau fata… care bara se duce pe pwwla invariabil si pica :)))

  7. Akaty 30 May, 2009 at 04:53

    Nea Julica, astia de la mine din spatele blocului, de fapt in curtea scolii, vara, iarna joaca hochei si se dau Kovalev, Koivu, Lattandresse si alti quebecosi d’astia de mananca hochei pe paine. Stii ce ma oftic? Ca nu au si astia un Banel macar.

  8. Un om 31 May, 2009 at 19:17

    @Ciprian

    Io as aduna bani şi i-ar duce pt mingea spartă

  9. Che Guevara 4 June, 2009 at 16:17

    Cred ca ai uitat sa spui ca, dupa ce Banelinho a inscris de la 12 m, a aflat de la grasul cu ochelari ca nu aia era poarta la care ataca echipa lui.

Leave a reply