Postul nu e post destul

Păcatul trufiei la geniile malefice

Radu Pircă & Julius Constantinescu

Unul dintre cele mai enervante lucruri in filme (precizăm că aici ne referim în special la filmele difuzate de canalele româneşti, asta ca să vă facem curioşi si să citiţi textul până la capăt ca să vedeţi ce ne-ar putea enerva la nişte filme aşa bune) este acela că personajul negativ, geniul malefic, îşi dezvăluie întotdeauna planurile în faţa eroului pozitiv, fiind absolut sigur că acesta nu are cum să le împiedice. De fiecare dată când Bruce Willis (l-am ales ca exemplu de erou pozitiv pe Bruce Willis pentru că a jucat în mai multe filme decât Iisus, plus că a făcut mai mult bine omenirii) îl întreabă pe ticălos cam care i-ar fi planurile de viitor, geniul malefic nu pierde nici o ocazie să le expună pe larg, permiţându-i astfel chiar şi unuia ca Bruce (de data asta l-am ales ca exemplu pentru că e mai puţin inteligent decât Elmer, Porky Pig şi chiar decât căpitanul Panait) să le dejoace foarte simplu.
Grea trebuie să fie viaţa de geniu malefic, în condiţiile astea. Dacă se suie în autobuz fără bilet, ticălosul nostru, în loc să stea cu frica-n sân, trage un râs diabolic şi strigă cât poate de tare, să-l audă toţi pasagerii: „Este absolut imposibil ca nişte bieţi controlori să stea în calea planurilor mele! Voi merge până la ultima staţie fără bilet şi, ca să le arăt cât îi dispreţuiesc, o să mă aşez şi pe locurile pentru pensionari, ca nici măcar să nu-i pot vedea dacă urcă în maşină!”. Dacă vrea să chiulească o zi de la serviciu, geniul malefic îşi sună şeful şi-i spune: „Am decis să vă mint că am o boală incurabilă care mă va ţine cel puţin două zile la pat, deşi mie de fapt mi-e lene să vin la lucru şi vreau să zac în pat până la 12”. Când vine acasă băut la 2 noaptea, urlă ca să fie sigur că-şi trezeşte consoarta: „Nevastă-mea n-o să-şi dea seama niciodată că mirosul ăsta de bere vine de la cele douăşpe halbe pe care le-am băut cu băieţii, iar rujul de pe guler e al secretarei! O să o mint că m-a ţinut bestia de şef la lucru până la ora asta! Nu e omeneşte posibil să-şi dea seama că o păcălesc!” (de fapt, dată fiind discuţia anterioară cu şeful, ţinutul la lucru până la 2 noaptea n-ar fi complet absurd). Dacă ticălosul nostru iese cu o tipă în oraş (da, ştiu că am zis că avea nevastă, dar dacă recitiţi fraza anterioară, vă veţi da seama că mariajele geniilor malefice nu sunt tocmai trainice), după ce-i ia fetei un suc şi un profiterol răcneşte, ca să-l audă toată cofetăria: „Acum, că te-am păcălit cum că aş fi un tip drăguţ şi stilat, o să te invit la mine acasă, o să chem un taxi de pe telefonul mobil, ca să te impresionez, deşi mai am credit pe cartelă fix pentru un apel, după care o să încui uşa şi o să te seduc!” (nu ştiu dacă aţi observat că geniile malefice nu folosesc niciodată obscenităţi, spre deosebire de personajele pozitive, care zic „fuck” la fiecare trei cuvinte).
În condiţiile astea, nu e mai bine să fii om cinstit decât să fii un ticălos? Spre deosebire de ticăloşi, oamenii cinstiţi fac blatul cu succes, n-au probleme să chiulească de la muncă şi nici să-şi păcălească consoartele că au avut de terminat o lucrare la serviciu. Cred că, de fapt, cei mai mari ticăloşi pe lumea asta sunt oameni cinstiţi.

Share:

15 comments

  1. DrLyana 21 April, 2009 at 16:19

    Totusi, eu cred ca te-ai uitat la prea multe filme. In viata reala nu e nimic asemanator. Sau cel putin nu vad eu.

  2. Doru Oprisan 21 April, 2009 at 16:56

    Ba chiar aseara am vazut o prostie de film din categoria asta. Si era si unu’ de semana cu Bruce Willis pe acolo. 🙂

  3. Păcatul trufiei la geniile malefice » visurat.ro 21 April, 2009 at 16:56

    […] inteligent decât Elmer, Porky Pig şi chiar decât căpitanul Panait) să le dejoace foarte simplu.(more…) De la Julius citire X1_AdParams = { ‘pub’ : ‘560302451683403’, ‘site’ : ‘visurat’, […]

  4. WaTzaP 21 April, 2009 at 17:27

    acum realizez si eu, ca personajele malefice…nu injura mai deloc. Ei sunt oameni stilati, cu bani, cu afaceri, cu relatii…care vor doar sa faca si mai multi bani.

    Pe cand, personajele bune..stau in rulote, se imbata ca porci ( dar a doua zi, sunt fresh ) trag cu arma de-ampulea…si injura mult

  5. 4mall 21 April, 2009 at 18:33

    In schimb personajele pozitive sunt poliglote. Arnold vorbea cu accent austriac, Van Damme cu accent frantuzesc, Jackie Chan si Jet Li cu accent chinezesc, iar Stallone are gura stramba si tot a dialect suna…Asta ca sa nu ma leg de femei, cum ar fi englezoaica aia pocita,urata de Liz Hurley…

  6. RedAndBlue 21 April, 2009 at 18:37

    Oamenii rai si cu bani din filme nu injura , oare asa e si cu cei din Romania , dar reali? Nu prea cred , dau doar doua exemple Sandu Geamanu si Gigi Becali.

  7. matthers 21 April, 2009 at 19:01

    Iti dai seama cum ar suna un joc de Trombon intre un geniu malefic si Bruce?
    “Ahahha(ras malefic), doi septari. Ahahaha(ras malefic din nou). Nu o sa-ti dai seaman niciodata Bruce ca eu de fapt am pus un 5 si un 8. Nu poti mirosi aceasta minciuna pusa la cale de creierul meu malefic. Ahahah(ras malefic din nou)”
    Dupa care Bruce spune calm “Trombon si Yipee-ki-aye-ay Motherfucker!”
    Geniul malefic: “OOps?!”

    And here my story ends.
    🙂

  8. Raluca 21 April, 2009 at 22:47

    O sugestie ce tine de editarea textelor, daca nu e cu suparare. Puneti niste spatii intre paragrafe, ca e tare greu de citit un text atat de compact.

  9. JULIUS 21 April, 2009 at 22:54

    @raluca: ai dreptate, asa o fac. mersi frumos

  10. SM 22 April, 2009 at 05:09

    auzi, nu pui te rog in fiecare pagina link catre urmatorul si precedentul articol?

  11. dracu 22 April, 2009 at 07:49

    ‘utu’i!
    deci d-aia is io sarac, pt ca vorbesc porcos???

  12. writeman 22 April, 2009 at 09:55

    o fi vreo legatura cauzala intre injurat si neprodus bani? ca sa stiu daca ma opresc…

  13. bogdan 22 April, 2009 at 18:19

    Interesanta sinteza. Din pacate majoritatea filmelor sunt o procarie, care nu au niciodata legatura cu realitatea. in filme, nu ramai niciodata fara benzina, chiar daca te urmaresc unii sute de kilometrii. In filme, daca o masina nu are frane, nimeni nu mai stie cum sa o opreasca. Frana de motor e o necunoscuta pentru ei.

  14. mihai savu 22 April, 2009 at 19:34

    Imi place eseul tau, esti bun observator al detaliilor. Intrebarea ta “nu e mai bine să fii om cinstit decât să fii un ticălos?” contine o contradictie. Tocmai ai demonstrat ca ticalosii sunt sinceri, ei declara in gura mare ce au de gand. Cum sincer e sinonim cu cinstit, inseamna ca ticalosii sunt cinstiti. Atunci alegerea intre oamenii cinstiti si ticalosi nu prea are sens, conform teoriei tale.

    Buuun, dar ca sa raspund totusi la intrebare: mai bine sa fii ticalos, dar sa spui adevarul intotdeauna cu privira la planurile tale, decat sa pari cinstit dar sa minti pe la spate.

  15. Radu P. 23 April, 2009 at 07:12

    @mihaisavu
    CINSTÍT, -Ă, cinstiţi, -te, adj. 1. (Adesea adverbial) Care este de bună-credinţă; onest, corect; care nu înşală. 2. Virtuos, fidel, cast. 3. (Înv.) Vrednic de respect; stimat, onorat
    SÍNCER, -Ă, sinceri, -e, adj. 1. (Despre oameni) Care exprimă întocmai ceea ce gândeşte, care acţionează fără prefăcătorie sau gânduri ascunse; franc, leal, loial; cinstit, deschis. ♦ (Despre sentimente, acţiuni, manifestări ale oamenilor) Care reflectă sau dovedeşte sinceritate (1). 2. Conform cu anumite legi, cu anumite principii; corect. 3. (Rar; despre culori) Curat, pur.
    Exista deci o distinctie clara intre cei doi termeni. De pilda, intr-o etica deontologista, un om cinstit nu poate sa nu fie si sincer, in schimb, intr-una consecintionista, un om cinstit nu este obligatoriu si sincer (de pilda, poate minti daca minciuna lui ar salva viata cuiva).

Leave a reply